Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (291)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Revista  “Apostrof”  nr. 9 din 2024.  Anchetei revistei, având ca temă “ierarhiile literare”, răspunde şi botoşăneanul Gellu Dorian. Reţinem: 1. “Într-un act cultural cum este literatura, normal nu ar trebui să se facă ierarhii în timpul cât scriitorii îşi realizează opera, cât timp şi-o consolidează şi o face consacrată”; 2. “Literatura nu este o competiţie sportivă, în care clasamentele chiar fac ierarhiile necesare. Acestea, în literatură, eventual le face timpul printr-un canon care este construit numai şi numai pe criterii de valoare…”; 3. “Este adevărat că un scriitor poate evolua de la prima la ultima sa carte, cum la fel de adevărat este că poate involua sau stagna”; 4. “S-a văzut în ultima vreme la noi că scriitori despre care se credea că nu vor putea fi daţi niciodată jos de pe piedestal au fost coborâţi, fie scoşi din manual,  fie abandonaţi la periferia istoriilor literare, iar în locul lor, noua critică, una de conjunctureă, plină de parti –pris-uri, de grup, a pus în loc pe noii “mari scriitori”, încât, pentru cine poate să facă o comparaţie reală se poate constata degradarea nu doar a literaturii în sine , ci a celor care cred că sunt specialist în fenomenul literar…”; 5. “Nu există literatură critică fără subiectivitate”; 6. “Subiectivitatea este utilă unui critic literar când se apleacă asupra unei cărţi cu dragostea şi plăcerea cititorului care caută în acea carte chiar şi cele mai mici satisfacţii, bucurii estetice, emoţii, în aşa fel  ca tratarea subiectului să fie una ce sudează obiectivitatea sentinţei justificate”; 7. “A fi obiectiv în critica literară înseamnă a fi tehnic bine  aşezat în decriptarea unui text literar…”; 8. “Cum critica de întâmpinare a devenit critică de cumetrie, selecţia literaturii de calitate a devenit una imposibil de realizat”;

Revista „Apostrof” nr. 9 din 2024. Ion Buzaşi publică un eseu despre  teza de doctorat a lui Ioan Alexandru, susţinută în 1973 şi intitiulată „PATRIA LA PINDAR ŞI EMINESCU”.  Lucrând la traducerea lui Pindar, Ioan Alexandru a putut constata posibilitatea realizării unei paralele cu Eminescu, observând un motiv central la ambii poeţi: PATRIA. Mai mult, Eminescu n-a cunoscut opera lui Pindar şi nici, ca Holderlin,  n-a  cutreierat Elada pe urmele acestuia.  Ion Buzaşi reţine câteva pasaje din  textul tezei:  1. „Gândul că Eminescu face parte din aceeaşi familie spirituală ca poet, cu Pindar s-a ivit şi a prins consistenţă lucrând  la traducerea în româneşte a „Imnelor” şi a fragmentelor rămase nouă de la acest poet elen din veacul al cincilea, socotit încă singular în timpul vieţii”; 2. „Eminescu nu face acel drum iniţiatic pe urmele lui Pindar. El este un om al locului , ce ţine de un loc arhaic, ce-l captează şi-l farmecă, într-atât încât nu poate hălădui nicicum din raza ochiului acestuia. Marea conversiune, evenimentul vieţii lui Eminescu nu-i IEŞIREA, descoperirea în străini şi departe, un alt cer şi seminţie a slavei reale ce-i dă omului s-o poarte şi îmbrace, ci tocmai LOCUL DE AICI, acest TOPOS cu felul său de vieţuire şi măreţia faptei cuvântului în acest loc alcătuiesc EVENIMENTUL VIEŢII POETULU”; 3. „Organic legat de cetatea sa patrie, Pindar nu va descoperi nici o altă lume decât cea în care a venit. Ca şi Eminescu, va fi plecat o perioadă în străini, dar lucrând pentru ACASĂ, se va întoarce, va vieţui trecând prin nevoiri şi el de tot felul, dar rămânând fidel rostitor al  patriei elene al cărei înţeles se va lămuri pe parcurs”; 4. „Această STATORNICIE ÎN PATRIE , această fidelitate absolută faţă de tradiţie şi profunzimea explorării tradiţiilor acestei PATRII face posibilă evocarea lui Eminescu nefiind vorba de influenţe, ci de comunitate spirituală”; 5. „Doi poeţi în toposuri şi veacuri diferite, necunoscându-se, în momente cruciale ale cântului lor, au atitudini civice (şi poetice) asemănătoare: sunt refractari faţă de străini, , închişi în matca lor, ospitalieri, dar nu iubitori de obiceiuri străine ( Pindar: „Este însă de neamul omenesc cel mai nebun / Cel ce ruşinându-se în Patrie, priveşte la străini”; Eminescu: „Cine-a îndrăgit străinii / Mânca-i-ar inima câinii”). 6. „Poeţi ca Eminescu nu scriu pentru filologi sau filozofi care cugetă în grai desluşit durata şi soarta lor în cosmos: problematica lor este a noastră, a tuturor”; 7. „Înalta moralitate a acestor doi poeţi, organicul lor patriotism, evlavia şi hărnicia lor sunt vertebre de aur în osatura fiecărei făpturi rupte din huma arsă a acestui statornicit topos, ctitorit aici între Carpaţi şi Dodona, peste care şerpuieşte  puterea Ictrosului”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Paștele din sufletul copiilor”. O sărbătoare a tradiției, a culorii și a bucuriei la Vlădeni

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă plină de lumină, culoare și emoție, sâmbătă, 10 mai 2025, Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni a devenit locul în care tradiția a prins viață prin mâinile și inimile a peste 80 de copii talentați, participanți la Concursul Interjudețean de Creație Artistică și Plastică „Paștele din sufletul copiilor”, secțiunea „Încondeierea ouălor”.

Elevi din școli din județele Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud, dar și din Republica Moldova – Drochia – s-au întâlnit pentru a reda, prin migală și culoare, esența celei mai luminoase sărbători creștine. Pe fiecare ou încondeiat s-au așternut gânduri curate, simboluri ale renașterii și ale bucuriei pascale, într-un gest de respect profund pentru tradițiile strămoșești.

Evenimentul nu a fost doar o competiție artistică, ci și o adevărată sărbătoare a sufletului românesc. Fiecare participant a adus cu sine nu doar pricepere, ci și o părticică din patrimoniul cultural al comunității din care provine. A fost un schimb autentic de experiență, în care tradiția nu s-a învățat din cărți, ci s-a transmis prin gesturi, zâmbete și povești rostite cu emoție.

Meșteșugul încondeierii ouălor, practicat de generații întregi, a fost celebrat cu mândrie și dăruire, demonstrând că identitatea culturală românească este vie, frumoasă și duce mai departe valori care nu se uită.

“Felicitări tuturor copiilor care au transformat culoarea în poveste, dar și organizatorilor care, prin această inițiativă, au reușit să reunească suflete și tradiții într-o armonie perfectă. La Vlădeni, tradiția nu doar că trăiește – ea renaște în fiecare copil care învață să încondeieze cu inima”, a transmis inspectorul școlar general al ISJ Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, pe pagina sa de socializare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pentru șoferii de TIR care tranzitează Suedia: Autoritățile reintroduc controlul la frontiere până în noiembrie

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, începând cu 12 mai 2025, autoritățile din Regatul Suediei vor reintroduce controlul la frontierele interne. Măsura va fi valabilă până pe 11 noiembrie 2025 și vizează toate persoanele care intră sau ies din Suedia, inclusiv șoferii de transport internațional de marfă, relatează mediafax.ro.

Pentru numeroșii șoferi de TIR români care lucrează sau tranzitează această țară, este esențial să aibă asupra lor, în permanență, un act de identitate valabil — fie pașaport, fie carte de identitate națională. Verificările vor fi aplicate inclusiv la frontierele considerate „interne” în cadrul spațiului Schengen.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la traseul și documentele necesare, pentru a evita întârzieri sau probleme la trecerea frontierei. În cazul unor situații deosebite, cetățenii pot apela la sprijinul Ambasadei României din Stockholm.

Pentru asistență consulară, românii din Suedia pot contacta misiunea diplomatică la numărul de telefon afișat pe site-ul oficial al MAE. Autoritățile române reamintesc că respectarea acestor reguli este importantă pentru a evita eventuale sancțiuni sau blocaje în trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Rusia și Ucraina, mai aproape de PACE ca niciodată în ultimii ani. Putin propune negocieri directe la Istanbul

Publicat

Publicitate

După trei ani de conflict devastator, Rusia și Ucraina par, pentru prima dată, mai aproape de o posibilă cale diplomatică.

Astăzi, duminică, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este pregătit pentru negocieri „directe” și „fără condiții prealabile” cu Ucraina, propunând ca acestea să aibă loc pe 15 mai, la Istanbul, relatează agerpres.ro. Propunerea a fost făcută public în cadrul unei declarații susținute la Kremlin, în prezența jurnaliștilor internaționali.

Inițiativa vine în contextul în care Ucraina și aliații săi europeni au cerut, sâmbătă, o încetare completă a focului pentru 30 de zile, începând de luni, 12 mai. Deși Putin a refuzat instituirea unui armistițiu înainte de negocieri, el a lăsat deschisă posibilitatea unei „veritabile încetări a focului”, care să fie agreată în cadrul discuțiilor și respectată de ambele părți.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a salutat deschiderea Rusiei față de ideea de a opri războiul, însă a insistat că primul pas trebuie să fie o încetare a focului imediată, „deplină, de durată și credibilă”. El a adăugat că Ucraina este pregătită pentru orice format de negociere, dacă Moscova demonstrează sinceritate.

În paralel, liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei, reuniți la Kiev, au susținut apelul la pace și au avertizat că refuzul Rusiei de a răspunde favorabil va atrage sancțiuni coordonate cu SUA.

Pe fondul acestor mișcări diplomatice intense, semnalele transmise duminică arată o schimbare de ton rară. În ciuda continuării luptelor pe linia frontului, spirala violenței ar putea fi, în sfârșit, oprită. Pașii mici spre dialog sunt, pentru moment, cel mai clar semn că drumul spre pace nu mai pare imposibil.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii botoșăneni, în mijlocul tinerilor: Alege un viitor sigur în echipa noastră! Campanie de promovare a carierei militare

Publicat

Publicitate

Profitând de vremea frumoasă de sâmbătă după-amiază și de atmosfera animată de la Zilele municipiului Botoșani, jandarmii botoșăneni au fost prezenți în mijlocul tinerilor cu un mesaj clar și motivant: „Alege un viitor sigur în echipa noastră!”.

Activitatea face parte din campania națională de promovare a carierei în Jandarmeria Română și vizează atragerea de candidați pentru instituțiile de învățământ militar care pregătesc ofițeri și subofițeri jandarmi, a anunțat într-un comunicat IJJ Botoșani.

Pe lângă dialogurile directe cu adolescenții curioși sau dornici de afirmare într-un cadru disciplinat și valoros, jandarmii au distribuit pliante informative referitoare la admiterea în Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și în școlile de subofițeri de la Fălticeni și Drăgășani. Au fost oferite detalii și despre instituțiile militare de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale care pregătesc personal pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Tinerii interesați au fost îndrumați către site-ul oficial al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani – www.jandarmeriabotosani.ro, secțiunea „Carieră”, unde pot consulta anunțul de concurs și toate informațiile necesare pentru înscrierea în sesiunea de recrutare, care este deschisă până pe 18 mai.

Jandarmii le-au vorbit celor prezenți nu doar despre condițiile de admitere, ci și despre avantajele unei cariere în acest domeniu: evoluție profesională, stabilitate, diversitate de specializări – de la ordine publică și pază, la logistică, IT, financiar, resurse umane sau relații publice. De asemenea, au fost prezentate și exigențele legale ale profesiei, într-un demers sincer și transparent.

Campania „Alege un viitor sigur în echipa noastră!” se va derula pe tot parcursul anului 2025, fiind desfășurată atât în licee, cât și în spațiul public, în cadrul misiunilor curente, printr-un contact direct cu tinerii care pot deveni viitorii jandarmi.

Publicitate

Obiectivul este clar: recrutarea unei resurse umane de calitate, bine informate și motivate să contribuie activ la misiunile Jandarmeriei Române, în sprijinul cetățenilor și al ordinii publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending