Connect with us

Eveniment

Veste proastă pentru fumători: Se scumpesc țigările. Mulți dintre producători au crescut deja prețul

Publicat

Publicitate

Veste proastă  la început de an pentru fumători. Începând cu luna aprilie 2023 prețurile la țigări vor crește.

British American Tabaco, una dintre cele mai importante companii de pe piață deja a aplicat o creștere cu 50 de bani la pachetul de țigarete, iar din 10 ianuarie 2023 o altă companie aflată pe piața românească a anunțat că va majora prețurile.

Pe de altă parte Guvernul majorează accizele la țigări începând cu luna aprilie 2023 conform unei informări publicate de Ministerul Finanțelor. Acestea urmează să crească de la 594,97 lei pe mia de țigarete acum la 625,97 lei pe mia de țigări.

Citește și: Se scumpesc țigările şi produsele de vaping. Uniunea Europeană vrea să dubleze accizele pentru tutun

Acciza totală la țigarete urmează să crească în continuare de la 594,97 lei/mia de țigarete în prezent, la 625,97 lei în 2023, la 656,97 lei în 2024 și la 687,97 lei în 2025, iar ca în 2026 să ajungă la 718,97 lei.

O creștere de 27,5% în următorii 4 ani, ceea ce echivalează cu o majorare de peste 3,1 lei pe pachet fără TVA, 3,7 lei pe pachet cu TVA.

Nivelul accizelor pentru produsele din tutun prelucrat aplicabil începând cu 1 aprilie 2023 este următorul:

Publicitate

Nivelul accizelor pentru lichid care conține nicotină și tutunul conținut în produse din tutun încălzit prevăzut în Anexa nr.2 la Codul fiscal, aplicabil în anul 2023 este următorul:

Nivelul accizelor pentru lichid care conține nicotină și tutunul conținut în produse din tutun încălzit aplicabil începând cu 1 aprilie 2023 este următorul:

JTI majorează prețul țigărilor din ianuarie 2023

Grupul japonez Japan Tobacco International (JTI) va scumpi începând de marți, 10 ianuarie, prețul țigărilor pe care le comercializează în România cu 50 de bani pe pachet, scrie Profit.ro. Anunțul vine după ce British American Tobacco (BAT) a majorat la rândul său cu 50 de bani prețul țigărilor la final de 2022.

Țigările se scumpesc. Cât vei plăti pe un pachet de Winston

Astfel, un pachet de Camel sau unul de Winston va costa acum 23 de lei, iar Sobranie va ajunge la 25,5 lei.

La finalul anului trecut BAT a majorat prețul țigărilor sale, iar acum un pachet de Kent costă 24 de lei, unul de Dunhill este 25,5 lei.

În 2022, scumpirea a fost de 2 lei pentru Kent și de 2,5 lei pentru Dunhill.

De asemenea, Retail Plus Services a anunțat în decembrie majorarea cu 0,5 lei a prețurilor la țigările Carpați și Snagov, care au ajuns să coste 18,5 lei.

Conform Libertatea, Philip Morris, celălalt mare producător de țigări, a crescut prețurile în ultimul an cu 1,5 lei, astfel că este posibil ca și brandurile vândute de acesta să cunoască o scumpire în perioada următoare. Principalele mărci ale companiei sunt Marlboro și L&M.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Ce este un SRL-FE și cum se va putea înființa

Publicat

Publicitate

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa firme de exercițiu sub forma unor societăți cu răspundere limitată adaptate vârstei lor (SRL-FE), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat, scrie alba24.ro.

Inițiativa urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, sprijinind educația antreprenorială, care este materie obligatorie sau opțională la liceu.

Propunerea legislativă privind înființarea firmelor de exercițiu a faost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 3 aprilie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, propunerea legislativă reglementează modalitatea de înființare a firmelor de exercițiu de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani, sub forma unei societăți cu răspundere limitată, adaptată vârstei și capacității tinerilor.

Proiect pentru stimularea antreprenoriatului timpuriu
„Prin introducerea firmelor de exercițiu, ca entități care pot acționa în mod real în viața economică, are loc stimularea antreprenoriatului timpuriu prin reducerea vârstei minime de la care se poate înființa o societate, la 16 ani, adolescenții care au idei de afaceri inovatoare pot începe mai devreme să-și dezvolte proiectele.

Tinerii cu pasiune pentru tehnologie, servicii sau alte domenii pot beneficia de experiența practică obținută din administrarea unei firme încă din anii de liceu.

Publicitate

La 16 ani unii tineri pot avea motivația pentru a începe un proiect propriu. Implicarea directă în antreprenoriat ajută tineri să dobândească abilități de management, contabilitate, marketing, comunicare și lucru în echipă și să își descopere vocația de antreprenori, conducând la dezvoltarea competențelor și responsabilității.

Tinerii sunt tot mai prezenți în mediul online și pot avea idei de afaceri care să vizeze aplicații, site-uri web, platforme de gaming, e-commerce etc. Accesul devreme la oportunități de dezvoltare antreprenorială se aliniază cu tendința globală de încurajare a startup-urilor în rândul adolescenților și studenților.

În unele țări există deja forme de sprijin pentru antreprenori încă de la 16 ani, inclusiv sisteme educaționale care pregătesc elevii pentru realitățile pieței. Prin această inițiativă România se aliniază la exemplele de bune practice din țări care au rezultate pozitive în domeniul antreprenoriatului tinerilor”, se precizează în expunerea de motive.

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme

Initiațiva legislativă reglementează înființarea unui nou tip de societate cu răspundere limitată – „firmă de exercițiu” sau abrevierea „SRL – FE” de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani.

Potrivit parlamentarilor, această vârstă corespunde cu studierea materiei educație antreprenorială/antreprenoriat în licee și de la care un tânăr are maturitatea necesară pentru a înțelege consecințele acțiunilor sale.

De asemenea, vârsta minimă de 16 ani corespunde cu vârsta de la care un tânăr poate încheia singur un contract individual de muncă și cu vârsta de la care se poate obține permis de conducere pe drumurile publice pentru anumite tipuri de autoturisme.

Condițiile de înființare ale unei firme de exercițiu

Condițiile de înființare sunt adaptate tipului special de societate pentru tinerii între 16 și 18 ani, astfel aceasta poate fi înregistrată cel mai devreme la data împlinirii vârstei de 16 ani de către asociatul unic sau de cel mai mic dintre asociați, în cazul societăților cu mai mulți asociați, fără a depăși vârsta de 18 ani.

De asemenea, având în vedere perioada relativ scurtă de timp pentru funcționarea acestui tip de societate, și pentru evitarea situației în care ar exista tentația de înființa un număr mare de societăți de către minori, aceștia au dreptul de a înființa sau de a dobândi calitatea de asociat într-o singură firmă de exercițiu, conform prezentei legi.

În acest scop la momentul înregistrării, Oficiul Registrului Comerțului, unde se înregistrează societatea, are obligația verificării îndeplinirii acestei condiții, sub sancțiunea respingerii înregistrării. Această condiție trebuie respectată în cazul cesionării, fuziunii sau divizării.

În scopul protejării tinerilor între 16 și 8 ani, și pentru încunoștiințarea reprezentantului legal al minorului, acesta va trebui să prezinte acordul scris al părinților sau a tutorelui pentru dobândirea de părți sociale și de numire ca administrator al societății.

Firma de exercițiu trebuie administrată de cel sau cei care o înființează, evitându-se astfel situația în care tineri ar fi folosiți ca interpuși de către persoane majore care să preia conducerea societății.

Astfel, s-a prevăzut că asociatul unic este administrator sau toți asociații, care sunt obligatoriu tineri între 16 și 18 ani.

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Domeniile de activitate interzise

Firma de exercițiu va putea avea cel mult 3 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev. 3).

În cele 3 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societății următoarele:

intermedieri financiare și asigurări,
tranzacții imobiliare,
activități de jocuri de noroc și pariuri,
producție sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope.
Această limitare este necesară pentru protejarea tinerilor de tentația înregsitrării unui număr mare de CAEN-uri, și în acest fel activitatea societății nu se mai concentrează pe o idee de afacere a tinerilor antreprenori.

Cifră de afaceri anuală de maxim 20.000 de euro

Raportat la specificul firmelor de exercițiu, s-a prevăzut ca acestea pot deține active totale sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro.

Această limitare este necesară pentru protecția minorilor în scopul limitării eventualelor daune. Firma de exercițiu are posibilitatea ținerii contabilității în partidă simplă, raportat la dimensiunea activității acesteia.

S-a prevăzut ca la momentul depășirii acestor praguri, calitatea de firmă de exercițiu se pierde, iar activitatea economică a acesteia încetează.

Firmele de exercițiu, scutite de impozitul pe profit și pe venit

Având în vedere valoarea de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro, a activelor totale sau a cifrei de afaceri anuale nete, și în scopul încurajării antreprenoriatului în rândul tinerilor, SRL – FE sunt scutite de impozitul pe profit sau a impozitului pe venitul microintreprinderilor, până la valoarea pragului maxim.

În cazul în care se depășește această valoare, impozitul pe venit/profit va fi cel reglementat pentru orice societate conform Codului Fiscal, raportat și la faptul că în această ultimă situație intervine și încetarea activității economice a SRL – FE.

Calitatea de SRL – FE se pierde prin efectul legii, iar societatea nu mai are dreptul de a desfășura o activitate economică la data împlinirii vârstei de 18 ani de către asociatul unic sau de către cel mai mic dintre asociați, aceștia având posibilitatea ca în termen de 45 de zile să opteze pentru transformarea într-un SRL sau să radieze firma de exercițiu.

De asemenea, calitatea de firmă de exercițiu se pierde:

la data la care oricare dintre autoritățile competente constată că S.R.L. – F.E nu mai îndeplinește una dintre condițiile prevăzute de lege;
la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenței unei obligații fiscale neîndeplinite, cu posibilitatea reluării activității prin plata obligației;
la finalul lunii în care s-a depășit pragul de 100.000 de lei în privința acti

Citeste mai mult

Eveniment

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din România. Potrivit datelor oficiale, doar în luna martie 2025, românii au returnat peste 348,8 milioane de ambalaje, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare’, se arată într-un comunicat al MMAP, remis vineri AGERPRES.

Ritmul susținut de dezvoltare al infrastructurii SGR este confirmat și de extinderea rețelei naționale de puncte de colectare automată, cu 192 de noi RVM-uri (Reverse Vending Machines) puse în funcțiune în ultima lună. Acestea sprijină o rețea națională în continuă expansiune, care facilitează accesul cetățenilor la reciclare.

În primul trimestru din 2025, Sistemul Garanție-Returnare a atins performanțe semnificative: peste 190,2 milioane PET-uri, 88,7 milioane doze de aluminiu și 69,7 milioane sticle.

‘SGR are rezultate foarte bune pentru începutul acestui an, iar în ultima lună am continuat împreună să facem România mai curată. Returnarea ambalajelor se face mai eficient, iar numărul punctelor de colectare nefuncționale este în scădere constantă’, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit evaluărilor recente, județele Mureș și Sălaj se remarcă prin funcționarea integrală a punctelor automate de colectare în ultimele patru săptămâni. De asemenea, județele Vrancea și Botoșani au menținut un nivel ridicat de operativitate, cu doar câteva excepții punctuale.

Publicitate

Ministerul Mediului anunță o nouă etapă în implementarea SGR, prin extinderea colectării și în comunitățile rurale. În următoarele săptămâni va fi testat un sistem mobil de colectare, care va tranzita comunele din România. Astfel, locuitorii din satele din zone montane sau din Delta Dunării vor avea acces facil la returnarea ambalajelor și recuperarea garanției aferente.

‘SGR trebuie să ajungă în fiecare comunitate, fie ea urbană sau rurală. Natura are nevoie de prieteni și în marile orașe, dar și în cele mai îndepărtate cătune’, a adăugat Mircea Fechet.

În perioada următoare, județele Bihor și Constanța vor deveni noi noduri logistice importante pentru SGR, prin deschiderea a două centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor. Acestea se vor alătura celor deja operaționale în județele Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș.

Potrivit sursei citate, tot mai mulți cetățeni aleg să colecteze ambalajele separat și să le returneze, iar acest comportament este susținut activ de inițiative antreprenoriale dedicate reciclării. ‘Rezultatele sunt remarcabile și demonstrează că reciclarea devine o practică frecventă în viața de zi cu zi a românilor’, a mai transmis oficialul MMAP, în comunicatul citat.

Ministerul Mediului monitorizează constant și partea de gestionare a garanțiilor financiare. Aproximativ 60% dintre comercianții înregistrați – dintr-un total de peste 67.000 – sunt activi în sistem. Eficiența funcționării SGR depinde inclusiv de promptitudinea plăților către comercianți, iar Ministerul susține un dialog constant pentru remedierea rapidă a eventualelor întârzieri sau disfuncționalități.

AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta (26 ianuarie 2025), prezentare jurnalistul Traian Apetrei).

Noul volum, ‘Pe urmele lui Marco Polo’, apărut în aprilie 2025 la editura Quadrat din Botoșani, prezintă imagini, locuri și personaje legate de istoria Veneției prin prisma călătorului pasionat de frumos. Prezentarea volumului va fi făcută de către Florin Simion Egner și Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Eveniment

Medicii veterinari Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani!

Publicat

Publicitate
Cunoscuți în comunitatea botoșăneană, cei doi medici au o activitate de peste 10 ani, timp în care au salvat și tratat gratuit mai bine de 10.000 de animale cu sau fără stăpân. Dacă toate aceste necuvântătoare ar ar putea vorbi, ar spune cu siguranță despre cei doi medici că sunt îngeri!
„Nu întâmplător am ales această zi, 4 aprilie – Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, pentru a le conferi titlurile de Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani, meritate pe deplin!
Aveți parte de stima, respectul și aprecierea noastră!
Mult succes!” a spus primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending