Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Biserica Ortodoxă este în DOLIU. Un preot îndrăgit, profesor universitar, și-a pierdut viața într-un accident cumplit

Publicat

Bărbatul care și-a pierdut viața dimineață, după ce autoturismul pe care îl conducea s-a lovit violent de o cisternă, pe DN2E85, era un cunoscut preot din București, anunță surse șansanews.ro. În vârstă de 66 de ani, Costea Tănăsache, preot paroh în Capitală, totodată profesor la Universitatea București, se afla la volanul unui autoturism, în această dimineață.

Acesta circula dinspre Buzău spre București când, nu se știe în ce condiții, ar fi pătruns pe contrasens, moment în care a intrat cu mașina într-o cisternă. Impactul extrem de dur i-a fost fatal. Preotul nu a avut nicio șansă să supraviețuiască. Ambele vehicule au ieșit de pe carosabil, pe câmpul din zonă. Autoturismul a fost pur și simplu strivit de cisternă, după cum arată imaginile de la fața locului.

Pompierii din Ialomița au intervenit imediat după producerea accidentului. Inclusiv un elicopter SMURD a ajuns la fața locului, dar nu a fost necesară intervenția acestuia, pentru că șoferul autoturismului a murit pe loc în urma impactului cu cisterna. Bărbatul a rămas încarcerat, dar în momentul în care a fost extras din mașina făcută praf era prea târziu, iar echipajele de prim-ajutor nu au putut face altceva decât să declare decesul, scrie sansanews.ro.

Cisterna implicată în accident nu avea încărcătură și nu a existat nici un pericol în urma impactului.

Polițiștii au demarat verificări pentru a stabili în ce împrejurări s-a produs accidentul. Sunt luate în calcul toate ipotezele, inclusiv aceea potrivit căreia șoferului i s-ar fi putut face rău la volan, ori ca nu cumva acesta să fi adormit. Necropsia și cercetările polițiștilor vor stabili exact cauza tragediei de pe DN2E85.

Sursa foto ISU Ialomița

Sursa foto Trinitas Tv

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Cum va fi vremea în luna decembrie 2023. Unde va ninge de Crăciun și cât de mult scad temperaturile

Publicat

Cum va fi vremea în luna decembrie 2023. Condiții meteo de Crăciun. Prima săptămână a lunii  decembrie aduce temperaturi în general negative la nivelul întregii țări. Mai apoi, din a doua săptămână temperaturile vor fi apropiate de cele specifice perioadei.
Potrivit prognozemeteo, în ultima lună a anului 2023 nu vor lipsi nici ploile, care vor fi în general în cantități normale pentru această perioadă.

De Crăciun, șansele să avem parte de zăpadă sunt crescute, mai ales în zonele de munte și în nordul țării. În restul regiunilor, probabilitatea va fi mult mai mică.

În județul Alba, temperaturile scad tot mai mult, de la o zi la alta. Sunt anunțate și ploi începând de joi, 7 decembrie, iar la munte va ninge.

Vremea în luna decembrie 2023. Temperaturi

Decembrie 2023 pare a fi o lună care, din punct de vedere termic, se va apropia de normalul climatologic al perioadei. Va fi ușor sub medie, mai ales prin regiunile sudice și estice.

Săptămâna 4-10 decembrie 2023 vor fi abateri termice negative la nivelul întregii țări (cu -1, -2 grade sub valorile normale).
Săptămâna 11-16 decembrie 2023 vine cu valori normale de temperatură prin sudul și estul țării., În Banat, Crișana, Maramureș sunt posibile abateri pozitive (cu +1 spre +3 grade peste norme).
Săptămâna 18-24 decembrie aduce din nou un regim termic normal, de data ceasta la nivelul întregii țări.
Săptămâna 25 – 31 decembrie 2023 va veni cu valori ușor peste norme în bună parte din țară (1 – 3 grade). Doar în zonele montane e posibil să fie un regim termic normal.
Vremea în luna decembrie 2023. Precipitații
Din punct de vedere al precipitațiilor, decembrie este o lună în care cu greu se pot acumula 30 l/mp în zone precum:

Podișul Moldovei, Podișul Târnavelor, Depresiunea Brașovului sau Delta Dunării (conform datelor ANM).
Cantitatea de 30-40 de l/mp se poate strânge în estul și sudul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și Podișul Transilvaniei.

Sunt prognozate 40-50 l/mp în Câmpia de Vest, centrul și vestul Câmpiei Române. Cele mai ridicate cantități de precipitații vor fi în zonele montane, peste 50 și chiar peste 75 l/mp.

Săptămâna 4-10 decembrie vine cu un regim normal de precipitații în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei. În restul țării, regimul de precipitații va fi deficitar.
Săptămâna 11-17 decembrie: regim excedentar în sud și est; în restul țării vor fi precipitații normale pentru această perioadă.
Săptămâna 18-24 decembrie: Banatul, Crișana și Maramureșul vor fi mai sărace în precipitații.
Săptămâna 25-31 decembrie: cantități normale de precipitații pentru perioada vizată.
Cele mai recente estimări ale specialiștilor de la ECMWF (Centrul European pentru Prognoze Meteo) indică o lună decembrie bogată în precipitații.

Excedent va fi mai ales în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Banat (50 – 60 de l/mp), Crișana, Maramureș (chiar și peste 80-100 de l/mp, mai ales la munte).

Un regim de precipitații sub normal ar putea fi în nordul Moldovei, sudul Olteniei, sudul Transilvaniei, SV extrem al Munteniei. Aici vor fi doar 30-40 de l/mp.

Vremea în luna decembrie 2023. Context
Întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă va ninge de Crăciun și Anul Nou.

Se manifestă fenomenul El Nino intens, aproape unul de record.

De asemenea, este prezent un Vortex Polar.

Va fi un episod de încălzire stratosferică minoră, așteptat să aibă loc în primele două săptămâni ale lunii decembrie. Încălzirea este cunoscută și sub numele de încălzirea canadiană.

O răcire consistentă a Siberiei și una întinsă și pe o perioadă mai lungă de timp ar putea declanșa o serie de coborâri polare consistente și chiar o posibilă încălzire stratosferică (SSW).

Unele modele meteo (ECMWF sau UKMO) dau șanse de un decembrie cu anomalii pozitive al ninsorilor prin sudul și estul României.

Însă acestea nu par a fi, cel puțin acum, susținute real de ceea ce se întâmplă la nivel macro-climatic.

Vremea în luna decembrie 2023. Șansele de ninsoare
Șansele unui Crăciun alb în zona României sunt crescute, mai ales în zonele montane și prin nordul țării. În restul regiunilor, probabilitatea este mult mai mică.

Săptămâna 4-10 decembrie: șanse slabe de ninsori în cea mai mare parte a țării; excepție, nordul Carpaților Orientalilși vestul extrem al Meridionalilor.

Până în 17 decembrie sunt condiții de ninsori mai ales în zonele montane (15-20, chiar 25 de mm), dar și în nordul și centrul Moldovei, zonele subcarpatice, depresiunile Transilvaniei.

Cel mai promițător interval în ceea ce privește șansele de ninsori la nivelul țării noastre este cel cuprins între 18-24 decembrie. Inclusiv sudul țării ar putea avea parte de ceva ninsori care pot acumula și 10-15 mm (cantități căzute, nu strat de zăpadă).

Ultima săptămână din an ar mai aduce ceva ninsori în zona Moldovei, dar și în Muntenia și Oltenia.

Vremea în luna decembrie 2023. Condiții din ultimii ani

Din punct de vedere climatologic, decembrie este luna care aduce la nivelul țării noastre cam toate tipurile de fenomene meteo. Dintre acestea, cele mai de interes sunt episoadele de ninsori asociate cu intensificările de vânt, așadar, viscol.

Ceața, lapovița și ploile nu lipsesc nici ele din peisajul meteo al României. Mai ales în ultimii ani, decembrie a fost o lună în care am avut parte inclusiv de fenomene mai degrabă specifice anotimpului cald. Și aici ne referim la ploile torențiale însoțite chiar de descărcări electrice și chiar de grindină de mici dimensiuni.

Când vorbim de luna decembrie și de contextul sinoptic ideal pentru o astfel de lună, pasionații de meteorologie manifestă atenție unei asocieri: anticiclonul est-european (Siberianul), responsabil pentru aerul rece și foarte rece, respectiv o activitate  intensă dinspre Mediterana, care să permită avansul spre țara noastră a nucleelor depresionare (ciclonilor mediteraneeni) care să aducă precipitații.

Din estimările ECWMF, luna decembrie va fi în mod clar o lună dominată de un regim de presiune ridicată, anticiclonică, la nivelul continentului european.

Doar intervalul 4-11 decembrie, respectiv 25-31 decembrie par a lăsa loc și unui regim de presiune scăzută și, evident, al preponderenței unei circulații atlantice spre continent, deci și spre țara noastră.

Vremea în luna decembrie 2023. Anticiclon est-european
Prima săptămână din decembrie oferă acel scenariu, cu un anticiclon est-european puternic (urcă chiar spre valori de presiune de 1050 mba). Din păcate, Mediterana nu reușește să influențeze pentru a realiza un cuplaj perfect pentru fenomene de iarnă.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, din semnalele până în acest moment, prima decadă a lunii decembrie se va păstra într-o circulație care va ține în zona țării noastre un aer mai rece. Vor fi abateri preponderent negative (de la –2 spre –4., –5 grade sub normalul perioadei la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Ar urma, apoi, o perioadă scurtă de advecție de aer cald, pe o circulație atlantică. Va duce abaterile termice și la valori cu +8, + 10 grade peste ce ar fi normal.

Semnalul pentru ultima decadă a primei luni de iarnă ar fi de revenire la o circulație care să trimită spre țara noastră (mai ales regiunile sudice și estice) un aer rece, cu abateri negative.

Citeste mai mult

Eveniment

Circa 1 milion de persoane au tranzitat frontiera în perioada minivacanţei de 1 decembrie

Publicat

În timpul minivacanței de 1 Decembrie, aproximativ un milion de persoane, cetățeni români și străini, au efectuat formalitățile de control la punctele de frontieră, însoțite de aproximativ 260.000 de mijloace de transport.

„La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum şi de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat.

Aproximativ 3.700 poliţişti de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfăşurând misiuni de supraveghere şi control la frontieră”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) transmis, luni, AGERPRES.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate pe aeroporturi, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 300.000 de persoane.

Tranzit intens a fost şi la frontiera cu Ungaria, care a fost tranzitată de peste 280.000 de persoane şi 122.000 de mijloace de transport, dar şi la frontierele cu Bulgaria şi Republica Moldova, fiecare fiind tranzitată de aproximativ 130.000 de persoane pe ambele sensuri de deplasare.

Poliţiştii de frontieră au constatat, în perioada 29 noiembrie-3 decembrie, 244 de infracţiuni şi contravenţii, săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini şi au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de peste două milioane lei.

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 175.000 lei.

Cauza traficului intens este reprezentată de numărul mare de transportatori ucraineni

Nu s-a permis intrarea în ţară a 85 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 71 cetăţeni români din diferite motive legale.

„În ceea ce priveşte situaţia mijloacelor de transport marfă, se constată o creştere a numărului de camioane care se prezintă pe sensul de intrare în ţară la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, şi ulterior pe sensul de ieşire din România la graniţa cu Ucraina”, arată sursa citată.

Cauza traficului intens este reprezentată de numărul mare de transportatori ucraineni care şi-au reconfigurat traseul spre Ucraina prin România, în contextul protestelor transportatorilor de marfă poloni şi slovaci.

Poliţia de Frontieră a acţionat în sistem integrat alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane şi mijloace de transport în mod eficient, dar şi pentru gestionarea cazurilor apărute. Agerpres

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită în orașul Săveni prin organizarea unei manifestări culturale de amploare

Publicat

Orașul Săveni a sărbătorit de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, prilej de sărbătoare și rememorare a 1o5 de ani de la Marea Unire din 1918

Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită în orașul Săveni prin organizarea  unei manifestări culturale de amploare – spectacolul „Uniți în spirit românesc”,  sesiunile de comunicări într-un cadru festiv cu genericul „Istoria, limba și valorile poporului român”, expoziţiile tematice, marșului unirii  și hora unirii din fața Primăriei orașului Săveni, care a adus aminte oamenilor de înfăptuirea României Mari, reconectându-i la valorile naționale și la spiritul neamului strămoșesc.

,,1 Decembrie, Ziua națională a României, este ziua în care  sărbătorim unirea tuturor românilor, iar la Săveni, an de an, vrem să fim un exemplu de unitate și iubire, prin implicarea activă în societate și organizarea evenimentelor frumoase în astfel de zile cu semnificații profunde. Spiritul românesc a fost prezent în tot orașul și sper ca toți locuitorii să fi simțit emoția acestei zile atât de importante prin participarea la hora și la spectacolele susținute. Eu sunt fericit în primul rând ca om , pentru toate aceste manifestări culturale din orașul Săveni pe care le susțin cu toate resursele. Iar în calitate de edil sunt mândru și pe deplin mulțumit de toate realizările în acest sens și voi continua în același ritm. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor mici și mari! 1 Decembrie fericit la Săveni și pretutindeni!” a declarat domnul Relu Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Activitățile și manifestările din cadrul acestui proiect sunt organizate anual cu scopul de creare a unui cadru de manifestare cultural-artistică a tinerei generații și promovare în rândul comunității din orașul Săveni a Marii Uniri a tuturor românilor, înfăptuită la Alba Iulia, în data de 1 decembrie, 1918. La manifestările din acest an au fost prezente, atât ansambluri folclorice din mai multe localități din județul Botoșani, din proximitatea orașului Săveni, Vlăsinești, Dângeni, Manoleasa, Roșiori, cât și membrii Comunității Rușilor- Lipoveni din Botoșani, alături de grupuri de tineri voluntari și cercetași de la centrele locale din București și Botoșani, membre ale Organizației Naționale „Cercetașii României”, a declarat Flavius Damean, director executiv Asociația „Arlechin”.

La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor mici și mari! 1 Decembrie fericit la Săveni și pretutindeni!

Citeste mai mult

Administratie

Locuri de joacă pentru copii, înființate sau modernizate în municipiul Botoșani

Publicat

 

Petrecerea timpului liber de către copii într-un mod sănătos, pe lista obiectivelor administrației locale.

Primăria Municipiului Botoșani a finalizat reabilitarea și modernizarea a 2 locuri de joacă în Parcul Tineretului și Aleea Gen. Gh. Avramescu nr. 43 și a înființat alte 2 spații destinate copiilor pe Aleea Gen. Gh. Avramescu nr. 70 și strada Barbu Lăzăreanu nr. 46.
Obiectivele menționate fac parte din proiectul cu finanțare europeană, „Înființarea a minim 2 terenuri de joacă și a unui teren de sport, precum și reabilitarea a minim 2 terenuri de joacă existente pe teritoriul SDL, inclusiv achiziționarea de mobilier urban specific”, depus în cadrul apelului Programului Operațional Regional (POR) Axa 9, lansat de Asociația GAL Botoșani pentru Viitor.
Sprijinul financiar primit de autoritatea publică locală, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru modernizarea infrastructurii pentru copii a fost de 548.324 lei.
Spațiile de joacă au suprafețe cu covor din tartan și sunt dotate cu mobilier urban (bănci, coșuri, împrejmuiri teren de joacă).
În cadrul proiectului va fi înființat și un teren de sport în Parcul Tineretului.
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe astfel de terenuri și continuăm această practică. Avem în desfășurare un alt proiect cu sprijinul căruia, la începutul anului viitor, vom avea peste 10 spații de joacă modernizate și cu respectarea tuturor elementelor de siguranță”, a susținut primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Proiectul la care șeful administrației locale a făcut referire prevede „Amenajare locuri de joacă și terenuri de sport”, susținut din buget local.
Vor fi:
-teren de joacă tematic (Ocean) și teren de sport multifuncțional pe strada Prunilor nr. 8
-teren de joacă tematic (Speed Park) pe Calea Națională nr. 11
-teren de joacă tematic (Medieval) pe strada Ștefan Luchian nr. 5
-teren de joacă tematic (Pompieri) – Parc Sucevei
-teren de sport tip street workout – Parcul Mihai Eminescu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending