Connect with us
Publicitate

Eveniment

Plânge dealul, plânge valea: „Mor animalele de sete”. Aproape un sfert din judeţul Botoşani în pragul disperării din cauza apei

Publicat

Publicitate

Aproape un sfert din judeţul Botoşani se află într-o situaţie disperată din cauza problemelor în alimentarea cu apă.  Cea mai gravă situaţie este în comuna Ungureni, unde trei mii de săteni nu au apă de peste o lună jumătate şi nu mai au cu ce adăpa animalele.

Judeţul Botoşani este, conform statisticilor oficiale, o adevărată împărăţie a apelor, situându-se pe locul doi la nivel naţional, după judeţul Tulcea, cu o suprafaţă de luciu de apă de peste 3.600 de hectare. Cu toate acestea, în mod paradoxal, botoşănenii sunt românii care suferă cel mai mult de sete. Aproape un sfert din judeţul Botoşani este afectat de lipsa apei. Este vorba despre trei oraşe şi 18 comune, rămase fără apă parţial, temporar sau total, relatează adevărul.ro.

Oraşul răscoalei a devenit oraşul secetei

Publicitate

De aproape 20 ani, oamenii din oraşul Flămânzi rămân, vară de vară, fără apă sau, în cel mai bun caz, o primesc cu porţia. Sunt tineri care de când se ştiu se spală la lighean vara, luând cu asalt fântânile din zonele rurale apropiate. Din cauza problemelor cu apa, localnicii din Flămânzi au organizat anul trecut un protest masiv în faţa Consiliului Judeţean, însă problemele nu s-au rezolvat, mai scrie adevărul.ro.

În această vară lucrurile s-au complicat şi pentru multe alte comune din Botoşani. Frumuşica, localitatea vecină Flămânziului, este şi ea afectată. Şi în alte zone din judeţ apar probleme grave, precum la Truşeşti, Dângeni, Dobârceni, Mihălăşeni, Hlipiceni, Călăraşi sau Răuseni. La acestea se adaugă oraşul Ştefăneşti, situat pe malurile Prutului.

Patria ţevilor uscate şi a animalelor însetate

Publicitate

Una dintre cele mai grave situaţii este la Ungureni, acolo unde localnicii nu au nicio picătură de apă de peste o lună şi jumătate. Oamenii sunt disperaţi fiindcă trăiesc din agricultură şi creşterea animalelor, dar nu au cu ce să-şi mai adape vitele, în condiţiile în care seceta prelungită a dus şi la secarea fântânilor. „Nu mai putem aşa. Mor animalele de sete. Aducem apa cu butoaiele toată ziua de unde putem. Fântânile seacă, fiindcă nu plouă. Oamenii îşi vând vitele. Ajungem la sărăcie lucie”, mărturiseşte o săteancă din Plopenii Mici, comuna Ungureni.

Oamenii sunt revoltaţi că au investit şi în aducţiunea la reţele de apă. „Am plătit 2.800 de lei ca să mă leg la conductă. Eram bucuroşi că au tras apă în toată comuna. Ne-am făcut băi în casă, că aşa ziceau că suntem sălbatici, să le facem. Iaca, am dat şi am făcut. Da apă este? Nu le-a fi ruşine”, spune revoltat un alt localnic. „De şase săptămâni nu avem apă. Avem 1.260 de familii, dar în total sunt vreo 3.000 de oameni fără apă”, spune şi Ilie Ivanache, primarul din Ungureni pentru adevărul.ro.

Investiţii numai pe hârtie

Publicitate

Pentru această situaţie este de vină reţeaua de apă a judeţului, prea veche şi distrusă. Magistralele care alimentează comunele cu apă au o vechime de peste o jumătate de secol. Reprezentanţii Nova Apaserv, societatea de apă şi canal a judeţului, recunosc că ţevile, mai ales magistralele principale care aduc apă din Prut, nu mai fac faţă numărului tot mai mare de utilizatori din comunele branşate în ultimii ani. Nici staţiile de pompare de la Prut nu mai fac faţă numărului de utilizatori.

Flămânziul, de exemplu, este alimentat printr-o ţeavă veche de peste 60 de ani, prea mică pentru numărul de utilizatori actuali şi atât de avariată încât numai 13% din apa pompată ajunge la destinaţie. Culmea, investiţiile în reţele de apă s-au făcut pe dos, adică întâi au fost făcute reţele locale, în timp ce magistralele, cele mai importante, au fost lăsate la urmă. Reprezentanţii societăţii spun că urmează să fie făcute investiţii majore în cadrul unui masterplan pe fonduri europene, dar deocamdată totul este doar pe hârtie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Sursa: adevărul.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: „Săptămâna Verde” petrecută alături de pompierii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Programul Național „Săptămâna Verde” continuă în multe dintre instituțiile de învățământ din județ, iar cadrele didactice și elevii își doresc să se întâlnească cu pompierii pentru a învăța cum să-și protejeze viața.

Astăzi, a fost rândul copiilor de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani și Școala Profesională „Sf. Apostol Andrei” Smârdan. În total, peste 400 de elevi și profesori au participat la activitățile de informare și educare preventivă, organizate pe platoul Sălii Polivalente „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani și pe terenul de sport al Școlii Profesionale „Sf. Apostol Andrei” Smârdan.

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.

Publicitate

Printre acestea se numără:

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;

– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

Publicitate

– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;

– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.

Totodată, le-au explicat cum să se comporte dacă cineva are nevoie de ajutor medical sau în cazul producerii unui cutremur sau unui incendiu.

Publicitate

Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile pirotehnice și de stingere a incendiilor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.

Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat și a căştii de protecţie.

Nu știm dacă vor deveni pompieri sau nu, dar știm cu siguranță că ceea ce au învățat îi va ajuta să facă diferența dintre bine și rău.

Publicitate

Activitatea s-a desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU și instituțiile de învățământ.

Citeste mai mult

Eveniment

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Dreptul la reparare pentru consumatori

Publicat

Publicitate

Producătorii vor avea obligația să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile. Aceștia vor trebui să informeze consumatorii în legătură cu dreptul lor la reparare. Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Dreptul la reparare pentru consumatori a fost adoptat de Parlamentul European. Legislația prevede obligații pentru producători, în relația cu clienții, informează alba24.ro.

Parlamentul European a adoptat marți, 23 aprilie, directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile. Acestea încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor reparându-le.

Acestea urmăresc reducerea deșeurilor și sprijină sectorul reparațiilor prin repararea mai ușoară și mai ieftină a bunurilor.

Publicitate

Dreptul la reparare. Obligații pentru producători

Producătorii vor avea obligația să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile. Aceștia vor trebui să informeze consumatorii în legătură cu dreptul lor la reparare.

Bunurile reparate în perioada de garanție vor beneficia de o prelungire de un an a garanției legale. Astfel, consumatorii vor fi încurajați și mai mult să aleagă să repare produsul în loc să îl înlocuiască.

După ce expiră perioada de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic. Este vorba despre produsele ce pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii.

Publicitate

În această categorie intră mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoanele mobile. Lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp.

De asemenea, consumatorii pot să împrumute un dispozitiv cât timp dispozitivul lor este reparat sau pot să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, dacă produsul nu mai poate fi reparat.

Informații despre condițiile și serviciile de reparare

Consumatorii pot primi un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparare. Formularul va include detalii despre prețul și durata reparării, în funcție de defectul constatat.

Publicitate

Pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni pentru fiecare țară. Consumatorii vor găsi astfel ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din cadrul comunităților. De exemplu, „cafenele de reparații”.

Dreptul la reparare. Consumatorii vor primi piese de schimb

Noile norme urmăresc să consolideze piața reparațiilor din Uniune și să reducă costul reparațiilor suportat de consumatori.

Producătorii vor avea obligația să ofere piese de schimb și ustensile la un preț rezonabil. De asemenea, le va fi interzis să utilizeze clauze contractuale și tehnici legate de componente sau de programele informatice care împiedică repararea.

Publicitate

Producătorii nu vor putea să împiedice reparatorii independenți să utilizeze componente second-hand sau imprimate 3D. Aceștia nu vor putea să refuze să repare un produs doar din motive economice sau fiindcă a fost reparat anterior de altcineva.

Dreptul la reparare. Vouchere și finanțări

Pentru a face reparațiile mai accesibile, fiecare țară a Uniunii va trebui să aplice cel puțin una dintre următoarele măsuri:

  • să ofere vouchere și fonduri pentru reparații
  • să desfășoare campanii de informare
  • să ofere cursuri de reparare
  • să sprijine inițiativele din domeniu de la nivelul comunităților.

”Noua legislație extinde garanțiile legale cu 12 luni atunci când se optează pentru reparații, oferă un acces mai bun la piesele de schimb și asigură reparații mai ușoare, mai ieftine și mai rapide”, spune raportorul René Repasi.

După ce directiva va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Măsuri pentru limitarea poluării

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea prematură a bunurilor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente de CO2. De asemenea, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE în fiecare an.

Consumatorii pierd, de asemenea, aproximativ 12 miliarde EUR pe an prin înlocuirea bunurilor, în loc să le repare. Se preconizează că noile norme vor aduce în UE 4,8 miliarde euro sub formă de creștere economică și investiții.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 25 de ani din Havârna care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe strada Școlii din comuna Havârna, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending