Connect with us

Actualitate

FOTO&VIDEO: Hram la Biserica „Rosetti” din municipiul Botoșani. Părintele Gheorghe Grigorași: „Ne trebuie blândețe între noi”

Publicat

Publicitate

Credincioșii din Botoșani nu-și amintesc să fi avut vreodată o zi atât de frumoasă și însorită la praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, prilej pentru o sărbătoare de neuitat pentru enoriașii Bisericii Rosetti din municipiul reședință de județ, un lăcaș de cult zidit în anul 1826, care își sărbătorește hramul.

Zeci de preoți de la bisericile din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au săvârșit miercuri seară slujba Vecerniei cu Litie, la care au participat credincioși din tot orașul. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune, pregătiți să Îl întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos, rostind cu toții imnuri de slavă.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.

Starețul Mănăstirii Coșula, părintele arhimandrit Calinic Chervase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care învăluit cu blândețea predicii mulțimea de credincioși, îndemnând la comuniune pace și iubire, la apărarea valorilor frumoase, așa cum cum ne-a lăsat vorbă Mântuitorul, pentru ca acest popor să rămână în dreaptă credință.

„Iubiți credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu pentru momentul acesta frumos și pentru acest așezământ, altarul acesta, jertfelnicul acesta, casa lui Dumnezeu care aici este înălțată și unde Domnul ni se aduce, iată, ca să ÎL întâmpinăm și în felul acesta să ne bucurăm că suntem chemați ca să intrăm în Împărăția Iubirii Domnului nostru Iisus Hristos, acea împărăție în care toți dorim să fim sub Lumina lui Hristos, Mângâierea Maicii Domnului și sub ocrotirea tuturor sfinților.

Publicitate

Ne bucurăm că neîncetat părintele se îngrijește aici atât în sfântul lăcaș, cât și aici, iată, o sfântă troiță foarte frumos împodobită care pe viitor va fi sfințită de arhiereu și altarul acesta ridicat aici, ca să avem posibilitatea să ne îndulcim de frumusețea slujbelor, de cuvântul învățăturii, de comuniune, de pace și iubire și de a putea mărturisi ca toți să fim una, așa cum ne -a rugat mântuitorul, ca să menținem acest popor în unitate, în dreaptă credință, în apărarea valorilor frumoase, pe de o parte biserica, pe de o parte familia, pe de altă parte o viață frumoasă și binecuvântată ca să fim fii ai lui Dumnezeu, Cel care ne așteaptă în Împărăția Sa ce veșnică”, a spus celor prezenți părintele protopop.

Părintele paroh al Bisericii Rosetti, Gheorghe Grigorași, a îndemnat credincioșii să își călăuzească viața după două virtuți esențiale, pe care să le lucreze permanent și să le transmită mai departe.

„Ne trebuie blândețe între noi. Ori, de multe ori ne plângem că lumea s-a înrăit și unul dintre semnele sfârșitului va fi acesta că dragostea dintre oameni se va răci, când nu va mai fi cărare de la un vecin la altul. O altă virtute care ne trebuie nouă oamenilor este fidelitatea, în primul rând față de Dumnezeu: Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine, apoi fidelitatea între noi. Ce urât este atunci când ești prieten cu cineva ani de zile și la un moment dat se termină totul. Unde este fidelitatea? Sau fidelitatea dintre soți…Iată că se petrec în vremurile noastre, prin atâtea ieșiri în afara țării, foarte multe divorțuri. Să punem la mintea noastră aceste două virtuți, să lucrăm la ele, să învățăm și pe alții, pentru că sunt virtuți lăsate de Dumnezeu ca să ne conducem viața duhovnicește”, a transmis credincioșilor prezenți părintele Grigorași.

Sărbătoarea a continuat, joi, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care a urmat o agapă frățească ca semn al bucuriei și iubirii frățești.

Scurt istoric

Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoşani, şi soţia sa Maria. A fost închinată, conform voinţei sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ţinutul Botoşanilor, situaţie care a durat scurt timp (1862-1864). Prin secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, Biserica nu mai administrează moşia care trece în patrimoniul statului. Lăcaşul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafaţă de circa două hectare. De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea sfântului lăcaş mai are o suprafaţă de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894 curtea lăcaşului de închinăciune a servit ca cimitir. În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii şi osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt şi astăzi. În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigoraşi, s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfinţire, săvârşită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna mai a anului 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui sfânt lăcaş.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vreme instabilă în următoarele două săptămâni: Temperaturile vor fluctua. Iată când se instalează căldura

Publicat

Publicitate

Potrivit prognozei emise luni de ANM, vremea va rămâne mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă în următoarele zile, însă de săptămâna viitoare se anunță o încălzire treptată în cea mai mare parte a țării, scrie alba24.ro

Se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, între 16 și 20 de grade și minime între 3 și 7 grade.

Până la finalul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor fi în creștere, apropiindu-se de normele specifice perioadei.

Se vor înregistra, în medie, maxime între 20 și 23 de grade și minime între 7 și 10 grade.

În primele zile ale intervalului vremea va fi rece pentru această perioadă, înregistrându-se maxime termice, în medie, de 16…18 grade și minime de 3…5 grade.

La mijlocul primei săptămâni vor fi alternanțe de la o zi la alta (maxime, în medie, de 14…18 grade), iar până la finalul intervalului va urma o perioadă de încălzire treptată și sunt estimate temperaturi maxime de până la 22…23 de grade și minime de până la 9…10 grade.

Publicitate

Vor fi perioade cu averse în prima zi a intervalului și din nou din 16 mai, până la finalul acestuia.

Aversele îşi vor apariţia cu probabilitate crescută în aproape tot intervalul analizat (12 – 25 mai), transmite Agerpres.

Transilvania

La începutul intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, cu temperaturi maxime care nu vor depăși, în medie, 13…16 grade, iar minimele se vor situa, în medie, între 2 și 5 grade.

Până în jurul datei de 16 mai, valorile termice vor oscila ușor de la o zi la alta, fără variații semnificative.

Ulterior, se va resimți o tendință de încălzire, cu maxime termice care vor ajunge treptat la medii de 19…20 de grade și minime care vor fi, în medie, de 7…8 grade în ultimele zile ale intervalului.

Astfel, temperaturile vor reveni treptat spre normele climatologice specifice pentru a doua jumătate a lunii mai.

Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense în primele două zile și din nou din 16 mai.

Maramureș

Vremea va fi rece pentru această dată în primele zile ale intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 14…16 grade și minime care vor coborî spre 1…3 grade.

Până în jurul datei de 16 mai, vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel încât în ultimele zile ale intervalului sunt estimate temperaturi maxime, în medie, de până la 19…20 de grade și minime de până la 7…9 grade.

Vor fi perioade cu averse în aproape fiecare zi a intervalului, mai intense cu precădere din 16 mai.

Moldova

Vremea va fi mult mai rece decât în mod caracteristic perioadei în prima săptămână de prognoză, dar cu toate acestea, valorile termice vor crește ușor și treptat de la o zi la cealalată, iar pe tot intervalul, mediile maximelor se vor situa între 12 și 18 grade și ale minimelor între 2 și 6 grade.

În următoarea săptămână se va instala un proces de încălzire ce va duce valorile diurne spre 20 de grade, iar pe cele nocturne spre 10 grade, valori estimate prin mediere regională.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și mai intense va fi mai ridicată după data de 16 mai, dar și în restul zilelor se vor semnala averse pe alocuri și mai ales după-amiezile.

Dobrogea

Până în data de 19 mai regimul termic, cu toate că va avea mici oscilații, se va situa sub pragul mediilor climatologice specifice datei, chiar cu mult în primele zile de prognoză.

Maximele vor fi cuprinse între 16 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 10 grade, valori ce reprezintă mediile regionale estimate în prima săptămână.

Următoarea perioadă va fi caracterizată de o creștere treptată a temperaturilor, astfel că mediile maximelor se vor apropia de 22 de grade, iar ale minimelor de 12 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

Acestea se vor manifesta cu precădere după-amiaza și seara, iar datele în care vor fi mai extinse se estimează a fi 14, 17, 18 și în intervalul 20 – 25 mai.

Muntenia

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece pentru această dată calendaristică, iar schimbările nu vor fi majore pe parcursul primei săptămâni, chiar dacă valorile termice vor mai avea și tendințe de creștere.

În acest context, maximele vor avea mediile între 16 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 8 grade. După data de 19 mai se va încălzi treptat, astfel încât se vor atinge valori diurne în jurul a 23 de grade și nocturne de 9…11 grade, acestea fiind valori estimate a se înregistra prin mediere regională.

Ploile își vor face apariția pe aproape toată perioada, probabilități mai mici se întrevăd în zilele de 12, 15 și 22 mai.

Oltenia

Vor fi două perioade scurte de încălzire a vremii în prima săptămână, între 12 și 15 mai și din nou până în 18 mai, dar, cu toate acestea, vremea va fi mai rece decât în mod normal, iar regimul termic diurn va fi între 16 și 21 de grade și cel nocturn între 6 și 8 grade, valori obținute prin mediere regională.

În a doua săptămână, va fi un parcurs aproape continuu de creștere a temperaturilor, cu maxime ale căror medii vor atinge, în final, 24 de grade și minime spre 12 grade.

Probabilitatea pentru averse mai extinse și mai intense va fi ridicată în zilele de 16, 17 și 18 mi și după data 22 mai.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 46 de ani, din Cristești, amendat pentru că transporta lemne fără documente. A rămas și fără marfă

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Pomîrla au oprit pentru control, pe drumul național DN29F, în comuna Cristești, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 1 metru cub de material lemnos, fără a deține documente legale de proveniență sau transport.

 

Față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, cu avertisment, iar ca măsură complementară a fost dispusă confiscarea materialului lemnos.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 48 de ani, cu permisul suspendat, dat jos de la volan la Dumbrăvița

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiuilui Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul național DN29A, în localitatea Dumbrăvița, un autovehicul condus de un bărbat de 68 de ani, din municipiul București.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, acesta are exercitarea dreptului de a conduce suspendat, de la jumătatea lunii martie.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Intervenții ale polițiștilor botoșăneni în ultimele 48 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 10 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 78 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 344 sancțiuni contravenționale, în valoare de 163.636 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 20 permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending