Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (268)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Prin intermediul scriitorului Al. D. Funduianu citesc lunar revista “Cafeneaua literară”, aflată sub directoratul lui Virgil Diaconu. În aceste zile toride mi-am propus să citesc şi cartea aceluiaşi Virgil Diaconu, “Destinul poeziei moderne” (Editura “Brumar”, Timişoara, 2008).

 

(urmare din “Momentul de cultură” nr. 264, 265, 266, 267)

Capitolul al III-lea, intitulat „Critica poeziei”, începe cu Eminescu şi opera sa care a fost aşezată de posteritate în 17 volume de „Opere”. Precizează Virgil Diaconu: „De-a lungul scurtei sale vieţi, Eminescu a fost într-o imensă şi diversă emisie spirituală. El a scris mii şi mii de pagini: poeme în mai multe variante sau doar „note” pentru viitoare poeme; proze terminate sau fragmente de proză; articole de ziar, traduceri din operele unor poeţi sau filosofi străini, note de jurnal, scrisori terminate sau doar proiecte de scrisori; însemnări de lectură şi note de curs din anii „studenţiei”, din cele mai variate domenii – biologie, fizică, matematică, economie, geografie, anatomie, istorie, fiziologie, astronomie, sociologie, etnografie, lingvistică, drept, estetică, literatură -, idei duse până la capăt sau întrerupte etc.”

Publicitate

Abordând opera eminesciană din cele 17 volume, Virgil Diaconu descoperă cinci proiecte literare gândite de Mihai Eminescu: 1. un studiu de cultură („ce urma să fie finalizat ca roman pentru care scrisese câteva pagini”); 2. o dramă epică („pentru care n-a scris nici un şir”); 3. un volum de publicistică („articole din ziar revăzute, cu o prefaţă despre xenofobia la români”); 4. un volum de metafizică („încercări de metafizică idealistă a raporturilor constante în mişcarea eternă”); 5. un volum de poezie (Eminescu l-ar fi intitulat „Lumină de lună”).

Aceste proiecte n-au fost realizate niciodată ca opere-cărţi gândite şi alcătuite de Eminescu.

Totuşi, crede Virgil Diaconu, Eminescu, la 20 de ani,  şi-ar fi conceput un posibil volum de versuri atât timp cât printre manuscrisele sale  au fost identificate două caiete legate între ele: „Caietul Elena” şi „Caietul vienez” (sau „Caietul Marta”)  care cuprindeau poeme scrise în perioada 1866 – 1870. Cele două caiete îl obligă pe eseist la a se întreba: „Este oare posibil ca aceste caiete să fi fost chiar un volum, aşadar prima carte în manuscris a poetului?” Deşi nicăieri criticii şi exegeţii  nu confirmă  acest lucru, Virgil Diaconu  plusează: „…este posibil ca ele să fie cartea în manuscris, cartea de la 20 de ani a poetului”.

Publicitate

La 32 de ani ai lui Eminescu (februarie 1882) vine propunerea lui Maiorescu de a scoate o carte de poezii, propunere pe care o acceptă.  Crede Virgil Diaconu: „Poate că tocmai maturitatea de acum l-a determinat pe Eminescu să nu îşi publice manuscrisul din tinereţe, evident depăşit, ci să accepte propunerea pe care i-o făcea Titu Maiorescu”.

Cum cartea de poezie  este altceva decât totalitatea poemelor unui autor, Virgil Diaconu consideră că ceea ce  pune poetul într-o carte  trebuie să stea sub auspiciile unor norme estetice: 1. a unităţii de viziune; 2. a unităţii de expresie; 3. a unităţii muzicale; 4. a unităţii lirice; 5. a unităţii stilistice. Din această perspectivă, cum alţii au alcătuit cuprinsul unor cărţi semnate Eminescu, e şi normal ca cele cinci norme estetice  să concorde cu „gustul” alcătuitorului (Maiorescu, Scurtu, Buşulenga, Mircea Ciobanu etc.) şi să fie, adesea, inegale. O problemă care se pune este dacă Eminescu avea conştiinţă estetică. Citind atent opera eminesciană (cele 17 volume), Virgil Diaconu extrage câteva notaţii care dovedesc faptul că poetul avea totuşi un set de criterii estetice „destul  de puternice cu privire la arta ce l-a consacrat ca poet”: 1. fantezia creatoare („care lucrează cu simţiri, pasiuni şi închipuiri”); 2. reflecţiunea (gândirea); 3. originalitatea operei; 4. universalitatea operei; 5. transformarea estetică a lumii, vieţii şi pasiunilor etc.  Concluzia pe care vrea să ne-o impună (pe drept) Virgil Diaconu este: 1. „Dacă prin cele câteva criterii estetice semnalate, care sunt, în fond, treceri în concept ale harului său poetic, Eminescu putea evalua corect propria poezie şi poezia altora, este de presupus că  pe aceleaşi criterii şi-ar fi construit şi CARTEA sau CĂRŢILE de poezie”; 2. „Avem, aşadar, motive să credem că, dacă poetul şi-ar fi întocmit „LUMINĂ DE LUNĂ” (iată numele cărţii lui Eminescu!), el ar fi îndepărtat poeziile minore pe care le găsim acum în cărţile întocmite de diverşi „autori” – critici, istorici literari sau „iubitori de Eminescu”.

Privind volumul propus de Maiorescu, dintr-o scrisoare către Veronica Micle, Virgil Diaconu poate  conchide:  1. „poetul recunoaşte că Maiorescu are iniţiativa privind ediţia princeps”; 2.      „este de acord cu iniţiativa criticului de a-i edita versurile”; 3. „îşi recunoaşte greşelile de ritm şi de rimă, nonsensurile şi cuvintele stranii (nepotrivite contextului); 4. „nu îşi face nici un fel de probleme în ceea ce priveşte construcţia cărţii”.

Privind ordinea poeziilor în Ediţia princeps, Virgil Diaconu vine cu două puncte de vedere expuse de doi exegeţi cunoscuţi: 1.Nicolae Georgescu – „autorul arhitecturii ediţiei princeps este Eminescu”; 2. Petru Creţia – „organizarea ediţiei princeps  este opera exclusivă a lui Maiorescu”.  După cum se poate observa, avem două aserţiuni diferite, Virgil Diaconu înclinând sensibil către cea de-a doua. (VA URMA)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comunicat: Microbuze pline cu ajutoare au ajuns la familiile afectate de inundații din județul Galați, în urma campaniei umanitare desfășurate de organizația AUR

Publicat

Publicitate

Microbuze pline cu ajutoare au ajuns la familiile afectate de inundații din județul Galați, în urma campaniei umanitare desfășurate, săptămâna trecută, de organizația AUR din Botoșani. Zeci de membri ai partidului și simpli cetățeni au donat pentru a sprijini oamenii cărora calamitatea le-a distrus agoniseala de o viață.

Ne-am bucurat nespus că apelul nostru la unitate a avut un ecou atât de amplu și un răspuns atât de generos. Sediul AUR a fost aproape neîncăpător pentru zecile de cutii cu alimente neperisabile, haine, încălțăminte, veselă, pături, jucării, lucruri esențiale pentru familiile care au pierdut totul în calea apelor. Le mulțumim tuturor botoșănenilor care ne-au trecut pragul și au ales să împartă, mulțumim fiecăruia în parte pentru bunurile pe care le-au dăruit celor aflați în mare durere și nevoie. Ajutorul lor nu va fi niciodată uitat. Solidaritatea în fața suferinței este cel mai de preț liant al societății, iar județul Botoșani a dovedit o mare empatie față de semeni.

Microbuzele cu donații au ajuns în comuna Pechea, una dintre zonele cel mai grav afectate de inundațiile devastatoare. În satele componente, sute de case au fost complet distruse de viituri și mii de familii se văd nevoite să își reclădească viața de la zero.

Membrii AUR din toată țara au venit în ajutorul localnicilor pentru salvarea unor bunuri materiale și reparații. Vreme de două zile, împreună cu toți ceilalți lideri și candidați ai filialelor județene, am muncit umăr la umăr pentru ca sinistrații să poată recupera câtuși de puțin din agoniseala lor. O parte dintre colegi se află încă în localitate, iar de vineri AUR va mobiliza și mai multe forțe.

Pe lângă hrana și bunurile pe care le-am transportat din Botoșani, mâna de lucru a fost la fel de bine primită de locuitorii din Pechea. Când am ajuns acolo și am văzut dezastrul – ruinele, noroiul și nenorocirea lăsată în urma apelor – mi s-a părut că niciun coșmar nu poate concura cu acea realitate. Dar ceea ce a urmat va rămâne pentru totdeauna o amintire sfântă pentru mine.

Ne-am strâns mâinile și am început să lucrăm împreună, să ne cunoaștem, să ne împărtășim poveștile de viață. Am legat prietenii și, în mijlocul dezastrului, am găsit speranță și putere unii în ceilalți. Sătenii ne-au arătat o recunoștință sinceră și profundă, care m-a emoționat până la lacrimi. Am plecat de acolo la fel cum am venit: cu lacrimi în ochi, dar cu inima plină de speranță. Așa cum am promis, transmit botoșănenilor mulțumirile și îmbrățișările calde ale acestor oameni minunați.

Publicitate

Finalul acestei campanii umanitare este o lecție profundă despre forța comunității și despre cum, în cele mai grele momente, sufletul uman poate renaște din durere. Fiecare donație, fiecare gest de compasiune a fost un semn că, atunci când ne unim, putem înfrunta orice furtună. Pe măsură ce ne îndreptăm spre viitor, aceste gesturi de solidaritate nu doar că vor rămâne în amintirea celor afectați, ci ne vor reaminti tuturor că puterea unei națiuni stă în inima și bunătatea oamenilor săi. Această campanie nu a fost doar un răspuns la o tragedie, ci un semnal că, atunci când soarta ne încearcă, umanitatea noastră poate lumina chiar și cele mai întunecate zile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Un camion şi o platformă auto s-au ciocnit la Suceava. O persoană încarcerată

Publicat

Publicitate

Şoferul unei platforme auto a rămas încarcerat în urma unui accident rutier produs, miercuri, pe raza oraşului Gura Humorului, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit sursei citate, auto-platforma, care transporta un autoturism, a intrat în coliziune cu un camion.

“În urma coliziunii dintre cele două autovehicule, conducătorul autoplatformei a rămas blocat în interior, fiind extras de către echipajul specializat pentru descarcerare şi predat echipajului de prim ajutor. După monitorizarea acestuia de către paramedicii SMURD, a refuzat transportul la o unitate spitalicească”, au precizat oficialii ISU.

La faţa locului au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenţie Gura Humorului cu o autospecială de stingere dotată cu modul pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD B2. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Botoșani: Construirea unui centru de zi dedicat persoanelor vârstnice, un pas mai aproape de realizare

Publicat

Publicitate
A fost finalizată documentația necesară construirii unui centru de zi dedicat persoanelor vârstnice și urmează să fie lansată achiziția în vederea atribuirii contractului de execuție lucrări, după aprobarea valorii proiectului și a indicatorilor tehnico-economici în ședința de Consiliu Local.
Este vorba despre „Înființarea și dotarea cu echipamente unitate tip centru de zi pentru persoane vârstnice din municipiul Botoșani”, proiect depus și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 13 – Reforme Sociale.
Potrivit documentației, prin implementarea proiectului este prevăzută construirea și înființarea unui centru de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice, în parteneriat cu unitățile administrativ – teritoriale a comunelor Răchiți și Curtești.
Valoarea totală a obiectivului de investiții este estimată la 18,5 milioane de lei cu TVA și presupune o suprafață construită de 454 mp, cu regim de înălțime 2 etaje.
Durata de realizare a construcției este de 22 de luni, dar nu mai târziu de 30 mai 2026.
„Prin implementarea acestui proiect, realizăm un pas important și necesar pentru îngrijirea și sprijinirea persoanelor vârstnice! Construirea centrului va aduce multiple beneficii comunității. Va permite seniorilor să se bucure de servicii specializate și personalizate, să își mențină independența și să își îmbunătățească calitatea vieții”, a precizat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Centrul de zi va fi construit pe Bulevardul Mihai Eminescu, la ieșirea din oraș și va face parte din Ansamblul Urban Șoseaua Iașului. Va deservi aproximativ 50 de beneficiari zilnici pentru asistență și recuperare și 25 seniori pentru serviciile de îngrijire la domiciliu.
Vor fi oferite:
-servicii medicale (cabinet medical, consiliere psihosocială, etc.)
-servicii de îngrijire personală (frizerie, cosmetică, etc.)
-spațiu multifuncțional de recuperare fizică (sală kinetoterapie/ masaj/ fizioterapie/ gimnastică medicală)
-spații multifuncționale pentru măsuri de recuperare psihică, cameră senzorială
-spații multifuncționale pentru activități de petrecere a timpului liber (mișcare și activități fizice în sală/gimnastică, terapie ocupațională/activități artistice, etc.)
-spațiu destinat servirii mesei
-spații dedicate serviciilor de îngrijire la domiciliu
-spații depozitare
Vor mai fi amenajate alei, parcare și spații verzi.
Programul de funcționare al centrului va fi adaptat în funcție de beneficiari.

Citeste mai mult

Eveniment

Toamna se numără…amenzile. Bilanțul polițiștilor din Botoșani la final de sezon estival

Publicat

Publicitate

Sezonul estival este o perioadă caracterizată  prin mobilitate ridicată a persoanelor, atât din țară cât și din străinătate,  pe fondul concediilor de odihnă, a vacanței școlare, a manifestărilor cultural artistice  și nu numai. Această aglomerație și activitățile specifice acestui sezon pot avea impact asupra climatului de ordine si siguranță publică creând un context care să favorizeze comiterea de fapte antisociale.

 

Având în vedere aceste aspecte, pentru a preveni faptele de natură a tulbura ordinea și liniștea publică, poliția și jandarmeria și-au adaptat activitățile specifice și dispozitivele de ordine publică, punându-se accent pe zonele în care se formează aglomerări de persoane, zonele de agrement,  proximitatea lăcașurilor de cult, zone pretabile desfășurării manifestărilor cultural-artistice, sportive sau de altă natură.

 

În perioada 1 iunie -15 septembrie a.c., pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică s-a acționat pe două paliere, respectiv, prevenire și intervenție și combatere.

 

Publicitate

Prevenirea reprezintă activitatea principală a forțelor de ordine, prin prezența activă pe străzi, în zona localurilor publice și în zonele în care se formează aglomerări de persoane.  În această perioadă, la nivelul județului Botoșani, pentru realizarea misiunilor specifice au fost angrenați în medie, 130 de polițiști, cei mai mulți din cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră, precum și din cadrul altor structuri, în funcție de specificul activității

 

De asemenea, au fost organizate 477 de acțiuni punctuale, în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții privind ordinea și siguranța publică.

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate au fost verificate în aplicația EDAC peste 50.000 de persoane, rezultând o medie de aproximativ 500 de persoane verificate, pe zi.

 

În situațiile în care au fost constatate încălcări ale prevederilor legale, deși a existat componenta de prevenire, forțele de ordine au intervenit cu toate resursele pentru a combate efectele faptelor antisociale și pentru a identifica persoanele implicate, în vederea tragerii acestora la răspundere, potrivit legislației în vigoare.

 

Siguranța rutieră

Astfel, a fost asigurată prezența activă, la orele de vârf,  în zonele și pe principalele artere rutiere pentru depistarea, identificarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice, prevenirea accidentelor și a blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul traficului, prilej cu care au fost aplicate peste  12.000  sancțiuni contravenționale, dintre care  167 de sancțiuni pentru conducere sub influența alcoolului, 5.168 de sancțiuni  pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 6.738 de sancțiuni pentru alte contravenții la regimul circulației, valoarea totală a acestora fiind de peste 5.800.000 de lei.

 

Totodată, au fost reţinute 1.316 de permise de conducere, dintre care  167 pentru alcool și 575 pentru viteză. În aceeași perioadă, au fost retrase 566 de certificate de înmatriculare.

 

„Avem o medie zilnică, de 12 permise de conducere și 5 certificate de înmatriculare reținute, pe zi”, au menționat polițiștii în raportul prezentat.

 

În ceea ce privește numărul accidentelor rutiere, în sezonul estival au fost înregistrate 19 accidente, soldate cu 4 decese și 18 persoane rănite grav.

Conviețuirea socială

În perioada analizată, pentru nerespectarea prevederilor Legii 61 din 1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuie socială au fost aplicate  peste 2.610 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 1.600.000 lei. Cu o medie de 24 de sancțiuni pe zi.

 

Paza obiectivelor, bunurilor și valorilor

În vederea respectării normelor legale privind asigurarea securității proprietății  private și publice au fost realizate verificări privind modul în care se execută paza și protecția la unități, în special la cele unde se colectează și transportă valori monetare (hipermarketuri, bănci sau societăți comerciale), în scopul prevenirii producerii unor evenimente nedorite.

În urma neregulilor constatate privind modul de asigurare al unităților controlate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 de lei.

 

Apeluri de urgență

În această perioadă în Dispeceratul  Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au fost primite peste 6.416 de apeluri prin Serviciul Național Unic de Urgență 112, 4.041 dintre acestea au fost în mediul rural, iar 2.375 au fost în mediul urban.

 

Dintre apelurile efectuate prin serviciul de urgență, 363 au fost false, iar 26 abuzive, apelanții fiind sancționați cu amendă contravențională, în valoare totală de peste 700.000 de lei.

 

Investigații Criminale

În vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, s-a  acționat, de asemenea, pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite și punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă ori de executare a pedepsei închisorii, verificarea respectării de către inculpați a obligațiilor ce le revin pe durata controlului judiciar sau a  arestului la domiciliu.

 

Astfel, au fost puse în executare 28 de mandate de execuare, dintre care 17  de executare a pedepsei cu închisoarea, 4 de arestare preventivă și 4 mandate de extrădare.

 

În această perioadă au fost efectuate 33 de percheziții domiciliare și au fost reținute 66 de persoane. Totodată, 237 dintre autori au fost surprinși în flagrant delict.

 

De asemenea, la nivelul județului Botoșani, în sezonul estival au fost înregistrate 1664 de infracțiuni, cu 218 mai puține, decât în aceeași perioadă a anului trecut,  dintre care 1.012 contra persoanei, (-196) și 511 contra patrimoniului (-103) .

 

Exemple:

Apel 112 neconfirmat

În luna august a.c., în Dispeceratul 112 s-a primit un apel, efectuat de o femeie, care anunța faptul că fiul său a fost răpit și este sechestrat într-un mijloc de transport și nu cunoaște date despre locul în care se află.

Au fost desfășurate de urgență activități pentru identificarea mijlocului de transport, a traseului și a locului în care se afla ”presupusa victimă”

Ulterior, din verificări a reieșit faptul că acesta s-a urcat într-un mijloc de transport în comun, din municipiul Botoșani și, fiind sub influența alcoolului, a adormit, ajungând într-o altă localitate, decât cea de domiciliu. Speriat, acesta și-a sunat mama și i-a spus că a fost răpit și nu știe unde se află.

 

Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.

 

Persoană arestată în Belgia în baza activităților specifice desfășurate de polițiștii de investigații criminale

În luna aprilie 2024, un tânăr de 26 de ani, din județul Botoșani, condamnat la pedeapsa închisorii cu executare de 3 ani și 10 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de grup infracțional organizat și cultivare deținere și vânzare de droguri, a fost dat, inițial în urmărire la nivel național, și, apoi, pentru că existau informații conform cărora, acesta se sutrage executării pedepsei și ar fi părăsit țara, la solicitarea polițiștilor botoșăneni, a fost dat în urmărire și la nivel internațional, fiind emis un mandat european de arestare pe numele său.

 

Astfel, în urma activităților informativ-operative desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri și a cooperării internaționale pe canalele specifice, au fost transmise informații clare cu privire la locația în care se află persoana condamnată, iar în luna iulie a.c., tânărul a fost arestat în Belgia.

 

Ulterior, polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor din cadrul INTERPOL  l-au preluat, fiind escortat către Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat.

Fapta persoanei condamante a constat în aceea că, la începutul anului 2021, împreună cu alte două persoane, ar fi constituit o grupare infracțională organizată în scopul comiterii de infracțiuni de trafic și consum ilicit de droguri, în vederea obținerii unor foloase materiale.

Acesta a procurat semințe de cannabis și a cultivat plantele din care a obținut ulterior, droguri, pe care le-a vândut către diverse persoane. Activitatea infracțională s-a desfășurat pe raza județului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending