Connect with us
Publicitate

Cultura

Un poet de la Botoșani crede că a dezlegat ENIGMA numelui Iordache Eminovici de pe Monumentul Eroilor de la Dumbrăveni, Suceava

Publicat

Publicitate

Un poet de la Botoșani, Dorel Mihai Gaftoneanu, crede că a reușit dezlegarea enigmei vechi de câteva generații a apariției numelui Iordache Eminovici  pe Monumentul Eroilor de la Dumbrăveni, Suceava.

Poetul este cunoscut deja de ani de zile ca un căutător al urmașilor și rudelor lui Mihai Eminescu în nordul Moldovei, iar astăzi a făcut publice și concluziile acestor cercetări eminescologice.

“După patru ani de la începerea căutărilor de la Călinești-Cuparencu (satul bunicului patern al Poetului Eminescu și la arhivele naționale din Botoșani și Suceava, apoi în teren la Dumbrăveni, Sălăgeni și Salcea, în concordanță cu documentele găsite, părerea noastră este că Iordache Eminovici – nume care apare pe Monumentul Eroilor din fața Primăriei de la Dumbrăveni, ridicat în 2004- este fiul Mariei Ghe. Eminovici (și al lui Samoil Miron de la Salcea), care, la rândul ei, este fiica lui Gheorghe / George Eminovici (și a Raveicăi Costache Șoiman de la Zvoriștea).

Este vorba despre o spiță de neam recent descoperită, subiect de interes public, dar neconfirmat riguros științific de către nimeni și de nimic până în prezent”, a transmis Dorel Mihai Gaftoneanu.

Interesant este că Iordache Eminovici îi purta numele ultimului copil al lui Vasile Eminovici, copil născut la 21 martie 1827 și decedat de mic, mai relatează Dorel Mihai Gaftoneanu.

Acesta explică că, pe linie genealogică, George, fiul lui Ioan (unul dintre cei opt copii ai bunicului Vasile Eminovici), este văr drept cu Poetul, și nepot al lui Vasile Eminovici. Întrucât urmașii în viață ai familiei Eminovici de la Sălăgeni susțineau că sunt urmașii unuia dintre frații Poetului Mihai Eminescu, subliniem că,  evident, e o confuzie, în  niciun caz nu putem vorbi despre Gheorghe Eminovici, administratorul de la moșia familiei Balș, care, așa cum spuneam mai sus, a avut și el o Marie, din păcate, decedată de mică, la vârsta de 7 ani.

Publicitate

“Petrea Eminovici… Vasile Eminovici… Ioan Eminovici… Gheorghe (George) Eminovici… Maria Ghe. Eminovici… Iordache Eminovici… Ilie Eminovici… Ioan Eminovici…

De interes pentru noi este numele de MARIA GHE. EMINOVICI, nume descoperit nu la Dumbrăveni, ci la Salcea, și de la care a apărut o confuzie teribilă de nume.

La Salcea, în anul 1910, Samoil Miron și Maria Ghe. Eminovici îl aduc pe lume pe Iordache Eminovici, și au mai avut încă cel puțin 3 copii: Elena, Vasile și Măndița, moartă la Timișoara, prin 1975. Să fi fost Maria Ghe. Eminovici femeia decedată la Cernăuți, în 1936, într-un spital de boli mintale?

Publicitate

De asemenea, considerăm că în spatele celor trei acte cu Domnica Raveica Costache Șoiman, Maria Ion Th. Bichiu și Gheorghe Ioan Bichiu (act ce se referă la nașterea unei copil cu numele de Domnica, fiica Raveicăi), documente ce ar trebui cercetate/reconsiderate cu mai multă atenție, s-ar putea ascunde o încercare de a evita acuzația de bigamie pentru George Eminovici (care figura ca văduv recăsătorit, deși, la momentul respectiv, era părăsit de către nevastă). E posibil ca acesta să fi fost la Zvoriștea tatăl a (încă) trei copii de parte femeiască, dar, dintre aceștia, foarte probabil, el este tatăl Domnicăi  Eminovici-Scripcariu de la Botoșani și al Mariei Ghe. Eminovici de la Salcea.

Considerăm că identificarea la Zvoriștea a lui George, nepotul lui Vasile Eminovici, este corectă, iar posibilitatea ca el să fie, de fapt, conform actelor descoperite, tatăl tuturor celor trei fete ale Raveicăi, două cu același nume- aici chiar nu știm de ce- e destul de mare.

De ce ne-am mai mira, atât timp cât prin anii 1883-84 am găsit o înregistrare a două gemene, culmea, cu același nume de Maria?

…Reluăm un fragment dintr-un articol anterior…

,,SIMPLE COINCIDENȚE HA-LU-CI-NAN-TE?… Enigmă eminescologică incredibilă! Dosarul Călinești-Cuparencu. Captivantul caz al total necunoscutei până acum Domnica Eminovici-Scripcariu, domiciliată la adresa str. Lipschi (Vâlcele) nr. 14, Botoșani, decedată la 20 februarie 1917, soția lui Gheorghe Scripcariu, 50 de ani, fiica lui Gheorghe Eminovici (!) și a Raveicăi de la Zvoriștea, așa cum scrie negru pe alb în actul de deces. Pe această Domnică am tot căutat-o insistent la Arhivele Naționale Suceava, după ce m-am convins că nu putea fi cealaltă Domnică, fiica străbunicului meu patern, Ion Murariu-Gaftoneanu. Ziua de 26 august 1880, ora 2 p.m., satul Poiana, comuna Zvoriștea. Se naște Domnica, fiica Raveicăi, la rândul ei, fiica lui Gheorghe Simion Palancan, femeie în etate de 28 ani.

Însă, stupoare, tatăl fetiței Domnica, un sătean de 36 ani, apare ca fiind Gheorghe Ioan… Bichiu (poreclă?) și nu Eminovici, așa cum ne-am fi așteptat, desigur, după ce am găsit la Botoșani actul de moarte al Domnicăi- vorbim despre fiul lui Ioan, George, nepotul dascălului Vasile Eminovici. Bichiu, poreclă a urmașilor familiei Eminovici de la Călinești-Cuparencu, o născocire pentru a-și ascunde tatăl copilului adevărata identitate, sau vorbim despre niște coincidențe teribile de nume?

Localitatea Zvoriștea, numele de Domnica, numele părinților Gheorghe și Raveica, apoi tatăl lui Gheorghe, Ioan (14 martie 1816 căsătorit cu Maria lui Ștefan Mareci, Șerbăuți, și fratele lui Gheorghe Eminovici, tatăl Poetului Mihai Eminescu), vârsta lui Gheorghe de cca. 36 de ani (n. 26.06.1845 și decedat la 20.02.1904 la Pătrăuți, la sora sa Elena), vârsta Domnicăi de cca. 35 de ani (m. 1917), faptul că George era văduv după 1876, căsnicia sa nereușită cu Zoița Cozmei, distanța mică de la Zvoriștea la Călinești-Cuparencu, toate par să se constituie în argumente de necontestat, aici chiar ar fi o surpriză de proporții să vorbim, pur și simplu, despre niște coincidențe uimitoare și atât… Iarăși, de neînțeles, cum se face că în noiembrie 1879 Gheorghe Eminovici își oficializează căsătoria cu Zoița Cozmei, iar în august 1880 i se naște o fiică, Domnica, dar nu de la Zoița ci de la o Raveică (?) din Poiana, Zvoriștea? Să fi fost George și înainte și după anul 1879 într-o relație de concubinaj cu această Raveica, fiica lui Palancan/Șoiman (?), și de aici să fi început distrugerea noii sale căsnicii, cea cu Zoița? Am dezbătut toate acestea cu bunul prieten eminescolog Nicolae Iosub și încă nu am ajuns la o concluzie fermă, deci, căutările vor continua… Dacă un cercetător totalmente onest pune la îndoială credibilitatea celor implicați în actul menționat și insistă asupra modului în care va fi ajuns Domnica în Botoșani, eventual și asupra vieții mamei ei, Raveica, posibil slujnică la familia Eminovici de la Ipotești după moartea Ralucăi, lucrurile se vor complica teribil de mult pentru că aici intră în calcul și personajul Gheorghe Eminovici, tatăl Poetului, în etate de 68 de ani prin 1880…”

Mulțumiri pentru susținere d-lui primar Ioan Pavăl și Centrului Cultural ,,Eugen Simion” din Dumbrăveni- dir. Ghe. Vatamanu, dlui Radu Cotae (SV)- excelent arhivist, dnei Manuela Camelia Diaconu (BT), dnei Bilius de la Registrele de stare civilă Dumbrăveni, dlui Nicolae Iosub, eminescolog, dlui Alexandru Hriscu, bibliotecar și cercetător, apoi dlui Paul Ciornei, un mai vechi colaborator, care, cu toții, cu multă bunăvoință, au înțeles importanța continuării cercetărilor eminescologice pe cont propriu începute anterior la arhivele din Suceava, Botoșani, Iași pentru cîteva zeci de localități, printre care comunele Salcea și Dumbrăveni.

Iată, am ajuns la a cincisprezecea temă de cercetare propusă și, de necrezut pentru vremurile noastre, am reușit să le duc pe toate la bun sfârșit, dar, pe când în județul Suceava a fost posibilă crearea unui spirit de echipă atunci când vorbim despre Eminescu, din păcate, grație unui obicei nemeritocratic adânc împământenit aici încă de pe vremea Poetului, nu am putut avea un dialog civilizat cu vreo instituție de cultură din Botoșani. Niciodată în 7 ani și nici nu sunt semne că se va schimba prea curând ceva!…

…………………………………………………………………………………………………………….

…Interesante cuvintele publicistului Mihai Eminescu de acum un veac și jumătate, mai actuale ca oricând… ,,Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate […]. Aceasta priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu ca, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază […] contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup […] la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni.”, a mai adăugat Dorel Mihai Gaftoneanu pe pagina sa de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAUR, rămas captiv într-o fântână, salvat de pompierii militari și voluntari din Săveni

Publicat

Publicitate

Rămas captiv într-o fântână, un taur a fost salvat de pompierii militari și voluntari. Acesta a căzut în puțul adânc de aproximativ doi metri, iar localnicii au încercat să îl ajute pe proprietar să îl elibereze. Eforturile lor au fost zadarnice, motiv pentru care au sunat la 112.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Stației Saveni au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice. Acestora li s-a alăturat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni, cu un buldoexcavator.

Pentru a putea ajunge la animal, s-a săpat în jurul fântânii și s-a îndepartat primul tub, cu ajutorul utilajului.

Folosindu-se de kitului de salvare din spații înguste, pompierii au reuşit să îl aducă la suprafaţă. Acesta nu a fost rănit.

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat aproape o oră. Întâmplarea a avut loc în gospodăria unui localnic din Petricani.

“În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Iată și câteva imagini de la acțiunea pompierilor:

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un șarpe de peste un metru lungime a băgat GROAZA într-o familie din Corni. Au intervenit jandarmii

Publicat

Publicitate

Un șarpe de peste un metru lungime a speriat-o, în această dimineață, pe proprietara unei locuințe din comuna Corni, au anunțat jandarmii de la Botoșani.

Femeia a observat șarpele care se târa pe trotuarul casei și a solicitat sprijinul jandarmilor prin apel telefonic.

Un echipaj de jandarmerie a intervenit prompt în urma apelului făcut de proprietară  și a prins șarpele cu ùn dispozitiv special, după care l-a eliberat în siguranță într-o zonă împădurită, departe de zonele locuite.

“Recomandăm cetățenilor care se confruntă cu situații similare să nu se apropie de șerpii pătrunși în curte sau în locuințe, să îi supravegheze cu atenție, astfel încât să cunoască locul unde se află și să solicite sprijinul autorităților competente prin apel la numărul unic de urgență 112, în vederea îndepărtării pericolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult

Eveniment

America FIERBE: Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul a fost împușcat

Publicat

Publicitate

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, la un miting electoral. Fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de urgență de la un miting de campanie în Pennsylvania. 

S-au auzit focuri de armă, iar Trump avea sânge vizibil la urechea dreaptă. Cel puţin o persoană din rândul asistenţei a murit, dar și atacatorul scriu AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Presupusul trăgător şi un spectator au fost ucişi, iar o altă persoană a fost rănită în stare gravă, potrivit presei americane, citând autorităţile judiciare locale.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA a confirmat că focurile de armă care l-au vizat sâmbătă pe Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania au fost cu adevărat „o tentativă de asasinat”, relatează AFP şi Reuters.

YouTube video

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, confirmată de FBI

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump”, a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Publicitate

FBI l-a identificat pe atacatorul de la mitingul lui Trump. Este vorba de Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, transmite CNN.

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania.

Aceasta rămâne o anchetă activă și în curs de desfășurare, iar orice persoană care deține informații care ar putea contribui la anchetă este încurajată să trimită fotografii sau înregistrări video online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-800-CALL-FBI.”

Publicitate

Nepotul congresmanului republican de Texas Ronny Jackson a fost rănit în împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump, informează Politico.

„Un glonţ i-a trecut prin gât şi sângera”, a declarat Jackson pentru Fox News, adăugând că nepotul său era aşezat în spatele lui Trump şi „în prima linie”.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din cauza caniculei şi a unor lucrări

Publicat

Publicitate

Restricţii de circulaţie sunt impuse duminică pe mai multe drumuri din România din cauza caniculei şi a unor lucrări, așa că cei care pleacă la drum în această perioadă de concedii sau cei care sunt profesioniști trebuie să fie atenți la trasele pe care e urmează, relatează mediafax.ro.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că duminică dimineaţă nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a vreunui eveniment rutier sau a condiţiilor meteorologice.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A 1 Bucureşti-Piteşti, A 2 Bucureşti-Constanţa, A 3 Bucureşti-Braşov, DN 1 Ploieşti-Braşov şi DN 7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea, „se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună şi valori de trafic scăzute”.

Restricţii sunt impuse din cauza unor lucrări şi a caniculei.

Până la data de 9 august, pe DN 7 Piteşti-Sibiu, pe tronsonul kilometric 242 – 250, în zona localităţii Boiţa, judeţul Sibiu, este instituită măsura de închidere a circulaţiei rutiere, zilnic, în intervalul orar 6:00 – 20:00, pentru derularea lucrărilor de defrişare versant, ce se impun a fi executate premergător construcţiei autostrăzii Sibiu – Piteşti. În acest interval de timp, traficul autovehiculelor se desfăşoară pe rute ocolitoare.

Începând din data de 10 iulie, timp de aproximativ 2 ani, se vor executa lucrări de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar, lucrări care se vor desfăşura zilnic, timp de 10-12 ore. Din acest motiv, traficul rutier se va desfăşura alternativ pe DN 5, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare. În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, ulterior pe sensul de intrare în România. În prezent este formată coloană de autovehicule la ieşirea din ţară, pe o distanţă de aproximativ 4 kilometri, a naunţat Infotrafic, duminică dimineaţă.

Publicitate

Până luni, la ora 6:00, sunt instituite restricţii de tonaj, pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, pe DN 39 Agigea – Vama Veche, în perioada desfăşurării festivalului BEACH, PLEASE! din staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa. Această măsură a fost luată pentru evitarea ambuteiajelor, reducerea riscului accidentelor rutiere şi protejarea participanţilor la trafic şi la eveniment! În acest interval de timp, autocamioanele vor circula pe ruta alternativă de pe DN 38.

Totodată, ca urmare a temperaturilor extreme din această perioadă, pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cod roşu de caniculă, astăzi, în intervalul orar 10:00 – 20:00, sunt instituite restricţii de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Măsura este impusă pentru „prevenirea degradărilor provocate de circulaţia traficului greu şi prevenirea deformaţiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii straturilor rutiere”.

Publicitate

Excepţii sunt transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi produse perisabile de origine animală sau vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi, de mărfuri sub temperatură controlată, pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, de apă îmbuteliată, produse provenite din exploatări agricole şi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending