Connect with us

Eveniment

POSTUL MARE 2022: Duminică se lasă sec de brânză

Publicat

Publicitate

 Postul Mare nu are o dată calendaristică fixă la care începe. El se fixează în funcţie de data Paştelui, care de regulă, poate să cadă între 4 aprilie şi 8 mai.

+ Postul Mare este alcătuit din 7 săptămâni, ultima fiind Săptămâna Patimilor. El începe luni, după Duminica Lăsatului sec de brânză (a Izgonirii lui Adam din Rai).

+ În acest post se face „dezlegare” la peşte doar de două ori: 25 martie (Buna Vestire) şi în Duminica Floriilor.

+ Exemplul Mântuitorului de a posti a fost urmat, cu mare râvnă, încă de primii creştini. La început, practica postului era variată şi se deosebea de la o regiune la alta, însă, toţi creştinii ţineau cu stricteţe trei zile de post aspru înainte de Învierea Domnului. Biserica Siriană, încă din secolul al III-lea, practica postul din Săptămâna Patimilor. Peste un secol, acest post pascal de 6 zile s-a extins la 40 de zile şi s-a răspândit în toată lumea creştină. El ne aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice.

+ Practica Postului Mare are o vechime de 1700 ani.

+ În perioada Postului Mare, cu excepţia zilelor de Sâmbătă și Duminică, limbajul și veșmântul liturgic al Bisericii se schimbă pentru a chema și ajuta sufletul și trupul să intre în starea de pocăinţă. Întreaga Biserică respiră duhovnicește în ritmul unor rugăciuni scurte și intense ca: „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!” sau „Doamne și Stăpânul vieții mele”. Prin acest„Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!” din Canonul cel Mare, noi re-cunoaștem că singuri nu pu-tem face nimic pentru mântuirea noastră; că mântuirea noastră, adică dobândirea vieţii veșnice, depinde, mai întâi de toate, de mila lui Dumnezeu. În Postul Mare se înmulțesc metaniile. Metania înseamnă, în limba greacă, schimbarea modului de a gândi, de a vorbi şi de a lucra.

Publicitate

+ Numai în Postul Mare, în zilele de miercuri şi vineri se oficiază în toate bisericile ortodoxe Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, care încununează slujba Vecerniei. Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, aşa de familiară nouă, se oficiază sâmbăta, iar Liturghia Sfântului Vasile cel Mare – duminica.

+ „Postul întărește mintea. Nu este suficientă abținerea numai de la mâncare dacă nu se va uni cu postul trupului și sufletul, pentru că și acesta, ca și trupul, are mâncărurile lui vătămătoare de care îngrășându-se se poate ușor rostogoli în prăpastia desfrâului chiar și fără belșug de hrană. O astfel de hrană, cu care, dacă se hrănește sufletul se încalcă postul este defăimarea aproapelui. Și mânia este tot o hrană rea pentru suflet și invidia, la ca-re se mai poate adaugă slavă deșartă.” (Sfântul Vasile cel Mare)

+ „Este un post bun acela săvârşit spre slăbi-rea poftei, pentru smerirea sufletului, pentru abaterea urii, pentru stingerea mâniei, pentru ştergerea ținerii de minte a răului, pentru lucrarea curată a minții şi a rugăciunii. ” (Sfântul Grigorie Palama)

+ „Vino, suflete, ușurat prin virtuțile postirii și te înalță prin aripi din răutatea cea râvnitoare spre cele de jos; și desfătează-te în contemplațiile cele prealuminoase ce pricinuiesc desfătarea virtuților, făcându-te și tu prin credință cu chip dumnezeiesc.” (Sfântul Ioan Scărarul)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noul an să vă aducă belșug în case. Cum să te bucuri de petreceri fără a face excese. Sfaturi și recomandări pentru a mânca și a bea responsabil de Revelion

Publicat

Publicitate

Noaptea dintre ani este o ocazie de sărbătoare plină de veselie, muzică și mese bogate cu delicii culinare și băuturi variate. Iată câteva recomandări și sfaturi pentru a consuma mâncare și băuturi cu responsabilitate de Revelion făcute de colegii noștri de la alba24.ro

Pentru a te bucura pe deplin de această noapte, trebuie să fii atent la obiceiurile alimentare dar și la consumul de alcool . Iată câteva sfaturi pe care le poți urma, pentru a evita o stare de rău în noaptea de Revelion:

Începe cu un mic dejun sănătos

Dacă îți începi ziua cu un mic dejun echilibrat, îți vei menține nivelul de energie și vei evita să ajungi la masa de Revelion extrem de înfometat.

Nu sări peste mese înainte de petrecere, crezând că vei „compensa” la cină. Aceasta poate duce la excese alimentare.

Hidratează-te corespunzător

Consumul de alcool sau sucuri acidulate poate deshidrata organismul. Asigură-te că bei suficientă apă pentru a rămâne hidratat.

Alternează băuturile alcoolice cu un pahar de apă. Acest obicei te va ajuta să eviți deshidratarea, iar alcoolul nu te va afecta așa tare.

Publicitate

Nu consuma aperitive grele

De obicei, masa de Revelion începe cu aperitive variate: salate, brânzeturi, mezeluri și alte delicii. Deși sunt tentante, evită să le consumi în exces.

Alege aperitive mai ușoare, cum ar fi legumele sau salatele fără sosuri grele și limitează porțiile de alimente grase și prăjite, deoarece acestea pot fi greu de digerat.

Atenție la felul principal

În multe familii, felul principal include preparate bogate, cum ar fi friptura de porc, cârnații sau sarmalele. Deși sunt delicioase, acestea pot fi destul de grele pentru stomac.

Mănâncă încet și savurează fiecare înghițitură. Încearcă pe cât posibil să combini carnea cu garnituri mai ușoare, cum ar fi legumele la tigaie sau salatele proaspete.

Evită excesele de deserturi

Torturile, prăjiturile și alte dulciuri sunt de cele mai multe ori, vedetele mesei de Revelion, dar consumul excesiv de zahăr poate duce la disconfort digestiv și senzație de greutate.

Alege deserturi cât mai ușoare, cum ar fi fructele proaspete sau prăjiturile care nu conțin prea multă cremă. Încearcă să consumi porții mici și evită să combini prăjiturile cu băuturi dulci.

Consumă alcool responsabil

Consumul excesiv de alcool poate cauza deshidratare, mahmureală și probleme digestive. Alege băuturi mai ușoare, cum ar fi vinul sau cocktailurile diluate, în locul băuturilor tari.

Foarte important, nu consuma băuturi alcoolice pe stomacul gol.

Ascultă-ți corpul

Este ușor să te lași dus de val la o masă festivă, dar ascultă semnalele corpului tău. Dacă te simți plin, oprește-te din mâncat.

Ar fi util să faci pauze între felurile de mâncare. Acestea îți vor permite să savurezi mai mult fiecare preparat și să eviți senzația de supraalimentare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Mihai Viteazu în Ungureni. Două autoturisme implicate. Circulație blocată de un copac doborât pe un sens de mers

Publicat

Publicitate

O femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier produs, în această seară,  în localitatea Mihai Viteazu. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constatat faptul că una dintre mașini era răsturnată pe o parte, iar toate persoanele erau ieșite din autoturisme. Un copac era căzut pe partea carosabilă, circulația fiind blocată pe un sens de mers.

Femeia a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

“Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce este bine sau nu să faci de Revelion. Superstiții de Anul Nou: Practici și tradiții creștine românești la cumpăna dintre ani

Publicat

Publicitate

Românii țin cu mare grijă la o serie de obiceiuri și credințe legate de trecerea dintre ani, care diferă considerabil de la o regiune la alta. De la evitarea aruncării gunoiului pentru a preveni datoriile, la deschiderea ușii pentru a „elibera” anul vechi, sau la ritualurile care promit să dezvăluie viitorul partener de viață, superstițiile au un rol semnificativ în această perioadă, relatează alba24.ro.

Aceste practici sunt adânc înrădăcinate în tradiții, mituri și interpretări simbolice, fiind adesea considerate un mijloc de a influența soarta. Deși lipsesc dovezile științifice care să le susțină, superstițiile rămân o expresie vie a legăturii oamenilor cu spiritualitatea și dorința de a atrage norocul și prosperitatea în noul an.

Fetele nemăritate își visează ursitul

În ajun de Anul Nou, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, iar peste noapte se spune că ele ar trebui să-și viseze ursitul.

La miezul nopții, tradiția spune că e bine să deschizi ușa, pentru ca anul vechi să iasă și să-i lași loc celui nou să intre.

Una dintre tradițiile cunoscute de Anul Nou este sărutul sub vâsc, pentru a fi însoțiți de dragoste tot anul care vine. În noaptea de Revelion este bine să îți pui o dorință și să întâmpini anul care vine cu speranțe mari.

Din bătrâni se știe că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu ori o altă culoare veselă, întrucât astfel sunt atrase energiile pozitive.

Publicitate

Nu se plânge în Noaptea de Anul Nou

Conform tradiției, în noaptea de Anul Nou, dar și pe 1 ianuarie nu se plânge. Persoanele care plâng în prima zi a anului, vor avea un an nou plin cu evenimente triste.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi a Noului An îți va influența anul care tocmai a început.

Se spune că dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, atunci vei avea un an plin de noroc, în schimb, dacă femeia intră prima în casă, Anul Nou va fi plin de ghinion.

Brunetele aduc noroc

Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion, în timp ce cele brunete aduc noroc.

O altă superstiție de Revelion este că atât în ultima zi din an, cât și în prima zi a Noului An, este indicat să nu faci cheltuieli și să nu arunci nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru că, odată cu el, vei arunca și norocul din casă.

Se spune că de Anul Nou nu este bine să ai nicio datorie.

În caz contrar, vei rămâne dator întreg anul. Superstiția spune că cine va dormi în noaptea de Anul Nou, va fi somnoros tot anul.

Nu este bine să mănânci carne de pasăre

Tot o superstiție de Revelion este și aceea că în noaptea dintre ani nu este bine să mănânci carne de pasăre, deoarece este aducătoare de ghinion.

Românii obişnuiesc să consume peşte în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină şi uşoară în anul ce urmează.

Pe de altă parte, carnea de pasăre este aducătoare de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările de curte scormonesc pământul şi îl împrăştie, fapt corelat cu împrăştierea prosperităţii şi a binelui din casă.

Să nu dai bani

Din bătrâni se ştie că nu este bine să fie agăţat calendarul anului nou înainte ca cel în curs să se fi sfârşit, pentru că aduce ghinion. Și tot din bătrâni se spune că nu este bine să dai bani pe 31 decembrie, dar nici pe 1 ianuarie, pentru că, odată cu ei, se duce și sporul la finanțe.

De asemenea, indicat este să ai bani în buzunar la trecerea dintre ani. Bancnotele care au cea mai mare ”putere” sunt cele care încep cu cifra 5.

Tot legat de prosperitatea financiară există și un obicei practicat de gospodine în anumite zone ale țării. Femeile prepară pâini în care pun monede.

Se crede că cel care va nimeni preparatul care conține bani va avea noroc pe plan financiar tot anul.

Ce fructe nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

Tot pentru noroc, de pe masa de Anul Nou nu trebuie să lipsească strugurii și smochinele, despre care se crede că sunt simbolul belșugului și al vieții împlinite.

Bătrânii susțin că animalele capătă grai omenesc în noaptea de Anul Nou și vorbesc între ele.

Persoana care le va auzi își va găsi sfârșitul în anul respectiv. Tot în noaptea dintre 31 decembrie spre 1 ianuarie, este bine să aprinzi o lumânare sau o candelă lângă o icoană.

Trebuie să o lași aprinsă până se luminează de ziua, acest ritual având rolul de a-l îndupleca pe Dumnezeu să-ți dea un an ușor și luminos.

La români, conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou trebuie să se facă mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii români merg chiar mai departe şi obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţâna de usturoi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul.

În noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorinţă şi să întâmpinăm anul ce vine cu speranţă şi bucurie în suflet. În prima zi de Anul Nou nu se spală și nu se mătură, deoarece aceste lucruri pot atrage sărăcirea casei.

Sărutatul sub vâsc

Preluat mai nou şi de români, obiceiul sărutatului sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de cuplurile de îndrăgostiţi. Aceştia cred că astfel vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică la Darabani în pragul Anului Nou. Peretele exterior al unui bloc a luat foc de la un coș de fum neizolat

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, astăzi, în orașul Darabani. Peretele exterior al unui bloc a luat foc de la un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea izolația peretelui exterior și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga fațadă, acoperișul blocului, dar și la apartamente. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 20 de metri pătrați.

Pentru că, în această perioadă, tot mai multe clădiri sunt afectate de incendii generate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului sau deteriorate, ISU Botoșani reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn);

Publicitate

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

“De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending