Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (195)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Dragoş Pandele în „Observator cultural” nr. 875 din 8-14 iunie 2017: „O remarcă a lui Stalin, cu privire la oportunitatea jucării lui „Hamlet” în condiţiile războiului antifascist, a anulat repetiţiile şi a anulat spectacolul pe termen nedefinit. În viziunea dictatorului, Hamlet nu corespundea idealurilor de optimism, curaj,  acţiune ale publicului sovietic. Cu a sa îndoială tragică şi lipsă de hotărâre, Hamlet sfida nevoile poporului şi nu reprezenta oamenii care, odată ce îşi fixează un scop, acţionează fără să mai reflecteze. Hamlet era, în viziunea acelor vremuri, doar un nebun meditativ, un melancolic, depresiv care trebuie eradicat. Nu ştim dacă, în acel context, el a fost considerat cu adevărat nebun, dar putem spune cu siguranţă că a generat o nebunie oprită doar în momentul în care Stalin a murit. Şi, odată cu acest moment, Hamlet a reapărut din ungherul în care fusese aruncat, mai analizat, mai comentat, oferind umanităţii noi modele culturale”;

Luana Stroe,  în „Observator cultural” nr. 875 din 8-14 iunie 2017, ne face „o scurtă familiarizare cu tematica romanului „Vieţile paralele” de Florina Ilis”: „În anii `60, organele de Securitate devin interesate de manipularea imaginii „poetului naţional”. Diferenţa este aceea că manipularea nu se face retroactiv, aşa cum ne-am aştepta, ci prin intervenţie directă asupra trecutului. Agenţii Securităţii defilează pe axa temporală 1883 până în anii 2000, încercând să distorsioneze viaţa poetului. Tematic, romanul riscă mult. Cel puţin dintr-un punct de vedere fidel „decretului” călinescian, pentru care viaţa unui geniu avea o valoare tipologică nulă. Generic, însă,  „Vieţile paralele” se află în tendinţe. Ca Thomas Pynchon, în „Curcubeul gravitaţiei”, sau ca John Barth în „Letters”, Florin Ilis scrie o istorie apocrifă în care paranoia conspiraţionismului joacă un rol decisiv”;

Erotizarea actului critic la Nora Iuga: „Totul pe lumea asta e suportabil, fiindcă pătrunderea unui corp în alt corp şi înghiţirea unui corp de către alt corp sunt acte barbare de o cruzime maximă. Pătrunderea masculului în femelă e o înjunghiere. Înghiţirea masculului de către o femelă e o devorare. Orice acuplare e un viol. Poate şi actul critic e un viol. Aş zice chiar un asasinat virtual. Cei doi asasini vor amândoi să fie călăi deopotrivă. Hai să acoperim cu o cârpă neagră oglinda, ca la mort. Hai să scoatem raţiunea din joc. Masculul e atacatorul pentru că el e puternic. Femela se teme de el, deşi îl vrea, doar l-a chemat, dar îl respinge. Nu e conştientă că frica ei îl aţâţă. Frica e un sentiment profund erotic. Carnea are caracter. Se ţine de cuvânt. Îşi achită prompt datoriile. Suferinţa e plătită la termen cu bucurie. Critica nu e carne, critica e raţiune. Raţiunea nu-şi achită prompt datoriile” (citat reţinut dintr-un eseu de Ironim Muntean din „Contemporanul – ideea europeană” nr. 6 din 2017);

Mihaela Helmis, în „Contemporanul – Ideea Europeană” nr. 6 din 2017,  publică interviul cu dansatorul şi coregraful Gigi Căciuleanu. Reţin câteva idei ale artistului: 1. „Întotdeauna m-au fascinat liniile. Fie că acestea sunt trasate cu corpul, fie că  le trasezi pe hârtie, fie că le trasezi cu mintea, cu inima, cu creierul”; 2. „Dada este un banc, este bazat pe ideea jocului inteligent. Bancurile nu sunt tâmpite, sunt inteligente, şi felul de a sparge nişte clişee, nişte vase de porţelan pe care după aia le-a lipit în felul lui, mi se pare foarte frumos, şi hai să spun foarte măreţ, pentru cineva venind dintr-un loc al lumii unde nu se crede că ar fi multă artă modernă”; 3. „I-am făcut lui Tristan Tzara ce le-a făcut el altora, adică l-am dadaizat”; 4. „Acest suprarealism este un fel de microscop care se uită la fiinţa umană într-un fel foarte, foarte detaliat, se uită până în străfunduri”; 5. „Suprarealismul merge mai departe decât intelectul, mai departe decât chiar talentul, şi asta mi s-a întâmplat şi mie”; 6. „Întotdeauna mi-am notat dansurile prin poezii, niciodată nu le-am notat prin mişcări descriptive, ci prin metafore, chiar dacă foarte multe le-am aruncat după aceea pentru că n-am mai avut nevoie de ele, dar nu numai că le-am notat aşa, dar le-am şi ţinut minte aşa”; 7. „Acest „Om aproximativ” a lui Tristan Tzara este un om total şi bineînţeles că nimeni nu poate avea totalitatea asta. Şi nici n-ar fi interesant”; 8. „Gândul este un lucru extraordinar pentru că nu ştiu dacă sau ce mai rămâne după ce nu mai suntem. Dar cred că dacă material nu mai rămâne nimic gândurile rămân pe undeva! Şi atunci au realmente o forţă, cred eu…De exemplu eu cred într-un zodiac pe dos, cred că gândurile noastre influenţează mişcarea astrelor”; 9. „Dansul gândului, care mi se pare, încă o dată, mult mai interesant şi mai complet şi mai frumos decât dansul trupesc”; 10. „Metafora este un dans al gândului, nu numai al gândului conştient, ci şi al gândului inconştient, subconştient sau – să-i spunem – hiperconştient, care ne depăşeşte”;

Publicitate

Cristian Hera, în „Contemporanul. Ideea europeană” nr. 6 din 2017:Îmi îngădui ca în final să citez câteva dintre reflecţiile făcute de-a lungul timpului de mari personalităţi la care îmi permit să mă ataşez în totalitate într-o Pledoarie pentru SOL: „O naţiune care îşi distruge pământul se distruge pe ea însăşi” (Franklin D. Roosevelt, 1930); „Indiferent cui aparţine, pământul are o funcţie socială. Pământul este veşnic. Dacă dispare pământul, dispare veşnicia” (Gheorghe Ionescu Sişeşti, 1937); „Pământul nu l-am moştenit de la părinţi, ci îl avem împrumutat de la copiii noştri” (Alvin Toffler, 1970); „În templul naturii solul este vitraliu revelator pentru peisajul actual, fereastra clară pentru trecut şi făgaş de lumină spre viitor” (Nicolae Florea, 2007); „Pământul este noul aur, hrana, noul petrol” (Lester Brown, 2012)”;

Andrei Marga, în „Contemporanul. Ideea europeană” nr. 6 din 2017, publică eseul „Lumea de după 2010”.  Afirmă profesorul Marga: „Starea lumii din momentul de faţă se lasă, însă, greu prinsă, mai departe, în formule simple, de felul clişeelor căutate de noii adepţi ai dogmelor”. Andrei Marga prezintă patru certitudini existente şi care întăresc cele spuse: 1. „există o dependenţă a ţărilor de societatea mondială”; 2. „dezvoltarea unei ţări nu se atinge doar prin intervenţie din exterior”; 3. „se reorganizează puterile în spaţiul global”; 4. „subiecţi ai istoriei în format mic – indivizi excepţionali – sau în format mare – curente, clase sociale, naţiuni – nu se mai confirmă”;

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii ar putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză. Ambasadorul României din SUA a făcut un anunț important

Publicat

Publicitate

Mulți români își doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii, dar viza nu este ușor de obținut, de cele mai multe ori. Cu toate acestea, ambasadorul României din SUA a făcut un anunț important în ceea ce privește vizele, scrie playtech.ro.

Când vor putea călători românii în SUA fără viză

Românii nu pot călători în Statele Unite ale Americii decât dacă obțin viza, iar pentru aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții. Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a precizat că ar putea fi eliminate vizele.

Într-un interviu acordat pentru Antena 3, acesta a precizat că ridicarea vizelor pentru români ar putea deveni o realitate început de anul viitor, atunci când România ar putea fi introdusă în programul „Visa Waiver”.

„Vreau să-i încurajez pe români să aplice în număr cât mai mare, pe cei care au avut o viză americană și care expiră în curând să aplice din nou, pentru că beneficiază de această facilitate de a nu mai merge la interviu”, a precizat Andrei Muraru.

Mai multe investiții în România și un număr mai mare de turiști
Ambasadorul României în SUA a precizat că acest pas important poate fi unul care va avea un impact major asupra țării noastre.

În primul rând, mai mulți oameni de afaceri ar fi interesați să investească în România. De asemenea, un număr mult mai mare de turiști ar putea să ne viziteze țara.

Publicitate

„Mai mulți oameni de afaceri care să ajungă în România, mai mulți turiști care să ajungă în România și ar fi o nesperată șansă pentru profilul României în regiune”, a adăugat ambasadorul.
Totodată, Andrei Muraru a precizat că o companie aeriană a anunțat introducerea unui zbor direct între România și Statele Unite ale Americii, începând din luna iunie.

„Sunt convins că dacă la finalul lunii septembrie vom avea o veste bună, în următoarele luni vor veni și alte companii aeriene și vom avea o creștere semnificativă a numărului de turiști și a investițiilor americane, precum și a comerțului bilateral”, a mai spus acesta.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Lege pentru românii cu studii superioare: Procedura de recunoaștere a diplomelor a fost simplificată

Publicat

Publicitate

Românii care au studiat în străinătate primesc vești bune. Un nou document, publicat pe 16 iulie în Monitorul Oficial, aduce modificări importante în ceea ce privește recunoașterea și echivalarea diplomelor de studii superioare, relatează playtech.ro.

Simplificarea procesului de echivalare a studiilor
Noul Ordin al Ministerului Educației, nr. 5.508/2023, introduce modificări esențiale în metodologia de recunoaștere și echivalare a diplomelor de studii superioare, facilitând astfel procesul de angajare în România pentru cei care au studiat în străinătate. Până acum, românii care obțineau diplome de studii în afara țării întâmpinau numeroase dificultăți în recunoașterea acestora.

Noile reglementări se aplică atât diplomelor de studii de scurtă durată, cât și celor postuniversitare, acoperind o gamă largă de specializări și niveluri de educație. Ordinul stipulează clar categoriile de persoane care pot beneficia de aceste facilități: cetățenii români, cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și cetățenii terți cu statut de rezident permanent în România. De asemenea, sunt incluși și cei care beneficiază de statut de protecție internațională în România.

Pașii necesari pentru recunoașterea diplomelor
Pentru a obține recunoașterea sau echivalarea diplomelor, solicitanții trebuie să depună documentația necesară la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED). Aceasta poate fi transmisă prin poștă, online sau depusă fizic la sediul Ministerului Educației.

upă depunerea documentației, CNRED va analiza dosarele și, dacă totul este în ordine, va elibera documentul de recunoaștere sau echivalare a studiilor. Termenul obișnuit pentru analizarea documentelor este de maxim 30 de zile, dar acesta poate fi prelungit în cazuri justificate. În astfel de situații, solicitantul va fi notificat în prealabil.

Excepții de la recunoașterea diplomelor
Cu toate că noul cadru legal recunoaște majoritatea diplomelor obținute în străinătate, există anumite excepții. Cetățenii europeni pot solicita echivalarea diplomelor obținute în afara UE, cu excepția celor care atestă următoarele profesii: farmacist, moașă, medic veterinar, doctor medic specialist, stomatolog, asistent medical generalist și arhitect cu drept de semnătură.

Publicitate

Aceste măsuri vin ca un răspuns la solicitările numeroșilor români care au studiat în străinătate și doresc să se întoarcă în țară pentru a-și continua cariera. Noul ordin reprezintă un pas important pentru simplificarea procesului de recunoaștere a studiilor și pentru facilitarea integrării acestor absolvenți pe piața muncii din România.

Prin aceste modificări, România își propune să valorifice experiența și cunoștințele acumulate de cetățenii săi în instituțiile de învățământ din întreaga lume, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a țării.

Sursa: playtech.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Patriarhul Daniel, sărbătorit la împlinirea vârstei de 73 de ani. „Mulţumim autorităţilor de stat care ajută constant

Publicat

Publicitate

Patriarhul Daniel a fost felicitat la Palatul Patriarhiei, luni, la împlinirea vârstei de 73 de ani, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi de alţi reprezentanţi ai autorităţilor, în cadrul unui eveniment desfăşura în Sala “Europa Christiana”.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul aniversar a fost moderat de părintele Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal.

Preşedintele Senatului a afirmat că aniversarea Patriarhului Daniel este o zi “a recunoştinţei” şi a “bucuriei pentru noi toţi”.

“Este o zi a bucuriei pentru noi toţi, este o zi a recunoştinţei, aşa cum am putut să vedem şi să auzim astăzi la Te Deum-ul dedicat acestei zile. Şi la rândul meu doresc să folosesc acest prilej pentru a-l felicita pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, pe Părintele Patriarh, pentru truda de zi cu zi, pentru întărirea în credinţă a neamului românesc, pentru slujirea lui Dumnezeu şi pentru tot ceea ce a înfăptuit prin rugăciune şi prin faptă în toţi aceşti ani’, a spus Ciucă.

Prim-ministrul Ciolacu a vorbit despre “energia şi determinarea” Patriarhului Daniel în edificarea Catedralei Naţionale.

“Energia şi determinarea Preafericirii Voastre actualizează permanent năzuinţe de veacuri ale poporului român. Poate cel mai important proiect este acela al construirii Catedralei Naţionale sau Catedralei Neamului, un vis de peste 140 de ani, care se înfăptuieşte astăzi sub ochii noştri, simbolizând viziunea şi devotamentul Preafericirii Voastre pentru unitatea şi identitatea spirituală a poporului român. Sfinţirea acesteia în anul 2025, cu ocazia centenarului Patriarhiei Române, va fi un moment de mare bucurie şi împlinire pentru întreaga comunitate ortodoxă şi pentru toţi românii”, a afirmat Ciolacu.

Publicitate

Secretarul de stat pentru Culte din cadrul Guvernului, Ciprian Olinici, a amintit de eforturile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel oglindite în prestigiul actual al Bisericii Ortodoxe Române.

“Prestigiul actual al Bisericii nu ar fi fost posibil în absenţa implicării şi activităţii Patriarhului ei. Echilibrul şi înţelepciunea Preafericirii Voastre, realismul şi pragmatismul hrănite de seva creştinismului viu, fidelitatea faţă de Scriptură şi de tradiţia patristic-filocalică mereu actuală prin traducerea ei în termenii gândirii prezentului, rafinamentul teologic şi adecvat la realitate ridică Biserica Ortodoxă Română la demnitatea de reper în cultivarea eredităţii şi identităţii creştine a Europei actuale”, a spus Ciprian Olinici.

Patriarhul Daniel a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat rolul Bisericii în societate şi importanţa formatoare a orei de religie în şcoli.

Publicitate

“În mod deosebit mulţumim autorităţilor de stat care ajută constant şi consistent Biserica la diferite niveluri, atât naţional, cât şi regional, judeţean sau local. Această cooperare, care nu este totdeauna scoasă suficient în evidenţă, este bazată pe convingerea că fiecare dintre noi, numai împreună cu alţii, poate ajuta în mod eficient poporul român în această perioadă. (…) Copiii de la şcoală, mai ales cei care au beneficiat de ora de religie, au o bucurie deosebită de a participa, în fiecare an, tot mai mulţi, la Olimpiada de religie, pentru că Religia este deosebită de celelalte discipline din şcoală, dând o viziune pentru viaţă, mai ales prin faptul că fiecare tânăr învaţă că este iubit de Dumnezeu”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a explicat şi faptul că roadele cooperării dintre Biserică şi stat se văd în bisericile noi construite, în bisericile monument istoric restaurate şi în cooperarea dintre familie, biserică şi şcoală.

La finalul evenimentului, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Administraţiei eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor i-au oferit Patriarhului un frumos aranjament floral.

În cadrul manifestării au transmis, de asemenea, mesaje de apreciere Alfred-Robert Simonis – preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Marian Enache – preşedintele Curţii Constituţionale a României, Corina Alina Corbu – preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Mihai Busuioc – preşedintele Curţii de Conturi a României, acad. Ioan Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, prof. Marian Preda – rectorul Universităţii din Bucureşti. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Admitere liceu 2024: Repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie

Publicat

Publicitate

Admitere liceu 2024: repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie. Repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a care au susținut examenul de evaluare națională va avea loc miercuri, 24 iulie. Dosarele de înscriere se vor putea depune începând de joi, 25 iulie, până marți, 30 iulie, în funcție de programul de lucru anunțat de fiecare liceu în parte.

Fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu 2024 mai pot fi completate până luni, 22 iulie, prevede calendarul dedicat, scrie edupedu.ro.

Perioada vineri, 19 iulie – luni, 22 iulie este alocată și elevilor romi și celor cu CES care renunță la locurile repartizate joi, 18 iulie, sau nu au prins loc în etapa specială, pentru a putea participa la repartizarea generală din 24 iulie.

Admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată are loc miercuri, 24 iulie

Admitere liceu 2024: repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie. Repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a care au susținut examenul de evaluare națională va avea loc miercuri, 24 iulie. Dosarele de înscriere se vor putea depune începând de joi, 25 iulie, până marți, 30 iulie, în funcție de programul de lucru anunțat de fiecare liceu în parte.

Publicitate

Fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu 2024 mai pot fi completate până luni, 22 iulie, prevede calendarul dedicat, scrie edupedu.ro.

Perioada vineri, 19 iulie – luni, 22 iulie este alocată și elevilor romi și celor cu CES care renunță la locurile repartizate joi, 18 iulie, sau nu au prins loc în etapa specială, pentru a putea participa la repartizarea generală din 24 iulie.

Admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată are loc miercuri, 24 iulie

Publicitate

Admitere liceu 2024: repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie. Acte necesare pentru înscrierea la liceu
Înscrierea la liceu a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte:

cererea de înscriere (se descarcă de pe site-ul liceului/se ridică de la Comisia de înscrierea a liceului);
cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere – copie după ambele și te prezinţi la înscriere cu documente în original);
adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională, în original – clasa a VIII-a – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale), în original – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
fișa medicală, în original – se obține de la școala pe care ai absolvit-o sau de la medicul de familie, care conține și lista vaccinurilor administrate elevului, potrivit mai multor medici consultați de Edupedu.ro.
Elevii cu cerințe educaționale speciale, CES, depun și certificatul de orientare școlară și profesională și elevii romi depun recomandarea de apartenență la etnia romă.

Calendar admitere liceu 2024 – prima etapă

24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025
24 iulie 2024 – Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați
30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere
31 iulie – 2 august 2024 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană / a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată
A doua etapă de admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025, începe pe 2 august, potrivit ordinului de ministru.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending