Connect with us
Publicitate

Eveniment

Plânge dealul, plânge valea: „Mor animalele de sete”. Aproape un sfert din judeţul Botoşani în pragul disperării din cauza apei

Publicat

Aproape un sfert din judeţul Botoşani se află într-o situaţie disperată din cauza problemelor în alimentarea cu apă.  Cea mai gravă situaţie este în comuna Ungureni, unde trei mii de săteni nu au apă de peste o lună jumătate şi nu mai au cu ce adăpa animalele.

Judeţul Botoşani este, conform statisticilor oficiale, o adevărată împărăţie a apelor, situându-se pe locul doi la nivel naţional, după judeţul Tulcea, cu o suprafaţă de luciu de apă de peste 3.600 de hectare. Cu toate acestea, în mod paradoxal, botoşănenii sunt românii care suferă cel mai mult de sete. Aproape un sfert din judeţul Botoşani este afectat de lipsa apei. Este vorba despre trei oraşe şi 18 comune, rămase fără apă parţial, temporar sau total, relatează adevărul.ro.

Oraşul răscoalei a devenit oraşul secetei

De aproape 20 ani, oamenii din oraşul Flămânzi rămân, vară de vară, fără apă sau, în cel mai bun caz, o primesc cu porţia. Sunt tineri care de când se ştiu se spală la lighean vara, luând cu asalt fântânile din zonele rurale apropiate. Din cauza problemelor cu apa, localnicii din Flămânzi au organizat anul trecut un protest masiv în faţa Consiliului Judeţean, însă problemele nu s-au rezolvat, mai scrie adevărul.ro.

În această vară lucrurile s-au complicat şi pentru multe alte comune din Botoşani. Frumuşica, localitatea vecină Flămânziului, este şi ea afectată. Şi în alte zone din judeţ apar probleme grave, precum la Truşeşti, Dângeni, Dobârceni, Mihălăşeni, Hlipiceni, Călăraşi sau Răuseni. La acestea se adaugă oraşul Ştefăneşti, situat pe malurile Prutului.

Patria ţevilor uscate şi a animalelor însetate

Una dintre cele mai grave situaţii este la Ungureni, acolo unde localnicii nu au nicio picătură de apă de peste o lună şi jumătate. Oamenii sunt disperaţi fiindcă trăiesc din agricultură şi creşterea animalelor, dar nu au cu ce să-şi mai adape vitele, în condiţiile în care seceta prelungită a dus şi la secarea fântânilor. „Nu mai putem aşa. Mor animalele de sete. Aducem apa cu butoaiele toată ziua de unde putem. Fântânile seacă, fiindcă nu plouă. Oamenii îşi vând vitele. Ajungem la sărăcie lucie”, mărturiseşte o săteancă din Plopenii Mici, comuna Ungureni.

Oamenii sunt revoltaţi că au investit şi în aducţiunea la reţele de apă. „Am plătit 2.800 de lei ca să mă leg la conductă. Eram bucuroşi că au tras apă în toată comuna. Ne-am făcut băi în casă, că aşa ziceau că suntem sălbatici, să le facem. Iaca, am dat şi am făcut. Da apă este? Nu le-a fi ruşine”, spune revoltat un alt localnic. „De şase săptămâni nu avem apă. Avem 1.260 de familii, dar în total sunt vreo 3.000 de oameni fără apă”, spune şi Ilie Ivanache, primarul din Ungureni pentru adevărul.ro.

Investiţii numai pe hârtie

Pentru această situaţie este de vină reţeaua de apă a judeţului, prea veche şi distrusă. Magistralele care alimentează comunele cu apă au o vechime de peste o jumătate de secol. Reprezentanţii Nova Apaserv, societatea de apă şi canal a judeţului, recunosc că ţevile, mai ales magistralele principale care aduc apă din Prut, nu mai fac faţă numărului tot mai mare de utilizatori din comunele branşate în ultimii ani. Nici staţiile de pompare de la Prut nu mai fac faţă numărului de utilizatori.

Flămânziul, de exemplu, este alimentat printr-o ţeavă veche de peste 60 de ani, prea mică pentru numărul de utilizatori actuali şi atât de avariată încât numai 13% din apa pompată ajunge la destinaţie. Culmea, investiţiile în reţele de apă s-au făcut pe dos, adică întâi au fost făcute reţele locale, în timp ce magistralele, cele mai importante, au fost lăsate la urmă. Reprezentanţii societăţii spun că urmează să fie făcute investiţii majore în cadrul unui masterplan pe fonduri europene, dar deocamdată totul este doar pe hârtie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: adevărul.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Manu, Laur și Ionuț, ,,îngerii” care au salvat viața copilului de doi ani. Eroi sunt și voluntarii și forțele MAI

Publicat

Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei!

Cei trei polițiști l-au găsit pe Aryan în pădure dupa 24 de ore de cand a fost sesizată dispariția.

Acesta stătea lângă un copac, când unul dintre cei trei l-au auzit și au pornit toți în fugă spre locul din care se auzea copilul.

Aryan era speriat, dar a acceptat imediat să-i însoțească pe polițiști.

,,Mulțumim tuturor celor care au participat la activitățile de căutare, a fost un efort comun al tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne voluntari și jurnaliști!”, au transmis polițiștii.


Citeste mai mult

Eveniment

SUPERLIGA – Programul etapelor a doua și a treia play off-out. Când joacă FC Botoșani

Publicat

Potrivit unui comunicat al Ligii Profesioniste de Fotbal, partidele vor fi transmise în direct de DIGI SPORT, PRIMA SPORT și ORANGE SPORT.

Etapa a doua

Vineri, 29 martie

Ora 17.30 FC Voluntari – FC Hermannstadt

Ora 20.30 Sepsi OSK Sf, Gheorghe – CFR 1907 Cluj

Sâmbătă, 30 martie

Ora 15.45 FC Botoșani – Politehnica Iași

Ora 18.00 Universitatea Cluj – UTA Arad

Ora 21.00 Universitatea Craiova – FC Rapid 1923

Duminică, 31 martie

Ora 14.00 FC U Craiova 1948 – Oțelul Galați

Ora 21.00 Farul Constanța – FCSB

Luni, 1 aprilie

Ora 20.30 Dinamo București – Petrolul Ploiești

Etapa a 3-a

Vineri, 5 aprilie

Ora 17.30 UTA Arad – FC Botoșani

Ora 20.30 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – Farul Constanța

Sâmbătă, 6 aprilie

Ora 17.30 Petrolul Ploiești –  FC Voluntari

Ora 20.30 FC Rapid 1923 – CFR 1907 Cluj

Duminică, 7 aprilie

Ora 14.30 FC Hermannstadt – Universitatea Cluj

Ora 20.30 FCSB  – Universitatea Craiova

Luni, 8 aprilie

Ora 17.30 Politehnica Iași – FC U Craiova 1948

Ora 20.30 Oțelul Galați – Dinamo București

Citeste mai mult

Eveniment

A FOST GĂSIT copilul de doi ani, dispărut la Tudora

Publicat

Potrivit informațiilor, copilul a fost găsit și este în afara pericolului. Polițiști și jandarmi din trei județe și zeci de săteni l-au căutat febril timp de 24 de ore pe micuțul Ayan.

Peste 200de forțe de ordine, voluntari si câinele de urmă din cadrul Poliției de Frontieră desfășoară activități pentru localizarea minorului de 2 ani dat dispărut duminică, jurul orei 15:00.

Au fost folosite două elicoptere și utilizate trei drone cu termoviziune, o șenilată și patru ATV-uri, întrucât în apropierea locului în care a fost văzut ultima dată este o zonă împădurită și teren cu denivelări.

„Misiunea a fost îndeplinită cu succes.

Ca urmare a mobilizării exemplare și a eforturilor forțelor de ordine și a întregii comunități, minorul a fost găsit în viață, la aproximativ 3 kilometri de locul din care a plecat.
Este preluat de polițiști și va fi transportat la o unitate spitalicească pentru analizarea stării de sănătate.

Mulțumim tuturor celor care au participat la activități!”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani, Delia Nenișcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Cele mai folosite MINCIUNI ale mecanicilor auto. Cum sunt păcăliți șoferii naivi să scoată mai mulți bani din buzunar

Publicat

Chiar dacă sfaturile se adresează șoferilor americani, ale căror obiceiuri sunt un pic diferite de cele ale europenilor, recomandările se potrivesc de cele mai multe ori. Deși întreținerea autoturismului îi prelungește semnificativ durata de utilizare și este esențială pentru siguranța pasagerilor, există și o serie de sfaturi prin care mecanici auto nu vor decât să își ia mai mulți bani. Din acest motiv, dacă aveți suspiciuni legate de sfaturile primite, mai ales atunci când sumele solicitate sunt semnificative, este bine să cereți și o a doua părere, informează realitatea.net.

1. Schimbarea uleiul în funcție de vârsta mașinii

Mulți mecanici spun că trebuie să schimbați uleiul la fiecare 5.000 de kilometri sau la 3 luni. Realitatea este că acest schimb ar trebui să se facă mult mai rar: la fiecare 10.000 de kilometri (15.000 de kilometri, după alți producători auto) sau din an în an.

Joja vă indică, de asemenea, dacă este necesar să schimbați uleiul mai devreme, potrivit unui mecanic auto, scrie Yahoo Finances.

 

2. Aveți nevoie de protecție pentru tapițerie și vopsea

O altă minciună comună este că trebuie să vă protejați tapițeria și vopseaua autovehiculului, indiferent de cât costă. Sfatul în sine nu e fals, ci ideea că doar un profesionist poate face aceste operațiuni. În realitate, dacă ați cumpăra produsele respective, v-ar costa cam de 10 ori mai puțin.

3. Trebuie să aveți mai multe sisteme antifurt

Cu excepția cazului în care vehiculul dvs. nu are deloc sistem antifurt, să instalați altele suplimenare ar fi o pierdere de bani, fără un efect real. „Dacă un hoț dorește mașina, va avea instrumente de diagnosticare la nivel de dealer și va face cheile pe loc și o va fura, indiferent de ce sisteme au fost adăugate.”

 

4. Geometria roților este o necesitate

Dacă vă reparați mașina și mecanicul spune că aveți nevoie de toate cele patru anvelope aliniate, aceasta este adesea o idee bună.

Cu toate acestea, potrivit lui Pyle, unii mecanici vor încerca să vă taxeze pentru toate cele patru roți chiar și atunci când fac doar două dintre ele. Dacă, să zicem, roțile din spate nu au fost reglate, acest lucru nu este adevărat. Asigurați-vă că verificați din nou tot ceea ce a făcut mecanicul și comparați-l cu factura totală pentru a vă asigura că nu plătiți în exces.

5. Trebuie verificat sistemul de alimentare cu combustibil

Deși s-ar putea să aveți nevoie deo revizie a sistemului de alimentare cu combustibil, nu toate sunt atât de grozave pe cât s-ar putea crede. Și pot costa extrem de mult.

Proprietarul poate face același lucru și l-ar costa MULT mai puțin.

Alte minciuni pe care s-ar putea să le fi auzit despre reparația mașinii tale

Iată alte câteva minciuni sau concepții greșite despre reparațiile auto pe care ați putea să le credeți:

Trebuie să vă duceți vehiculul la reprezentanța de unde l-ați cumpărat pentru a efectua reparații, altfel vă pierdeți garanția. Într-adevăr, ar trebui să vă puteți duce vehiculul la orice atelier de reparații autorizat fără a vă pierde garanția.

Ai nevoie de reparații suplimentare. Unii mecanici vor încerca să profite de clienți spunându-le că au nevoie de mai multe lucruri decât au crezut. Obțineți o a doua opinie.

Este nevoie de o lucrare de frânare completă. Dacă un mecanic spune că aveți nevoie de o lucrare de frână completă, întrebați dacă puteți înlocui pur și simplu plăcuțele de frână. Aceasta este o soluție mult mai ieftină – și adesea viabilă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending