Connect with us

Eveniment

Dezlegare la pește de FLORII: 10 rețete de preparate delicioase cu care să vă delectați după zilele de post

Publicat

Publicitate

Duminică, 9 aprilie, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Floriile, este a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui, după cea de Buna Vestire, relatează alba24.ro. Urmează Săptămâna Mare, în care postul va fi mai strict, astfel încât să fie făcută pregătirea pentru Învierea Domnului și sărbătorile pascale.

De Florii, vă puteți încerca îndeletnicirea cu rețete simple sau mai complicate pentru gătirea peștelui sau produselor din pește.

De la pastă de ton, la ciorbă de pește, fiecare dintre preparate vă completează masa de sărbători, spre deliciul familiei și al invitaților.

Vă propunem câteva idei de rețete de pește pentru masa de Florii:

Plachie de crap

  • Un crap (2kg) curățat de solzi și de măruntaie
  • 10 roșii chery sau 5 de dimensiune medie
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • o ceapă
  • doi morcovi, un gogoșar roșu
  • 500 ml de vin alb
  • 4 căței de usturoi
  • 200 grame de măsline
  • sare, piper, oregano, pătrunjel

Pestele se curăță și spală bine. Se scoate apa în exces cu șervetele de hârtie.

Apoi se taie în două bucăți și se condimentează cu sare și piper, pe ambele părți.

Publicitate

Separat, roșiile se coc într-o tigaie grill și se decojesc, împreună cu morcovul și gogoșarul tăiat mărunt.

Ceapa se taie mărunt și se rumenește.

Într-o tigaie, se pune ceapa rumenită și bucățile de pește.

Se toarnă vinul, se pun roșiile tăiate roșiile bucățele mici, morcovul și gogoșarul

Se curăță usturoiul, se taie feliuțe și se repartizează în tavă

Se adaugă boabe de piper, oregano uscat și măslinele.

Se pornește cuptorul, se pune vasul acoperit cu capac sau folie de aluminiu și se ține la cuptor timp de 40 de minute, la 150 de grade. Se adaugă puțină apă.

După circa 30 minute în care preparatul a fost lăsat în cuptor, se scoate capacul sau staniolul și se mai păstrează 10-15 minute, să se rumenească să scadă lichidul.

Apoi se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească.

Se presară pătrunjel verde tocat apoi poate fi servit.

Păstrăv prăjit în crustă de mălai

O rețetă simplă și rapidă este păstrăvul prăjit. Se poate găti în 15 minute și este un preparat gustos la masa de sărbătoare.

Ingrediente:

  • 3 păstrăvi
  • 4 linguri mălai
  • 4 linguri făină
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare:

Păstrăvul de curăță de solzi. Dacă l-ați cumpărat data curățat, se spală doar bine cu apă rece.

Se pot tăia și în bucăți, însă întregi arată mai bine în farfurie.

Se asezonează cu sare.

Separat, pe un platou, se amestecă făina cu mălaiul și sarea.

Se pune uleiul într-o tigaie, la încins.

Se pune peștele în amestecul de făină, mălai, sare, pe ambele părți, în așa fel încât să fie acoperit.

Se pune la prăjit în uleiul încins. Se prăjește întâi pe o parte, apoi pe cealaltă. Cam cinci minute pe fiecare parte. La final, trebuie să aibă o crustă aurie din amestec.

Păstrăvul prăjit poate fi servit cu mămăligă și mujdei de usturoi.

Dorada în crustă de sare

O să arate bine pe masa de sărbătoare, este un preparat mai special față de cele obișnuite. În plus, nu este greu de gătit. Și este un produs delicios.

Nu este necesar să pregătiți sosuri sofisticate sau să stați mult în bucătărie pentru a găti acest fel de mâncare.

Se poate servi cu cartofi întregi, împachetați în folie, la cuptor. După ce îi scoateți, puteți pune unt.

Dorada trebuie să fie curățată, înainte de preparare. De obicei, un pește de acest tip reprezintă câte o porție.

Ingrediente:

  • dorada (1 bucată de persoană)
  • sare grunjoasă (obligatoriu cristale mari) 3-4 kg
  • lămâie – se pune câte o felie în fiecare pește
  • ulei măsline – 4-5 linguri
  • cimbru

Mod de preparare: se curăță peștele si se pune în tavă pe un pat de sare de circa 1 cm.

În interiorul fiecarui pește se pune o felie de lămâie, foarte puțin cimbru și câte o linguriță de ulei de măsline extravirgin.

Se toarnă apoi restul de sare deasupra, până când dorada se acoperă complet. Carnea își va trage sare, însă doar atât cât să fie gustoasă.

Preîncălziți cuptorul. Puneți peștele în cuptor 45 de minute la 150 grade Celsius.

După 45 de minute se dă sarea la o parte si se pune peștele în farfurie.

Mâncați-l cu mâna.. este mai ușor și mai savuros.

Puneți într-un bol cu apă câteva felii de lămâie pentru a vă clăti și degresa mâinile.

La pește merge un vin alb sec sau demisec.

Ciorbă de pește ca în Delta Dunării

Se pune la fiert o oală mare cu apă cu o lingură de sare. Recomandat ar fi să aveți pești mai mici (de exemplu obleți, plătici, roșioare, biban etc sau, mai ușor de găsit la oraș, capete de pește), pe care să-i puneți în apa care a ajuns la punctul de fierbere împreună cu legume întregi: 2 cepe albe, 2-3 morcovi, un ardei gras galben tăiat în jumătate, o rădăcină de pătrunjel.

Când legumele și peștii mici sunt fierți, se strecoară și se păstrează numai zeama rămasă, care va fi baza ciorbei de pește.

Acum puneți în zeama legume tăiate cuburi: ceapa, ardei gras, morcov, pătrunjel rădăcină și țelină rădăcină.

Pregătiți și niste cartofi tăiați cuburi mai mari pe care îi adaugați când legumele puse în ciorba sunt fierte pe jumătate.

După ce fierb și cartofii, puneți în ciorbă roșii proaspete, tăiate cubulete sau din cele conservate, decojite.

Gustați zeama și mai puneți sare după gustul dvs.

Unii preferă și puțin ardei iute tocat în ciorbă pentru puțină iuțeală.

După ce ați făcut zeama pe gustul dvs, puteți pune acum peștele care se va mânca împreună cu ciorba.

Ideal este să puneți bucăți mari de crap, somn, știucă, caras mai mare.

Nu folosiți peste oceanic, dacă vreți un borș ca-n Deltă.

Atenție că peștele fierbe repede! Când carnea devine albă și o furculiță pătrunde ușor în ea, peștele e fiert.

Acum opriți focul și presărați deasupra niste leuștean proaspăt tocat. Ciorba dvs este gata.

Mod de servire:

Vă recomandăm să mâncați ciorba ca în Delta Dunării.

Mai întâi, faceți un mujdei lipovenesc: pisați mult usturoi, puneți pe el sare și frecați-l cu ulei că pe maioneza până când obțineți o pasta albă și consistentă. Cu cât mai mult cu atât mai bun.

Puneți pe masa un platou pe care scoateți pestele din ciorbă.

În farfurii, puneți doar zeama și legumele, inclusiv cartofii.

Din mujdei, puneți o jumătate de lingură în ciorbă din farfurie și amestecați bine.

Și mâncați odată cu ciorba din farfurie pește de pe platoul pe care întindeți bine în mujdei.

Puneți lângă ciorbă o pâine caldă și un pahar de vin alb sec sau demisec, neapărat rece și ne puteți mulțumi după aceea pentru rețeta adusă din Delta Dunării de un pescar din redacția Alba24.ro.

Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză 

Pentru a găti acest preparat avem nevoie de:

  • 200 gr somon afumat
  • 200 gr cremă brânză
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roșie
  • câteva fire mărar
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • caviar german
  • sare de mare
  • piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză.

Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou.

Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Somon pe grill cu sos de iaurt

Ingrediente:

  1. 2 medalioane de somon
  2. 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  3. 2 lingurțte sare roz de Himalaya
  4. 2 lingurițe condiment pentru pește
  5. zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

  1. 200 gr iaurt gras
  2. zeama de la jumătate de lămâie
  3. 2-3 căței usturoi
  4. mărar și pătrunjel
  5. ceapă verde
  6. sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin.

Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt.

Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Tartine cu pastă de ton

O rețetă foarte simplă, preparatul poate fi gata în cinci minute. Este un aperitiv delicios.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Bruschete cu cremă de păstrăv

Ingrediente:

  • o bucată păstrăv afumat
  • un pachet de unt
  • două franzele baghetă
  • o lămâie
  • ulei de măsline 100 grame
  • un cățel de usturoi
  • busuioc, oregano, piper, sare

În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante (grijă să nu le ardeți).

Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină

O a doua variantă este să ungeți feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri.

Tocană de creveți cu pâine prăjită

Ingrediente:

  • 6-7 căței de usturoi
  • creveți curățați – 500 g
  • 2 lămâi sau limes
  • vin alb (sec sau demisec) 100 ml
  • pătrunjel – o legătură
  • 50 grame de unt
  • pâine feliată
  • ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare, piper
  • chili

Mode de preparare:

Este o rețetă simplă, care se face în 10-15 minute. Se pune o tigaie cu ulei pe foc. Se taie usturoiul felii și se prăjește. Se adaugă creveții și se rumenesc 4-5 minute.

Se taie în două lămâile și se storc peste creveți

Se taie mărunt legătura de pătrunjel și se adaugă peste creveți.

Se adaugă vinul și apoi întreaga compoziție lasă 10 minute la fiert

Se adaugă untul și se lasă să se topească în sosul format.

Se adaugă sare, puțin piper. Cei care preferă picant pot adăuga și chili

Se iau feliile de pâine si se prăjesc în prăjitorul de pâine.

Când se consumă, pâinea prăjită se poate baga în sosul creveților.

Creveți delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde

O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de sărbătoare.

Ingrediente:

  • creveți decorticați și prefierți
  • ulei de măsline
  • usturoi
  • coniac
  • lămâie
  • pătrunjel verde
  • sare și piper
  • fulgi de chili (optional)

Mod de preparare:

Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).

Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie.

Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.

Aveți grija sa nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac.

La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt.

Se servesc cu bagheta franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază. Guvernul nu prelungește măsura, din octombrie

Publicat

Publicitate

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază: măsura ar urma să nu mai fie prelungită, din octombrie. Adică prețurile la mai multe alimente ar putea crește.

Informația a fost prezentată inițial de președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, pe rețelele de socializare.

Acesta s-a referit sâmbătă, într-o postare pe Facebook, despre ”zvonuri” privind faptul că ”plafonarea adaosului comercial în cazul alimentelor de bază, care ar urma să fie ridicată de la 1 octombrie”.

”Voi cere urgent clarificări partenerilor de guvernare, pentru că este o decizie pe care nu am discutat-o în Coaliție și cu care PSD nu poate fi de acord. Specialiștii spun că ridicarea plafonării ar crește imediat inflația cu încă 2-3 puncte procentuale, consumul ar scădea, iar puterea de cumpărare a românilor se va prăbuși”, a scris Grindeanu.

Precizări din partea Guvernului

”Decizia neprelungirii plafonării prețurilor la alimentele de bază a fost luată de coaliția de guvernare.

Coaliția a decis, fără nicio opinie contrară, că prelungirea din urmă cu trei luni a plafonării urma să fie ultima deoarece a provocat distorsiuni economice atât la nivelul producătorilor, cât și al comercianților.

Publicitate

Săptămâna viitoare premierul va avea discuții cu reprezentanții retailerilor pentru a se asigura că neprelungirea plafonării nu va provoca creșteri importante de prețuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Ene Dogioiu, pentru G4Media.

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază

Guvernul a aprobat, în 27 iunie, prelungirea cu trei luni a măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază. Măsura va expira în 30 septembrie, dacă între timp nu se ia altă decizie.

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază a fost aplicată din august 2023 și prelungită succesiv. Aceasta a vizat combaterea creșterii excesive a prețurilor și a fost aplicată pentru 14 grupe de produse alimentare,  listă ce a fost ulterior extinsă.

Lista alimentelor cuprinde:

  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu ‘000’ până la 1 kg;
  • mălai până la 1 kg;
  • ouă de găină calibrul M;
  • ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
  • carne proaspătă pui;
  • carne proaspătă porc;
  • legume proaspete vrac;
  • fructe proaspete vrac;
  • cartofi proaspeți albi vrac;
  • zahăr alb tos până la 1 kg;
  • smântână – 12% grăsime;
  • unt până la 250 grame;
  • magiun până la 350 grame.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: A fost inaugurat noul sediu al ISU Botoșani și al Detașamentului de Pompieri Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 13 septembrie, a fost inaugurat noul sediu al ISU Botoșani și al Detașamentului de Pompieri Botoșani. Acest moment important marchează finalizarea unei investiții esențiale pentru siguranța comunității și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale salvatorilor.

 

Proiectul face parte din programul „Îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre”, finanțat prin acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Bugetul inițial de 50 de milioane de euro a fost suplimentat, în 2023, cu încă 92 de milioane de euro, pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii dedicate situațiilor de urgență.

 

*Clădirea din Botoșani este a șaptea finalizată dintr-un total de 35 de sedii* esențiale pentru pregătirea și intervenția în caz de urgență, care urmează să fie modernizate sau reconstruite în perioada următoare.

 

Publicitate

Noul sediu, modern și funcțional, include atât spații administrative, cât și facilități specializate pentru instruirea personalului. Realizarea acestuia a fost posibilă prin colaborarea dintre Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și partenerii implicați – Banca Mondială, echipa de construcție, proiectantul și dirigintele de șantier.

 

Astfel de investiții contribuie nu doar la îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru pompieri, ci și la consolidarea capacității de răspuns rapid și eficient în situații critice.

 

*INFORMAȚII SUPLIMENTARE*

 

Proiectul de consolidare, mansardare și refuncționalizare a sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani și a Detașamentului de Pompieri Botoșani a avut ca obiectiv principal creșterea rezistenței structurale printr-o intervenție de întărire a fundației și a structurii de rezistență. În paralel cu aceste lucrări, clădirea a fost modernizată și extinsă prin adăugarea unei mansarde.

 

Lucrările de consolidare și modernizare au demarat în octombrie 2023, având o valoare a contractului de execuție de 30.609.088,31 lei (TVA inclus), iar valoarea totală a investiției se ridică la 32.871.084,96 lei (TVA inclus).

 

*❗ STAREA CLĂDIRII înainte de demolare*

 

Clădirea în care își desfășura activitatea ISU Botoșani se afla într-o stare avansată de degradare și nu mai corespundea cerințelor actuale privind rezistența și stabilitatea structurilor. În urma expertizei tehnice, construcția a fost încadrată în clasa a II-a de risc seismic (RS), categorie atribuită imobilelor care prezintă vulnerabilitate ridicată și pot suferi avarii majore în cazul unui cutremur.

 

*❗ NOUA CONSTRUCȚIE*

Obiectivul este alcătuit dintr-o clădire administrativă cu o suprafață construită de 606 mp și o suprafață desfășurată totală de 3.241,55 mp. Construcția are regim de înălțime cu subsol parțial, parter, trei etaje și mansardă, fiind alcătuită dintr-un singur corp, realizat pe structură de cadre din beton armat.

 

În spațiile destinate Detașamentului de Pompieri Botoșani se regăsesc birourile personalului, o zonă pentru servirea mesei, spații de depozitare și încăperi tehnice necesare funcționării clădirii, precum și camere de odihnă, vestiare și grupuri sanitare. Sediul ISU Botoșani include birouri, oficii și grupuri sanitare amenajate la fiecare nivel.

 

Clădirea a fost proiectată conform celor mai noi standarde de eficiență energetică și este dotată cu panouri solare pentru producerea apei calde și furnizarea de energie electrică. Acoperișul este realizat din șarpantă metalică, cu învelitoare din panouri tip sandwich cu miez de vată minerală.

 

Accesul între etaje se face prin case de scară, dar și printr-un lift nou, amplasat la exterior.

 

De asemenea, pe acoperiș au fost instalate două antene de comunicații, menite să asigure funcționarea optimă a activităților operative.

 

*❗ DESPRE PROIECT*

 

Proiectul „Îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre” (P166302) face parte din Acordul de împrumut încheiat între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la 1 august 2018 și ratificat prin Legea nr. 307 din 20 decembrie 2018. Ulterior, acestui acord i s-a adăugat un nou împrumut pentru finanțare adițională, semnat la 25 mai 2023 și ratificat prin Legea nr. 331 din 7 noiembrie 2023.

 

Valoarea inițială a împrumutului a fost de 50 de milioane de euro, la care s-au adăugat 92 de milioane de euro prin finanțarea suplimentară.

 

În total, inițiativa prevede intervenții asupra a 35 de obiective din cadrul unităților subordonate IGSU, incluzând lucrări de demolare, construcție, consolidare și modernizare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Ziua Porților Deschise la Detașamentul de Pompieri Botoșani: O zi a curajului și a bucuriei alături de comunitate

Publicat

Publicitate

Astăzi, 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România și cu ocazia inaugurării noului sediu al ISU Botoșani, porțile Detașamentului de Pompieri Botoșani s-au deschis pentru comunitate. Evenimentul a adunat sute de botoșăneni care au dorit să cunoască îndeaproape lumea salvatorilor și să trăiască, pentru câteva ore, emoția unei meserii în care curajul și solidaritatea sunt esențiale.

 

Experiențe de neuitat pentru copii

 

Cei mici au fost vedetele zilei. Au urcat în autospecialele de intervenție, au probat casca și haina de protecție și au descoperit cum funcționează furtunul cu apă. Tiroliana și mașinuțele electrice de pompieri au fost atracțiile principale, dar nu au lipsit nici activitățile creative și educative:

– la atelierul de colorat și puzzle, copiii și-au pus imaginația la încercare, construind, piesă cu piesă, imaginea salvatorilor;

Publicitate

– pe traseul aplicativ, inspirat din antrenamentele reale, micuții au trecut contracronometru prin obstacole, demonstrând agilitate și curaj.

 

Atelierul de prim ajutor – lecții pentru viață

 

Un moment deosebit l-a constituit participarea la atelierul de prim ajutor, susținut de pompieri și de voluntarii din programul național „Salvator din Pasiune”. Copiii și adulții au învățat cum să reacționeze în situații critice, cum să acorde primul ajutor și au exersat manevre salvatoare, inclusiv metoda Heimlich, folosită atunci când o persoană se îneacă. Emoția a fost cu atât mai mare cu cât participanții au putut pune în practică aceste gesturi simple, dar care pot salva vieți.

 

📖 Educație pentru siguranță

 

Pompierii au discutat cu botoșănenii despre prevenirea incendiilor, riscurile folosirii necorespunzătoare a instalațiilor electrice și comportamentul corect în caz de cutremur, inundație sau alte situații de urgență. Au fost distribuite materiale informative din campaniile naționale de siguranță și promovate platforma fiipregatit.ro și aplicația DSU, utile pentru pregătirea populației.

 

🎖️ Meseria de pompier – între pasiune și responsabilitate

 

Un alt punct de interes a fost standul pregătit de colegii de la Resurse Umane, unde vizitatorii au aflat detalii despre ce înseamnă să fii pompier, care sunt condițiile de recrutare și pașii necesari pentru a urma această carieră. Mulți tineri au ascultat cu emoție poveștile salvatorilor aflați în serviciu și au aflat cum își pot transforma visul de a deveni pompier într-o realitate.

 

O sărbătoare pentru întreaga familie

 

Evenimentul a fost completat de activități interactive și jocuri pentru copii, care a adus zâmbete și voie bună. Părinții, bunicii și copiii au trăit împreună emoția unei zile speciale, transformând „Ziua Porților Deschise” într-o adevărată sărbătoare a comunității.

 

Ziua Porților Deschise la Detașamentul de Pompieri Botoșani a demonstrat încă o dată că pompierii nu sunt doar salvatori, ci și prieteni, educatori și modele pentru cei mici. A fost o zi în care emoția s-a împletit cu bucuria și cunoașterea, întărind legătura dintre pompieri și comunitatea pe care o protejează.

Citeste mai mult

Eveniment

13 septembrie – Ziua pompierilor

Publicat

Publicitate

La 13 septembrie 2025 este marcată Ziua pompierilor.

Celebrarea acestei zile la nivel național are rolul de a evidenția la nivel public eroismul pompierilor militari în bătălia din Dealul Spirii împotriva forțelor otomane, pentru apărarea Revoluției de la 1848.

Anul revoluționar 1848, manifestat amplu în Europa, a cuprins deopotrivă și Principatele Române. În Țara Românească, mișcarea revoluționară a început în iunie 1848.

Pentru a înăbuși mișcarea de revoltă din Țara Românească, la 13 septembrie 1848, forțele otomane conduse de generalul Fuad Pașa au intrat în București, potrivit volumului ‘Istoria României în Date’ (2003).

Locotenența Domnească a dat ordin, la 12 septembrie 1848, colonelului Radu Golescu, comandant al Regimentului 2 Infanterie și șef al garnizoanei Capitalei, să desfășoare, în ziua următoare, subunități în Dealul Spirii, pentru a întâmpina forțele otomane formate din aproape 6.000 de ostași, potrivit www.isualba.ro.

La 13 septembrie 1848, înainte de sosirea forțelor otomane, a avut loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 Infanterie, contribuind astfel la întărirea moralului și dăruirii ostașilor români. Convinși de iminența declanșării conflictului armat cu forțele otomane, ostașii Companiei de Pompieri au cerut să se alăture trupelor la cazarma din Dealul Spirii.

Publicitate

În acea zi s-a desfășurat bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc între contingente militare ale Țării Românești și otomane, conform www.isubif.ro. Compania de Pompieri București, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a luptat eroic în fața unui adversar net superior numeric. Bătălia a rămas în istorie drept ‘baia de sânge de la București’, peste jumătate din efectivul companiei de pompieri murind în luptă.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Actul eroic de la 13 septembrie 1848 reprezintă una dintre cele mai importante date din istoria armei pompierilor. Este celebrată drept Ziua pompierilor, fiind marcată prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997. În amintirea actului eroic din Dealul Spirii, la 13 septembrie 1901, a fost dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri din București, realizat de sculptorul Wladimir Hegel, în fața clădirii Arsenalului Armatei.

Anual sunt organizate manifestări la nivel central și național pentru marcarea zilei pompierilor. Pe plan extern, pompierii români au intervenit în diferite misiuni de sprijinire a unor unități similare din state ale Uniunii Europene și din NATO. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending