Connect with us

Eveniment

Ce se poate construi fără autorizație. Noi reguli pentru avizarea documentelor

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat în ultima ședință proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Acest act va permite emiterea autorizațiilor de construcție în 65 de zile, termen care în prezent poate ajunge și la un an, anunță Ministerul Dezvoltării.

Documentul simplifică procesul de autorizare în construcții iar termenele de avizare se vor reduce considerabil.

„Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor. Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care modifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a spus ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Acesta susține că, prin acest Cod, termenele de avizare a documentațiilor de urbanism și de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai ”plimbe” documentațiile de la o instituție la alta.

Ghișeul unic național al construcțiilor- platformă digitală pentru emiterea certificatelor de urbanism

„Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții”, susține ministrul.

Toate clădirile autorizate vor fi incluse într-un Registru unic

Prin Cod, se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

Publicitate

Ce se va putea construi fără autorizație de construcție

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, în mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale.

De asemenea, cu notificarea primăriei și fără autorizație de construcție, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

„Firmele de construcții vor fi certificate”

„Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire, se introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației.

În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local”, arată Ministerul.

Pentru asigurarea unei calități controlabile a pieței de construcții, firmele de construcții vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerințele tehnice și administrative necesare nu pot participa la licitațiile la care nu sunt certificate.

De exemplu, o firmă care nu are specialiștii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitații pentru reabilitări sau construire de spitale, a spus ministrul dezvoltării.

Se va introduce taxa de echipare edilitară pentru dezvoltatorii imobiliari

Actul normativ propune și introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unități locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinația clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educațională.

„Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare și rutiere sau fără cabinete medicale, creșe, grădinițe și școli – funcțiuni esențiale pentru o locuire sănătoasă și echilibrată, iar părinții nu vor mai fi nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și duce copiii la o unitate de învățământ”, a mai spus Cseke Attila.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Stop vânzărilor duble de apartamente! Noi reguli pentru dezvoltatorii imobiliari

Publicat

Publicitate

Promisiunile de vânzare-cumpărare vor fi înregistrate în cartea funciară, ceea ce va împiedica dezvoltatorii imobiliari să vândă mai multe apartamente decât cele construite.

 
„Am dat un raport de adoptare pentru legea care dispune reglementări clare pentru dezvoltatorii imobiliari, astfel încât sa nu mai avem situații în care cetățenii de buna credință, să nu mai rămână și fără bani și fără imobile.

Am introdus promisiunea de vânzare/cumpărare în cartea funciară, astfel încât să nu mai poți vinde 60 de apartamente deși sunt construite doar jumătate.

Avansul este strict reglementat pe faze de execuție, poate fi folosit doar cu “bun de plată”, de la dirigintele de șantier, iar banii nu pot fi utilizați decât strict pentru construcția respectivă.

Proiectul pe care l-am inițiat, alături de alți colegi, intră la plen, nu l-am ținut la sertar! Schimbarea în bine vine și din Parlament”, a scris marți deputatul Florin Roman, pe pagina de Facebook.

Reglementări pentru dezvoltatorii imobiliari

Publicitate

Propunerea legislativă pentru completarea art. 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii a fost adoptată de Senat pe 14 aprilie, iar în prezent se află la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Potrivit unor amendamente aduse proiectului, până la data intrării în vigoare a prevederilor art. 26 alin. (9)-(11) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, notarea în cartea funciară autorizaţiei de construire pentru unitățile individuale bunuri viitoare din cadrul condominiilor viitoare, se face în mod separat pentru fiecare unitate individuală viitoare menționată în autorizația de construire și documentația aferentă acesteia.

Notarea în cartea funciară a promisiunii având ca obiect un bun viitor (unitate individuală) nu va afecta dreptul dezvoltatorului de a efectua orice demersuri administrative, operaţiuni juridice sau cadastrale cu privire la finalizarea proiectului, fără a fi necesar acordul prealabil al promitentului cumpărător, cu excepţia situatiei în care se modifică suprafaţa totală sau amplasamentul unităţii ce face obiectul promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare.

Promisiunile de vânzare având ca object unitătile individuale din cadrul condomjniului viitor sau locuințele individuale viitoare, se încheie numaj în forma autentică, după notarea autorizației de construire în cartea funciară şi după obţinerea în prealabil a extrasului de carte funciară pentru unitatea individuală viitoare sau, după caz, pentru locuința individual viitoare. Extrasul de carte funciară solicitat de notarul public pentru încheierea promisiunilor având ca object unitătile individuale din cadrul condominiului bun viitor se eliberează din cartea funciară a terenului şi cuprinde atât mentiunile corespunzătoare poziţiei la care s-a notat autorizaţia respectivă, cât şi înscrierile care privesc această notare.

Operaţiunea de preapartamentare a construcţiei de tip condominiu bun viitor în unităti individuate bunuri viitoare se va face în baza actului autentic de preapartamentare, întocmit potrivit documentaţiei cadastrale de preapartamentare recepţionată de oficiul teritorial. Documentația cadastrală de preapartamentare se întocmeşte de persoana fizică sau juridică autorizată pentru executarea lucrărilor de specialitate, pe baza autorizației de construire și a documentației aferente acesteia.

Prin operaţiunea de preapartamentare se deschid cartea funciară a construcției bun viitor de tip condominiu şi cărţi funciare individuale pentru toate unitătile individuale bunuri viitoare prevăzute în autorizaţia de construire şi documentația aferentă acesteia. În titlul cărtii funciare şi în cuprinsul descrierii imobilului din partea I a cărţii funciare se face menţiunea unitătile individuale și condominiul sunt bunuri viitoare. În situaţia în care, până la realizarea operaţiunii de apartamentare se modifică numărul unităților individuale cuprinse în autorizația de construire inițială și documentația aferentă acesteia, se face o actualizare a tuturor cărţilor funciare, pe baza unui act autentic de preapartamentare, întocmit în temeiul actului administrativ emis în condiţiile legii şi a unei noi documentaţii cadastrale de preapartamentare.

Modificările condominiului care nu afectează unitătile individuale componente se fac fără acordul promitenților cumpărători, cu excepția situației în care unitatea individuală care face obiectul unei promisiuni de vânzare/promisiuni de cumpărare/promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare se modifică în urma obținerii unei nou act administrativ emis în condițiile legii.

Avansul pentru o locuință, limitat în funcție de stadiul construcției

De asemenea, sumele achitate de cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/promisiunii bilaterale de vânzare — cumpărare se depun într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului imobiliar, în orice monedă și pot fi cheltuite de acesta numai în scopul dezvoltării imobiliare.

Procentul maxim din preţul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat în funcţie de stadiul construcţiei după cum urmează:

15% la încheierea promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare,
25% la finalizarea structurii de rezistenţă,
25% la finalizarea lucrărilor de instalații.
Utilizarea sumelor achitate de către cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare în alte scopuri decât cele prevăzute în proiectul de construcţie este interzisă și va sancționa cu amendă în cuantum de 1% din cifra de afaceri înregistrată în anul anterior a dezvoltatorului, dacă fapta nu constituie infracţiune în conditiile legii.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Meta anunță: Fotografiile și postările de pe Instagram și Facebook vor fi folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale. Află cum poți refuza

Publicat

Publicitate

Începând cu 27 mai 2025, Meta – compania care deține Facebook și Instagram – va folosi fotografiile și postările publice ale utilizatorilor pentru a antrena algoritmii săi de inteligență artificială.

Decizia a fost anunțată ca parte a eforturilor lui Mark Zuckerberg de a alinia compania cu noile tendințe tehnologice, în contextul ambițiilor sale legate de proiectul „metavers”, anunță ioplus.nl.

Ce date sunt colectate?

Meta precizează că sunt folosite:

  • fotografiile postate public
  • mesajele și conținutul public
  • etichetele și mențiunile (tag-uri), chiar și atunci când utilizatorul nu a postat el însuși acel conținut

Este important de menționat că mesajele private și conținutul minorilor sub 18 ani nu sunt incluse în acest proces, conform companiei.

Consimțământ implicit și opțiuni pentru utilizatori

Publicitate

Meta susține că această practică nu încalcă legislația europeană privind protecția datelor, invocând faptul că utilizatorii pot dezactiva colectarea datelor, dacă doresc.

Dacă nu se acționează în mod explicit pentru dezactivare, se consideră că utilizatorii și-au dat consimțământul automat.

Cum se poate dezactiva folosirea datelor?

  • Accesați „Setări și confidențialitate” (din meniul ce apare după un click pe poza de profil).
  • Intrați în „Centrul de confidențialitate”.
  • Căutați mesajul care începe cu: „Îmbunătățim mereu AI la Meta.”
  • Derulați și dați click pentru a dezactiva colectarea.
  • Introduceți adresa de email asociată contului.
  • Veți primi un email de confirmare.

Această decizie vine după ce proiectul „metavers”, lansat în 2021, nu a avut impactul scontat. Zuckerberg își redirecționează acum atenția spre inteligența artificială, folosind volumul imens de date de pe rețelele sociale ca resursă pentru antrenarea unor modele AI performante.

Ce trebuie să rețină utilizatorii:

  • Datele publice sunt deja folosite dacă nu s-a exprimat dezacordul.
  • Postările vechi și imaginile cu tag pot fi incluse în procesul AI.
  • Există o metodă de opt-out, dar trebuie activată manual.

Această mișcare a stârnit deja reacții în rândul specialiștilor în confidențialitate și utilizatorilor preocupați de securitatea datelor personale.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Blocada la Dorohoi. Zeci de mașini verificate. Amenzi pe capete

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi,  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și Biroului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte de natură antisocială, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost  legitimate peste 60 de persoane și au fost controlate aproximativ 50 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

 

Totodată, au fost reținute cinci certificate de înmatriculare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Avrămeni, reținut pentru încălcarea ordinului de protecție. Acesta nu avea voie să se apropie de mama sa

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 32 de ani, din comuna Avrămeni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcare a ordinului de protecție.

 

În urma cercetările desfășurate de polițiști a reieșit faptul că acesta, s-ar fi deplasat la domiciliul mamei sale, față de care avea ordin de protecție, din luna februarie a.c, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie. Tânărul i-ar fi adresat victimei expresii și cuvinte jignitoare și ar fi provocat scandal pe drumul public din fața locuinței.

 

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending