Connect with us

Eveniment

Poliția Română a scos la concurs 15 posturi vacante de ofițer în cadrul Laboratoarelor de Analiză și Profil al Drogurilor

Publicat

Publicitate

Poliția Română a scos la concurs 15 posturi vacante de ofițer de poliție în cadrul Laboratoarelor de Analiză și Profil al Drogurilor.

Anuntul a fost postat pe site-ul Poliției Române:

ANUNT privind concursul pentru ocuparea unui număr de 15 posturi vacante de ofițer de poliție în cadrul Laboratoarelor de Analiză și Profil al Drogurilor prevăzute în statele de organizare ale Direcției de Combatere a Crimei Organizate

Pentru accesarea informațiilor privind concursul pentru ocuparea unui număr de 15 posturi vacante de ofițer de poliție în cadrul Laboratoarelor de Analiză și Profil al Drogurilor prevăzute în statele de organizare ale DCCO, puteți accesa linkul următor: https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1183

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ANAF va testa cu Microsoft instrumente de eficientizare a activității agenției. Guvernul a acordat undă verde proiectului

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat în ședința de joi un memorandum care acordă undă verde ANAF să semneze un acord de principiu cu Microsoft pentru testarea tehnologiilor cu potențial de a eficientiza procesele derulate în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în scopul îmbunătățirii serviciilor din domeniul finanțelor oferite de administrația publică din România.

Potrivit Guvernului, aprobarea și semnarea acestor documente va asigura astfel cadrul unei colaborări la nivel de parteneriat cu Microsoft pentru transferul de cunoștințe din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor către entitățile publice, similar celor implementate începând din 2022 și cu alți furnizori de hardware și software.

Se urmărește astfel valorificarea oportunităților de transformare digitală, prin intermediul conceptului practic de Centru de Excelență în Tehnologie (CET), pentru ca în urma acestei colaborări pro-bono Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să obțină cât mai curând rezultate concrete care să eficientizeze semnificativ activitatea acestei instituții în combaterea fenomenele de fraudă și/sau evaziune fiscală.

Citeste mai mult

Cultura

Atelierele de interpretare a textului CreativLit, ediția a VII-a, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Pe 27 iulie încep la Ipotești Atelierele de interpretare a textului CreativLit.

Atelierele au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani și sunt organizate în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Botoșani.

Programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani invitați la această ediție: Nicolae Coande și Simona Goșu.

Poetul Nicolae Coande va fi prezent la Ipotești în zilele de 27 și 28 iulie, iar prozatoarea Simona Goșu pe 29 și 30 iulie. Atelierele de poezie vor fi moderate de prof. Mircea A. Diaconu, iar cele de proză – de prof. Daniela Petroșel.

Deschiderea atelierelor va avea loc pe 27 iulie, ora 9:30, în amfitetarul „Laurențiu Ulici”. Vor urma în aceeași zi două ateliere de poezie, selecție din Nicolae Coande (10:00 – 12:00; 14:00 – 17:00). Pe 28 iulie se va discuta pe textul Melancolie de Mihai Eminescu (10:00 – 12:00), iar atelierul de la ora 14:00 va avea ca temă „Mihai Eminescu, revizor școlar”, discuțiile desfășurându-se în baza corespondenței din acea perioadă a lui Mihai Eminescu.

Pe 29 iulie, vor avea loc două ateliere de proză: Simona Goșu, Negresa – despre inocență și vină (10:00 – 12:00) și Simona Goșu, Lumină – între joacă și moarte (14:00 – 17:00)

Publicitate

Pe 30 iulie, se va discuta pe proza lui Eminescu: Frumos din lacrimă – modele de rescriere a basmului (10:00 – 12:00) și Sărmanul Dionis dilemele cititorului (14:00 – 17:00).

Atelierele sunt destinate, în principal, profesorilor de limba și literatura română, dar sunt deschise tuturor celor interesați de tematica propusă.

 

Nicolae COANDE (n. 23 septembrie 1962, Osica de Sus, Olt) este poet și eseist.

A absolvit Facultatea de Filozofie-Sociologie a Universității din Craiova, master în filozofie, cu o lucrare despre gândirea târzie a lui Martin Heidegger. Din 2006, lucrează în cadrul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, fiind din 2008 șef serviciu Dramaturgie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996) și membru al PEN Club România (2016), editor fondator al revistei Teatrului Național din Craiova „SpectActor” (2006). Realizator și moderator al „Întâlnirilor SpectActor”, un eveniment cultural găzduit din 2009 de Naționalul craiovean, al „Duminicilor de Poezie în teatru”, precum și al manifestării „Scriitori la Tradem” (2010-2015). Este organizator al „Colocviilor Ion D. Sîrbu” (șase ediții), inițiator și coordonator al proiectelor culturale „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni” (din 2016), respectiv „Clubul Dramaturgilor Craioveni” (2017).

A debutat editorial în 1995, cu volumul de poeme În margine (Editura Ramuri; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Festivalului „Nichita Stănescu”, Turnu Severin). A mai publicat volumele de poezie: Fincler (Editura Ramuri, 1997; Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România); fundătura homer (Editura Dacia, 2002; Premiul Uniunii Scriitorilor); Folfa (Editura Vinea, 2003); Vînt, tutun şi alcool (Editura Brumar, 2008); Femeia despre care scriu (Editura Măiastra, 2010); VorbaIago (antologie; Editura Măiastra, 2012); Nu m-au lăsat să conduc lumea (Casa de Editură Max Blecher, 2015); Plagiator.1962 (Editura Măiastra, 2017; Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române); Memoria unui mort este memoria mea (Casa de Editură Max Blecher, 2019); Nu sînt eu bestia (Max Blecher, 2022); Noul interzis (Casa de Editură Max Blecher, 2024).

Este autorul volumelor de publicistică și eseuri: Fereastra din acoperiş. Un anotimp în Westfalia (Editura Fundaţia „Scrisul Românesc”, 2005); Celălalt capăt (interviuri; Editura Curtea Veche, 2006); Revanşa chipurilor (Editura Măiastra, 2009); Intelectualii români și Curtea Regelui (Editura Tracus Arte, 2011); Dumnezeu poet și protector al lumii (Editura Tracus Arte, 2016); Mansarda Europa (Editura Paralela 45, 2019); Oglinda timpului – o istorie contemporană a Teatrului Național Craiova în interviuri (Editura MJM Autograf, 2020). Antologie: Manualul vânătorului de poeți (Hoffman, 2021).

 

Simona GOŞU (n. 1976, Bucureşti) este traducătoare şi prozatoare.

A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia engleză-română, şi Masteratul de Lingvistică Aplicată şi Predarea Limbii Engleze la Universitatea din Bucureşti. Până în 2016, a fost traducător specializat. În 2016, a participat la un curs de scriere creativă organizat de „Revista de Povestiri” și a început să publice în revistele „Familia”, „Steaua”, FIIND selectată în programul de mentorat „Prima Carte”, organizat de Fundația Friends for Friends. În 2020, a debutat cu volumul de povestiri Fragil (Polirom), care a câştigat Premiul revistei Observator cultural pentru Debut, ediţia 2021, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte, FILIT, ediţia 2021, şi Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la secţiunea Debut-Proză, ediţia 2021.

 În 2023, a publicat romanul Stela (Polirom), nominalizat la Premiul revistei Observator cultural pentru Proză, ediţia 2024, Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi, ediţia 2024, şi Premiul Radio România Cultural, categoria Proză, ediţia 2024. Roimanul a fost dramatizat şi pus în scenă de Gianina Cărbunariu la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul APOLODOR de la Botoșani, sub Înaltul Patronaj al Comisiei Europene: Literatură, cultură și valori europene pentru tinerii cititori. Când va avea loc la Botoșani

Publicat

Publicitate

Reprezentanța Comisiei Europene în România a acordat în mod oficial Festivalului de literatură pentru copii și adolescenți APOLODOR de la Botoșani Înaltul său Patronaj, ca recunoaștere a rolului important pe care acesta îl va avea în promovarea culturii, a literaturii și a multilingvismului în rândul tinerilor din România.

Festivalul este inițiat de scriitorii Dan Lungu (director) și Luminița Corneanu (director artistic), iar prima ediție se va derula între 18 și 21 septembrie la Botoșani, cu finanțarea Consiliului Local și Primăriei Botoșani. APOLODOR va aduce în nord-estul țării scriitori, jurnaliști și artiști de renume, care se vor întâlni cu copiii și tinerii din Botoșani în cadrul unor lecturi și dezbateri publice, ateliere de lectură, de jurnalism, sau cu ocazia unor expoziții de ilustrație care se anunță foarte interesante.

Între invitații care au confirmat deja participarea se numără Florin Bican, Ioana Bot, Viorel Ilișoi, Mihai Mănescu, Alex Moldovan, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Mircea Pricăjan, Adina Rosetti, Dan Ungureanu, Matei Vișniec, artistele vizuale Raluca Ioana Burcă, Sabina Drînceanu, Bianca Simionescu și cântăreața Ada Milea.

Prin recunoașterea oferită de Reprezentanța Comisiei Europene, instituția oferă susținere publică festivalului, ca manifestare culturală și educativă ce îmbrățișează, susține și promovează valori europene. Astfel, demnitatea umană, libertatea, egalitatea, empatia, statul de drept și drepturile omului sunt valorile europene fundamentale pe care Festivalul APOLODOR le asumă și își propune să le promoveze prin acțiunile ce vor fi incluse în program.

„Înaltul Patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România pentru Festivalul APOLODOR încă de la prima ediție este, cu siguranță, o recunoaștere prestigioasă care conferă evenimentului o aură instituțională și europeană. Este o garanție de sprijin moral și vizibilitate sporită. Suntem recunoscători și mulțumim pentru onoranta distincție oferită”, afirmă directorul festivalului, scriitorul Dan Lungu.

Festivalul APOLODOR va avea loc la Botoșani în perioada 18-21 septembrie, este finanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Botoșani și organizat de Fundația Corona. Pentru detalii suplimentare și parteneriate, cei interesați pot scrie pe adresa de email festivalul.apolodor@gmail.com.

Publicitate

 

Organizator: Fundația Corona

Finanțatori: Consiliul Local și Primăria Municipiului Botoșani

Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Palatul Copiilor Botoșani, Casa Corpului Didactic Botoșani, Galeria ArtEast Iași, Tipografia Printco Iași, Agenția Caracteristic, CNIPT Botoșani, Asociația pentru Ospitalitate Culturală – AOC Iași

Edituri partenere: Editura Arthur, Editura Polirom, Editura Vlad și Cartea cu Genius, Editura YoungArt, Editura Minigrafic, Editura Humanitas Junior, Editura Gama, Editura Alice Books

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR Iasi, Buzz Botoșani

Sponsori: Nea Ilie Bucătarul Sulița, Practic-Comerț-Strugaru S.R.L Darabani

 

Citeste mai mult

Eveniment

NASA: Un asteroid cât o clădire cu 20 de etaje va trece pe lângă Pământ la începutul săptămânii viitoare

Publicat

Publicitate

Asteroid de dimensiunea unui bloc cu 20 de etaje va trece pe lângă Pământ. NASA: „Nu există motive de îngrijorare”

Un asteroid de aproximativ 60 de metri, comparabil ca înălțime cu o clădire rezidențială de 20 de etaje, va trece pe lângă Pământ la începutul săptămânii viitoare, informează NASA. Experții subliniază că nu există motive de panică, deoarece traiectoria acestuia a fost atent monitorizată, iar astfel de întâlniri sunt considerate „de rutină”

Asteroidul, de aproximativ 64 de metri lungime, denumit 2025 OW, se va apropia de Pământ luni, 28 iulie, trecând la o distanță sigură de 633.000 de kilometri, de aproape 1,6 ori mai departe decât se află Luna. Deși viteza sa impresionantă, de peste 75.000 km/h, ar putea părea îngrijorătoare, NASA a subliniat că nu există niciun pericol, scrie mediafax.ro.

„Este ceva foarte obișnuit”, a declarat Ian J. O’Neill, specialist în comunicare la Laboratoul Jet Propulsion, un centru de elită al NASA. „Dacă ar exista o amenințare, ați afla de la noi. Publicăm mereu alerte pe blogul nostru de apărare planetară”, a precizat expertul, citat de ABC News.

NASA: Știm excat unde va fi asteroidul, acum și în următorii 100 de ani
Davide Farnocchia, expert în asteroizi la Centrul NASA pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului, susține că astfel de treceri sunt normale în ecosistemul cosmic: „Trecerile apropiate de planeta noastră au loc tot timpul, fac parte din structura sistemului solar.”

Asteroidul este suficient de mare pentru a fi monitorizat, iar orbita sa este bine cunoscută și nu prezintă riscuri: „Știm exact unde va fi. Probabil vom ști unde se va afla și în următorii 100 de ani”, a menționat specialistul NASA.

Publicitate

în 2029, un asteroid uriaș va trece mai aproape de Pământ decât sateliții de comunicații
Cei care speră să-l observe au parte de o veste mai puțin plăcută: nu va fi vizibil cu binoclul.

Însă NASA pregătește lumii o oportunitate spectaculoasă în 13 aprilie 2029, când asteroidul Apophis, cu un diametru de peste 340 de metri, va trece la doar 31.000 de kilometri de Pământ, mai aproape decât sateliții geostaționari. Un satelit geostaționar orbitează Pământul cu aceeași viteză cu care se rotește planeta, la mai puțin de 36.000 de kilometri.

„Apophis va putea fi văzut cu ochiul liber, o ocazie rară de a observa un asteroid pentru public”, a dezvăluit om de știință specializat în asteroizi.

NASA reamintește că planeta noastră este lovită zilnic de aproximativ 100 de tone de praf cosmic, în general inofensiv. Impacturile semnificative sunt rare.

„Pentru un obiect de dimensiunea asteroidului care trece în vecinătatea noastră luni, un impact ar avea loc o dată la 10.000 de ani”, a explicat Davide Farnocchia.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending