Connect with us

Eveniment

Ce se poate construi fără autorizație. Noi reguli pentru avizarea documentelor

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat în ultima ședință proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Acest act va permite emiterea autorizațiilor de construcție în 65 de zile, termen care în prezent poate ajunge și la un an, anunță Ministerul Dezvoltării.

Documentul simplifică procesul de autorizare în construcții iar termenele de avizare se vor reduce considerabil.

„Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor. Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care modifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a spus ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Acesta susține că, prin acest Cod, termenele de avizare a documentațiilor de urbanism și de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai ”plimbe” documentațiile de la o instituție la alta.

Ghișeul unic național al construcțiilor- platformă digitală pentru emiterea certificatelor de urbanism

„Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții”, susține ministrul.

Toate clădirile autorizate vor fi incluse într-un Registru unic

Prin Cod, se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

Publicitate

Ce se va putea construi fără autorizație de construcție

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, în mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale.

De asemenea, cu notificarea primăriei și fără autorizație de construcție, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

„Firmele de construcții vor fi certificate”

„Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire, se introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației.

În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local”, arată Ministerul.

Pentru asigurarea unei calități controlabile a pieței de construcții, firmele de construcții vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerințele tehnice și administrative necesare nu pot participa la licitațiile la care nu sunt certificate.

De exemplu, o firmă care nu are specialiștii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitații pentru reabilitări sau construire de spitale, a spus ministrul dezvoltării.

Se va introduce taxa de echipare edilitară pentru dezvoltatorii imobiliari

Actul normativ propune și introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unități locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinația clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educațională.

„Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare și rutiere sau fără cabinete medicale, creșe, grădinițe și școli – funcțiuni esențiale pentru o locuire sănătoasă și echilibrată, iar părinții nu vor mai fi nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și duce copiii la o unitate de învățământ”, a mai spus Cseke Attila.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la marginea pădurii Lebăda. Două mașini implicate. O tânără a fost rănită

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe E 58, în dreptul pădurii Lebăda. În eveniment au fost implicate două mașini, în care se aflau, în total,  trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din mașini. O tânără, în vârstă de 27 de ani, a primit îngrijiri medicale la fața locului, dar a refuzat transportul la spital.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Postare atribuită lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin: ”România va fi parte a Rusiei”

Publicat

Publicitate

Pe un cont de pe platforma X atribuit lui Aleksandr Dughin, ideologul preşedintelui rus Vladimir Putin și unul dintre vectorii propagandei ruse a apărut scris luni seară o propoziție care ar trebui să ne pună pe gânduri: România va fi parte a Rusiei.

”Unde pot fugi elita democraţilor şi woke-iştii (progresiştii – n.r.) din SUA? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago (sic!).

Israel? Există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruşi. Sau Moldova? Aceasta va fi în curând parte a României. Dar România va fi parte a Rusiei”, este mesajul postat pe X, citat de Agerpres, relatează alba24.ro.

Cine este Alexandr Dughin

Alexandr Dughin (născut pe 7 ianuarie 1962) este un filozof, politolog, sociolog și scriitor rus, cunoscut pentru ideile sale ultranaționaliste și influența sa asupra politicii ruse contemporane. Numele său este legat de propaganda rusă.

El este adesea considerat un ideolog al naționalismului eurasiatic și un promotor al unei paradigme geopolitice anti-occidentale. Acesta este contextul ideologic în care a fost capabil să posteze că ”România va fi parte a Rusiei”.

Dughin a fost supranumit „Rasputinul lui Putin” de unele surse din media occidentală, din cauza percepției că ideile sale ar fi influențat deciziile strategice ale Kremlinului.

Publicitate

Fiica sa, Daria Dughin, jurnalistă și susținătoare a ideilor sale, a fost ucisă în august 2022 într-un atentat cu mașină-capcană, ceea ce a atras atenția internațională asupra familiei Dughin.

În lucrările sale, Dughin a criticat România ca fiind un pion al Occidentului și al NATO în regiune.

El vede în politica externă a României o încercare de a contracara influența rusă în Europa de Est. Asta mai ales prin sprijinirea Republicii Moldova și prin colaborarea cu SUA și a avut declarații radicale în legătură cu țara noastră.

Despre alegerile prezidențiale din România, Dughin a declarat:

„Dacă acest candidat (Călin Georgescu – n.red.), care este un patriot român, câștigă. Moldova nu va avea unde să meargă. Dacă se îndreaptă spre România, vor ajunge mai aproape de un bloc aliat cu noi”,

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer de TIR din Alba, deputat de Botoșani. Cine este Gheorghe Petru Pîclișan, care a devenit deputat pe lista POT

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Alba a câștigat un post de deputat în județul Botoșani, la alegerile parlamentare de la începutul lunii. Este vorba despre Gheorghe Petru Pîclișan, din Vințu de Jos, care a candidat pe lista POT. El lucrează ca șofer de TIR pe rute externe, relatează alba24.ro

La alegerile parlamentare din acest an, Gheorghe Petru Pîclișan a candidat singur pe lista POT Botoșani pentru Camera Deputaților. Și a câștigat pe valul ridicat de o formațiune despre care se spune că este ”partidul lui Călin Georgescu”.

POT a obținut în județul Botoșani la alegerile pentru Camera Deputaților un număr de 9.437 de voturi, adică 6,37 % din voturi.

În afișul electoral, acesta se recomandă ca fiind un tânăr inginer electronist de 31 de ani, din Botoșani. În realitate, acesta este din comuna Vințu de Jos, județul Alba.

„Suntem oameni tineri ca și voi care ne-am hotărât să ne implicăm, pentru România”, este mesajul acestuia.

Pagina acestuia de pe rețeaua de socializare Facebook a fost creată pe 3 noiembrie și până în prezent are 15 aprecieri și 109 urmăritori.

Publicitate

Pe contul său de TikTok, Ghiță Pîclișan are în prezent 359 de urmăritori. A început să distribuie materiale cu POT din luna octombrie 2024.

Potrivit declarației de avere completată pe 7 octombrie 2024, Gheorghe Petru Pîclișan deține un autoturism marca Mercedes-Benz fabricat în 2004 și nu deține clădiri sau terenuri.

Pe numele său are mai multe conturi și depozite deschise, în lei, valută și criptomonede, astfel:

  • Crypto – deschis în anul 2022 (instituția: Binance, Insulele Cayman) – 4.377 dolari
  • Acțiuni – deschis în anul 2022 (instituția: Binance, Insulele Cayman) – 1.295,72 euro
  • Crypto – deschis în anul 2022 (instituția: Welthee, Londra) – 543,07 dolari
  • Cont curent – deschis în anul 2016 (instituția nu este specificată) – 2.708,24 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2016 (instituția nu este specificată) – 1.500 euro
  • Card de credit – deschis în anul 2021 (instituția nu este specificată) – 3.851,03 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2024 (instituția nu este specificată) – 468,98 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2024 (instituția nu este specificată) – 2 euro

Declară că în ultimul an fiscal a încasat din salarii venituri de 24.000 de lei și o diurnă externă de 29.000 de euro.

Citeste mai mult

Economie

Garanție de 120% pentru produsele accizabile, din 2025. Ce categorii de firme sunt vizate și care sunt amenzile

Publicat

Publicitate

Garanție de 120% pentru produsele accizabile: Operatorii economici care intenționează să primească spre vânzare produse accizabile vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere și să constituie o garanție de 120% din accizele corespunzătoare, informează alba24.ro.

Aceste măsuri se aplică în cazul în care riscul fiscal al operatorilor este considerat ridicat, notează Economedia.

Autoritățile vamale îi vor anunța pe operatorii economici pentru a respecta aceste obligații.

Operatorii economici care sunt înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuția și comercializarea angro a băuturilor alcoolice, tutunului prelucrat și produselor energetice, fără a le depozita și care eliberează pentru consum produse accizabile dintr-un antrepozit fiscal, trebuie să depună o declarație pe propria răspundere la autoritatea competentă.

Detalii privind declarația
Această declarație trebuie să precizeze cantitatea de produse accizabile pe care operatorul intenționează să o elibereze pentru consum.

Modelul, conținutul și modalitatea de depunere a acestei declarații vor fi stabilite printr-un ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Publicitate

Operatori economici au obligația să constituie o garanție de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum.

Garanție de 120% pentru produsele accizabile: Sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor
Contribuabilii care nu constituie garanția de 120% și care nu depun o declarație pe propria răspundere cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile riscă amenzi de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum și confiscarea produselor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending