Connect with us
Publicitate

Actualitate

Moșii de toamnă 2023 – Sâmbăta Morților. Nu se împarte alcool de pomană. Ce altceva nu e bine să oferi de sufletele morților

Publicat

Publicitate

În calendarul ortodox, Moșii de toamnă se țin înainte de începerea Postului Crăciunului – de obicei în ultima sâmbătă din luna octombrie sau în prima sâmbătă din luna noiembrie, între 26 octombrie și 8 noiembrie. În anul 2020, „Moșii de toamnă” s-au sărbătorit în data de 31 octombrie, deoarece următoarea sâmbătă cădea forte târziu (7 noiembrie) și era Vecernia Sfinților Mihail și Gavriil.

Părintele Profesor Ene Branişte, în „Liturgica Generală”, afirma că „… sâmbăta Moşilor de toamnă este zi de cinstire a celor adormiţi. În Biserica Ortodoxă Română, regăsim la sfârşit de octombrie şi început de noiembrie această sâmbătă, în care facem pomenirea generală a celor adormiţi, sub numele de Moşii de toamnă. În această zi îi pomenim pe strămoşii, moşii, părinţii, fraţii, surorile, fiii, fiicele și toate rudele noastre, trecuţi la Domnul şi a tuturor sufletelor celor dintr-o rudenie şi seminţie cu noi, care mai înainte au adormit în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice” (Ene Braniște – Liturgica generală, Institutul Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1985).
Sâmbăta Morților este o zi de amintire și de rugăciune pentru cei plecați dintre noi. În anul 2023, conform rânduielilor tipiconale, Moșii de toamnă cad pe data de 4 noiembrie.
C

e se face de Moșii de toamnă?
În biserici, oamenii scriu numele morților dragi pe pomelnice și le duc la altar, împreună cu o lumânare aprinsă și cu o prescură. Preoții oficiază Sfânta Liturghie și citesc pomelnicele, punând părți din prescura pentru morți pe Sfântul Disc, lângă Sfântul Agnet, simbol al Trupului lui Hristos. Oamenii se roagă pentru sufitele celor trecuți în lumea drepților. După Sfânta Liturghie, se oficiază slujba parastasului. Apoi, credincioșii se duc la morminte, unde se fac slujbe pentru pomenirea morților. Se curăță mormintele, se pun 􀀁ori și buchete funerare și lumânări aprinse și se dă de pomană pentru cei adormiți.

Publicitate

Ce se împarte de Moșii de toamnă?

Se duc la biserică într-un coș, pentru sfințire în cadrul slujbei de pomenire:
• o farfurie cu colivă și păhărele mici cu colivă, pentru împărțit;
• o sticlă cu vin;
• prescuri sau un colac împletit;
• lumânări (una de pus în gura sticlei cu vin, câte una pentru fiecare farfurie și păhărel cu colivă și câte una pentru fiecare prescură sau colac);
• pachete cu alimente (legume, fructe, dulciuri, mâncare gătită – în general se împart alimentele preferate ale persoanei decedate).
Pentru preot sunt necesare:
• tămâie;
• cărbune;
• prosop;
• două lumânări (una se dă odată cu pomelnicul, înainte de slujbă, iar cealaltă împreună cu prosopul, la citirea pomelnicelor).
După slujbă, păhărelele cu colivă și pachetele cu alimente se împart.
Ce nu se dă de pomană de Moșii de toamnă?
Nu este bine să împarți de Moșii de toamnă:
• țigări;
• alcool;
• obiecte care au aparținut răposatului.
Biserica şi-a manifestat întotdeauna grija faţă de cei care au plecat în veşnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morţilor, rânduind cântări speciale în amintirea acestora.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre¬dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân¬¬dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi-noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure¬rea, întristarea și sus¬-pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Produse cosmetice neconforme, pe listele cu alerte europene. Atenționări pentru care fac cumpărături de Black Friday

Publicat

Publicitate

Cumpărături de Black Friday. InfoCons atenționează provind produse cosmetice neconforme, incluse pe listele cu alerte europene. Aceste produse conțin o substanță periculoasă pentru sănătate.

Produsele vizate conțin 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), substanță interzisă în produsele cosmetice.

Publicitate

BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice, potrivit alertelor citate de InfoCons.

Produse cu risc chimic – alerte europene

  • Cremă hidratantă Dove Nourishing body care (75 ml) – loțiune de corp
  • Cremă de corp Nivea Reafirmante (125 ml)
  • Șampon Gliss Hair repair (250 ml)
  • Cremă de corp Pure Essence Dermo Spa Peach body butter – unt de corp cu ulei de macadamia (200 ml)
  • Gabrini BB cream Skin perfector foundation (50 ml)
  • Parfum New Brand Perfumes – Unic (apă de toaletă pentru bărbați, 100 ml)

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Doina Federovici, candidat PSD la Senatul României (P)

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Doina Federovici, candidat PSD la Senatul României și omul care timp de patru ani, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, și-a legat numele foarte strâns de dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Botoșani.

Doina Federovici a vorbit despre candidatura sa pe listele Partidului Social Democrat Botoșani dar și despre echipa PSD cu care intenționează să acceadă în Parlamentul României.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani și candidat la Senatul României, promite sprijin real pentru micii producători locali

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, unul dintre liderii proeminenți ai AUR Botoșani și candidat la Senatul României, și-a exprimat îngrijorarea față de condițiile dificile cu care se confruntă micii producători locali, în urma unei vizite recente în piața din Călărași, județul Botoșani. Într-o declarație emoționantă, Silegeanu a evidențiat provocările cu care se confruntă acești oameni muncitori, subliniind necesitatea unor acțiuni concrete din partea autorităților locale și naționale.

“Am fost profund impresionat de determinarea și munca acestor oameni care, în ciuda frigului și a lipsei infrastructurii adecvate, își vând cu mândrie produsele cultivate cu propriile mâini. Este dezamăgitor că politicienii în funcție, inclusiv primarul și viceprimarul, par să ignore această realitate, întorcând spatele problemelor evidente,” a declarat Silegeanu.

El a subliniat că această situație nu poate fi acceptabilă într-o comunitate care își respectă cetățenii. “Nu este suficient să vorbim despre sprijinirea agriculturii locale și a micilor antreprenori dacă nu acționăm concret pentru a le oferi condiții decente de muncă. Fiecare producător merită șansa de a-și vinde marfa într-un mediu care să îi respecte efortul și să promoveze produsele locale,” a adăugat el.

Publicitate

În calitate de candidat la Senatul României, Cătălin Silegeanu își asumă responsabilitatea de a prioritiza un proiect de lege care să susțină amenajarea piețelor volante pentru producătorii și antreprenorii din județul Botoșani. Propunerea sa vizează obligarea unităților administrativ-teritoriale cu minim 3.000 de locuitori să creeze piețe volante în locuri publice cu vad comercial, oferind condiții decente pentru producători, fără a impune chirii împovărătoare.

“Este timpul să ne arătăm solidaritatea și respectul față de acești oameni care contribuie la economia locală și la păstrarea tradițiilor noastre. Vă invit să susțineți acest demers și să lucrăm împreună pentru a crea un mediu mai bun pentru toți cetățenii județului Botoșani,” a concluzionat Silegeanu.

Prin acest angajament, Cătălin Silegeanu își propune să aducă schimbări semnificative în viața comunității botoșănene, demonstrând că este un lider dedicat și implicat activ în rezolvarea problemelor locale.
CMF11240014

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Pe lotul 4 al Autostrăzii Moldovei s-a bătut recordul – 3.200 de muncitori şi 1.000 de utilaje

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, la Focşani, că pe lotul 4 al Autostrăzii Moldovei, Mândreşti Munteni – Focşani, care va fi dat în circulaţie joi, constructorul a stabilit un adevărat record, peste 3.200 de muncitori cu 1.000 de utilaje fiind implicaţi pentru realizarea acestui tronson de autostradă.

“Mâine după-amiază (joi – n.red.) se va da drumul la circulaţie pe aceşti primi 11 kilometri. Aş mai adăuga un lucru extrem de important. Sunt primii 11 kilometri care au ca finanţare PNRR-ul, un program naţional de redresare şi rezilienţă care a avut şi părţile bune şi are şi părţile mai puţin bune pe care am încercat să le să le îndreptăm. Important e că s-a pornit. Avem aceşti 11 kilometri care vor fi daţi în circulaţie mâine. Avem săptămâna viitoare pentru loturile 1 şi 2, cele de la Buzău şi Râmnicu Sărat, de asemenea vor fi daţi în circulaţie. Vom avea în luna decembrie şi lotul 3, de aici, dintre Focşani şi Buzău. Şi de asemenea loturile 1 şi 2, între Ploieşti şi Buzău. (…) Să ştiţi că pe acest lot, la un moment dat, cred că s-a bătut recordul. Au fost vreo 3.200 de muncitori şi 1.000 de utilaje. Asta înseamnă forţă şi merită toate felicitările constructorul, un constructor român, un constructor care are treabă multă de acum încolo”, a declarat ministrul Transporturilor.

 

Publicitate

El a subliniat că lucrările pe autostrada A7 până la Paşcani “merg foarte bine” şi că au fost depuse oferte şi pentru primul lot dintre Paşcani şi Suceava.

“Până la Bacău lucrurile merg şi sunt într-un stadiu foarte avansat. De asemenea, şi pe ceilalţi 70 şi ceva de kilometri de la Bacău la Paşcani s-a avansat foarte mult. Şi aici, pe A7, se merge foarte bine. (…) Mă bucur că săptămâna aceasta primul lot între Paşcani şi Suceava a avut termen de depunere. Există trei oferte în acest moment, pentru că ţinta noastră este să ne ducem cu Autostrada A7 până la Siret, până la graniţa cu Ucraina. Ăsta este un lucru important şi iată că primul pas a fost făcut. În câteva zile se va închide perioada de depuneri şi pentru lotul al doilea, astfel încât în aceste săptămâni de iarnă să se poată juriza de către Comisie, astfel încât să se dea câştigătorii”, a explicat Grindeanu.

Publicitate

El a subliniat că peste două săptămâni va fi dat în circulaţie drumul expres Craiova – Piteşti.

“Domnule prim-ministru, peste două săptămâni trebuie să mergem şi în sud, fiindcă ţin neapărat să finalizăm şi drumul expres şi să-l dăm în circulaţie, de la Craiova la Piteşti. Şi acolo avem tronsoane de finalizat, pe care până la sfârşitul anului le vom da în circulaţie”, a spus ministrul.

Sorin Grindeanu împreună cu premierul Marcel Ciolacu s-au aflat miercuri în Vrancea, pentru a verifica stadiul lucrărilor pe Autostrada Moldovei.

Publicitate

AGERPRES

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending