Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce se poate construi fără autorizație. Noi reguli pentru avizarea documentelor

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat în ultima ședință proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Acest act va permite emiterea autorizațiilor de construcție în 65 de zile, termen care în prezent poate ajunge și la un an, anunță Ministerul Dezvoltării.

Documentul simplifică procesul de autorizare în construcții iar termenele de avizare se vor reduce considerabil.

„Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor. Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care modifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a spus ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Publicitate

Acesta susține că, prin acest Cod, termenele de avizare a documentațiilor de urbanism și de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai ”plimbe” documentațiile de la o instituție la alta.

Ghișeul unic național al construcțiilor- platformă digitală pentru emiterea certificatelor de urbanism

„Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții”, susține ministrul.

Toate clădirile autorizate vor fi incluse într-un Registru unic

Prin Cod, se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

Publicitate

Ce se va putea construi fără autorizație de construcție

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, în mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale.

De asemenea, cu notificarea primăriei și fără autorizație de construcție, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

„Firmele de construcții vor fi certificate”

„Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire, se introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației.

Publicitate

În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local”, arată Ministerul.

Pentru asigurarea unei calități controlabile a pieței de construcții, firmele de construcții vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerințele tehnice și administrative necesare nu pot participa la licitațiile la care nu sunt certificate.

De exemplu, o firmă care nu are specialiștii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitații pentru reabilitări sau construire de spitale, a spus ministrul dezvoltării.

Se va introduce taxa de echipare edilitară pentru dezvoltatorii imobiliari

Actul normativ propune și introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unități locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinația clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educațională.

„Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare și rutiere sau fără cabinete medicale, creșe, grădinițe și școli – funcțiuni esențiale pentru o locuire sănătoasă și echilibrată, iar părinții nu vor mai fi nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și duce copiii la o unitate de învățământ”, a mai spus Cseke Attila.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Efective sporite de la jandarmi la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Farul Constanța. Vor asigura liniștea și în ziua votului

Publicat

Publicitate

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat efectivele angrenate atât in misiunile executate împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne in contextul Alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, cât și în misiunile de ordine și siguranță publică la competițiile sportive sau la manifestările cu participare numeroasă, prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României, în cooperare cu efective de poliție, poliție locală și pompieri.

Vineri, 29 noiembrie, începând cu ora 17.00, jandarmii botoșăneni vor acționa în sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău la misiunea de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării meciului de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Farul Constanța, pentru siguranța spectatorilor, iar sâmbătă vor lua măsurile necesare în vederea desfășurării meciului de Liga a III-a, dintre echipele de fotbal Gloria Ultra – Ceahlăul Piatra Neamț în spiritul fair-play-ului sportiv.

La Ziua Națională a României, efectivele de jandarmerie, împreună cu partenerii instituționali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și polițiștii locali, vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică și vor participa cu forțe și mijloace la manifestările comemorative și spectacolele organizate în municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și în orașele Darabani și Săveni.

Publicitate

Nu în ultimul rând, jandarmii vor acționa zilnic pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, independent sau în cooperare cu efective de poliție, și vor interveni la apelurile făcute prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, iar structurile de pază și protecție instituțională vor intensifica măsurile de supraveghere a celor 18 obiective din competență, precum și a zonelor din apropierea acestora, în vederea identificării unor posibile fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice și luării măsurilor legale.

Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct, în cel mai scurt timp, atunci când situația o impune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CNA: Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe vineri, 29 noiembrie

Publicat

Publicitate

Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe vineri, 29 noiembrie, anunţă Consiliul Naţional al Audiovizualului, care solicită radiodifuzorilor să respecte prevederile legislaţiei audiovizuale.

„Consiliul Naţional al Audiovizualului reaminteşte radiodifuzorilor că, în perioada de după încheierea votării, 24 noiembrie 2024, şi până la data când, potrivit art. 54 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 370/2004, Curtea Constituţională aduce la cunoştinţă publică numele candidaţilor şi ziua votării pentru al doilea tur de scrutin este interzisă difuzarea emisiunilor specifice campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, fiind aplicabile dispoziţiile generale ale Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Prin urmare, campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe azi, vineri, 29 noiembrie 2024”, transmite CNA.

Totodată, CNA reaminteşte posturilor de televiziune şi radio că vineri, 29 noiembrie, ora 7,00, s-a încheiat, în audiovizual, campania electorală pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Polițiștii lansează a zecea ediție a programului „Școala Siguranței TEDI”. La Botoșani, s-au înscris 67 clase de la școlile din județ

Publicat

Publicitate

Poliţia Română este partener în programul educaţional naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia elevii de clasa I îşi însuşesc informaţii utile pentru siguranţa personală.

La nivelul judeţului Botoşani, în anul şcolar 2024-2025, în program s-au înscris 67 clase de elevi.
Copiii sunt implicaţi în activităţi informativ-educative coordonate de învăţători, cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Române, iar TEDI asigură suportul didactic prin materiale educative complexe şi atractive pentru elevi.
Activităţile se desfăşoară pe baza materialelor educaţionale şi a scenariilor didactice din cadrul programului Şcoala Siguranţei Tedi. Toate informaţiile şi noutăţile legate de acest program pot fi accesate online, pe https://scoalatedi.ro.
În data de 27 noiembrie 2024, poliţiştii de prevenire au lansat ediţia a X a a programului alături de elevii claselor primare din cadrul Şcolii Gimnaziale Octav Băncilă Corni.
Întâlnirile poliţiştilor cu copiii au avut un caracter interactiv, în cadrul cărora copiii au primit sfaturi cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte pe stradă, când sunt pietoni, când se deplasează cu bicicleta sau când sunt pasageri în maşină/ microbuz şcolar, precum şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia atunci când siguranţa le este pusă în primejdie.
Poliţiştii au abordat subiecte diverse şi au adresat recomandări cu privire la modalităţile de prevenire a conflictelor, a dispariţiilor de minori, precum şi cu privire la siguranţa personală şi siguranţa pe internet.
Activităţile cu elevii claselor înscrise vor continua pe parcursul intregului an şcolar.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) A început realizarea proiectului PSD pentru extinderea rețelei de gaze naturale din Județul Botoșani. Se fac lucrări în comuna Stăuceni. Urmează Bălușeni și Gorbănești

Publicat

Publicitate

Au început lucrările de montare a rețelelor principale de gaze în comuna Stăuceni, care va asigura accesul la gaze naturale la peste 1.200 de gospodării, la finalul anului 2025. Urmează Bălușeni și Gorbănești. Rețeaua principală de distribuție de gaze din Stăuceni se va extinde pe o distanță de 57 de km, urmând să cuprindă toate cele patru sate ale comunei : Siliștea, Stăuceni, Tocileni și Victoria.

 

Guvernul PSD a asigurat finanțarea pentru 23 de proiecte de înființare și dezvoltare a rețelelor de gaze naturale în județul Botoșani, prin Planul Național de Investiții Anghel Saligny. Aceste poiecte reunesc cele două municipii Botoșani și Dorohoi, două orașe, Bucecea și Flămânzi, și 23 de comune, după cum urmează: Bălușeni, Brăești, Corlăteni, Coșula, Frumușica, Gorbănești, Ibănești, Leorda, Lozna, Mihai Eminescu, Răchiți, Roma, Stăuceni, Șendriceni, Văculești, Vârfu Câmpului, Vlădeni, Corni și Vorona, Sulița, Albești, Trușești și Prăjeni.

Publicitate

 

PSD face pași concreți pentru creșterea accesului la gaze naturale pentru comunele din județ. Cât am condus Consiliul Județean, am lucrat mult la proiectele pentru extinderea rețelei de gaze naturale din județul nostru. Voi continua să le susțin ca senator, chiar dacă noua conducere a județului este de altă culoare politică. Important este ca oamenii să o ducă mai bine. Indiferent ce spun alții despre PSD, noi ne vedem de treabă și le spunem oamenilor ce vrem să facem pentru ei și ce măsuri avem în programul nostru de guvernare de interes pentru județul Botoșani: creșterea veniturilor, Autostrada Moldovei, Drumul Expres Botoșani-Suceava, investiții și locuri de muncă pentru angajarea tinerilor botoșăneni, precum și centre comunitare de sănătate în zonele rurale”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

 

Publicitate

Proiectul extinderii de gaze din comuna Stăuceni este în valoare de 5,7 milioane de euro. Acesta va asigura totodată debitul necesar pentru ca rețeaua să poată fi extinsă la încă două comune învecinate, Bălușeni și Gorbănești.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending