Connect with us

Eveniment

Dezlegare la pește de FLORII: 10 rețete de preparate delicioase cu care să vă delectați după zilele de post

Publicat

Publicitate

Duminică, 9 aprilie, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Floriile, este a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui, după cea de Buna Vestire, relatează alba24.ro. Urmează Săptămâna Mare, în care postul va fi mai strict, astfel încât să fie făcută pregătirea pentru Învierea Domnului și sărbătorile pascale.

De Florii, vă puteți încerca îndeletnicirea cu rețete simple sau mai complicate pentru gătirea peștelui sau produselor din pește.

De la pastă de ton, la ciorbă de pește, fiecare dintre preparate vă completează masa de sărbători, spre deliciul familiei și al invitaților.

Vă propunem câteva idei de rețete de pește pentru masa de Florii:

Plachie de crap

  • Un crap (2kg) curățat de solzi și de măruntaie
  • 10 roșii chery sau 5 de dimensiune medie
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • o ceapă
  • doi morcovi, un gogoșar roșu
  • 500 ml de vin alb
  • 4 căței de usturoi
  • 200 grame de măsline
  • sare, piper, oregano, pătrunjel

Pestele se curăță și spală bine. Se scoate apa în exces cu șervetele de hârtie.

Apoi se taie în două bucăți și se condimentează cu sare și piper, pe ambele părți.

Publicitate

Separat, roșiile se coc într-o tigaie grill și se decojesc, împreună cu morcovul și gogoșarul tăiat mărunt.

Ceapa se taie mărunt și se rumenește.

Într-o tigaie, se pune ceapa rumenită și bucățile de pește.

Se toarnă vinul, se pun roșiile tăiate roșiile bucățele mici, morcovul și gogoșarul

Se curăță usturoiul, se taie feliuțe și se repartizează în tavă

Se adaugă boabe de piper, oregano uscat și măslinele.

Se pornește cuptorul, se pune vasul acoperit cu capac sau folie de aluminiu și se ține la cuptor timp de 40 de minute, la 150 de grade. Se adaugă puțină apă.

După circa 30 minute în care preparatul a fost lăsat în cuptor, se scoate capacul sau staniolul și se mai păstrează 10-15 minute, să se rumenească să scadă lichidul.

Apoi se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească.

Se presară pătrunjel verde tocat apoi poate fi servit.

Păstrăv prăjit în crustă de mălai

O rețetă simplă și rapidă este păstrăvul prăjit. Se poate găti în 15 minute și este un preparat gustos la masa de sărbătoare.

Ingrediente:

  • 3 păstrăvi
  • 4 linguri mălai
  • 4 linguri făină
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare:

Păstrăvul de curăță de solzi. Dacă l-ați cumpărat data curățat, se spală doar bine cu apă rece.

Se pot tăia și în bucăți, însă întregi arată mai bine în farfurie.

Se asezonează cu sare.

Separat, pe un platou, se amestecă făina cu mălaiul și sarea.

Se pune uleiul într-o tigaie, la încins.

Se pune peștele în amestecul de făină, mălai, sare, pe ambele părți, în așa fel încât să fie acoperit.

Se pune la prăjit în uleiul încins. Se prăjește întâi pe o parte, apoi pe cealaltă. Cam cinci minute pe fiecare parte. La final, trebuie să aibă o crustă aurie din amestec.

Păstrăvul prăjit poate fi servit cu mămăligă și mujdei de usturoi.

Dorada în crustă de sare

O să arate bine pe masa de sărbătoare, este un preparat mai special față de cele obișnuite. În plus, nu este greu de gătit. Și este un produs delicios.

Nu este necesar să pregătiți sosuri sofisticate sau să stați mult în bucătărie pentru a găti acest fel de mâncare.

Se poate servi cu cartofi întregi, împachetați în folie, la cuptor. După ce îi scoateți, puteți pune unt.

Dorada trebuie să fie curățată, înainte de preparare. De obicei, un pește de acest tip reprezintă câte o porție.

Ingrediente:

  • dorada (1 bucată de persoană)
  • sare grunjoasă (obligatoriu cristale mari) 3-4 kg
  • lămâie – se pune câte o felie în fiecare pește
  • ulei măsline – 4-5 linguri
  • cimbru

Mod de preparare: se curăță peștele si se pune în tavă pe un pat de sare de circa 1 cm.

În interiorul fiecarui pește se pune o felie de lămâie, foarte puțin cimbru și câte o linguriță de ulei de măsline extravirgin.

Se toarnă apoi restul de sare deasupra, până când dorada se acoperă complet. Carnea își va trage sare, însă doar atât cât să fie gustoasă.

Preîncălziți cuptorul. Puneți peștele în cuptor 45 de minute la 150 grade Celsius.

După 45 de minute se dă sarea la o parte si se pune peștele în farfurie.

Mâncați-l cu mâna.. este mai ușor și mai savuros.

Puneți într-un bol cu apă câteva felii de lămâie pentru a vă clăti și degresa mâinile.

La pește merge un vin alb sec sau demisec.

Ciorbă de pește ca în Delta Dunării

Se pune la fiert o oală mare cu apă cu o lingură de sare. Recomandat ar fi să aveți pești mai mici (de exemplu obleți, plătici, roșioare, biban etc sau, mai ușor de găsit la oraș, capete de pește), pe care să-i puneți în apa care a ajuns la punctul de fierbere împreună cu legume întregi: 2 cepe albe, 2-3 morcovi, un ardei gras galben tăiat în jumătate, o rădăcină de pătrunjel.

Când legumele și peștii mici sunt fierți, se strecoară și se păstrează numai zeama rămasă, care va fi baza ciorbei de pește.

Acum puneți în zeama legume tăiate cuburi: ceapa, ardei gras, morcov, pătrunjel rădăcină și țelină rădăcină.

Pregătiți și niste cartofi tăiați cuburi mai mari pe care îi adaugați când legumele puse în ciorba sunt fierte pe jumătate.

După ce fierb și cartofii, puneți în ciorbă roșii proaspete, tăiate cubulete sau din cele conservate, decojite.

Gustați zeama și mai puneți sare după gustul dvs.

Unii preferă și puțin ardei iute tocat în ciorbă pentru puțină iuțeală.

După ce ați făcut zeama pe gustul dvs, puteți pune acum peștele care se va mânca împreună cu ciorba.

Ideal este să puneți bucăți mari de crap, somn, știucă, caras mai mare.

Nu folosiți peste oceanic, dacă vreți un borș ca-n Deltă.

Atenție că peștele fierbe repede! Când carnea devine albă și o furculiță pătrunde ușor în ea, peștele e fiert.

Acum opriți focul și presărați deasupra niste leuștean proaspăt tocat. Ciorba dvs este gata.

Mod de servire:

Vă recomandăm să mâncați ciorba ca în Delta Dunării.

Mai întâi, faceți un mujdei lipovenesc: pisați mult usturoi, puneți pe el sare și frecați-l cu ulei că pe maioneza până când obțineți o pasta albă și consistentă. Cu cât mai mult cu atât mai bun.

Puneți pe masa un platou pe care scoateți pestele din ciorbă.

În farfurii, puneți doar zeama și legumele, inclusiv cartofii.

Din mujdei, puneți o jumătate de lingură în ciorbă din farfurie și amestecați bine.

Și mâncați odată cu ciorba din farfurie pește de pe platoul pe care întindeți bine în mujdei.

Puneți lângă ciorbă o pâine caldă și un pahar de vin alb sec sau demisec, neapărat rece și ne puteți mulțumi după aceea pentru rețeta adusă din Delta Dunării de un pescar din redacția Alba24.ro.

Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză 

Pentru a găti acest preparat avem nevoie de:

  • 200 gr somon afumat
  • 200 gr cremă brânză
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roșie
  • câteva fire mărar
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • caviar german
  • sare de mare
  • piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză.

Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou.

Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Somon pe grill cu sos de iaurt

Ingrediente:

  1. 2 medalioane de somon
  2. 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  3. 2 lingurțte sare roz de Himalaya
  4. 2 lingurițe condiment pentru pește
  5. zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

  1. 200 gr iaurt gras
  2. zeama de la jumătate de lămâie
  3. 2-3 căței usturoi
  4. mărar și pătrunjel
  5. ceapă verde
  6. sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin.

Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt.

Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Tartine cu pastă de ton

O rețetă foarte simplă, preparatul poate fi gata în cinci minute. Este un aperitiv delicios.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Bruschete cu cremă de păstrăv

Ingrediente:

  • o bucată păstrăv afumat
  • un pachet de unt
  • două franzele baghetă
  • o lămâie
  • ulei de măsline 100 grame
  • un cățel de usturoi
  • busuioc, oregano, piper, sare

În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante (grijă să nu le ardeți).

Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină

O a doua variantă este să ungeți feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri.

Tocană de creveți cu pâine prăjită

Ingrediente:

  • 6-7 căței de usturoi
  • creveți curățați – 500 g
  • 2 lămâi sau limes
  • vin alb (sec sau demisec) 100 ml
  • pătrunjel – o legătură
  • 50 grame de unt
  • pâine feliată
  • ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare, piper
  • chili

Mode de preparare:

Este o rețetă simplă, care se face în 10-15 minute. Se pune o tigaie cu ulei pe foc. Se taie usturoiul felii și se prăjește. Se adaugă creveții și se rumenesc 4-5 minute.

Se taie în două lămâile și se storc peste creveți

Se taie mărunt legătura de pătrunjel și se adaugă peste creveți.

Se adaugă vinul și apoi întreaga compoziție lasă 10 minute la fiert

Se adaugă untul și se lasă să se topească în sosul format.

Se adaugă sare, puțin piper. Cei care preferă picant pot adăuga și chili

Se iau feliile de pâine si se prăjesc în prăjitorul de pâine.

Când se consumă, pâinea prăjită se poate baga în sosul creveților.

Creveți delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde

O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de sărbătoare.

Ingrediente:

  • creveți decorticați și prefierți
  • ulei de măsline
  • usturoi
  • coniac
  • lămâie
  • pătrunjel verde
  • sare și piper
  • fulgi de chili (optional)

Mod de preparare:

Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).

Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie.

Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.

Aveți grija sa nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac.

La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt.

Se servesc cu bagheta franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Eumenie, episcopul Gortinei, ocrotitorul celor sărmani

Publicat

Publicitate

Sfântul Eumenie a viețuit în secolul al VI lea. Și-a împărțit averea săracilor și s-a călugărit.

Atât de mult s-a umplut de harul Duhului Sfânt, încât, a strălucit cu o lumina care nu putea fi ascunsă. Era asemeni versetului “Nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă” (Matei V, 14). Datorită viețuirii sale a fost ales episcopul Gortinei. Propovăduiește Evanghelia la Roma și în Tebaida Egiptului.

Sfântul Eumenie a fost tatăl sărmanilor, bogăția nevoiașilor, mângâierea intristatilor, vindecătorul bolnavilor și făcător de minuni – în Tebaida, la o vreme de mare seceta a adus ploaie prin rugăciune; a îmblânzit un șarpe veninos, a scos afară demoni, a vindecat mulțime de bolnavi.

A trecut la cele veșnice în Tebaida. Moaștele sale au ajuns în Grecia, la Raxos, locul sau de naștere.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintelor Mucenițe Sofia și Irina;

Publicitate

– Sfintei Mucenițe Ariadna din Frigia;

– Sfântului Mucenic Castor din Alexandria.

Citeste mai mult

Administratie

Reforma administrației publice locale: Situația posturilor, discutată la Guvern cu reprezentanții primăriilor

Publicat

Publicitate

Situația posturilor din administrația publică locală a fost discutată, miercuri, la guvern cu reprezentanții primăriilor și consiliilor județene.

Consultările Guvernului cu structurile asociative pe tema reformei administrației publice locale au continuat cu o nouă întâlnire desfășurată la Palatul Victoria, relatează alba24.ro.

Vicepremierii Marian Neacșu și Tánczos Barna și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, au analizat împreună cu reprezentanții primarilor și consiliilor județene mai multe aspecte cuprinse în proiectul de lege pentru reforma administrației publice locale.

Unul dintre subiecte l-a constituit situația posturilor din administrația publică locală, în contextul obiectivului asumat de reducere a cheltuielilor și de creștere a eficienței activității.

Pe baza datelor transmise de către unitățile administrativ-teritoriale, a fost realizată o situație ce cuprinde numărul total al posturilor aprobate potrivit organigramelor, numărul posturilor ocupate și al celor vacante.

De asemenea, această analiză arată numărul posturilor ocupate în funcție de serviciile publice pe care le oferă, precum evidența persoanei, poliția locală, asistență socială, asigurarea derulării proiectelor finanțate din fonduri europene etc.

Îmbunătățirea grilei de personal

O altă temă de discuție a fost legată de îmbunătățirea grilei de stabilire a numărului de personal din primării și autorități publice locale în funcție de numărul de locuitori din unitatea administrativ-teritorială, astfel încât să crească eficiența serviciilor publice.

Publicitate

Tot în acest context reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților publice locale au analizat posibilitatea redimensionării structurilor interne din instituțiile publice – direcții și servicii – tot în scopul eficientizării activității.

Finanțarea investițiilor

Continuarea investițiilor din fonduri naționale și europene a fost un alt subiect aflat pe agenda consultărilor de miercuri.

Reprezentanții Guvernului au menționat că finanțarea proiectelor susținute prin PNRR va fi prioritizată și că se va asigura predictibilitate și transparență pentru susținerea investițiilor din Programul Anghel Saligny.

La consultările de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului,   vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul Tánczos Barna, și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, iar din partea autorităților asociative ale administrației publice reprezentanți ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Comunelor din România, ai Asociației Municipiilor din România și ai Asociației Orașelor din România.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (387)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Cristian Pătrăşconiu, în „Ramuri” nr. 4 din 2020, publică un interviu cu Martin S. Martin, chirurg român stabilit în SUA. Una din întrebările puse este: „Unde e punctul sau zona de maximă criză în privinţa sistemului educaţional american?”. Martin S. Martin consideră că trei factori au dus la „ruperea filmului” cu tradiţia americană: „1. secularismul – critica religiei, falsa interpretare a principiului de neamestec al bisericii în treburile statului; 2. atitudinea antiamericană a noilor generaţii de educatori din colegii şi universităţi – în şcolile de stat nu se mai recită în fiecare dimineaţă, cum era regula, jurământul de loialitate pentru Statele Unite. (…) Unii profesori sunt cu adevărat convinşi de superioritatea ideilor de stânga, alţii fac tot ce pot să „mimeze” aderenţa lor la ele, aşa cum cei din generaţia mea repetau textele cu limba de lemn care ni se cereau în comunism, fără să credem în ele. E mai de bon ton să fii antiamerican decât patriot, să fii „de stânga” decât conservator; 3. corectitudinea politică – pe care istoricul englez Paul Johnson a numit-o „o boală mintală”, este o ideologie a frustraţilor, nemulţumiţilor care vor să blameze pentru mediocritatea lor orice altceva decât propria vină. Dar este şi va rămâne o cale periculoasă de a schimba felul de a gândi al oamenilor, un instrument de a submina criteriile riguroase de merit şi valoare pentru a face loc slăbănogilor plângăcioşi”;

Am citit, am reţinut: Răzvan Voncu: „Poezia este partea cea mai solidă şi, în acelaşi timp, mai originală a literaturii noastre”; Răzvan Voncu: „Poezia, astăzi, se găseşte, aşadar, într-o poziţie paradoxală. Continuă să fie la un înalt nivel estetic prin unele opere, precum o „regină” a literaturii, devenind, în schimb, o „cenuşăreasă” în ce priveşte difuzarea, receptarea, relevanţa publică a celor care o scriu”;

Publicitate

Alex Ştefănescu, la rubrica „Viaţă şi operă” din „Luceafărul de dimineaţă” nr. 4 din 2020, îl prezintă pe Petre Ţuţea. Distinsul critic reţine şi câteva adevăruri tăioase ale filosofului: 1. „Comuniştii au vrut să ne facă fericiţi cu forţa: Bă, să fiţi fericiţi, că vă ia mama dracului!”; 2. „Am fost acuzaţi, noi ăştia de dreapta, că exagerăm puterea naţiunii. Toate popoarele fac aşa. Nemţii se consideră buricul pământului, englezii două buricuri ale pământului, francezii trei buricuri şi jumătate”; 3. „Social-democraţia e laptele bătut al comunismului”; 4. „Când va dispărea ultimul ţăran din lume – la toate popoarele, vreau să spun -, va dispărea şi ultimul om din specia om. Şi atunci or să apară maimuţe cu haine”;

Marius Chivu, în „Dilema veche” nr 842 din 2020, reţine un punct de vedere al poetului Florin Iaru cu privire la manualele şcolare: „Pentru cine nu ştie, cu rare excepţii, manualele de limba şi literatura română sunt, vorba lui Creangă, cumplit meşteşug de tâmpenie. Ce au putut aduna între paginile lor autorii e o poveste de pe tărâmul celălalt. Adică texte ce nu pot fi citite fără să nu ţi se rupă fălcile de la căscat, fără dicţionar de termeni arhaici sau fără batistuţe pline cu mucii sentimentelor nobile, texte care nu ar fi primite, azi, nici la poşta redacţiei, nici pe un blog cu floricele, albinuţe şi păsărele, texte care nu interesează pe nimeni, de parcă ar fi scrise în persana veche. Pe scurt, manualele de română sunt cel mai mare duşman al cititului”;

George Apostoiu, în „Contemporanul. Ideea europeană” nr. 5 din 2020, reţine un citat din Eugen Simion despre Mite Kremnitz: „Într-o scrisoare pe care Elena Văcărescu i-o trimitea de la Paris lui Iorga, la 10august 1935, am găsit aceste rânduri care mă surprind. Le iau ca o reacţie de invidie – destul de frecvente printre femeile intelectuale -, fără să le contest ab initio: „În paginile dumitale intuiţia se împleteşte cu deducţia, deopotrivă de exacte. M(ite) K(remnitz) era o spioană pe care însuşirile ei intelectuale o împiedicau să pară suspectă. Şi-apoi, pe vremea aceea, nu se cunoştea adevăratul geniu al rasei germanice, care se aplică mai ales la spionaj… Mite K. lucra pentru Goluchowski ( ministrul de externe al Austro-Ungariei- n.n.) şi Bulow (fost ambasador al Germaniei la Bucureşti – n.n.), după cum desigur arată arhivele de la Viena” (Document semnalat de Andrei Pippidi în „Agenda literară”, 1985);

Cu interes citesc serialul despre viaţa şi opera unor scriitori, serial pe care, în „Luceafărul de dimineaţă”, Alex Ştefănescu îl susţine număr de număr. În „Luceafărul de dimineaţă” nr. 4 din 2020, criticul amintit caută să descopere personajele din unii scriitori. Titlurile puse incită la lectură: „Caragiale în rolul lui Trahanache”, „Eugen Lovinescu sau democraţia practicată cu graţie”, „George Călinescu era un om grăbit”, „Petre Ţuţea – profet şi măscărici” sau „Cum se juca Titus Popovici”;

Dan Ionescu, în „Luceafărul de dimineaţă” nr. 4 din 2020, ne atenţionează că se împlinesc 100 de ani de la apariţia romanului „Ion” de Liviu Rebreanu. Reţinem: „Pentru „Ion”, nucleul originar este scena cu ţăranul care îngenunchează şi sărută pământul: „Ion”, mărturiseşte romancierul, îşi trage seva dintr-o scenă pe care am văzut-o acum vreo trei decenii. Era o zi de început de primăvară. Pământul, jilav, lipicios. Ieşisem cu puşca la porumbei sălbatici. Hoinărind pe coastele dimprejurul satului Prislop, am zărit un ţăran în straie de sărbătoare. El nu mă vedea. Deodată s-a aplecat şi a sărutat pământul, l-a sărutat ca pe o ibovnică…Scena m-a urmărit şi mi s-a întipărit în minte, dar fără vreun scop deosebit, ci numai ca o simplă observaţie. Nici măcar n-am fost curios să aflu de ce a sărutat omul glia. M-a observat pe urmă şi el, căci prefăcându-se că e grăbit, a luat-o repede spre sat. Cu toate că nu-i văzusem faţa şi deci nu-l cunoscusem, aş fi putut afla cine a fost şi ce l-a îndemnat la acest gest atât de neobişnuit, dar, repet, m-a interesat numai ca o bizarerie, ca o ciudăţenie ţărănească”;

Ion Pop, în „Contemporanul. Ideea europeană” nr. 2 din 2020, preia un punct de vedere al lui Mircea Martin despre critica literară: „Nu înţeleg actul critic altfel decât ca participare, ca „experienţă”. Critica e una, indiferent de pretext, şi identitatea ei o dă efortul interpretativ. Pentru mine această participare presupune o încercare de identificare infinit repetată. Ţinta oricărei exegeze trebuie să fie aceea de a întâlni conştiinţa unei opere (nu pe cea a autorului) şi de a-i reda (sau atribui) o coerenţă semnificativă. Nu există critică în afara unei fidelităţi fundamentale faţă de operă, a cărei „deformare” (inevitabilă) e de dorit să se producă în punctul cel mai înalt cu putinţă”;

Martin S. Martin, întrebat de Cristian Pătrăşconiu cum este „omul recent” american, face o clasificare a acestuia: 1. omul recent american tradiţional – „deşi a trecut prin educaţia superioară, a rămas fidel valorilor americane din generaţiile anterioare: modestie, politeţe, muncă asiduă, respect şi atenţie pentru familie, responsabilitate în educaţia copiilor, decenţă în opţiunile politice, rezervă faţă de excesul de modernism, practică religioasă fără exagerări”; â

2. omul recent american modificat de educaţia superioară: „nu mai seamănă cu părinţii săi, pe care îi contestă. Nu vrea să se zbată prea mult, „visul american” îi este străin. A luat de bune toate poncifele instilate în mintea lui de profesorii de ideologie radicală neomarxistă şi este de acord să arunce cu uşurinţă acuzaţii nefondate despre cei care nu gândesc la fel ca el: rasism, sexism, retrograd, incorect politic”; 3. omul recent american indiferent: „care nu citeşte, are numai păreri preluate de la posturile favorite de tv. Şi de la blogurile de pe Facebook, este mediocru dotat şi colegiul nu l-a atras, nu a realizat nimic meritoriu şi a ajuns nemulţumit cronic. Răspunde cu entuziasm la ideile politice care promit „totul gratis”: ajutoare sociale, învăţământ gratuit, asistenţă medicală free, salariu social universal”; 4. omul recent american motivat şi obsedat de activisme: „ei sunt de toate felurile: antisemiţi, albi suprematişti, feministe care se dezbracă pentru proteste „toples”, antiglobalişti, anticapitalişti, antiFA, Trump-haters, gay-pride etc. Au apărut în ultimele generaţii şi se caracterizează prin intoleranţă, violenţă, refuzul dezbaterilor, afirmaţii nedovedite. Sunt proştii americani „încremeniţi în proiect” (vezi „Ramuri” nr. 4 din 2020)

 

 

Citeste mai mult

Cultura

Filarmonica Botoșani deschide stagiunea cu „Carmina Burana” de Carl Orff

Publicat

Publicitate

Deschiderea unei noi stagiuni la Filarmonica Botoșani se anunță a fi nu doar un eveniment muzical, ci o adevărată sărbătoare culturală. Anul acesta, cortina se ridică în sunetele uneia dintre cele mai puternice și spectaculoase lucrări corale ale secolului XX: „Carmina Burana” de Carl Orff, prezentată într-un an cu o semnificație aparte – marcarea a 130 de ani de la nașterea compozitorului german.

Considerată o operă monumentală, „Carmina Burana” este mai mult decât muzică: este un imn al vieții și al iubirii, o meditație asupra destinului și o celebrare a pasiunii. Partiturile ei surprind contrastul dintre fragilitatea umană și forța implacabilă a sorții, dintre jocul norocului și efemeritatea clipei, dintre umbră și lumină. În fiecare acord se simte vibrația unei lumi care arde intens și trecător deopotrivă.

Pentru melomani, debutul acestei stagiuni nu este doar un concert, ci o experiență ce promite să emoționeze și să înalțe. Publicul este invitat să asculte cu mintea, dar și cu inima, redescoperind prin muzică frumusețea universală a artei. Un început de stagiune sub semnul grandorii muzicale, menit să aducă împreună comunitatea și să celebreze arta în forma ei cea mai intensă.

Biletele vor fi disponibile online începând de luni, 22 septembrie, iar în ziua concertului vor putea fi achiziționate și la intrarea în sala de spectacol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending