Connect with us
Publicitate

Eveniment

Se scumpesc țigările şi produsele de vaping. Uniunea Europeană vrea să dubleze accizele pentru tutun

Publicat

Publicitate

Noul regim fiscal va alinia, de asemenea, impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vapoarele şi tutunul încălzit, la cea a ţigărilor, în condiţiile în care factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puţin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.

Uniunea Europeană urmează să propună o taxă pentru vaping, ca parte a unei reorganizări a impozitării industriei tutunului. Aceasta ar dubla, de asemenea, accizele în statele membre cu taxe reduse pe ţigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene, conform Financial Times.

Potrivit Ziarului Financiar, modificările legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor creşte acciza minimă a UE pentru ţigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigări, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor în ţările din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puţin de 3 euro.

Publicitate

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puţin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puţin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1 000 de articole vândute.

Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la şcoala de afaceri HEC Paris, a declarat că absenţa unui cadru de accize la nivelul UE pentru vapori şi tutun încălzit a „slăbit eforturile de control al tutunului” în întregul bloc.

De asemenea, accizele la ţigări ar creşte considerabil în ţări precum Austria şi Luxemburg, unde preţurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe ţigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

Publicitate

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generaţie fără tutun” până în 2040. În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătăţii doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetăţenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25 % la 20 % în 2025 şi la mai puţin de 5 % până în 2040.

În această lună, Comisia a impus o interdicţie privind produsele din tutun încălzit aromatizat pentru a reduce creşterea cererii în rândul consumatorilor tineri. În SUA, autorităţile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.

Rob Branston, lector senior în economia afacerilor şi membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, a declarat că actualizarea regimului fiscal a fost „aşteptată cu mult timp în urmă” pentru a creşte preţurile în ţările în care ţigările erau „prea ieftine” şi pentru a ajunge din urmă inflaţia.

Publicitate

„Acest lucru va salva vieţi”, a spus el. „Creşterile de preţuri induse de taxe sunt … . unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea consumului de tutun, astfel încât creşterile semnificative ale ratelor minime de impozitare . . sunt esenţiale pentru a obţine reducerile dorite în ceea ce priveşte cancerul şi alte boli”.

Dar Peter van der Mark, secretarul general al Asociaţiei Europene a Tutunului pentru Fumători, un organism al industriei, a avertizat că „dacă aveţi o creştere bruscă şi foarte abruptă, puteţi crea o piaţă pentru comerţul ilicit”.

Dustin Dahlmann, preşedintele Alianţei Europene Independente pentru Vape, a adăugat că impunerea de taxe pe noile produse din tutun ar putea duce la „alternative mult mai puţin dăunătoare” la fumat, care „sunt taxate mult prea puternic în multe ţări”.

Un studiu de impact care a făcut obiectul unei scurgeri de informaţii a afirmat că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor şi operatorilor economici” din statele UE în care preţurile ţigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Ungaria.

sursa: mediafax.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Publicat

Publicitate

Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, care a susţinut că ţara noastră are suficiente stocuri ca să treacă „cu bine” în această iarnă, iar plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili.

„Aprobăm, astăzi, strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035 prin care vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în anul 2027. De asemenea, reluăm producţia de uraniu pentru consumul nuclear al ţării, eliminând astfel importurile”, a explicat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

 

Publicitate

Potrivit acestuia, România are suficiente stocuri pentru a trece această iarnă. „Pentru români însă cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine în această iarnă. În plus, avem acum preţuri plafonate la energie şi gaze şi prelungim în continuare plafonarea ca să ne protejăm cetăţenii vulnerabili”, a adăugat premierul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii atrag atenția șoferilor să adapteze viteza la condițiile de drum și la cele de trafic, în contextul avertizării meteo

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizările meteorologice privind condiții specifice de iarnă, reamintim conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, precum și să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic. 

Polițiștii rutieri vor fi prezenți în teren, pentru supravegherea, întrumarea și controlul traficului rutier.

Dacă porniți la drum și acesta este uscat, puteți întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea evitați să conduceți, chiar și pe distanțe scurte, dacă autoturismul nu este echipat corespunzător.

Publicitate

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:

– Acționarea pedalei de accelerație trebuie făcută cu moderație, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei.

– Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Publicitate

– Curățați în permanență farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare!

– În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile (sub formă de lapoviţă sau ninsoare), precum şi vântul puternic, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

– Nu folosiţi telefonul fără dispozitive de tip ,,mâini libere” şi nu vă urcaţi la volan obosiţi sau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor cu efect psihoactiv!

Publicitate

– Pentru pietoni recomandăm să sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

– De asemenea, nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.

Totodată, înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și pregătiți autovehiculul pentru drum, verificând funcționarea sistemelor de iluminare-semnalizare, ventilare-degivrare, dar și verificând informații actualizate despre situația traficului, pe care le puteți găsi pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.

Citeste mai mult

Educație

Ziua Mondială a Filosofiei: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani face apel la comunicare asertivă și la exersarea artei dialogului

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a făcut o tradiție din celebrarea  Zilei Mondiale a Filosofiei, astfel încât, în fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, face un apel la comunicare asertivă și la exersarea artei dialogului.

Astăzi, mai mult decât în alte momente, să reflectăm asupra modului în care tehnologia modelează gândirea și relațiile umane. Cum ne păstrăm autenticitatea într-un spațiu virtual? Ce înseamnă să fim liberi într-o lume a algoritmilor?

Timp de cinci săptămâni, în unitățile de învățământ, nivel gimnazial și liceal se desfășoară activități care presupun abordarea temelor fundamentale, filosofia devenind un ghid vital pentru a înțelege implicațiile profunde ale progresului tehnologic și pentru a defini granițele morale ale noilor descoperiri.

Publicitate

Activitățile dedicate Zilei Mondiale a Filosofiei desfășurate la nivel liceal sunt diverse și vor fi prezentate în cadrul întâlnirii de lucru a profesorilor de discipline socio-umane din județ, iar cele realizate la nivel gimnazial au o temă centrală, „Ce înseamnă să fii un prieten adevărat?” și au ca scop provocarea de a reflecta asupra valorilor și principiilor care ghidează deciziile, exersarea acțiunilor care îi ajută pe elevi să-și formeze propria busolă morală, înțelegerea emoțiilor personale, dar și pe cele ale celorlalți.

Vă îndemnăm să continuați să inspirați curiozitate, să provocați gândirea și să promovați dialogul deschis. Prin exemplul dumneavoastră, elevii și studenții vor învăța să nu accepte răspunsuri facile, ci să exploreze în profunzime lumea și locul lor în ea.

Cu ocazia acestei zile, vă mulțumim pentru dedicarea și pasiunea cu care slujiți idealurile filosofiei. Sunteți arhitecții unei lumi mai gânditoare, mai înțelepte și mai umane.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

PS Paisie: Caracterul copilului nu se formează doar prin cuvinte şi prin activităţi, ci şi prin exemplul părinţilor

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului învaţă despre cât de importantă este creşterea şi educaţia copiilor în acord cu voia lui Dumnezeu, în duhul valorilor creştine, prin rugăciune şi prin exemplul nostru personal, le-a transmis, joi, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

„Sărbătoarea de astăzi ne învaţă despre cât de importantă este creşterea şi educaţia copiilor în acord cu voia lui Dumnezeu. Copiii trebuie să fie educaţi în duhul Evangheliei, iubirii lui Hristos faţă de oameni, în duhul valorilor creştine, prin rugăciune şi prin exemplul nostru personal, al părinţilor, de vieţuire frumoasă, de fapte bune. Caracterul copilului nu se formează doar prin cuvinte şi prin activităţi, ci şi prin modul de viaţă al părinţilor, prin exemplul pe care aceştia îl dau copiilor lor”, a spus ierarhul în predica la Sfânta Liturghie la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Potrivit acestuia, „dacă îi iubim pe copiii noştri, atunci îi aducem de mici în Casa lui Dumnezeu”.

Publicitate

„Dacă nu îi iubim suficient, atunci îi lăsăm în faţa televizorului, în faţa telefonului, în faţa atâtor tentaţii din ziua de astăzi, care îi ţin departe de Dumnezeu, îi ţin departe de Biserică, iar mai târziu îi deformează spiritual, îi deformează sufleteşte, încât atunci când vor creşte mari nu vor iubi pe Dumnezeu, nu vor iubi Biserica, dar nu vor iubi nici pe părinţii lor”, a susţinut ierarhul.

În acest sens, a arătat PS Paisie, Sfântul Ioan Gură de Aur îi îndeamnă pe părinţi să se îngrijească nu de modul cum vor dobândi bani copiii, ci mai mult de cum vor dobândi credinţa, evlavia, bogăţia sufletească cu care „să se îmbogăţească pentru a primi împărăţia cerurilor, pentru a primi cel mai mare dar care este mântuirea”.

„În societatea noastră contemporană, chinuită adesea de egoism, de indiferenţă, de dispreţ – vedem adeseori – faţă de valorile creştine, faţă de educaţia copiilor în duhul creştin, în duhul Bisericii, vedem că educaţia aceasta devine adeseori o încercare tot mai grea, din păcate. Dispreţul faţă de Biserică, faţă de învăţăturile Bisericii, faţă de valorile tradiţionale ale familiei conduce de multe ori la traume pe care le suferă copiii, pentru că sunt lipsiţi de apărare şi nu cunosc toate tainele”, a spus Episcopul vicar.

Publicitate

El a remarcat că, „deşi societatea de astăzi de multe ori propune şi flutură înainte tot felul de proiecte de legi care menţionează principiul superior al interesului copilului sau protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, totuşi, din păcate, există multe cazuri în care exploatarea copiilor, răpirea copiilor, asuprirea copiilor sau chiar uciderea lor sunt păcate săvârşite în continuare, la adăpostul indiferenţei şi profitului material, care sunt trăsături definitorii ale societăţii contemporane secularizate”.

„Să ne rugăm aşadar Maicii Domnului, să ne rugăm pentru ca sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului să fie pentru noi toţi ca o lumină călăuzitoare în Postul Naşterii Domnului care ne stă înainte, să fie o chemare la creşterea şi la educarea copiilor noştri în credinţă, în rugăciune, în fapte bune”, a mai transmis Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Economie32 de minute ago

Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Evenimento oră ago

Polițiștii atrag atenția șoferilor să adapteze viteza la condițiile de drum și la cele de trafic, în contextul avertizării meteo

Educațieo oră ago

Ziua Mondială a Filosofiei: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani face apel la comunicare asertivă și la exersarea artei dialogului

Eveniment2 ore ago

PS Paisie: Caracterul copilului nu se formează doar prin cuvinte şi prin activităţi, ci şi prin exemplul părinţilor

Eveniment2 ore ago

(P) Deputatul PSD Marius Budăi despre dezbaterea cerută de candidații PNL Botoșani: „Încurcă localele cu parlamentarele. Îl invit pe șeful lor la o dezbatere serioasă!”

Eveniment3 ore ago

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces. Prevalenţa mare a fumatului în rândul tinerilor, îngrijorătoare

Eveniment3 ore ago

COD GALBEN de ninsori și vânt pentru județul Botoșani

Eveniment4 ore ago

Doi bărbați din Gorbănești au „tocat” în bătaie un consătean care a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri. Au fost trimiși în judecată. Începe procesul

Eveniment4 ore ago

Lângă noi: Prima zăpadă pune probleme șoferilor. Un TIR a derapat și a blocat drumul, după ce a lovit un stâlp, la Iași

Eveniment4 ore ago

(P) PSD a publicat lista integrală a întrebărilor de interes public de care fuge președintele PNL Botoșani. Ce are de ascuns?

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending