Connect with us

Cultura

Un poet de la Botoșani crede că a dezlegat ENIGMA numelui Iordache Eminovici de pe Monumentul Eroilor de la Dumbrăveni, Suceava

Publicat

Publicitate

Un poet de la Botoșani, Dorel Mihai Gaftoneanu, crede că a reușit dezlegarea enigmei vechi de câteva generații a apariției numelui Iordache Eminovici  pe Monumentul Eroilor de la Dumbrăveni, Suceava.

Poetul este cunoscut deja de ani de zile ca un căutător al urmașilor și rudelor lui Mihai Eminescu în nordul Moldovei, iar astăzi a făcut publice și concluziile acestor cercetări eminescologice.

“După patru ani de la începerea căutărilor de la Călinești-Cuparencu (satul bunicului patern al Poetului Eminescu și la arhivele naționale din Botoșani și Suceava, apoi în teren la Dumbrăveni, Sălăgeni și Salcea, în concordanță cu documentele găsite, părerea noastră este că Iordache Eminovici – nume care apare pe Monumentul Eroilor din fața Primăriei de la Dumbrăveni, ridicat în 2004- este fiul Mariei Ghe. Eminovici (și al lui Samoil Miron de la Salcea), care, la rândul ei, este fiica lui Gheorghe / George Eminovici (și a Raveicăi Costache Șoiman de la Zvoriștea).

Este vorba despre o spiță de neam recent descoperită, subiect de interes public, dar neconfirmat riguros științific de către nimeni și de nimic până în prezent”, a transmis Dorel Mihai Gaftoneanu.

Interesant este că Iordache Eminovici îi purta numele ultimului copil al lui Vasile Eminovici, copil născut la 21 martie 1827 și decedat de mic, mai relatează Dorel Mihai Gaftoneanu.

Acesta explică că, pe linie genealogică, George, fiul lui Ioan (unul dintre cei opt copii ai bunicului Vasile Eminovici), este văr drept cu Poetul, și nepot al lui Vasile Eminovici. Întrucât urmașii în viață ai familiei Eminovici de la Sălăgeni susțineau că sunt urmașii unuia dintre frații Poetului Mihai Eminescu, subliniem că,  evident, e o confuzie, în  niciun caz nu putem vorbi despre Gheorghe Eminovici, administratorul de la moșia familiei Balș, care, așa cum spuneam mai sus, a avut și el o Marie, din păcate, decedată de mică, la vârsta de 7 ani.

Publicitate

“Petrea Eminovici… Vasile Eminovici… Ioan Eminovici… Gheorghe (George) Eminovici… Maria Ghe. Eminovici… Iordache Eminovici… Ilie Eminovici… Ioan Eminovici…

De interes pentru noi este numele de MARIA GHE. EMINOVICI, nume descoperit nu la Dumbrăveni, ci la Salcea, și de la care a apărut o confuzie teribilă de nume.

La Salcea, în anul 1910, Samoil Miron și Maria Ghe. Eminovici îl aduc pe lume pe Iordache Eminovici, și au mai avut încă cel puțin 3 copii: Elena, Vasile și Măndița, moartă la Timișoara, prin 1975. Să fi fost Maria Ghe. Eminovici femeia decedată la Cernăuți, în 1936, într-un spital de boli mintale?

De asemenea, considerăm că în spatele celor trei acte cu Domnica Raveica Costache Șoiman, Maria Ion Th. Bichiu și Gheorghe Ioan Bichiu (act ce se referă la nașterea unei copil cu numele de Domnica, fiica Raveicăi), documente ce ar trebui cercetate/reconsiderate cu mai multă atenție, s-ar putea ascunde o încercare de a evita acuzația de bigamie pentru George Eminovici (care figura ca văduv recăsătorit, deși, la momentul respectiv, era părăsit de către nevastă). E posibil ca acesta să fi fost la Zvoriștea tatăl a (încă) trei copii de parte femeiască, dar, dintre aceștia, foarte probabil, el este tatăl Domnicăi  Eminovici-Scripcariu de la Botoșani și al Mariei Ghe. Eminovici de la Salcea.

Considerăm că identificarea la Zvoriștea a lui George, nepotul lui Vasile Eminovici, este corectă, iar posibilitatea ca el să fie, de fapt, conform actelor descoperite, tatăl tuturor celor trei fete ale Raveicăi, două cu același nume- aici chiar nu știm de ce- e destul de mare.

De ce ne-am mai mira, atât timp cât prin anii 1883-84 am găsit o înregistrare a două gemene, culmea, cu același nume de Maria?

…Reluăm un fragment dintr-un articol anterior…

,,SIMPLE COINCIDENȚE HA-LU-CI-NAN-TE?… Enigmă eminescologică incredibilă! Dosarul Călinești-Cuparencu. Captivantul caz al total necunoscutei până acum Domnica Eminovici-Scripcariu, domiciliată la adresa str. Lipschi (Vâlcele) nr. 14, Botoșani, decedată la 20 februarie 1917, soția lui Gheorghe Scripcariu, 50 de ani, fiica lui Gheorghe Eminovici (!) și a Raveicăi de la Zvoriștea, așa cum scrie negru pe alb în actul de deces. Pe această Domnică am tot căutat-o insistent la Arhivele Naționale Suceava, după ce m-am convins că nu putea fi cealaltă Domnică, fiica străbunicului meu patern, Ion Murariu-Gaftoneanu. Ziua de 26 august 1880, ora 2 p.m., satul Poiana, comuna Zvoriștea. Se naște Domnica, fiica Raveicăi, la rândul ei, fiica lui Gheorghe Simion Palancan, femeie în etate de 28 ani.

Însă, stupoare, tatăl fetiței Domnica, un sătean de 36 ani, apare ca fiind Gheorghe Ioan… Bichiu (poreclă?) și nu Eminovici, așa cum ne-am fi așteptat, desigur, după ce am găsit la Botoșani actul de moarte al Domnicăi- vorbim despre fiul lui Ioan, George, nepotul dascălului Vasile Eminovici. Bichiu, poreclă a urmașilor familiei Eminovici de la Călinești-Cuparencu, o născocire pentru a-și ascunde tatăl copilului adevărata identitate, sau vorbim despre niște coincidențe teribile de nume?

Localitatea Zvoriștea, numele de Domnica, numele părinților Gheorghe și Raveica, apoi tatăl lui Gheorghe, Ioan (14 martie 1816 căsătorit cu Maria lui Ștefan Mareci, Șerbăuți, și fratele lui Gheorghe Eminovici, tatăl Poetului Mihai Eminescu), vârsta lui Gheorghe de cca. 36 de ani (n. 26.06.1845 și decedat la 20.02.1904 la Pătrăuți, la sora sa Elena), vârsta Domnicăi de cca. 35 de ani (m. 1917), faptul că George era văduv după 1876, căsnicia sa nereușită cu Zoița Cozmei, distanța mică de la Zvoriștea la Călinești-Cuparencu, toate par să se constituie în argumente de necontestat, aici chiar ar fi o surpriză de proporții să vorbim, pur și simplu, despre niște coincidențe uimitoare și atât… Iarăși, de neînțeles, cum se face că în noiembrie 1879 Gheorghe Eminovici își oficializează căsătoria cu Zoița Cozmei, iar în august 1880 i se naște o fiică, Domnica, dar nu de la Zoița ci de la o Raveică (?) din Poiana, Zvoriștea? Să fi fost George și înainte și după anul 1879 într-o relație de concubinaj cu această Raveica, fiica lui Palancan/Șoiman (?), și de aici să fi început distrugerea noii sale căsnicii, cea cu Zoița? Am dezbătut toate acestea cu bunul prieten eminescolog Nicolae Iosub și încă nu am ajuns la o concluzie fermă, deci, căutările vor continua… Dacă un cercetător totalmente onest pune la îndoială credibilitatea celor implicați în actul menționat și insistă asupra modului în care va fi ajuns Domnica în Botoșani, eventual și asupra vieții mamei ei, Raveica, posibil slujnică la familia Eminovici de la Ipotești după moartea Ralucăi, lucrurile se vor complica teribil de mult pentru că aici intră în calcul și personajul Gheorghe Eminovici, tatăl Poetului, în etate de 68 de ani prin 1880…”

Mulțumiri pentru susținere d-lui primar Ioan Pavăl și Centrului Cultural ,,Eugen Simion” din Dumbrăveni- dir. Ghe. Vatamanu, dlui Radu Cotae (SV)- excelent arhivist, dnei Manuela Camelia Diaconu (BT), dnei Bilius de la Registrele de stare civilă Dumbrăveni, dlui Nicolae Iosub, eminescolog, dlui Alexandru Hriscu, bibliotecar și cercetător, apoi dlui Paul Ciornei, un mai vechi colaborator, care, cu toții, cu multă bunăvoință, au înțeles importanța continuării cercetărilor eminescologice pe cont propriu începute anterior la arhivele din Suceava, Botoșani, Iași pentru cîteva zeci de localități, printre care comunele Salcea și Dumbrăveni.

Iată, am ajuns la a cincisprezecea temă de cercetare propusă și, de necrezut pentru vremurile noastre, am reușit să le duc pe toate la bun sfârșit, dar, pe când în județul Suceava a fost posibilă crearea unui spirit de echipă atunci când vorbim despre Eminescu, din păcate, grație unui obicei nemeritocratic adânc împământenit aici încă de pe vremea Poetului, nu am putut avea un dialog civilizat cu vreo instituție de cultură din Botoșani. Niciodată în 7 ani și nici nu sunt semne că se va schimba prea curând ceva!…

…………………………………………………………………………………………………………….

…Interesante cuvintele publicistului Mihai Eminescu de acum un veac și jumătate, mai actuale ca oricând… ,,Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate […]. Aceasta priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu ca, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază […] contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup […] la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni.”, a mai adăugat Dorel Mihai Gaftoneanu pe pagina sa de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Precizări oficiale de la AEP despre finalul campaniei electorale la prezidențiale

Publicat

Publicitate

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 se încheie sâmbătă, 3 mai, la ora 07:00. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, scrie alba24.ro.

Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe candidați să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.

La alegerile din 4 mai 2025, vor fi organizate 18.979 de secții de votare pe teritoriul României și 965 de secții de votare în străinătate.

În țară, votarea la cele 18.979 de secții de votare începe duminică, 4 mai 2025, ora 07:00, și se încheie la ora 21:00, ora României (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).

În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 07:00, și se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Publicitate

În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe de la data validării rezultatelor primului tur de scrutin de Curtea Constituțională a României și se va încheia pe 17 mai a.c., ora 07:00

Citeste mai mult

Economie

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani organizează cel mai mare eveniment local de business al primăverii

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani organizează, împreună cu BCR, cel mai mare eveniment local de business al primăverii.

Antreprenorii din județul Botoșani sunt așteptați să participe GRATUIT la evenimentul aflat la ediția a III-a „Dezvoltă afaceri inteligente. Ține-te de plan, vei reuși!” ce va avea loc in data de 8 mai, începând cu ora 11.00, la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani.

Evenimentul este dedicat antreprenorilor care vor să construiască inteligent viitorul afacerilor din județ și este structurat pe mai multe arii de interes pentru participanți.

Speakerii acestei ediții:

  • Alexandru Vasilache – Director, Teatrul „Mihai Eminescu”: Arta de a construi succesul, când cultura întâlnește business-ul
  • Valeriu Iftime – Președinte, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani: Dezvoltarea inteligentă a afacerilor – direcții strategice pentru județul Botoșani
  • Mihai Zant – Coach & Trainer cu experiență internațională: Liderii buni se văd în vremuri grele
  • Andrei Ovidiu Păun – Coordonator Zonal Micro, BCR SA: Protecție inteligentă și soluții de finanțare oferite de BCR antreprenorilor
  • Vasile Asandei – Director, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est: Oportunități de finanțare prin granturi oferite de Programul Regional Nord-Est, PNS și PNRR
  • Petronela Ciobanu – Consultant fiscal & Managing Partner, Expert Mind Iasi: Modificări fiscale și oportunități de optimizare

Liviu Țului – Director Grup Retail, BCR SA – Moderator

La finalul evenimentului va fi și o parte de networking între participanți.

Publicitate

Înscrierile se pot face electronic la adresa de mail secretariat@cciabt.ro sau completând formularul de inscriere :https://forms.gle/ACs6LcksPSUbTHCC8. Telefonic inscrierile se pot face la numerele: 0744.434.961/0741.436.569/0749.530.478/0744.668.808.

https://www.facebook.com/CCIABT/

https://www.bcr.ro/ro/campania-tine-te-de-plan-2025

Citeste mai mult

Eveniment

Priveghere de noapte la Biserica Vovidenia din municipiul Botoşani, în cinstea Sf. Mare Mucenic Efrem cel Nou

Publicat

Publicitate
Duminică seara, 4 mai 2025, începând cu ora 21.30, se va săvârși, la Biserica Vovidenia, slujba Privegherii, în cinstea Sf. Mare Mucenic și făcător de minuni Efrem cel Nou, prăznuit la data de 5 mai 2025.
Slujba Privegherii va cuprinde Vecernia Mare cu Litia, Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul ctitorilor și tuturor celor adormiți, Sf. Efrem cel Nou fiind unul dintre patronii spirituali ai Bisericii Vovidenia și ai Așezământului social filantropic din cadrul parohiei. Amintim cǎ din data de 10 iunie 2017, un fragment din sfintele sale moaște sunt așezate spre cinstire și închinare, în Biserica Vovidenia Botoșani.
Vă invităm cu bucurie și binecuvântăm dragostea, sacrificiul și credința dumneavoastră.
Preot Partenie Apostoaie
Paroh al Bisericii Vovidenia Botoşani
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Cine este Sf. Efrem cel Nou?
Sfântul Efrem cel Nou a fost un părinte călugăr din Grecia martirizat de otomani 1426, după ce mai înainte a fost chinuit vreme de 8 luni pentru a se lepăda de credință. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Greacă în anul 1998, urmată de alte biserici ortodoxe.
Moaștele sfântului Efrem cel Nou sunt așezate în biserica mănăstirii din Nea Makri. Aceasta este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Grecia, creștinii românii fiind cei mai numeroși pelerini.
Sfântul Efrem este considerat a fi vindecător, conform mărturiilor pelerinilor, de boli incurabile, cancere, de depresii, de dependențe (droguri, alcool, tutun). De asemenea, există mărturii ale mamelor ce nu putea avea copii și au primit ajutor.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident în municipiul Botoșani! Șoferul vinovat era la un pas de comă alcoolică

Publicat

Publicitate

Șofer băut, scos din trafic. Aparatul alcooltest a indicat o valoare uriașă

La data de 1 mai 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Dreptății, din municipiul Botoșani, s-a produs un accident  de circulație soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto este posibil să se afle sub influența alcoolului.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit identitatea conducătorului auto, în persoana unui tânăr, de 33 de ani, din județul Iași, precum și faptul că acesta, în timp ce se deplasa pe strada Dreptății, a intrat într-un alt autoturism care era parcat regulamentar pe marginea părții carosabile.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending