Connect with us

Cultura

Un poet de la Botoșani crede că a dezlegat ENIGMA numelui Iordache Eminovici de pe Monumentul Eroilor de la Dumbrăveni, Suceava

Publicat

Publicitate

Un poet de la Botoșani, Dorel Mihai Gaftoneanu, crede că a reușit dezlegarea enigmei vechi de câteva generații a apariției numelui Iordache Eminovici  pe Monumentul Eroilor de la Dumbrăveni, Suceava.

Poetul este cunoscut deja de ani de zile ca un căutător al urmașilor și rudelor lui Mihai Eminescu în nordul Moldovei, iar astăzi a făcut publice și concluziile acestor cercetări eminescologice.

“După patru ani de la începerea căutărilor de la Călinești-Cuparencu (satul bunicului patern al Poetului Eminescu și la arhivele naționale din Botoșani și Suceava, apoi în teren la Dumbrăveni, Sălăgeni și Salcea, în concordanță cu documentele găsite, părerea noastră este că Iordache Eminovici – nume care apare pe Monumentul Eroilor din fața Primăriei de la Dumbrăveni, ridicat în 2004- este fiul Mariei Ghe. Eminovici (și al lui Samoil Miron de la Salcea), care, la rândul ei, este fiica lui Gheorghe / George Eminovici (și a Raveicăi Costache Șoiman de la Zvoriștea).

Este vorba despre o spiță de neam recent descoperită, subiect de interes public, dar neconfirmat riguros științific de către nimeni și de nimic până în prezent”, a transmis Dorel Mihai Gaftoneanu.

Interesant este că Iordache Eminovici îi purta numele ultimului copil al lui Vasile Eminovici, copil născut la 21 martie 1827 și decedat de mic, mai relatează Dorel Mihai Gaftoneanu.

Acesta explică că, pe linie genealogică, George, fiul lui Ioan (unul dintre cei opt copii ai bunicului Vasile Eminovici), este văr drept cu Poetul, și nepot al lui Vasile Eminovici. Întrucât urmașii în viață ai familiei Eminovici de la Sălăgeni susțineau că sunt urmașii unuia dintre frații Poetului Mihai Eminescu, subliniem că,  evident, e o confuzie, în  niciun caz nu putem vorbi despre Gheorghe Eminovici, administratorul de la moșia familiei Balș, care, așa cum spuneam mai sus, a avut și el o Marie, din păcate, decedată de mică, la vârsta de 7 ani.

Publicitate

“Petrea Eminovici… Vasile Eminovici… Ioan Eminovici… Gheorghe (George) Eminovici… Maria Ghe. Eminovici… Iordache Eminovici… Ilie Eminovici… Ioan Eminovici…

De interes pentru noi este numele de MARIA GHE. EMINOVICI, nume descoperit nu la Dumbrăveni, ci la Salcea, și de la care a apărut o confuzie teribilă de nume.

La Salcea, în anul 1910, Samoil Miron și Maria Ghe. Eminovici îl aduc pe lume pe Iordache Eminovici, și au mai avut încă cel puțin 3 copii: Elena, Vasile și Măndița, moartă la Timișoara, prin 1975. Să fi fost Maria Ghe. Eminovici femeia decedată la Cernăuți, în 1936, într-un spital de boli mintale?

De asemenea, considerăm că în spatele celor trei acte cu Domnica Raveica Costache Șoiman, Maria Ion Th. Bichiu și Gheorghe Ioan Bichiu (act ce se referă la nașterea unei copil cu numele de Domnica, fiica Raveicăi), documente ce ar trebui cercetate/reconsiderate cu mai multă atenție, s-ar putea ascunde o încercare de a evita acuzația de bigamie pentru George Eminovici (care figura ca văduv recăsătorit, deși, la momentul respectiv, era părăsit de către nevastă). E posibil ca acesta să fi fost la Zvoriștea tatăl a (încă) trei copii de parte femeiască, dar, dintre aceștia, foarte probabil, el este tatăl Domnicăi  Eminovici-Scripcariu de la Botoșani și al Mariei Ghe. Eminovici de la Salcea.

Considerăm că identificarea la Zvoriștea a lui George, nepotul lui Vasile Eminovici, este corectă, iar posibilitatea ca el să fie, de fapt, conform actelor descoperite, tatăl tuturor celor trei fete ale Raveicăi, două cu același nume- aici chiar nu știm de ce- e destul de mare.

De ce ne-am mai mira, atât timp cât prin anii 1883-84 am găsit o înregistrare a două gemene, culmea, cu același nume de Maria?

…Reluăm un fragment dintr-un articol anterior…

,,SIMPLE COINCIDENȚE HA-LU-CI-NAN-TE?… Enigmă eminescologică incredibilă! Dosarul Călinești-Cuparencu. Captivantul caz al total necunoscutei până acum Domnica Eminovici-Scripcariu, domiciliată la adresa str. Lipschi (Vâlcele) nr. 14, Botoșani, decedată la 20 februarie 1917, soția lui Gheorghe Scripcariu, 50 de ani, fiica lui Gheorghe Eminovici (!) și a Raveicăi de la Zvoriștea, așa cum scrie negru pe alb în actul de deces. Pe această Domnică am tot căutat-o insistent la Arhivele Naționale Suceava, după ce m-am convins că nu putea fi cealaltă Domnică, fiica străbunicului meu patern, Ion Murariu-Gaftoneanu. Ziua de 26 august 1880, ora 2 p.m., satul Poiana, comuna Zvoriștea. Se naște Domnica, fiica Raveicăi, la rândul ei, fiica lui Gheorghe Simion Palancan, femeie în etate de 28 ani.

Însă, stupoare, tatăl fetiței Domnica, un sătean de 36 ani, apare ca fiind Gheorghe Ioan… Bichiu (poreclă?) și nu Eminovici, așa cum ne-am fi așteptat, desigur, după ce am găsit la Botoșani actul de moarte al Domnicăi- vorbim despre fiul lui Ioan, George, nepotul dascălului Vasile Eminovici. Bichiu, poreclă a urmașilor familiei Eminovici de la Călinești-Cuparencu, o născocire pentru a-și ascunde tatăl copilului adevărata identitate, sau vorbim despre niște coincidențe teribile de nume?

Localitatea Zvoriștea, numele de Domnica, numele părinților Gheorghe și Raveica, apoi tatăl lui Gheorghe, Ioan (14 martie 1816 căsătorit cu Maria lui Ștefan Mareci, Șerbăuți, și fratele lui Gheorghe Eminovici, tatăl Poetului Mihai Eminescu), vârsta lui Gheorghe de cca. 36 de ani (n. 26.06.1845 și decedat la 20.02.1904 la Pătrăuți, la sora sa Elena), vârsta Domnicăi de cca. 35 de ani (m. 1917), faptul că George era văduv după 1876, căsnicia sa nereușită cu Zoița Cozmei, distanța mică de la Zvoriștea la Călinești-Cuparencu, toate par să se constituie în argumente de necontestat, aici chiar ar fi o surpriză de proporții să vorbim, pur și simplu, despre niște coincidențe uimitoare și atât… Iarăși, de neînțeles, cum se face că în noiembrie 1879 Gheorghe Eminovici își oficializează căsătoria cu Zoița Cozmei, iar în august 1880 i se naște o fiică, Domnica, dar nu de la Zoița ci de la o Raveică (?) din Poiana, Zvoriștea? Să fi fost George și înainte și după anul 1879 într-o relație de concubinaj cu această Raveica, fiica lui Palancan/Șoiman (?), și de aici să fi început distrugerea noii sale căsnicii, cea cu Zoița? Am dezbătut toate acestea cu bunul prieten eminescolog Nicolae Iosub și încă nu am ajuns la o concluzie fermă, deci, căutările vor continua… Dacă un cercetător totalmente onest pune la îndoială credibilitatea celor implicați în actul menționat și insistă asupra modului în care va fi ajuns Domnica în Botoșani, eventual și asupra vieții mamei ei, Raveica, posibil slujnică la familia Eminovici de la Ipotești după moartea Ralucăi, lucrurile se vor complica teribil de mult pentru că aici intră în calcul și personajul Gheorghe Eminovici, tatăl Poetului, în etate de 68 de ani prin 1880…”

Mulțumiri pentru susținere d-lui primar Ioan Pavăl și Centrului Cultural ,,Eugen Simion” din Dumbrăveni- dir. Ghe. Vatamanu, dlui Radu Cotae (SV)- excelent arhivist, dnei Manuela Camelia Diaconu (BT), dnei Bilius de la Registrele de stare civilă Dumbrăveni, dlui Nicolae Iosub, eminescolog, dlui Alexandru Hriscu, bibliotecar și cercetător, apoi dlui Paul Ciornei, un mai vechi colaborator, care, cu toții, cu multă bunăvoință, au înțeles importanța continuării cercetărilor eminescologice pe cont propriu începute anterior la arhivele din Suceava, Botoșani, Iași pentru cîteva zeci de localități, printre care comunele Salcea și Dumbrăveni.

Iată, am ajuns la a cincisprezecea temă de cercetare propusă și, de necrezut pentru vremurile noastre, am reușit să le duc pe toate la bun sfârșit, dar, pe când în județul Suceava a fost posibilă crearea unui spirit de echipă atunci când vorbim despre Eminescu, din păcate, grație unui obicei nemeritocratic adânc împământenit aici încă de pe vremea Poetului, nu am putut avea un dialog civilizat cu vreo instituție de cultură din Botoșani. Niciodată în 7 ani și nici nu sunt semne că se va schimba prea curând ceva!…

…………………………………………………………………………………………………………….

…Interesante cuvintele publicistului Mihai Eminescu de acum un veac și jumătate, mai actuale ca oricând… ,,Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate […]. Aceasta priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu ca, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază […] contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup […] la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni.”, a mai adăugat Dorel Mihai Gaftoneanu pe pagina sa de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Elevii de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi au fost în vizită la pompieri

Publicat

Publicitate

Copiii sunt atrași de meseria de pompier și, ori de câte ori au ocazia, vizitează subunitățile ISU Botoșani. Pe de altă parte și salvatorii vor ca ei să fie cât mai bine informați și de aceea organizează, periodic, acțiuni în școli, în parteneriat cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, la solicitarea cadrelor didactice.

 

Astăzi, în cadrul programului național „Școala Altfel”, elevii de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi au venit în vizită la Detașamentul de Pompieri Dorohoi.

 

Au văzut îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și au aflat informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență. Aceștia au îmbrăcat haina de pompier și au urcat în autospecialele de intervenţie

 

Publicitate

Tot astăzi, elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 Cătămărăști Deal au fost vizitați de pompierii militari, în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.

 

Aceștia le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că e vorba de incendiu sau cutremur. Elevii au fost foarte atenți și atunci când li s-a prezentat cum se protejează pompierii pe timpul intervențiilor, dar și ce accesorii are în dotare autospeciala hidroperforare. Toți au vrut să probeze echipamentele de protecție.

 

Pe timpul acestor acțiuni, pompierii au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!” și „Mie nu mi se poate întâmpla”.

 

Activitățile au fost organizate în baza protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și unitățile de învățământ.

 

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Administratie

Un nou caz de pestă porcină africană, la un mistreț găsit mort la Dersca, a băgat autoritățile în ședință

Publicat

Publicitate

Miercuri, a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), dedicată analizei situației privind evoluția pestei porcine africane la nivel județean, în contextul confirmării unui nou caz de pestă porcină africană la un mistreț găsit mort în data de 02.04.2025, în zona Pădurea Dersca, localitatea Dersca.

În cadrul întâlnirii, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a prezentat date actualizate referitoare la focarele confirmate și zonele afectate. Ca urmare a acestei situații, a fost transmis și aprobat un Plan de Măsuri detaliat, actualizat la data de 07.04.2025. Zona infectată, stabilită pe o rază de 8 km față de focarul identificat, cuprinde următoarele localități: Șendriceni și Pădureni (UAT Șendriceni), Loturi Enescu (UAT Dorohoi), municipiul Dorohoi, Hilișeu-Horia, Hilișeu-Crișan, Hilișeu-Cloșca și Corjăuți (UAT Hilișeu-Horia), Pomârla și Hulubești (UAT Pomârla), Dersca (UAT Dersca), Vițcani (UAT Cândești), Lozna și Străteni (UAT Lozna), precum și localități din Ucraina (în total 14 localități din 7 UAT).

Ținând cont de aceste aspecte, a fost aprobat un plan detaliat de măsuri și recomandări pentru limitarea răspândirii virusului. Aceste măsuri includ: efectuarea imediată a dezinfecției zonelor afectate, intensificarea controalelor atât în trafic, cât și în piețele agroalimentare, precum și monitorizarea atentă a zonelor cu potențial ridicat de risc.

Totodată, se face apel la populație să semnaleze urgent medicului veterinar și autorităților competente orice simptom ce ar putea indica apariția bolii, astfel încât intervenția echipelor DSVSA să fie promptă și eficientă.

Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, solicită atât comercianților cât și populației să manifeste maximă responsabilitate, să respecte recomandările autorităților sanitar-veterinare și să evite achiziționarea de animale sau produse din surse neautorizate. Scopul acestor măsuri este de a proteja sănătatea publică și de a preveni răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul județului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Firmele vor primi o subvenție lunară dacă angajează victime ale violenței domestice și traficului de persoane. Condiții

Publicat

Publicitate

Firmele vor primi o subvenție lunară dacă angajează victime ale violenței domestice și traficului de persoane. Angajatorii care încadrează victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane vor primi de la stat o subvenție lunară de 2.250 lei pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii vulnerabile, scrie alba24.ro. Măsura este prevăzută într-o lege publicată miercuri, 8 aprilie, în Monitorul Oficial, care aduce modificări importante sistemului de stimulare a ocupării forței de muncă. 

Legea 45/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă a fost publicată miercuri, 8 aprilie, în Monitorul Oficial.

Printre beneficiarii prevederilor Legii 76/2002 au fost introduse și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care nu au putut ocupa loc de muncă și sunt victime ale violenței domestice protejate prin ordin de protecție emis potrivit dispozițiilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, ori ale traficului de persoane, astfel cum sunt definite potrivit Legii nr. 678/2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane.

 

Servicii gratuite de formare profesională

De asemenea vor beneficia, în mod gratuit, de servicii de formare profesională, persoanele care:

  • au devenit șomeri,
  • nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ,
  • au obținut statutul de refugiat sau beneficiază de altă formă de protecție internațională,
  • nu au putut ocupa loc de muncă și sunt victime ale violenței domestice protejate prin ordin de protecție, ori ale traficului de persoane,
  • desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare și care sunt înregistrate la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Firmele vor primi o subvenție lunară dacă angajează victime ale violenței domestice și traficului de persoane

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri
de lungă durată, tineri NEET sau persoane care sunt victime ale violenței domestice ori ale traficului de persoane, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei.

Publicitate

De asemenea, angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Facilitățile se vor acorda angajatorilor în situația în care persoanele din categoriile prevăzute de lege sunt înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, va modifica Hotărârea Guvernului nr. 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Citeste mai mult

Eveniment

Vouchere sociale 2025. În ce luni intră banii pe cardurile de alimente. Nu se fac plăți de Paște

Publicat

Publicitate

Românii care beneficiază de ajutor din partea statului pentru alimente și mese calde trebuie să știe că, în 2025, cardurile sociale vor fi alimentate doar de două ori pe an, și nu la două luni, cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Potrivit noului calendar anunțat de autorități în cadrul programului „Sprijin pentru România”, primele sume vor fi virate în iunie 2025, iar a doua tranșă va fi acordată în decembrie. Fiecare încărcare va fi în valoare de 125 de lei, ceea ce înseamnă că, pe întreg anul, beneficiarii vor primi 250 de lei – o sumă considerabil mai mică față de anii anteriori.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending