Connect with us

Actualitate

Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate

Publicat

Publicitate

Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins posibilitatea de recalculare a pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate. Instanța supremă s-a pronunțat asupra unei spețe venite de la o curte de apel din țară, scrie alba24.ro.

”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a art. 65 alin. (1), (4) şi (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este posibilă recalcularea pensiei anticipate parţiale stabilită în condiţiile art. 65 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 263/2010 prin aplicarea dispoziţiilor art. 65 alin. (5) din acelaşi act normativ. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 noiembrie 2024”, potrivit site-ului instanţei supreme.

Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi a sesizat instanţa supremă cu un recurs în interesul legii privind pensia anticipată parţială în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate, în vederea unificării practicii la nivelul tuturor instanţelor judecătoreşti, întrucât în jurisprudenţă s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar, transmite Agerpres.

Pensia anticipată parţială se cuvenea, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Potrivit art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (abrogată între timp), ar fi beneficiat persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza:

  • extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase,
  • a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu,
  • a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic,
  • a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurării benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Potrivit legii era vorba despre persoanele care au locuit pe o rază de 8 kilometri în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4) referitor la diminuarea cuantumului în raport cu stagiul de cotizare realizat.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”: Activități ale polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

La nivelul unităților de învățământ din județ continuă implementarea Campaniei ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.

Vineri – 06 decembrie, polițiștii de siguranță școlară au participat la dezbateri pe tema prevenirii și combaterii violenței în mediul școlar, eveniment organizat cu sprijinul Liceului ”Regina Maria” Dorohoi.

La activitate au participat peste 300 de elevi, precum și mai multe cadre didactice care învață/profesează în unitatea de învățământ. Mai mulți părinți ai elevilor au participat de asemenea la evenimentul menționat.

Discuțiile au focusat în principal necesitatea semnalării actelor de violență produse în mediul școlar, dorindu-se conștientizarea elevilor, părinților și a cadrelor didactice cu privire la pericolul tolerării în tăcere a acestora și respectiv a comportamentelor violente.

Modalitățile de evitare a unui conflict, importanța interacțiunii armonioase și plasarea într-o zonă esențială a parteneriatului școală – familie – societate au reprezentat de asemenea subiecte de dezbatere.

Evenimente similare în cadrul campaniei vor fi organizate pe întreg parcursul anului școlar, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Publicitate

 

Informații de background

În virtutea atribuțiilor Biroului Siguranța Școlară, polițiștii structurii au desfășurat, de la începutul anului școlar curent, peste 250 de activități de prevenire în unitățile de învățământ, la care au participat peste 11.700 de elevi de gimnaziu și liceu.
Tematica dezbătută cu prilejul acestor întâlniri circumscrie:
 prevenirea și combaterea violenței
 prevenirea și combaterea bullying-ului
 răspunderea penală a minorilor
 prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase.
 prevenirea consumului de substanțe interzise
 prevenirea victimizării prin abuzuri sexuale și trafic de persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Rețea de propagandă pe Facebook, țintită asupra alegătorilor români, dezvăluită de presa internațională. DOCUMENT

Publicat

Publicitate

O rețea de propagandă pe Facebook a țintit alegătorii români, realizând din august și până acum 199 de milioane de vizualizări. Anunțurile politice au promovat figuri de extremă dreapta, inclusiv Călin Georgescu și George Simion, arată o investigație Bloomberg, scrie alba24.ro

Meta Platforms Inc. a permis unei rețele de pagini Facebook să posteze peste 4100 de anunțuri politice care o atacau pe candidata pro-UE la președinția României, Elena Lasconi, și promovau figuri de extremă dreapta, inclusiv pe Călin Georgescu, în perioada premergătoare alegerilor din țară, se arată într-un raport, arată o investigație Bloomberg, citată de G4Media.

Campania a fost derulată pe 25 de pagini Facebook aparent separate pentru entități ale căror site-uri web partajează infrastructura de găzduire, publicitate și e-mail, indicând un efort organizat de a influența alegerile.

Citește AICI raportul complet legat de rolul companiei Meta în alegerile prezidențiale din România.
Dezvălurea se regăsește într-un raport al grupurilor de cercetare a amenințărilor digitale Reset Tech și Check First.

Nu este clar cine a fost în spatele rețelei, care a stimulat postările politice pe Facebook și Instagram cu cheltuieli de publicitate de până la 264.909 EUR (279.610 USD), potrivit raportului.

Victoria șocantă a lui Georgescu, pro-rus și iubitor de TikTok, în alegerile prezidențiale din România, acum abandonate, din 24 noiembrie, a pus rolul companiilor de social media sub o examinare intensă.

Publicitate

Autoritățile române s-au concentrat asupra platformei TikTok a ByteDance Ltd., acuzând-o că a oferit „expunere masivă și tratament preferențial” candidatului naționalist puțin cunoscut anterior.

Dar raportul întocmit de Reset Tech și Check First indică un efort mai amplu de a influența rezultatul alegerilor, mai arată Bloomberg.

Anunțurile descrise în raport îl descriu pe Georgescu drept un „președinte patriot” care apără națiunea de aproximativ 19 milioane de oameni împotriva establishmentului politic.

Șefa USR, Elena Lasconi, a fost caracterizată drept un „diavol” și o marionetă a Occidentului, în timp ce actualul președinte Klaus Iohannis a fost descris drept un „dictator” pentru sprijinul acordat lui Lasconi.

Citeste mai mult

Eveniment

Control digital la granițele UE. „Trebuie să ştim cine intră şi iese din UE”

Publicat

Publicitate

Comisia Europeană (CE) a propus săptămâna trecută să acorde statelor membre o perioadă de şase luni pentru aplicarea progresivă a noului sistem digital de control la frontieră al Uniunii Europene, aşa-numitul Sistem de Intrare/Ieşire (EES), pentru a se asigura că acesta funcţionează „fluid” din prima zi şi pentru a şti „cine intră şi cine iese” din UE, informează EFE, scrie ziarullumina.ro.

Propunerea, printre primele acțiuni luate de noua Comisie care și-a preluat mandatul la 1 decembrie, urmează acum să fie aprobată de Consiliul UE şi Parlamentul European, îndemnul vicepreşedintei executive a CE pentru suveranitatea tehnologică, securitate şi democraţie, Henna Virkkunen, fiind ca decizia să se ia „rapid”. Odată implementat, UE va avea „cel mai modern sistem digital de control la frontieră din lume”, a adăugat Virkkunen.

„Trebuie să ştim cine intră şi iese din UE”, a subliniat și comisarul pentru afaceri interne şi migraţie, austriacul Magnus Brunner, pentru care EES reprezintă „un pas mare către o gestionare integrată şi completă a frontierelor”. EES este un sistem informatic de ultimă generaţie, a cărui implementare costă 480,2 milioane de euro timp de patru ani. El va înregistra digital numele, intrările şi ieşirile, refuzurile de intrare, datele paşapoartelor, amprentele digitale şi imaginile faciale ale pasagerilor din ţări non-UE care călătoresc în oricare dintre statele membre UE şi asociate Schengen, cu scopul de a reduce fraudele de identitate şi de a întări securitatea europeană. Totodată, va permite automatizarea controalelor la punctele de trecere, va accelera treptat procedurile la frontieră şi va îmbunătăţi experienţa călătorilor, potrivit CE.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegerile prezidențiale în 2025: Când vom merge din nou la urne? Procesul electoral va fi reluat integral

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale desfășurate în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024. Decizia vine în temeiul articolului 146 litera f din Constituție și presupune reluarea întregului proces electoral, de la înscrierea candidaților până la votul final. Practic noile alegeri nu vor avea loc mai devreme de 90 de zile, ceea ce înseamnă că vom merge la urne, în martie 2025. 

Prin hotărârea sa, CCR a declarat că toate etapele desfășurate până acum în procesul electoral sunt anulate. Astfel, Guvernul are obligația de a stabili o nouă dată pentru alegeri și de a elabora un calendar electoral complet. ”Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegeri și să creeze un program calendaristic pentru desfășurarea acțiunilor necesare.” se arată în textul deciziei CCR

Reorganizarea alegerilor: Ce urmează?

Noul Guvern, ce urmează să fie stabilit după formarea Parlamentului, va avea sarcina de a fixa o nouă dată a alegerilor, asigurând timpul necesar pentru desfășurarea activităților preelectorale.

Stabilirea noii date a alegerilor

După ce Parlamentul nou ales își va începe activitatea pe 21 decembrie, Guvernul format va trebui să adopte o hotărâre privind organizarea alegerilor prezidențiale. Această hotărâre va include un calendar electoral care să permită desfășurarea întregului proces.

Debutul perioadei electorale

Perioada electorală începe cu 60 de zile înainte de data alegerilor și presupune:

  • Alegerea Biroului Electoral Central (BEC) și a președintelui acestuia.
  • Constituirea birourilor electorale județene.
  • Etapele preelectorale și campania electorală

Candidații trebuie să se înscrie și să depună listele cu cel puțin 200.000 de semnături de susținere la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 40 de zile înainte de scrutin.

Publicitate

Procesul electoral se va relua complet, cu toate etapele premergătoare

Campania de strângere a semnăturilor și campania electorală propriu-zisă vor fi reluate complet.

  • Stângerea de semnături pentru fiecare candidat
  • Înscrierea candidaților și depunerea listelor de semnături.
  • Validarea candidaturilor de către Biroul Electoral Central (BEC).
  • Campania electorală pentru noile alegeri.
  • Desfășurarea tururilor de scrutin, în condițiile stabilite de Guvern printr-un nou calendar electoral.

Când vor avea loc noile alegeri?

Conform legislației, organizarea noilor alegeri va dura aproximativ 90 de zile, incluzând toate etapele necesare. Cel mai probabil, alegerile prezidențiale vor avea loc în primăvara anului viitor, în lunile martie sau aprilie.

Întreg procesul legislativ necesar stabilirii calendarului pentru alegerile prezidențiale arată că scrutinul nu poate avea loc mai repede de luna martie 2025.

Conform Legii nr. 208/2015, perioada electorală reprezintă întregul interval de timp care începe de la stabilirea datei scrutinului și se încheie odată cu publicarea rezultatului în Monitorul Oficial. Aceasta include:

  • Stabilirea datei alegerilor și elaborarea calendarului electoral.
  • Campania electorală propriu-zisă.
  • Organizarea și desfășurarea votului.
  • Centralizarea voturilor și atribuirea mandatului de președinte ales.

Situația mandatului actualului președinte, Klaus Iohannis

Mandatul lui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie. În lipsa unui preşedinte ales, preşedinte interimar va fi preşedintele încă în funcţie, Klaus Iohannis, sau viitorul preşedinte al Senatului.

Decizia CCR vine la doar o zi după ce judecătorii spuneau că o astfel de cerere de anulare este inadmisibilă. Din comunicatul transmis rezultă că CCR consideră că procedurile unor alegeri libere nu au fost respectate.

Conform Constituției României, mandatul președintelui este de 5 ani și expiră odată cu depunerea jurământului de către noul președinte. Klaus Iohannis își va continua mandatul până la finalizarea noilor alegeri. Practic, până când noul președinte ales va depune jurământul.

Potrivit Art. 83 din Constituție, mandatul poate fi prelungit doar prin lege organică, în cazuri excepționale, cum ar fi războiul sau o catastrofă.

Această decizie reprezintă o situație fără precedent în istoria recentă a alegerilor prezidențiale din România.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending