Credincioșii din Botoșani nu-și amintesc să fi avut vreodată o zi atât de frumoasă și însorită la praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, prilej pentru o sărbătoare de neuitat pentru enoriașii Bisericii Rosetti din municipiul reședință de județ, un lăcaș de cult zidit în anul 1826, care își sărbătorește hramul.
Zeci de preoți de la bisericile din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au săvârșit miercuri seară slujba Vecerniei cu Litie, la care au participat credincioși din tot orașul. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune, pregătiți să Îl întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos, rostind cu toții imnuri de slavă.
Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.
Starețul Mănăstirii Coșula, părintele arhimandrit Calinic Chervase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care învăluit cu blândețea predicii mulțimea de credincioși, îndemnând la comuniune pace și iubire, la apărarea valorilor frumoase, așa cum cum ne-a lăsat vorbă Mântuitorul, pentru ca acest popor să rămână în dreaptă credință.
„Iubiți credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu pentru momentul acesta frumos și pentru acest așezământ, altarul acesta, jertfelnicul acesta, casa lui Dumnezeu care aici este înălțată și unde Domnul ni se aduce, iată, ca să ÎL întâmpinăm și în felul acesta să ne bucurăm că suntem chemați ca să intrăm în Împărăția Iubirii Domnului nostru Iisus Hristos, acea împărăție în care toți dorim să fim sub Lumina lui Hristos, Mângâierea Maicii Domnului și sub ocrotirea tuturor sfinților.
Ne bucurăm că neîncetat părintele se îngrijește aici atât în sfântul lăcaș, cât și aici, iată, o sfântă troiță foarte frumos împodobită care pe viitor va fi sfințită de arhiereu și altarul acesta ridicat aici, ca să avem posibilitatea să ne îndulcim de frumusețea slujbelor, de cuvântul învățăturii, de comuniune, de pace și iubire și de a putea mărturisi ca toți să fim una, așa cum ne -a rugat mântuitorul, ca să menținem acest popor în unitate, în dreaptă credință, în apărarea valorilor frumoase, pe de o parte biserica, pe de o parte familia, pe de altă parte o viață frumoasă și binecuvântată ca să fim fii ai lui Dumnezeu, Cel care ne așteaptă în Împărăția Sa ce veșnică”, a spus celor prezenți părintele protopop.
Părintele paroh al Bisericii Rosetti, Gheorghe Grigorași, a îndemnat credincioșii să își călăuzească viața după două virtuți esențiale, pe care să le lucreze permanent și să le transmită mai departe.
„Ne trebuie blândețe între noi. Ori, de multe ori ne plângem că lumea s-a înrăit și unul dintre semnele sfârșitului va fi acesta că dragostea dintre oameni se va răci, când nu va mai fi cărare de la un vecin la altul. O altă virtute care ne trebuie nouă oamenilor este fidelitatea, în primul rând față de Dumnezeu: Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine, apoi fidelitatea între noi. Ce urât este atunci când ești prieten cu cineva ani de zile și la un moment dat se termină totul. Unde este fidelitatea? Sau fidelitatea dintre soți…Iată că se petrec în vremurile noastre, prin atâtea ieșiri în afara țării, foarte multe divorțuri. Să punem la mintea noastră aceste două virtuți, să lucrăm la ele, să învățăm și pe alții, pentru că sunt virtuți lăsate de Dumnezeu ca să ne conducem viața duhovnicește”, a transmis credincioșilor prezenți părintele Grigorași.
Sărbătoarea a continuat, joi, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care a urmat o agapă frățească ca semn al bucuriei și iubirii frățești.
Scurt istoric
Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoşani, şi soţia sa Maria. A fost închinată, conform voinţei sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ţinutul Botoşanilor, situaţie care a durat scurt timp (1862-1864). Prin secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, Biserica nu mai administrează moşia care trece în patrimoniul statului. Lăcaşul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafaţă de circa două hectare. De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea sfântului lăcaş mai are o suprafaţă de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894 curtea lăcaşului de închinăciune a servit ca cimitir. În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii şi osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt şi astăzi. În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigoraşi, s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfinţire, săvârşită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna mai a anului 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui sfânt lăcaş.
