Connect with us
Publicitate

Eveniment

Marius Budăi (PSD): România a devenit primul stat din lume cu o lege pentru participarea copiilor în procesul decizional (P)

Publicat

Publicitate

Deputatul Marius Budăi, care a promovat în calitate de ministru al Muncii participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor și elaborare a politicilor europene pentru drepturile copilului, a votat, marți în Parlament, alături de colegii de la PSD Botoșani proiectul de lege prin care toate autoritățile publice locale și centrale au obligația de a organiza consultări cu tinerii de peste 14 ani pentru stabilirea și actualizarea normelor legislative protecția și promovarea dreptului minorilor.

Prin adoptarea acestui proiect de lege, România face un pas important orientat spre viitor. În 2019, când România deținea președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, țara noastră a fost primul stat membru UE care a implicat copiii în dezbateri. În calitatea de ministru al Muncii am militat si m-am implicat activ pentru ca această inițiativa să devină lege. Acum prin votul nostru din Parlament, demonstrăm că nu a fost doar excepția, ci o politică publică națională”, a declarat Marius Budăi, candidat PSD Botoșani pentru un Camera Deputaților.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea condiţiilor necesare participării copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Potrivit proiectului, anual, începând cu anul 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, vor organiza anual, cel puţin o serie de consultări cu copiii.

Publicitate

O dată cu această lege toți copiii trebuie să știe că au dreptul de a participa la deciziile care le afectează direct dezvoltarea educațională, problemele, interesele și formarea lor ca viitori adulți. Este esențial să se facă auzită vocea copiilor și tinerilor în toate instituțiile din România. De aceea este importantă această lege pe care am susținut-o și am votat-o la începutul săptămânii. De anul viitor vom avea un mecanism dedicat de consultări cu copiii la toate nivelurile administrației publice. Vor fi stabilite obiective concrete privind activitățile dedicate copiilor și oportunităţilor de implicare a acestora și va fi adaptat copiilor conținutul comunicărilor de la fiecare instituție publică”, a subliniat deputatul PSD.

Această inițiativă a început în ianuarie 2019, când a fost creat Boardul Copiilor din România, format din 20 de copii de vârste diferite, din mediu urban și rural, care au crescut în familii sau în sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diverse. Tot procesul a fost susținut de Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și UNICEF în România, în contextul Președinției rotative a Consiliului UE.

https://www.facebook.com/share/15dFwV6Y4d/

Publicitate

CMF11240017

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Marius Budăi îl întreabă pe șeful PNL Botoșani dacă 90% din cele 7.800 de contracte pe care le-a avut pe bani publici au fost obținute fără licitație

Publicat

Publicitate

Marius Budăi îl întreabă pe șeful PNL Botoșani dacă 90% din cele 7.800 de contracte pe care le-a avut pe bani publici au fost obținute fără licitație

 

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a dezvăluit într-o postare pe rețelele sociale că „aproape 90%” din contractele cu bani publici pe care le-au avut în ultimii trei ani firmele președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, ar fi fost obținute prin încredințare directă, fără licitație.

Publicitate

De ce fuge președintele PNL de întrebările despre contractele cu bani publici ale firmelor pe care le-a condus până acum? Ce are de ascuns? O explicație ar putea fi aceasta: este adevărat că din cele peste 7.800 de contracte pe bani publici ale firmelor sale, aproape 90% au fost obținute fără licitație?”, a scris Marius Budăi.

Astfel, conform datelor publice, din cele 7.827 de contracte cu bani publici pe care le-au avut în ultimii trei ani firmele sale (7 entități), 6.988 au fost obținute prin atribuire directă și doar 839 a fost încheiate în urma unei licitații.

Cum rămâne cu mitul antreprenorului eficient care vine cu oferte imbatabile în licitații?De ce nu sunteți transparent domnule Iftime? 15 miliarde de lei noi încasați din taxele și impozitele românilor vă obligă să răspundeți la întrebările de care fugiți! Cine sunt acum beneficiari reali ai firmelor dumneavoastră? Sunt sau nu membri ai familiei dumneavoastră? Și câte contracte ați avut pe bani publici în județul pe care îl conduceți și cu administrațiile conduse de partidul în care aveți o funcție de conducere?” s-a întrebat retoric Budăi.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/15N52N2Maf/

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 52 de ani, din municipiul Botoșani, beat criță, oprit de polițiști. Ce alcoolemie avea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au identificat pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism care prezenta avarii la partea din față. Ulterior, a fost identificat și conducătorul auto, un bărbat, de 52 de ani, din municipiul Botoșani, care emana halenă alcoolică.

 

Fiind testat cu aparatul etilotest, valaorea rezultată a fost de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO cu caracter generic

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Bărbați din Broscăuți, reținuți pentru loviri sau alte violențe        

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi bărbați de 36 și 40 de ani, din comuna Broscăuți, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că, la data de 10 noiembrie 2024, în timp ce aceștia se aflau într-un imobil, din comuna Broscăuți ar fi agresat un alt bărbat, de 42 de ani,  provocându-i leziuni pentru care a fost nevoie de îngrijiri medicale.

Publicitate

 

Conflictul s-ar fi produs pe fondul unor discuții în contradictoriu dintre cei doi bărbați și victimă.

 

Publicitate

Persoanele bănuite de comiterea faptei au fost introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Locatarii care fumează în bloc riscă amenzi uriașe. Gătitul cu ușa deschisă la bloc poate avea consecințe neașteptate

Publicat

Publicitate

Noua legislație interzice categoric fumatul în toate spațiile publice închise, inclusiv în blocuri. Astfel, fumatul pe holuri, în lifturi sau în orice alt spațiu comun al blocului este strict interzis și se pedepsește cu amenzi substanțiale, scrie ADEVĂRUL.

Potrivit unei legi recente, oamenii care fumează în spațiile comune ale blocurilor, riscă să fie amendați cu 500 lei. În cazul companiilor, fumatul în spațiile deținute în bloc atrage după sine sancțiuni financiare semnificative, care pot ajunge până la 15.000 de lei pentru prima încălcare.

Fumatul în bloc este permis doar în zone special amenajate în exterior. În interiorul clădirii, pe holuri, în lifturi sau în alte spații comune, fumatul este strict interzis. Astfel, locatarii de bloc trebuie să iasă din clădire și să utilizeze zonele special amenajate în acest scop.

Publicitate

Deși legea prevede posibilitatea amenajării unor spații de fumat în exteriorul blocului, acestea trebuie să fie bine delimitate și să nu afecteze vecinii. Din păcate, multe asociații de proprietari nu au implementat încă această măsură.

Gătitul cu ușa deschisă la bloc poate avea consecințe neașteptate. O nouă lege prevede amenzi substanțiale pentru cei care deranjează vecinii cu mirosuri puternice de mâncare. Astfel, dacă un locatar gătește cu ușa deschisă și face miros pe scara blocului, riscă să fie amendat. Această măsură se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor, subliniind importanța respectării liniștii și confortului celorlalți locatari.

Sancțiunile pentru poluare sunt din ce în ce mai drastice. Acum, persoanele fizice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei, iar firmele cu până la 80.000 de lei.

Publicitate

Sursa : ADEVĂRUL

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending