Connect with us
Publicitate

Eveniment

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Nicolae Coande și Vasile Baghiu

Publicat

Publicitate

Pe data de 16 februarie 2022, la ora 17.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații acestei luni sunt Nicolae Coande și Vasile Baghiu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

Publicitate

NICOLAE COANDE (n. 23 septembrie 1962, Osica de Sus, Olt), poet și eseist, a absolvit Facultatea de Filozofie-Sociologie a Universității din Craiova, master în filozofie, cu o lucrare despre gândirea târzie a lui Martin Heidegger. Din 2006, lucrează în cadrul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, fiind din 2008 șef serviciu Dramaturgie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996) și membru al PEN Club România (2016), editor fondator al revistei Teatrului Național din Craiova „SpectActor” (2006). Realizator și moderator al „Întâlnirilor SpectActor”, un eveniment cultural găzduit din 2009 de Naționalul craiovean, al „Duminicilor de Poezie în teatru”, precum și al manifestării „Scriitori la Tradem” (2010-2015). Este organizator al „Colocviilor Ion D. Sîrbu” (șase ediții), inițiator și coordonator al proiectelor culturale „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni” (din 2016), respectiv „Clubul Dramaturgilor Craioveni” (2017).

A debutat editorial în 1995, cu volumul de poeme În margine (Editura Ramuri; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Festivalului „Nichita Stănescu”, Turnu Severin). A mai publicat volumele de poezie: Fincler (Editura Ramuri, 1997; Premiul Filialei Craiova a USR); fundătura homer (Editura Dacia, 2002; Premiul Uniunii Scriitorilor); Folfa (Editura Vinea, 2003); Vînt, tutun şi alcool (Editura Brumar, 2008); Femeia despre care scriu (Editura Măiastra, 2010); VorbaIago (antologie; Editura Măiastra, 2012); Nu m-au lăsat să conduc lumea (Casa de Editură Max Blecher, 2015); Plagiator.1962 (Editura Măiastra, 2017; Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române); Memoria unui mort este memoria mea (Casa de Editură Max Blecher, 2019). Este autorul volumelor de publicistică și eseuri: Fereastra din acoperiş. Un anotimp în Westfalia (Editura Fundaţia „Scrisul Românesc”, 2005); Celălalt capăt (interviuri; Editura Curtea Veche, 2006); Revanşa chipurilor (Editura Măiastra, 2009); Intelectualii români și Curtea Regelui (Editura Tracus Arte, 2011); Dumnezeu poet și protector al lumii (Editura Tracus Arte, 2016); Mansarda Europa (Editura Paralela 45, 2019); Oglinda timpului – o istorie contemporană a Teatrului Național Craiova în interviuri (Editura MJM Autograf, 2020).

 

Publicitate

VASILE BAGHIU (n. 5 decembrie 1965, Borleşti, Neamţ) este poet, prozator şi eseist, creatorul conceptului poetic al „himerismului”. A avut diverse experienţe de muncă, între care asistent medical, ziarist, realizator TV, profesor. Fondator, în anii nouăzeci, al primei reviste de educație pentru sănătate din România, autor de manuale de specialitate medicală în ultimii ani, actualmente este psiholog la un departament de sănătate publică din Piatra-Neamţ. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996-2017), vicepreședinte al Alianței Civice (2000), președinte al Filialei Neamț a Fundației Memoria (1994-2000), redactor-șef al revistei Antiteze (2010). Este membru al PEN Club România (1998).

A debutat editorial în 1994, cu volumul de poezie Gustul înstrăinării (Editura Timpul), după câștigarea primei ediții a Concursului Aurel Dumitrașcu. Au urmat cărțile de poezie: Rătăcirile doamnei Bovary (Editura Eminescu, 1996); Febra (Editura Panteon,1996); Maniera (Editura Pontica, 1998); Fantoma sanatoriului (antologie; Editura Vinea, 2001); Himerus Alter în Rheinland (Editura Vinea, 2003); Cât de departe am mers (Editura Limes, 2008); Magia elementară (poeme alese; Editura Dacia XXI, 2011); Gustul înstrăinării (antologie; Editura Tipo Moldova, 2011); Depresie (Editura Limes, 2012; Premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Iași, 2013); Metode simple de încetinire a timpului (Editura Eikon, 2019; Premiul Colocviilor „George Coșbuc”, Bistrița 2020); Visuri pe care mi le pot permite (Editura Eikon, 2020); Respirație asistată. Poeme din anul pandemic 2020 (Editura Eikon, 2021). Este autorul volumului de proză scurtă Punctul de plecare (Editura Compania, 2004) și al romanelor: Ospiciul (Editura Vinea, 2006; Premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Iași, 2007); Planuri de viață (Editura Polirom, 2012; Premiul Liviu Rebreanu, în cadrul „Colocviilor Liviu Rebreanu”, Bistrița, 2012); Fericire sub limite (Editura Charmides, 2014).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată

Publicat

Publicitate

Le mulțumim tuturor botoșănenilor care au participat la vot și celor care ne-au acordat încrederea lor la aceste alegeri.

Îi asigurăm pe botoșăneni că am înțeles mesajul pe care l-au transmis în urma votului de pe 24 noiembrie și trebuie să ținem cont de vocea fiecărui botoșănean care s-a exprimat la urne.

Împreună cu echipa PSD Botoșani, noi candidații social-democrați la alegerile parlamentare vom continua să fim prezenți în comunitățile locale să le prezentăm botoșănenilor alături de aleșii noștri locali ce am făcut și ne dorim să facem pentru fiecare localitate în următorii patru ani.

Publicitate

Ne susținem în continuare angajamentele pe care ni le-am luat pentru dezvoltarea județului nostru pentru creșterea veniturilor, finalizarea autostrăzii Moldovei A7 prin care legăm Botoșaniul la rețeaua de autostrăzi și creșterea accesului tinerilor pe piața muncii.

E important ca botoșănenii să vină la vot pe 1 Decembrie și să voteze echipa PSD Botoșani pentru ca toți primarii din județ și Cosmin Andrei la municipiul Botoșani să aibă cea mai mare susținere în viitorul Parlament și viitorul Guvern pentru proiectele de investiții din comunitățile locale.

 

Publicitate

CMF11240017

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt în noaptea alegerilor, pe un dicționar online

Publicat

Publicitate

În noaptea alegerilor prezidențiale, cuvântul „legionar” s-a aflat în topul căutărilor efectuate de români într-un dicționar online. Cuvântul a înregistrat un total de 2.234 de căutări, până la ora 06:10, potrivit unei analize realizate de DEX online, scrie alba24.ro

Conform informațiilor publicate într-o postare pe Facebook de către DEX online, următoarele două cuvinte după legionar care au stârnit interesul românilor au fost „suveranitate” cu 1.570 de căutări și „suveran” cu 819 căutări.

 

Publicitate

Interesul sporit pentru aceste concepte poate fi pus în contextul câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu.

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Anunț pentru pensionarii care primesc pensia de la poștași

Publicat

Publicitate

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Pensionarii din România vor începe să primească pensiile în ultima lună din an începând cu data de 2 decembrie, iar sumele vor fi virate pe cardurile bancare începând cu 12 decembrie.

Pensiile ar fi trebuit plătite de la data de 1 decembrie, dar această zi va pica duminica. Astfel, cei circa 2,5 milioane de pensionari din România vor primi banii aduși de poștași începând cu 2 decembrie. Distribuirea pensiilor de către poștași se va face progresiv, pe parcursul următoarelor zile, în funcție de zonele în care locuiesc pensionarii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat asigurări că toți pensionarii vor primi banii înainte de sărbători, inclusiv cei ale căror recalculări au întâmpinat întârzieri.

Publicitate

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Pensiile românilor se majorează de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu, într-un comunicat pe Facebook.

Publicitate

Pe 20 noiembrie s-a împlinit un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România.

În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor.

Noua lege clarifică și momentul în care se fac majorările și introduce garanția că pensiile vor crește anual în luna ianuarie.

Publicitate

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor beneficia de o majorare de 10,4%. Asta înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi adolescenți au furat mai multe geci la petrecerea de după Balul Bobocilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Doi adolescenți au fost prinși de jandarmi sâmbătă noapte după ce au furat trei geci dintr-un club din municipiul Botoșani, unde liceenii de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” petreceau la evenimentul Toamna Bobocilor.

Cei doi, în vârstă de aproximativ 17 ani, au profitat de aglomerația din club și au sustras cele trei geci, după care au părăsit clubul, cu gândul să plece spre domiciliu, în comuna Curtești.

Jandarmii i-au observat în apropierea clubului cu hainele în mână și s-au convins în curând că acestea nu le aparțineau.

Publicitate

În urma verificărilor efectuate, au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar tinerii păgubiți și-au primit gecile înapoi, nefiind nevoiți să sufere de frig pe drumul spre casă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending