Connect with us

Actualitate

FOTO&VIDEO: Hram la Biserica „Rosetti” din municipiul Botoșani. Părintele Gheorghe Grigorași: „Ne trebuie blândețe între noi”

Publicat

Credincioșii din Botoșani nu-și amintesc să fi avut vreodată o zi atât de frumoasă și însorită la praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, prilej pentru o sărbătoare de neuitat pentru enoriașii Bisericii Rosetti din municipiul reședință de județ, un lăcaș de cult zidit în anul 1826, care își sărbătorește hramul.

Zeci de preoți de la bisericile din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au săvârșit miercuri seară slujba Vecerniei cu Litie, la care au participat credincioși din tot orașul. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune, pregătiți să Îl întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos, rostind cu toții imnuri de slavă.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.

Starețul Mănăstirii Coșula, părintele arhimandrit Calinic Chervase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care învăluit cu blândețea predicii mulțimea de credincioși, îndemnând la comuniune pace și iubire, la apărarea valorilor frumoase, așa cum cum ne-a lăsat vorbă Mântuitorul, pentru ca acest popor să rămână în dreaptă credință.

„Iubiți credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu pentru momentul acesta frumos și pentru acest așezământ, altarul acesta, jertfelnicul acesta, casa lui Dumnezeu care aici este înălțată și unde Domnul ni se aduce, iată, ca să ÎL întâmpinăm și în felul acesta să ne bucurăm că suntem chemați ca să intrăm în Împărăția Iubirii Domnului nostru Iisus Hristos, acea împărăție în care toți dorim să fim sub Lumina lui Hristos, Mângâierea Maicii Domnului și sub ocrotirea tuturor sfinților.

Ne bucurăm că neîncetat părintele se îngrijește aici atât în sfântul lăcaș, cât și aici, iată, o sfântă troiță foarte frumos împodobită care pe viitor va fi sfințită de arhiereu și altarul acesta ridicat aici, ca să avem posibilitatea să ne îndulcim de frumusețea slujbelor, de cuvântul învățăturii, de comuniune, de pace și iubire și de a putea mărturisi ca toți să fim una, așa cum ne -a rugat mântuitorul, ca să menținem acest popor în unitate, în dreaptă credință, în apărarea valorilor frumoase, pe de o parte biserica, pe de o parte familia, pe de altă parte o viață frumoasă și binecuvântată ca să fim fii ai lui Dumnezeu, Cel care ne așteaptă în Împărăția Sa ce veșnică”, a spus celor prezenți părintele protopop.

Părintele paroh al Bisericii Rosetti, Gheorghe Grigorași, a îndemnat credincioșii să își călăuzească viața după două virtuți esențiale, pe care să le lucreze permanent și să le transmită mai departe.

„Ne trebuie blândețe între noi. Ori, de multe ori ne plângem că lumea s-a înrăit și unul dintre semnele sfârșitului va fi acesta că dragostea dintre oameni se va răci, când nu va mai fi cărare de la un vecin la altul. O altă virtute care ne trebuie nouă oamenilor este fidelitatea, în primul rând față de Dumnezeu: Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine, apoi fidelitatea între noi. Ce urât este atunci când ești prieten cu cineva ani de zile și la un moment dat se termină totul. Unde este fidelitatea? Sau fidelitatea dintre soți…Iată că se petrec în vremurile noastre, prin atâtea ieșiri în afara țării, foarte multe divorțuri. Să punem la mintea noastră aceste două virtuți, să lucrăm la ele, să învățăm și pe alții, pentru că sunt virtuți lăsate de Dumnezeu ca să ne conducem viața duhovnicește”, a transmis credincioșilor prezenți părintele Grigorași.

Sărbătoarea a continuat, joi, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care a urmat o agapă frățească ca semn al bucuriei și iubirii frățești.

Scurt istoric

Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoşani, şi soţia sa Maria. A fost închinată, conform voinţei sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ţinutul Botoşanilor, situaţie care a durat scurt timp (1862-1864). Prin secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, Biserica nu mai administrează moşia care trece în patrimoniul statului. Lăcaşul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafaţă de circa două hectare. De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea sfântului lăcaş mai are o suprafaţă de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894 curtea lăcaşului de închinăciune a servit ca cimitir. În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii şi osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt şi astăzi. În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigoraşi, s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfinţire, săvârşită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna mai a anului 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui sfânt lăcaş.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

Proiect: Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare

Publicat

Un proiect de lege depus în Parlament arată că firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizații de funcționare. Autorizația de funcționare va fi emisă fără termen de valabilitate.

Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR Claudiu Mureşan.

Autorizaţia de funcţionare va fi emisă fără termen de valabilitate, astfel că o cerere de reautorizare nu va fi necesară dacă în activitatea firmelor nu apar modificări care să afecteze autorizaţia existentă, iar documentele deja depuse sunt în termenul de valabilitate.

„Antreprenorii şi firmele mici sunt îngropaţi sub teancuri de hârtii şi avize.

Faptul că nu vor mai avea în sarcină şi obligaţia reînnoirii anuale a acordului/autorizaţiei de funcţionare e un ajutor mic, dar îi scuteşte să mai facă – în fiecare an – încă un dosar, încă un drum la primărie.

În acelaşi timp, funcţionarii publici cu atribuţii în emiterea autorizaţiilor/acordurilor de funcţionare vor fi degrevaţi de operaţiuni repetitive şi vor putea să se concentreze pe alte chestiuni importante pentru comunităţi”, declară Claudiu Mureşan.

Proiectul prevede ca obligaţia de a obţine un nou acord de funcţionare să existe doar dacă documentele depuse expiră în termen de 30 de zile sau dacă apar modificări în activitatea desfăşurată.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii de la școlile din Botoșani s-au întâlnit cu mascații. Acțiunea s-a desfășurat în contextul Zilei Poliției Române

Publicat

În contextul Zilei Poliției Române, polițiștii botoșăneni au fost prezenți în mai multe unități de învățământ, din județ, pentru promovarea profesiei de polițist.

Astfel, în zilele de 22 și 23 martie 2023, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul structurilor de șiguranță școlară, acțiuni speciale, criminalistică și elevi ai școlilor de profil, au desfășurat activități de informare cu elevii mai multor unități școlare, din județul Boto.ani.

Elevilor le-au fost oferite informații cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a deveni polițiști, care sunt condițiile ncesare pentru a se putea înscrie la școlile de profil, precum și principalele activități specifice acestei meserii

Polițiștii prezenți la activități au răspuns tuturor întrebărilor elevilor, legate de ce presupune activitatea unui om al legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Identitate falsă cumpărată cu 250 de euro. Cum a vrut un bărbat să înșele vigilența vameșilor de la Stânca

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit asupra unui bărbat cu cetățenie R. Moldova o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care era falsă.

 

În data de 22 martie a.c., în jurul orei 15.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a intra în România, pasager într-un autocar, un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 25 de ani.

La controlul de frontieră, a fost descoperită asupra bărbatului o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care avea imprimate datele de identitate și fotografia tânărului.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentul prin intermediul unor cunoştinţe, contra sumei de 250 de euro pentru a obţine un loc de muncă în Cehia.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Citeste mai mult

Educație

Concurs național de informatică găzduit la Botoșani

Publicat

În perioada 24 – 26 martie 2023, municipiul Botoșani va fi gazda unui eveniment de anvergură, înscris în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației – Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”, ce se va desfășura la Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani.

Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Societatea de Excelență și Performanță în Informatică, Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, concursul va reuni elevii care au obținut punctajele cele mai mari la Olimpiada de Informatică, din 18 judeţe ale ţării și din municipiul Bucureşti. În cadrul concursului vor concura și echipe din Republica Moldova.

Competiția a fost inițiată în anul 2001 de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, în onoarea patronului liceului, academicianul Grigore C. Moisil (1906 – 1973), fondator de şcoală de informatică în România, personalitate recunoscută pe plan mondial pentru fundamentarea informaticii ca ştiinţă. A mai fost organizat la Botoșani în 2018 și 2019, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, sub coordonarea regretatei profesoare, inspector școlar la acea vreme, Liliana Chira.

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” se desfăşoară într-o singură zi (25 martie 2023) şi constă într-o probă practică pe o platformă de concurs dedicată, realizată în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Durata de desfășurare a probei practice este de trei ore și constă  în  rezolvarea  a  două  probleme  de  natură  algoritmică,  cu  ajutorul  calculatorului.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 24 martie 2023, ora 19.00, în Aula Magna a Colegiului Național ”A.T. Laurian”.

”Le urăm succes tuturor participanților și ne dorim ca zilele petrecute la Botoșani să fie stimulante și inspirate și să marcheze un schimb autentic de experiență. Pentru informații actualizate despre eveniment îi invităm pe cei interesați să acceseze site-ul: https://moisil.sepi.ro/”, este mesajul Danielei Nour, inspectorul școlar pentru informatică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending