Ziua Pompierilor din România este sărbătorită, în fiecare an, pe 13 septembrie, marcând un moment important din istoria Armei. Această zi comemorează eroismul pompierilor care au luptat în Bătălia din Dealul Spirii, în anul 1848. În acea zi, pompierii, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat trupele otomane și au apărat revoluționarii care luptau pentru libertate și independență. Chiar dacă erau depășiți numeric, aceștia au dat dovadă de un eroism remarcabil.
Astăzi, Ziua Pompierilor este o ocazie de a aduce un omagiu celor care au luptat în trecut și au dat dovadă de sacrificiu, dar și de a evidenția curajul, altruismul și solidaritatea pompierilor care sunt mereu pregătiți să intervină în situații de urgență pentru a proteja viețile și bunurile cetățenilor.
Instituţia pompierilor români s-a dezvoltat continuu, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor, la actuala gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă: inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, înzăpeziri, secetă, accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale, descarcerare şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite.
La ceas aniversar, șase pompieri din cadrul ISU Botoșani, care s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim.
Astfel, Ioan Ștefan – Teodorescu, Ionuț Honciuc, Cătălin-Eugen Gavriliu, Iulian-Alexandru Ciobanu, Marius Zoițanu și Lucian Simion au fost avansați în gradul de plutonier adjutant șef.
Cu ocazia sărbătoririi a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și a Zilei Pompierilor din România, următorii pompieri au primit diplome de apreciere, asfel:
– maistru militar Eduard Narcis HOREA, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 21 august 2024, când a intervenit pentru limitarea propagării unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Brusturi, judeul Neamț;
– plutonier adjutant Ovidiu Mihai JITARU, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 27 iunie 2024, când a intervenit pentru acordarea primului ajutor victimelor unui accident rutier produs pe raza localității Hârlești, județul Bacău;
– plutonier adjutant Adrian Ionuț HOLBURĂ, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 8 septembrie 2024, când a intervenit pentru resuscitarea unui tânăr înecat.
– plutonier Andrei PUIU, pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în data de 22 august 2024, când a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui tânăr rănit grav în urma exploziei unui cauciuc;
– sergent major Marius Ionuț CESANE, pentru spiritul civic de care a dat dovadă în timpul liber, ajutând un botoșănean să își recupereze portofelul pierdut.
Alți zece pompieri, care au participat la diferite concursuri internaționale și naționale au primit diplome de apreciere.
Este vorba de:
– plutonier adjutant Ionuț HONCIUC, pentru rezultatele obținute, împreună cu lotul IGSU, la etapele internaționale ale concursurilor Rescue Great Day, la Sevilia – Spania și GRIMPDAY 2024, la Namur, în Belgia, dar și la etapa națională a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență;
– plutonier adjutant Dorin SOBARIU, plutonier adjutant șef Doru DUTCOVSCHI, – plutonier adjutant Ionuț HONCIUC, plutonier Andrei OCHIAN, Sergent major Andrei BALTAG, Soldat Bogdan DASCĂLU, Soldat Andrei ROMAN, Soldat Cosmin SILION, Soldat Eusebiu DUTCOVSCHI și Soldat Răzvan AMARIEI, pentru rezultatele obținute la etapa națională a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență.
Alături de pompieri, la acest moment festiv au fost prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Elena Federovici, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, suprefectul județului Cristina Breșug, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, comandantul Penitenciarului Botoșani, reprezentanții UPU -SMURD Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță, Direcției de Sănătate Publică, Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani, Spitalului Municipal Dorohoi, reprezentanți ai Direcției Silvice Botoșani, primarii orașelor Darabani și Săveni, comunelor Coțușca, Păltiniș, Mileanca, Suharău și Hudești, dar și câteva sute de locuitori ai orașului Darabani.
Publicitate
În cadrul ceremonialul militar, care s-a desfășurat în Parcul orașului Darabani, s-au citit și mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum și Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, a plutoanelor de pompieri și a tehnicii de intervenție.
Manifestările au fost organizate cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani.
Mesaj de felicitare al Inspectorului General al IGSU, General Iamandi Dan-Paul
„Astăzi, 13 septrembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor din România, o zi cu încărcătură istorică deosebită, care ne amintește de sacrificiul eroilor pompieri din Dealul Spirii, în anul 1848. Este ziua în care onorăm curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu al tuturor celor care, de-a lungul timpului, au apărat cu prețul vieții lor siguranța cetățenilor și a comunităților.
În contextul tot mai variat și complex al misiunilor noastre, de la intervenții pentru stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale de urgență, descarcerarea victimelor implicate în accidente, până la gestionarea situațiilor de urgență generate de calamități naturale, rolul fiecăruia dintre voi este vital.
Prin misiunile îndeplinite cu succes, demonstrați că aveți nu doar abilitățile și pregătirea necesară pentru a face față celor mai dificile provocări, ci și o voință neclintită de a proteja și de a salva vieți și bunuri.
Serviciul oferit comunității este fundamental activității noastre, iar acesta trebuie să fie susținut neîncetat prin pregătire riguroasă și echipamente de intervenție moderne. De aceea, proiectele menite să îmbunătățească performanța și instruirea voastră au fost și vor rămâne întotdeauna prioritare.
Profilul salvatorului arată dragoste și empatie față de semeni, iar curajul și ambiția de a reuși se evidențiază prin succesul intervențiilor desfășurate, atât pe plan național, cât și internațional.
Angajamentul României de a spori sprijinul acordat statelor Unuiunii Europene prin participarea cu forțe și mijloace, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă, trebuie să continue. Răspunsul rapid și eficient oferit la solicitările țărilor afectate de situații de urgență au demonstrat solidaritatea noastră față de comunitățile aflate în dificultate, chiar și dincolo de granițele țării.
Vă îndemn să purtați cu mândrie uniforma, să rămâneți la fel de dedicați și să continuați să faceți cinste acestei profesii atât de nobile.
La ceas aniversar, vă adresez mulțumiri pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi și pentru modul în care puneți întotdeauna pe primul loc binele celorlați. Mult succes în toate misiunile viitoare, sănătate și putere de muncă!”
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza pentru următoarele patru săptămâni, iar veștile nu sunt deloc prietenoase pentru iubitorii de temperaturi blânde. Gerul va pune stăpânire pe întreaga țară, cu valori termice mai scăzute decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului. În unele zone, condițiile meteo vor fi însoțite de precipitații excedentare sau deficitare, în funcție de regiune, scrie realitatea.net.
Vremea în săptămânile următoare:
25 noiembrie – 2 decembrie 2024
Publicitate
În această săptămână, temperaturile vor fi mai mici decât cele normale în sud-estul țării, în timp ce în regiunile centrale vor înregistra valori ușor mai ridicate local. În restul teritoriului, vremea va fi apropiată de media sezonieră.
Pluviometric, regiunile estice, sudice și sud-estice, dar și zonele montane, vor avea cantități de precipitații peste medie. În alte regiuni, nivelul de precipitații va fi normal pentru această perioadă.
2 decembrie – 9 decembrie 2024
Publicitate
Această săptămână va aduce un val de frig generalizat în toată țara, cu temperaturi sub media obișnuită a perioadei. Precipitațiile vor fi mai reduse în vest, nord-vest și centru, în timp ce restul regiunilor vor avea cantități normale pentru acest interval.
9 decembrie – 16 decembrie 2024
Frigul persistă, cu temperaturi medii semnificativ mai scăzute decât normalul, în întreaga țară. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi, în general, în limitele normale, fără abateri semnificative.
Publicitate
16 decembrie – 23 decembrie 2024
Cu o săptămână înainte de Crăciun, gerul își va face simțită prezența în toate regiunile. Temperaturile vor fi din nou sub media sezonieră. Precipitațiile se vor încadra în normalul perioadei, iar regiunile montane ar putea fi acoperite de zăpadă.
Vremea de Crăciun și Revelion
Deși ANM nu a oferit încă detalii exacte pentru zilele de sărbătoare, tendința generală indică un sfârșit de an rece, cu temperaturi sub valorile normale pentru decembrie. În funcție de regiunile unde precipitațiile vor fi mai abundente, există șanse ridicate de zăpadă pentru Crăciun și Revelion.
Prognoza meteo arată că lunile de iarnă își intră în drepturi, cu geruri severe și episoade de precipitații variate.
Este un nou început pentru mine și vă rog să îmi fiți alături pe acest drum de a duce Botoșaniul acolo unde merită, nu lăsat uitării, cum au făcut alții!
Oficial fac parte din echipa domnului Ilie Bolojan prin funcția de prim-vicepreședinte! Este mai mult decât o onoare, este o responsabilitate și este o mândrie personală că un astfel de om care a demonstrat atât de multe în administrație și în politică m-a ales pentru a fi în echipa restrânsă a dânsului.
Pentru mine Botoșaniul rămâne pe primul loc și fac o promisiune în fața comunității! Botoșaniul NU VA MAI FI POLUL DE SĂRĂCIE AL ROMÂNIEI! Îl vom scoate din mâinile social-democraților care ne-au adus în topul sărăciei și al subdezvoltării!
Vă rog să ne fiți alături și să votați ECHIPA Valeriu Iftime în alegerile parlamentare! Am nevoie de acești oameni la București pentru a fi o extensie a tot ceea ce vreau să implementez în județul nostru
Botoșani, România – Cătălin Silegeanu, candidat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la Senatul României, a transmis un mesaj de recunoștință profundă către cetățenii din Botoșani, subliniind importanța susținerii lor în recenta campanie electorală. Printr-un mesaj plin de emoție și mândrie, Silegeanu a evidențiat faptul că votul botoșănenilor a dovedit încă o dată că AUR este un partid dedicat românilor și valorilor naționale.
„Dragi botoșăneni , ați demonstrat din nou că Partidul AUR este un partid al românilor prin votul acordat. Vreau să mulțumesc sincer din toată inima tuturor celor care au votat și l-au susținut și au crezut în George Simion”, a declarat Cătălin Silegeanu.
Candidatul a adresat mulțumiri nu doar botoșănenilor, ci și românilor de pretutindeni care au avut încredere în AUR, menționând că acesta este un moment de onoare pentru partid. De asemenea, el a subliniat rolul crucial al echipei Partidului AUR Botoșani, care a contribuit la succesul acestui proces electoral, desfășurat cu profesionalism și devotament.
Publicitate
„Rezultatul s-a văzut prin cele peste 24.000 de voturi acordate în județul Botoșani, dând astfel o lecție partidelor care au fost la putere timp de peste 35 de ani”, a adăugat Silegeanu.
Acest succes electoral îi motivează pe membrii AUR să depună eforturi și mai mari pentru România, conform declarațiilor lui Cătălin Silegeanu. El a descris rezultatul ca pe un sentiment minunat și extraordinar, care arată că munca lor a fost recompensată de susținerea poporului român.
În continuare, Silegeanu își propune să ducă la îndeplinire proiectele esențiale pentru dezvoltarea județului Botoșani și a întregii țări. El a făcut apel la cetățeni să rămână alături de AUR și la viitoarele alegeri parlamentare, pentru a continua să lucreze împreună la o Românie prosperă, cu o cultură diversificată, investiții strategice și o economie puternică.
„Lupta continuă și pentru a putea duce la îndeplinirea tuturor proiectelor de care Botoșani are atâta nevoie, vă rugăm să fiți alături de noi și la alegerile parlamentare”, a concluzionat Cătălin Silegeanu.
CMF: 11240014
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 68 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos fără a deține documente legale.
Publicitate
Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.