Connect with us

Eveniment

Rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanţele sub 40 de kilometri, începând de sâmbătă

Publicat

Publicitate

Rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanţele sub 40 de kilometri, începând de sâmbătă, 13 iulie, potrivit noilor prevederi în domeniul tarifării transportului de călători, care vor trebui aplicate de toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care activează pe calea ferată din România.

„Ordinul de ministru (OMTI 1039/2024 – n. r.) care intră în vigoare de sâmbătă, 13 iulie, aduce pentru călători, în primul rând, mai multă transparenţă în partea de formare a tarifelor feroviare, în concordanţă cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene. Abonamentele de transport pe calea ferată, suplimentele la vagoanele de dormit, precum şi suplimentele de transport al bicicletelor cu trenul au fost reglementate oficial prin acest ordin al ministrului. Cu această ocazie, tarifele sunt păstrate la nivelul tarifelor deja practicate de operatorul naţional de cale ferată CFR Călători. Deci, nu este vorba de o creştere a costurilor, ci doar de o reglementare oficială şi transparentă a acestor tarife”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu.

Potrivit sursei citate, prin acest mecanism, preţul călătoriei cu un abonament pe o lună ajunge la aproximativ jumătate din preţul unei călătorii individuale dus-întors, timp de 22 de zile dintr-o lună.

În ceea ce priveşte tariful de rezervare a locului în tren, acesta devine opţional pentru călător la distanţe parcurse mai mici de 40 de kilometri. Pentru distanţe mai lungi, tariful se aplică diferenţiat pe patru zone kilometrice, pornind de la 1,5 lei la clasa a doua, 2,50 lei la clasa întâi, ajungând în ambele cazuri la 5,5 lei, cât este în prezent tariful de rezervare loc.

„Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor navetiştilor şi a celor sesizate de-a lungul timpului referitor la faptul că pentru cursele de scurt parcurs tarifele practicate de operatori sunt fie mai mari, fie mai mici pe unele rute, această diferenţă de preţ fiind dată de practicarea neuniformă a tarifului de rezervare a locului la trenuri, s-a reglementat prin acest ordin ca la călătoriile sub 40 de km achiziţia rezervării de loc să fie opţională pentru călător, iar pentru călătoriile în general tariful de rezervare este în acest moment împărţit pe patru zone kilometrice, astfel încât preţul începe de la un 1,5 lei la clasa a 2-a, 2,50 lei la clasa întâi şi ajung în ambele cazuri la 5,50 lei, cât este şi în prezent tariful de rezervare loc. Practic, nu vorbim de o mărire de tarif, ci doar de o adaptare a unor situaţii care deja erau practicate de unii operatori pe calea ferată”, a explicat Roşeanu.

El a admis că această reglementare poate însemna o reducere de preţ pentru navetişti, în special, care merg pe distanţe sub 40 de km.

Publicitate

„Un alt ordin de ministru care stabileşte categoriile de trenuri prevedea încă din 2022 ca rezervările la trenurile de tip regional – Regio – să fie opţionale. A fost interpretată această prevedere ca opţiune pentru operator, nu pentru călător. Astfel, acest ordin de ministru prevede foarte clar că opţiunea este a călătorului, astfel încât călătoria pentru navetist să fie cât mai suportabilă atunci când se decide să meargă cu trenul. Practic, acest ordin, pentru navetişti, în viaţa cotidiană poate să ducă la unele reduceri de costuri”, a menţionat şeful ARF.

Totodată, ordinul reglementează oficial abonamentele pe perioade de 5 zile, 14 zile şi o lună, ultimul tip aducând preţul călătoriei la jumătate din preţul achiziţiei zi de zi a biletelor.

„Şi aceste tarife, iarăşi este foarte important, sunt tarife ale căii ferate, deci valabile la toţi operatorii feroviari, indiferent că sunt operatorii privaţi sau operatorul de stat. Sunt corelate, încă o dată spun, cu tarifele deja practicate. Deci, nu s-a urmărit mărirea acestor tarife, ci doar reglementarea mai corectă a acestora”, a subliniat Roşeanu.

În plus, de sâmbătă, se pot achiziţiona biletul de călătorie metropolitan şi abonamentul de călătorie metropolitan, în prima etapă de implementare, aceste titluri emiţându-se doar online, prin Ghişeul Unic, platforma pusă la dispoziţie de Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Practic, cu acest titlu de călătorie, pasagerii nu mai aşteaptă un anumit tren, la o anumită oră, ci se pot urca în prima garnitură care îi poate duce la destinaţie.

„Tot pentru zona aceasta de navetă – şi insist pe acest segment de călători pentru că, până la urmă, navetiştii reprezintă şi în România deja peste 83-85% din totalul călătoriilor efectuate pe calea ferată – s-a introdus biletul de călătorie metropolitan şi abonamentul de călătorie metropolitan. Începând de mâine, călătorii sau cei care locuiesc în zona periurbană a reşedinţelor de judeţ vor putea să-şi identifice titlurile metropolitane respective. Biletul oferă flexibilitate în a utiliza primul tren pe care ţi-l doreşti, să nu te mai intereseze al cui operator este sau care este rangul de tren. Şi, tot pe zona metropolitană, vin abonamentele care-s valabile pe toate liniile, adică pe toată zona metropolitană respectivă, începând cu 3 ore, ceea ce înseamnă în limbaj colocvial un bilet de 3 ore care îţi permite să îl foloseşti pe mai multe trenuri în acel interval, faţă de biletul simplu, care îţi permite călătoria cu un singur tren. Abonamentul lunar îţi permite să îţi organizezi viaţa în zona aceea metropolitană, în condiţiile în care s-ar putea să ai de schimbat destul de frecvent trenurile de pe două linii de cale ferată”, a susţinut Ştefan Roşeanu.

Cel mai bun exemplu în acest sens este ruta Bucureşti – Ploieşti, unde cinci din cei şase operatori feroviari care operează în România au trenuri.

„Sunt în total în jur de 30 de trenuri toată ziua pe această rută şi, astfel, oferta lor combinată îţi aduce un acces foarte bun la serviciile feroviare şi nu mai eşti obligat să-ţi organizezi viaţa după mersul de tren al unui operator sau altuia sau să fii nevoit să-ţi cumperi abonamente de la doi cel puţin doi operatori. Aceeaşi situaţie o avem şi în zona Timişoara, şi în zona Braşovului, şi în zona Iaşiului, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca. Avem multe municipii reşedinţă de judeţ, indiferent de regiunea istorică în care se află, unde avem mai mult de un operator pe o singură pe o linie. Avem linii unde există un singur operator în continuare, iar acolo astfel de titluri metropolitane vor avea o valoare adăugată mai scăzută, dar, încă o dată, mai ales acolo unde deja avem astfel de servicii prestate cu operatori, beneficiile se vor vedea încă din prima zi de implementare a ordinului de ministru. Începem să avem destul de multe zone prin ţară unde avem o ofertă feroviară destul de consistentă, să putem să folosim din nou oferta combinată a tuturor operatorilor şi cetăţenii să folosească serviciul public feroviar aşa cum a şi fost gândit de Ministerul Transporturilor, de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, ca serviciu public naţional, nu serviciul unui operator sau altui operator”, a precizat preşedintele ARF.

Potrivit acestuia, toate aceste reglementări vor ajuta la îmbunătăţirea ofertei feroviare.

„Practic, şi în momentul în care vom reaşeza mersul de tren, ne va fi mult mai uşor să identificăm unde trebuie să completăm serviciile deja existente, unde trebuie să avem anumite ajustări ale orelor de deservire, astfel încât cetăţenii să găsească într-un mod mai predictibil trenurile. Practic, este şi un început în a implementa aşa-numitul mers cadenţat în jurul marilor oraşe din România. De asemenea, ne va permite atât nouă, autoritate centrală, cât şi autorităţilor locale, să colaborăm mai bine în viitorul apropiat, astfel încât acolo unde începe să se dezvolte sau s-a dezvoltat de câţiva ani aşa-numitul transport metropolitan cu ajutorul autobuzelor şi tramvaielor, după modelul pe care l-am implementa din 2022 ca proiect pilot pentru ruta Bucureşti – Otopeni, combinaţia dintre serviciile feroviare cu transportul public de suprafaţă din Bucureşti şi cu metroul din Bucureşti – să putem să oferim călătorilor accesul şi la titluri de transport metropolitane integrate – şi urban şi feroviar”, a arătat el.

În ceea ce priveşte impactul ordinului de ministru asupra operatorilor, acesta va fi creşterea numărului de călători.

„Pentru operatori, pe de o parte, impactul este clar acela al creşterii numărului de călători. Am văzut în ţări vecine, chiar săptămâna trecută am fost în Ungaria şi am avut o discuţie cu cei de la compania de cale ferată de acolo şi ne-au spus că, după implementarea unei politici similare, acum un an şi câteva luni, numărul călătorilor a crescut semnificativ. Veniturile au rămas relativ constante, existând această fluctuaţie între tarife mai mici şi tarife rămase în acelaşi palier. Deci, practic, pe de o parte, călătorul a câştigat în a avea mai multe trenuri, Autoritatea de Transport a câştigat prin aceea că prestează cetăţenilor un serviciu public de o calitate sporită. Din punct de vedere financiar, nu este un impact direct asupra operatorilor, deoarece şi în România aplicăm legislaţia europeană privind stabilirea nivelului compensaţiilor. Toate solicitările făcute de ARF şi Ministerul Transporturilor în alocarea bugetelor pornesc de la regula europeană – cheltuieli eligibile minus venituri plus o marjă de profit. Deci, chiar dacă unii, normal, ca la orice început de drum, sunt speriaţi că le vor scădea veniturile şi aceasta poate să însemne că nivelul compensaţiei trebuie suplimentat, noi ne aşteptăm să rămânem în palierul financiar care a fost estimat încă de la începutul anului”, a subliniat Ştefan Roşeanu. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidențiale 2025: Vineri, prima zi de vot în diaspora

Publicat

Publicitate

Vineri este prima zi de vot în diaspora la alegerile prezidențiale din acest an.

Prima secție de votare din străinătate s-a deschis la ora locală 7:00 (joi seara, ora 22:00, ora României) la Auckland în Noua Zeelandă.

În diaspora votul se desfășoară pe parcursul a trei zile:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

***

Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta – 161, Spania – 147, Marea Britanie – 108, Franța și Principatul Monaco – 69, Republica Moldova – 64, SUA – 50, Belgia – 29, Țările de Jos – 23.

Publicitate

Comparativ cu localitățile în care au fost organizate secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024, pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că în cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe menționează că, la fel ca în cazul alegerilor din 2024, din motive obiective, nu vor fi organizate secții de votare în următoarele zone: Afganistan (militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni), Rostov-pe-Don (oficiu consular închis), Odesa (activitatea oficiului consular este suspendată temporar), Sudan (activitatea misiunii este preluată de AR Addis Abeba), Venezuela (misiune închisă), Libia (misiunea este relocată la Tunis) și Phenian (activitatea misiunii este temporar suspendată).

***

Duminică, 4 mai, majoritatea secțiilor de votare din străinătate vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile se vor închide la ora locală a României 21:00. Pentru alegătorii care se află la sediul secției la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore, potrivit AEP.

Astfel, în Algeria, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria – urnele se închid la ora 20:00 (ora locală), existând posibilitatea prelungirii pentru cei aflați la rând până la ora 22:59 (ora locală).

* în Islanda, Irlanda, Portugalia, Senegal – urnele se închid la ora 19:00 (ora locală); votarea se poate prelungi până la ora 21:59 (ora locală);

* în Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay – votarea se încheie la ora 16:00 (ora locală), la ora 18:59 (ora locală) dacă se prelungește pentru cei aflați la rând;

* Canada (Dieppe) – votarea se încheie la ora 15:00 (ora locală); prelungire până la ora 17:59 (ora locală);

* Canada (Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec), Columbia, Cuba, Peru, SUA (Washington, Miami, New York) – alegerile se termină la ora 14:00 (ora locală); prelungire până la ora 16:59 (ora locală);

* Canada (Winnipeg), SUA (Chicago, Houston, Dallas) – votarea se încheie la ora 13:00 (ora locală); se poate prelungi până la ora 15:59 (ora locală);

* Canada (Calgary, Edmonton) – votarea se finalizează la ora 12:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 14:59 (ora locală);

* SUA (San Francisco, Los Angeles), Canada (Vancouver) – secțiile se închid la ora 11:00 (ora locală); cei aflați la rând pot să voteze până la ora 13:59 (ora locală).

***

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

„Creditul Fermierului” – nou program de sprijin pentru agricultură. Cine poate obține până la 50.000 de euro

Publicat

Publicitate

Ministerul Agriculturii propune spre consultare publică schema de ajutor „Creditul Fermierului”, un program menit să sprijine producătorii agricoli din România în accesarea capitalului de lucru.
Prin această inițiativă, MADR urmărește să ofere o soluție concretă la una dintre cele mai mari provocări din sectorul agricol: dificultatea fermierilor de a obține finanțare rapidă pentru desfășurarea activităților curente, relatează alba24.ro.

Schema urmează să fie valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029. Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susţinerea a aproximativ 1.500 de beneficiari,

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituției, spre consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”, o inițiativă menită să faciliteze accesul la finanțare pentru fermierii români care activează în sectorul producției agricole primare

Obiectivul principal al schemei este acordarea unui sprijin financiar constând în subvenționarea parțială a dobânzii (partea echivalentă cu ROBOR la 3 luni) pentru creditele contractate de fermieri în vederea asigurării capitalului de lucru.

Creditul Fermierului – Cine sunt beneficiarii eligibili?

Potrivit MADR, pot beneficia de acest sprijin întreprinderile care desfășoară activitate în domeniul producției agricole primare (coduri CAEN 011–015), inclusiv:

  • societăți comerciale,
  • asociații și societăți agricole,
  • cooperative agricole,
  • persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale,
  • asociații de fermieri.

Condiții de eligibilitate esențiale

  • Contractarea unui credit non-revolving pentru capital de lucru, în lei, de la o bancă înscrisă în Program;
  • Fără proceduri de insolvență în derulare și fără incidente de plată majore în ultimele 6 luni;
  • Fără credite restante (sau în categoriile acceptate A, B, C);
  • Activitate economică autorizată în domeniul agricol, conform documentelor ONRC;
  • Plafonul maxim al ajutorului: echivalentul în lei a 50.000 euro per întreprindere unică în decurs de 3 ani.

Durata și bugetul programului

Publicitate

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029.

Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susținerea a aproximativ 1.500 de beneficiari.

„Prin lansarea acestui program ne propunem să oferim un sprijin concret fermierilor noștri, care se confruntă cu dificultăți de acces la capitalul necesar pentru desfășurarea activităților curente. Creditul Fermierului este un instrument de intervenție rapidă și eficientă, cu beneficii directe pentru producătorii agricoli români”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Incendii de vegetație uscată și stuf, la Lozna și Sârbi. Pompierii s-au luptat ore în șir cu flăcările

Publicat

Publicitate

Ieri, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și stuf, în următoarele localități:

✔ Lozna – a ars vegetația uscată de pe aproximativ 600 de metri pătrați. Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere. A fost salvată o cabană.

✔ Sârbi – a ars stuful de pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.

Pompierii de la Stația Săveni au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Cauza probabilă a celor două incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

❗️Informare preventivă ❗️

Publicitate

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

Flăcările se pot întinde într-un timp scurt pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un autoturism parcat într-o gospodărie din Havârna a luat foc, noaptea trecută

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna, cu două autospeciale de stingere. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea totalitate.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending