Connect with us
Publicitate

Eveniment

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Nicolae Coande și Vasile Baghiu

Publicat

Publicitate

Pe data de 16 februarie 2022, la ora 17.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații acestei luni sunt Nicolae Coande și Vasile Baghiu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

NICOLAE COANDE (n. 23 septembrie 1962, Osica de Sus, Olt), poet și eseist, a absolvit Facultatea de Filozofie-Sociologie a Universității din Craiova, master în filozofie, cu o lucrare despre gândirea târzie a lui Martin Heidegger. Din 2006, lucrează în cadrul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, fiind din 2008 șef serviciu Dramaturgie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996) și membru al PEN Club România (2016), editor fondator al revistei Teatrului Național din Craiova „SpectActor” (2006). Realizator și moderator al „Întâlnirilor SpectActor”, un eveniment cultural găzduit din 2009 de Naționalul craiovean, al „Duminicilor de Poezie în teatru”, precum și al manifestării „Scriitori la Tradem” (2010-2015). Este organizator al „Colocviilor Ion D. Sîrbu” (șase ediții), inițiator și coordonator al proiectelor culturale „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni” (din 2016), respectiv „Clubul Dramaturgilor Craioveni” (2017).

A debutat editorial în 1995, cu volumul de poeme În margine (Editura Ramuri; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Festivalului „Nichita Stănescu”, Turnu Severin). A mai publicat volumele de poezie: Fincler (Editura Ramuri, 1997; Premiul Filialei Craiova a USR); fundătura homer (Editura Dacia, 2002; Premiul Uniunii Scriitorilor); Folfa (Editura Vinea, 2003); Vînt, tutun şi alcool (Editura Brumar, 2008); Femeia despre care scriu (Editura Măiastra, 2010); VorbaIago (antologie; Editura Măiastra, 2012); Nu m-au lăsat să conduc lumea (Casa de Editură Max Blecher, 2015); Plagiator.1962 (Editura Măiastra, 2017; Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române); Memoria unui mort este memoria mea (Casa de Editură Max Blecher, 2019). Este autorul volumelor de publicistică și eseuri: Fereastra din acoperiş. Un anotimp în Westfalia (Editura Fundaţia „Scrisul Românesc”, 2005); Celălalt capăt (interviuri; Editura Curtea Veche, 2006); Revanşa chipurilor (Editura Măiastra, 2009); Intelectualii români și Curtea Regelui (Editura Tracus Arte, 2011); Dumnezeu poet și protector al lumii (Editura Tracus Arte, 2016); Mansarda Europa (Editura Paralela 45, 2019); Oglinda timpului – o istorie contemporană a Teatrului Național Craiova în interviuri (Editura MJM Autograf, 2020).

 

Publicitate

VASILE BAGHIU (n. 5 decembrie 1965, Borleşti, Neamţ) este poet, prozator şi eseist, creatorul conceptului poetic al „himerismului”. A avut diverse experienţe de muncă, între care asistent medical, ziarist, realizator TV, profesor. Fondator, în anii nouăzeci, al primei reviste de educație pentru sănătate din România, autor de manuale de specialitate medicală în ultimii ani, actualmente este psiholog la un departament de sănătate publică din Piatra-Neamţ. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996-2017), vicepreședinte al Alianței Civice (2000), președinte al Filialei Neamț a Fundației Memoria (1994-2000), redactor-șef al revistei Antiteze (2010). Este membru al PEN Club România (1998).

A debutat editorial în 1994, cu volumul de poezie Gustul înstrăinării (Editura Timpul), după câștigarea primei ediții a Concursului Aurel Dumitrașcu. Au urmat cărțile de poezie: Rătăcirile doamnei Bovary (Editura Eminescu, 1996); Febra (Editura Panteon,1996); Maniera (Editura Pontica, 1998); Fantoma sanatoriului (antologie; Editura Vinea, 2001); Himerus Alter în Rheinland (Editura Vinea, 2003); Cât de departe am mers (Editura Limes, 2008); Magia elementară (poeme alese; Editura Dacia XXI, 2011); Gustul înstrăinării (antologie; Editura Tipo Moldova, 2011); Depresie (Editura Limes, 2012; Premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Iași, 2013); Metode simple de încetinire a timpului (Editura Eikon, 2019; Premiul Colocviilor „George Coșbuc”, Bistrița 2020); Visuri pe care mi le pot permite (Editura Eikon, 2020); Respirație asistată. Poeme din anul pandemic 2020 (Editura Eikon, 2021). Este autorul volumului de proză scurtă Punctul de plecare (Editura Compania, 2004) și al romanelor: Ospiciul (Editura Vinea, 2006; Premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Iași, 2007); Planuri de viață (Editura Polirom, 2012; Premiul Liviu Rebreanu, în cadrul „Colocviilor Liviu Rebreanu”, Bistrița, 2012); Fericire sub limite (Editura Charmides, 2014).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Bucecea

CNI a terminat de reparat străzile și drumurile afectate de inundațiile din 2021 la Bucecea

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Investiții a anunțat astăzi că a finalizat lucrările de execuție pentru proiectul “Reconstrucție străzi și drumuri sătești afectate de fenomene hidrometeorologice periculoase în orașul Bucecea, județul Botoșani.”

Investiția a vizat reabilitarea a 3,1 km de drumuri, realizarea de rigole, drumuri laterale dar și cai de acces la peste 40 de proprietăți.

Proiectul a fost implementat pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de fenomenele meteo extreme din 2021, oferind condiții mai bune pentru traficul local și accesul rapid al vehiculelor de urgență, asigurând astfel siguranța și mobilitatea cetățenilor.

“Finanțarea, de peste 6 milioane de lei, a fost asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”, a transmis Compania Națională de Investiții.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident între Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital după o ciocnire între un autoturism și o autoutilitară

Publicat

Publicitate

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în această după-amiază, pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care erau, în total, șase persoane.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și trei ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Patru dintre acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

“Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Primaria comunei Mihai Eminescu: Anunț de interes public. Înlesnire la plată sub forma de scutire din majorările de întârziere

Publicat

Publicitate

ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR,

PRIMARIA COMUNEI MIHAI EMINESCU ACORDĂ ÎNLESNIRE LA PLATĂ SUB FORMA DE SCUTIRE ÎN COTĂ DE 100% DIN MAJORĂRILE DE ÎNTÂRZIERE AFERENTE OBLIGAȚIILOR FISCALE  DATORATE BUGETULUI LOCAL 

 

Stimați locuitori ai Comunei Mihai Eminescu, având în vedere nivelul ridicat al majorărilor de întârziere datorate bugetului local de către contribuabilii, atât persoane fizice cât și persoane juridice, pentru stimularea plății debitelor restante, s-a aprobat Hotărârea Consiliului Local Nr.128 din data de 17.09.2024 privind aprobarea procedurii de acordare a înlesnirii la plată sub forma scutirii unei cote de 100% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale restante datorate bugetului local al Comunei Mihai Eminescu de către persoanele fizice si juridice.

Procedura de acordare a înlesnirii la plată sub forma scutirii unei cote de 100% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale restante datorate bugetului local al Comunei Mihai Eminescu de către persoanele fizice și juridice (majorări rămășită inițială + majorări rămășiță curentă) și condițiile pe care contribuabilii trebuie sa le îndeplinească pentru a beneficia de scutire, sunt prevăzute în Anexa Hotărârii.

Pentru a beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare restante, contribuabilii, persoane fizice și persoane juridice, trebuie să îndeplinească următoarea condiție:

Publicitate
  • TOATE obligațiile bugetare restante la data de 31 August 2024, administrate de organul fiscal local, trebuie stinse până la data de
    25 Noiembrie 2024.

Facilitatea fiscală se acordă NUMAI cu respectarea următoarelor condiții:

  • Achitarea în integralitate și la termen a sumelor reprezentând obligațiile bugetare.
  • Completarea și depunerea Cererii de Scutire, însoțită de copia actului de identitate. Cererea se soluționează prin decizie de anulare a accesoriilor sau, după caz, decizie de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.

Contribuabilii care au stins obligațiile bugetare în perioada cuprinsă între data de 7 Septembrie 2024 și data adoptării Hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobă înlesnirea la plata sub forma scutirii majorărilor de întârziere datorate bugetului local al Comunei Mihai Eminescu, Județul Botoșani, de către contribuabilii, persoane fizice și persoane juridice, conform O.U.G. Nr. 107/2024, privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, pot solicita compensarea acestora cu impozitele aferente anului 2025.

Modelul de cerere atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice se gaseste pe site -ul institutiei www.comunamihaieminescu.ro

Publicitate

COMUNA MIHAI EMINESCU,
JUDEȚUL BOTOȘANI

Citeste mai mult

Eveniment

Alexandra Huțu: „Rezultatele premierului Ciolacu recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Publicat

Publicitate

România are, pentru prima dată de la aderarea la UE, vicepreședinte al Comisiei Europene, în persoana doamnei Roxana Mînzatu, un profesionist al politicilor și programelor europene. Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie – cu un buget de 235 de miliarde de euro, reprezentând o cincime din bugetul UE. Cel mai important este că țara noastră a început să fie apreciată cu adevărat în urma rezultatelor și politicilor publice promovate de premierul Ciolacu și echipa sa guvernamentală”, a declarat Alexandra Huțu.

 

În urma nominalizării comisarului european Roxana Mînzatu ca vicepreședinte executiv cu rol decizional în programele de pregătire și profesionalizare a forței de muncă și a lui Victor Negrescu ca vicepreședinte al Parlamentului European, România devine din ce în ce mai relevantă la nivelul UE.

 

Succesul României este exclusiv rezultatul demersurilor de promovare și susținere a intereselor țării noastre și a românilor pe care premierului Marcel Ciolacu și echipa PSD le-au pus în practică la nivelul comunității europene. Din această poziție, Roxana Mînzatu va putea să susțină și să promoveze programe de formare profesională, de pregătire a competențelor în rândul tinerilor români pentru a se specializa și a obține locuri de muncă calificate și bine plătite, atât la nivel național, cât și european. PSD se dovedește a fi cel mai pro-european partid din România, nu la nivel declarativ, ci al faptelor, având în vedere și aderarea la Schengen”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.

 

Publicitate

Prima responsabilitate a comisarului european Roxana Mînzatu este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor, lucru de importanță vitală pentru viitorul țării noastre și al întregii Uniuni Europene. A doua atribuție esențială este Pilonul European al Drepturilor Sociale, cu rol decisiv în consolidarea economiei sociale de piață. Din această perspectivă comisarul european Roxana Mînzatu va răspunde inclusiv pentru asigurarea locurilor de muncă, de calitatea acestora și de strategia de combatere a sărăciei. De asemenea din acest portofoliu face parte și programul Erasmus+, unul dintre cele mai de succes și vizibile programe din Europa, care trebuie continuat și consolidat.

 

Toate aceste succese dau dimensiunea implicării și contribuției premierului Marcel Ciolacu în consolidarea poziției României în plan european și arată fără echivoc potențialul său de a fi un foarte bun președinte al tuturor românilor. Fac un apel la colegii de la celelalte partide să susțină interesul comun al României în Europa, să arate că suntem uniți spre un singur deziderat, acela al dezvoltării economice și al creșterii nivelului de trai pentru toți românii, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia”, a transmis Alexandra Huțu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending