Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale desfășurate în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024. Decizia vine în temeiul articolului 146 litera f din Constituție și presupune reluarea întregului proces electoral, de la înscrierea candidaților până la votul final. Practic noile alegeri nu vor avea loc mai devreme de 90 de zile, ceea ce înseamnă că vom merge la urne, în martie 2025.
Prin hotărârea sa, CCR a declarat că toate etapele desfășurate până acum în procesul electoral sunt anulate. Astfel, Guvernul are obligația de a stabili o nouă dată pentru alegeri și de a elabora un calendar electoral complet. ”Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegeri și să creeze un program calendaristic pentru desfășurarea acțiunilor necesare.” se arată în textul deciziei CCR
Reorganizarea alegerilor: Ce urmează?
Noul Guvern, ce urmează să fie stabilit după formarea Parlamentului, va avea sarcina de a fixa o nouă dată a alegerilor, asigurând timpul necesar pentru desfășurarea activităților preelectorale.
Stabilirea noii date a alegerilor
După ce Parlamentul nou ales își va începe activitatea pe 21 decembrie, Guvernul format va trebui să adopte o hotărâre privind organizarea alegerilor prezidențiale. Această hotărâre va include un calendar electoral care să permită desfășurarea întregului proces.
Debutul perioadei electorale
Perioada electorală începe cu 60 de zile înainte de data alegerilor și presupune:
- Alegerea Biroului Electoral Central (BEC) și a președintelui acestuia.
- Constituirea birourilor electorale județene.
- Etapele preelectorale și campania electorală
Candidații trebuie să se înscrie și să depună listele cu cel puțin 200.000 de semnături de susținere la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 40 de zile înainte de scrutin.
Procesul electoral se va relua complet, cu toate etapele premergătoare
Campania de strângere a semnăturilor și campania electorală propriu-zisă vor fi reluate complet.
- Stângerea de semnături pentru fiecare candidat
- Înscrierea candidaților și depunerea listelor de semnături.
- Validarea candidaturilor de către Biroul Electoral Central (BEC).
- Campania electorală pentru noile alegeri.
- Desfășurarea tururilor de scrutin, în condițiile stabilite de Guvern printr-un nou calendar electoral.
Când vor avea loc noile alegeri?
Conform legislației, organizarea noilor alegeri va dura aproximativ 90 de zile, incluzând toate etapele necesare. Cel mai probabil, alegerile prezidențiale vor avea loc în primăvara anului viitor, în lunile martie sau aprilie.
Întreg procesul legislativ necesar stabilirii calendarului pentru alegerile prezidențiale arată că scrutinul nu poate avea loc mai repede de luna martie 2025.
Conform Legii nr. 208/2015, perioada electorală reprezintă întregul interval de timp care începe de la stabilirea datei scrutinului și se încheie odată cu publicarea rezultatului în Monitorul Oficial. Aceasta include:
- Stabilirea datei alegerilor și elaborarea calendarului electoral.
- Campania electorală propriu-zisă.
- Organizarea și desfășurarea votului.
- Centralizarea voturilor și atribuirea mandatului de președinte ales.
Situația mandatului actualului președinte, Klaus Iohannis
Mandatul lui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie. În lipsa unui preşedinte ales, preşedinte interimar va fi preşedintele încă în funcţie, Klaus Iohannis, sau viitorul preşedinte al Senatului.
Decizia CCR vine la doar o zi după ce judecătorii spuneau că o astfel de cerere de anulare este inadmisibilă. Din comunicatul transmis rezultă că CCR consideră că procedurile unor alegeri libere nu au fost respectate.
Conform Constituției României, mandatul președintelui este de 5 ani și expiră odată cu depunerea jurământului de către noul președinte. Klaus Iohannis își va continua mandatul până la finalizarea noilor alegeri. Practic, până când noul președinte ales va depune jurământul.
Potrivit Art. 83 din Constituție, mandatul poate fi prelungit doar prin lege organică, în cazuri excepționale, cum ar fi războiul sau o catastrofă.
Această decizie reprezintă o situație fără precedent în istoria recentă a alegerilor prezidențiale din România.