Connect with us
Publicitate

Cultura

Cronica săptămânii: “Același Altfel Eminescu” la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoșani

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de Vasile Iftime, scriitor:

Ne-am obișnuit cu sintagma Caragiale este mai actual ca oricând, iar aleșii noștri nu precupețesc niciun efort pentru  a da perenitate ilustrului dramaturg. Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani,  prin spectacolul aniversar pus în scenă pe 15 ianuarie 2022, același altfel Eminescu, a demonstrat că publicistica poetului, al cărui nume se află pe stindardul instituției, este la fel de actuală și la fel de susținută și în vremurile de acum de mai marii nației fie ei oameni politici, negustori, burghezi etc.

Este știut că presa vremii („Curierul de Iași”, „Timpul”, „România liberă”, „Convorbiri literare” etc .) a publicat articolele revoluționare, patriotice, umaniste ale publicistului Eminescu și că acesta și-a exprimat ideile, opiniile și atitudinile vis-à-vis de toată problematica timpului său: istorie, religie, învățământ, cultură, economie, agricultură, dar mai ales politică.

Greșalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se-mpiedică dezvoltarea unei țări întregi și se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei”, scria Eminescu în „Timpul” din 13 februarie 1882.

Dramaturgul Lucian Băleanu, de data aceasta responsabil cu selecția textelor, este primul vinovat pentru contemporaneitatea publicistului cu noi înșine, mesajul antitezei același – altfel fiind, oarecum, descifrat pe măsura derulării spectacolului. Lucian Băleanu, prin selecția făcută, l-a adus pe Eminescu în zilele noastre, prezentând două lumi, care (datorită problematicii lor) parcă sunt trase la xerox. Lui i se poate „reproșa” faptul că a răscolit prin publicistica lui Eminescu, pentru a identifica tematici actuale vremurilor noastre, pentru a le aduce într-un prezent în care singura diferență constă în repoziționarea unui bastonaș într-un șir de cifre romane: sec. XIX –  sec. XXI. În rest, nicio diferență. Astfel încât, ascultând respectivele luări de cuvânt, să avem impresia că actorii imită o conferința de presă a zilelor noastre, în care indivizii parcă sunt blestemați să rămân veșnic în antiteză.

Regizorul artistic Alexandru Vasilache  a gândit acest spectacol ca pe o conferință de presă, la care au fost invitați toți actorii teatrului pentru a multiplica vocea poetului pe scenă. (Grafia afișului, realizată de Lenuș Moraru, chipul poetului vălurit parcă spre un plus infinit sporește această percepție de multiplicare.)

Publicitate

Nimic mai simplu, mai direct, mai relevant, pentru un așa subiect. Astfel, la cele două microfoane, instalate de-a stânga și de-a dreapta meselor de ședință,  prin luările lor de cuvânt, actorii, folosindu-se de diverse registre vocale –  grave, acute, sobre, solemne, profunde, dramatice, fatale, tragice, sentențioase  – , au adus în cotidian nevoia de revoluțiune, generată de nedreptate, hoție, corupție, nepăsare, indolență, îmbuibare, trădare și alte câteva zeci de reproșuri parcă scrise de jurnalistul Eminescu pentru vremurile noastre. Încât ne întrebăm: în situația în care, în sală, s-a simțit careva cu musca pe căciulă a rezistat el oare mai mult de 10 minute? Iar dacă totuși a rezistat până la sfârșit, mesajul scaunelor întoarse posibil că și-a atins ținta. Dacă nu, posibil această cronică, dacă o vor citi,  o să le spună ceva. Spectatorii, în mod sigur, au perceput acest mesaj. Spectatorii, posibil, și ei, la rândul lor, vor întoarce scaunele cândva. O altă interpretare a acestui gest poate fi pusă pe seama scepticismului și nonsensului cu privire la emanciparea socială; prin acest gest colectiv, regizorul, poate, a vrut să spună: Noi ne întoarcem cu spatele, noi ne legăm la ochi dacă este nevoie, faceți ce aveți de făcut atâta timp cât nu mai contăm. Punctum.

Și gestul actorilor de a interpreta rolurile de Eminescu multiplicat, folosind masca chirurgicală, dincolo de protecția impusă SARS-CoV-2, printr-o sigură propoziție este sugestiv:  masca nu ascunde, masca vorbește despre ce ascunde. Iar măștile au vorbit dârz, răspicat, hotărât, revoluționar și chiar instigator. Un plus pentru regie a fost vocea reacționarului din sală, pe care nu l-am văzut, dar l-am auzit, și care suna, oarecum, a la conul Leonida. Oare, să fie vorba doar de intertext, că –  de! –  nenea Iancu nu-i este străin poetului.

Linia melodică posibil să fi pus, la început, în încurcătură spectatorii care se aștepatau, probabil, să aibă ca fond muzical Balada lui Ciprian Porumbescu sau Rapsodia Română a lui George Enescu, în timp ce pe un ecran de fundal se derulau imagini din frumusețile patriei. Însă doar la început, pentru că, pe parcursul demantelării mesajelor, s-a simțit justificată alegerea compoziției lui Maurice Ravel –  Boléro –, care prin linia melodică trebuia să susțină, printr-un crescendo tot mai sonor, tot mai multiplicat, tot mai alert, mesajele. Astfel, sunetele instrumentelor, care se alătură în mod progresiv nucleului orchestrei, completează nevoia de voci multiple. Lectura s-a pliat, în acest mod, pe elementele de variațiune din efectele orchestrei, reliefate printr-un crescendo progresiv și, in extremis, printr-o modulare scurtă în mi major.

Publicitate

În acest spectacol și-au dat silința să-l aducă pe Eminescu pe scenă actorii: Florin Aionițoaei, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Petruț Butuman, Lorena-Petronela Chilibuță, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Andreea Moțcu, Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu, Gina Pătrașcu-Zamfirache, Valentin Popa, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

EXERCIȚIU spectaculos al ISU Botoșani: Misiuni de salvare contracronometru în caz de explozie și incendiu

Publicat

Publicitate

12 persoane au rănite în urma unei explozii produse într-o fabrică de producție și depozitare a băuturilor alcoolice din municipiul Botoșani. Deflagrația a fost urmată de un incendiu, victimele fiind surprinse în spațiile folosite pentru distilare și  depozitare.

Un muncitor care efectua lucrări de mentenanță la depozitul de cereale, la o înălțime de aproximativ 25 de metri, nu a mai putut să coboare deoarece scara de acces nu mai prezenta siguranță.

Profitând de neatenția personalului de pază al operatorului economic, patru persoane au intrat în hala de depozitare, încercând să sustragă diferite bunuri.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc, în această seară.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, pompierii au intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse în interiroul halelor, acordarea primului ajutor, stingerea incendiului și înlăturarea efectelor. Alpiniștii ISU Botoșani au acționat pentru coborârea persoanei de pe depozitul de cereale.

La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au acționat pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital.

Publicitate

S-a impus intervenția polițiștilor și a jandarmilor pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, fluidizarea traficului, dar și pentru efectuarea cercetărilor la fața locului în cazul furtului surprins în flagrant.

Având în vedere numărul mare de victime, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a declanșat Planul alb la nivelul unităților spitalicești din municipiile Botoșani și Dorohoi.

În apropierea societății comerciale, a fost amplasat și un Centru de Asistență Implicați unde psihologi din cadrul structuriloe județene ale Ministerului Afacerilor Interne au acordat asistență psihologică persoanelor afectate.

Publicitate

Deciziile au fost luate în urma analizării situațiilor de urgență produse, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani, condusă de prefectul județului, Dan Nechifor, în calitate de președinte al CJSU Botoșani. Toate acțiunile au fost coordonate din Punctul Operativ Avansat, amplasat în apropierea fabricii.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Botoșani, Direcției de Sănătate Publică Botoșani și  voluntari din cadrul Programului național „Salvator din Pasiune”. În total, au fost agrenate peste 100 de forțe cu 27 de mijloace auto și autospeciale de intervenție.

“Exerciţiul, la care au participat și reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu la Botoșani: Niciodată, dar NICIODATĂ, eu nu voi sta la masă cu domnul Simion

Publicat

Publicitate

Prezent astăzi al Botoșani, premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut mai multe declarații, între ele, cea care a atras atenția fiind cea referitoare la liderul AUR, George Simion, cu care exclude orice alianță în viitor.

Liderul PSD a anunțat că în viitor, după trecerea alegerilor pentru președinția României, mizează tot pe o alianță PSD – PNL, pe care o consideră cea mai serioasă opțiune în viitor.

“Niciodată, dar NICIODATĂ, eu nu voi sta la masă cu domnul Simion”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Iată declarațiile făcute la Botoșani, printre care, cele referitoare la George Simion, pot fi urmărite de la minutul 15.15:

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Modele de anvelope neconforme, în lista alertelor europene de produse cu risc de accidente, vândute și în România

Publicat

Publicitate

Mai multe modele de anvelope, vândute și în România, se regăsesc ca neconforme, pe lista de alerte europene pentru consumatori. Aceste produse prezintă risc de accident sau leziuni. Sunt comercializate și în țară, fie în magazine, fie online, informează alba24.ro.

Precizările au fost făcute de InfoCons.

În majoratea cazurilor, este vorba despre posibile erori de fabricație.

Modele de anvelope neconforme, cu risc de accidente/leziuni

Anvelope Continental WinterContact TS870, EcoContact 6 MO

Tip de risc: risc de Leziuni

O eroare de fabricație poate duce la o pierdere bruscă de aer, posibil cu ieșirea pereților laterali ai anvelopei. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, crescând riscul unui accident. Produsul nu respectă Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Publicitate

Anvelope Goodyear Eagle F1 Supersport 295/30ZR22 (103Y) și 315/30ZR22 (107Y)

Modelul/numărul DOT de pe flancul anvelopei: 1L1K8 JB1R / 1224, 1L1HA JC1R / 1224. Produs vândut online.

Tip de risc: risc de Leziuni

Publicitate

O eroare de fabricație poate duce la deformarea benzii de rulare sau separarea coroanei anvelopei atunci când conduceți la viteză mare, provocând o pierdere a controlului vehiculului și răniri. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Anvelope Platin RP 60 Winter

Tip de risc: risc de Leziuni

Fabricarea incorectă poate duce la o pierdere bruscă de aer, posibil cu ieșirea pereților laterali ai anvelopei. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, crescând riscul unui accident. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Anvelope Uniroyal AllSeasonExpert

205/65R15 94V US2, 255/45R20 105W XL FR ASC, 205/55R16 91H TS870, 205/55R17 91W EC6 MO, 215/60R16 99V XL ASE 2, 225/55R17 101V XL RP60 WI, 195/50R15 82H MP62 AWEVO

Tip de risc: risc de Leziuni

Posibile erorile cauzate în procesul de producție: pot apărea pierderea bruscă de aer și/sau separarea parțială a marginilor stratului de centură. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, creând un risc de accident. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Citeste mai mult

Eveniment

Sprijin financiar de 400 milioane de euro aprobat de Uniunea Europeană pentru fermierii români. Cum vor fi dați banii

Publicat

Publicitate

Un sprijin financiar de 400 milioane de euro a fost aprobat de Comisia Europeană pentru fermierii români. Banii sunt alocați pentru despăgubirea agricultorilor afectați de seceta severă, scrie alba24.ro.

Schema de ajutor de stat a României este în valoare de două miliarde de lei (400 milioane de euro), potrivit Executivului comunitar.

Aceasta este deschisă producătorilor agricoli, care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă, în perioada septembrie 2023-august 2024. Sumele sunt pentru 39 de culturi (grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb).

Pentru a beneficia de ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut cel puţin 30% din culturi în perioada cuprinsă între toamna lui 2023 şi vara lui 2024 din cauza secetei.

Sprijin financiar pentru fermierii români

Ajutoarele vor fi sub forma unor granturi directe, potrivit Agerpres.

Sprijinul este de maximum 1.000 de lei (200 de euro) pentru fiecare hectar în cazul unor pierderi de 100%, şi nu va depăşi 30% din costurile eligibile. Ajutoarele vor fi acordate până la data de 31 decembrie 2024.

Publicitate

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending