Connect with us

Eveniment

Cum va fi vremea de Revelion, Anul Nou și Bobotează. VREME rece cu ploi până în 8 ianuarie

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară, relatează alba24.ro.

Temperaturile scad în perioada 28-29 decembrie, apoi urcă din nou. De Revelion și Anul Nou sunt anunțate maxime de 10-13 grade Celsius.

Vremea se răcește după 5 ianuarie, când sunt anunțate și ploi, lapoviță, ninsori și temperaturi negative.

ANM: Vremea de Revelion și Anul Nou 2023

„Temperaturile se mențin ridicate și la acest final de an chiar dacă vor fi mici variații de la o zi la alta. Miercuri, de exemplu, temperatura va scădea la scara întregii țări și temperaturile nu vor mai depăși 10 grade, general între 0 și 10 grade temperaturile maxime și temperaturi negative noaptea ce vor coborî până spre -9 grade.

În schimb, spre anul nou cam de joi încolo, vremea începe din nou să se încălzească, un nou proces de încălzire, o masă de aer cald care cuprinde nu doar țara noastră și tot continentul european beneficiază de temperaturi mult mai ridicate față de normal”, a declarat meteorologul ANM, Mihai Huștiu, pentru antena3.ro

Publicitate

Potrivit sursei citate, la finalul anului și începutul lunii ianuarie, va fi vreme de primăvară cu maxime ce pot ajunge chiar la 15 grade în unele zone și temperaturi mai mari decât de obicei și pe timp de noapte. Vor fi și condiții de ceață.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: MOLDOVA

După răcirea din primele zile ale intervalului, când valorile termice diurne vor ajunge la 5 grade și cele nocturne la -3 grade, vremea se va încălzi din nou. la finalul primei săptămâni, în medie, valorile maxime vor ajunge la 10-12 grade, iar cele minime la 3 grade.

În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 4 grade și ale minimelor de -2…-1 grad.

Probabilitatea de precipitații slabe va fi relativ ridicată în jurul datei de 28 decembrie și după data de 4 ianuarie.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: TRANSILVANIA

La începutul primei săptămâni, valorile termice vor fi în scădere până la medii ale maximelor de 3 grade și ale minimelor în jurul a -5 grade.

Până în data de 1 ianuarie, vremea se va încălzi din nou și, în medie, valorile diurne vor ajunge la 9-10 grade, iar cele nocturne la 2-3 grade.

În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 4-5 grade și ale minimelor în jurul a -2 grade.

Probabilitatea de precipitații slabe va fi relativ ridicată în zilele de 27, 28 și 31 decembrie și după data de 4 ianuarie.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: LA MUNTE

La începutul intervalului vremea se va răci, valorile termice diurne vor ajunge la medii de zero grade, iar cele nocturne spre -7 grade. Apoi, vremea se va încălzi din nou și astfel, la finalul primei săptămâni, în medie, valorile maxime vor ajunge la 6 grade, iar cele minime la 0-1 grad.

În a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 0 grade și ale minimelor de -6…-5 grade.

Probabilitatea de precipitații slabe se va menține pe tot parcursul intervalului, dar va fi mai ridicată la început, în jurul datei de 31 decembrie și după 4 ianuarie.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: BANAT

Valorile termice vor fi în scădere în primele zile din interval până la medii ale maximelor de 7 grade și ale minimelor în jurul a 0 grade. Până la finalul primei săptămâni, vremea se va încălzi din nou, iar în medie, maximele vor ajunge la 13-14 grade, iar minimele la 4-5 grade.

În a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 6-7 grade și ale minimelor de -1-0 grade.

Probabilitatea de precipitații slabe (mai ales ploi) va fi ridicată în zilele de 27, 28, 30 și 31 decembrie, dar în restul intervalului condițiile vor fi reduse.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: CRIŞANA

Valorile termice vor fi în scădere în primele zile din interval până la medii ale maximelor de 5 grade și ale minimelor în jurul a -2 grade. Până în data de 1 ianuarie, vremea se va încălzi din nou și, în medie, valorile diurne vor ajunge la 12-13 grade, iar cele nocturne la 5-6 grade.

În a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 5-6 grade și ale minimelor de -1-0 grade.

Probabilitatea de precipitații slabe (mai ales ploi) va fi ridicată în zilele de 27, 28, 30 și 31 decembrie, dar în restul intervalului condițiile vor fi în general reduse.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: MARAMUREŞ

Valorile termice vor fi în scădere în primele zile din interval până la medii ale maximelor de 3 grade și ale minimelor în jurul a -3 grade. Până la mijlocul intervalului, vremea se va încălzi din nou, iar în medie, temperaturile maxime vor ajunge la 10 grade, iar minimele la 4 grade.

În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii ale valorilor diurne de 4 grade și ale minimelor de -2…-1 grad.

Probabilitatea de precipitații slabe (mai ales ploi) va fi în general ridicată în prima jumătate a intervalului. În rest, vor mai fi condiții pentru precipitații, dar la cote mai reduse.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: DOBROGEA

La începutul intervalului, vremea se va răci, valorile termice diurne vor ajunge la 5 grade, iar cele nocturne la 1 grad. Apoi, vremea se va încălzi din nou și astfel, la finalul primei săptămâni, în medie, valorile maxime vor ajunge la 11 grade, iar cele minime la 4-5 grade.

În a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 5-6 grade și ale minimelor de 1-2 grade.

Probabilitatea de precipitații slabe va fi în creștere după data de 4 ianuarie, iar în restul intervalului va fi relativ scăzută.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: MUNTENIA

În primele zile ale intervalului vremea se va răci, valorile termice diurne vor ajunge la 6-7 grade și cele nocturne la -3–2 grade. Ulterior, vremea se va încălzi din nou, iar la finalul primei săptămâni, în medie, valorile maxime vor ajunge la 10-12 grade, iar cele minime la 2 grade.

În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 6 grade și ale minimelor de -1 grad.

Probabilitatea de precipitații slabe va fi în creștere în a doua jumătate din interval, dar mai ales după data de 4 ianuarie.

Vremea/prognoza meteo 26 decembrie – 8 ianuarie: OLTENIA

La începutul intervalului, răcirea vremii va duce valorile termice diurne spre medii de 7 grade, iar cele nocturne spre -2 grade. Apoi, vremea se va încălzi din nou și astfel, la finalul primei săptămâni, în medie, valorile maxime vor ajunge la 11 grade, iar cele minime la 4-5 grade.

În a doua săptămână, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 12 grade și ale minimelor de -1-0 grade.

Probabilitatea de precipitații slabe va fi în creștere în primele zile din interval și după data de 4 ianuarie, iar în restul intervalului va fi relativ scăzută.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ASTĂZI: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” revine pe străzile din Botoșani. Programul manifestărilor

Publicat

Publicitate

Botoșaniul găzduiește astăzi cea de-a XLIX-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, un eveniment dedicat păstrării și promovării tradițiilor de iarnă organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.

Festivalul are loc duminică, 22 decembrie 2024, în centrul municipiului, și promite o experiență de neuitat pentru toți participanții.

Spectacol impresionant cu 36 de formații și 1200 de participanți

Evenimentul va reuni 36 de formații de datini și obiceiuri de iarnă, dintre care 30 din județul Botoșani și 6 din județele vecine, însumând aproximativ 1200 de participanți. Parada tradițiilor va include momente artistice autentice și va oferi ocazia publicului de a redescoperi frumusețea și unicitatea obiceiurilor moldovenești.

Modificări în traficul din centrul orașului

Pentru buna desfășurare a festivalului, traficul va suferi câteva modificări semnificative:

  • Strada Cuza Vodă va fi închisă între orele 9:30 și 22:00.
  • În intervalul 11:00 – 12:00, traficul va fi restricționat pe traseul paradei: Primăria Municipiului Botoșani – Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul „A.T. Laurian” – Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă.

Organizatorii recomandă evitarea utilizării autovehiculelor personale în zona centrală a municipiului pe durata evenimentului.

Recomandări pentru siguranța publicului

Publicitate

Parada va fi însoțită de două trăsuri cu cai, iar participanții sunt rugați să respecte următoarele reguli pentru siguranță:

  • Evitați apropierea de cai, pentru a preveni reacții neașteptate.
  • Nu utilizați obiecte pirotehnice.
  • Evitați consumul de substanțe psihoactive sau alcoolice pe domeniul public.

Parteneri și organizatori

“Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Consiliul Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, precum și de instituțiile de ordine publică și siguranță din județ: Inspectoratul de Poliție, Jandarmeria, Poliția Locală, Poliția Rutieră și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Vă așteptăm cu drag să celebrăm împreună tradițiile strămoșești și să întâmpinăm sărbătorile de iarnă cu bucurie!”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

O casă din Săveni, pe punctul de a lua foc după ce proprietarul a pus preparatele din carne la afumat și a plecat

Publicat

Publicitate

A pus preparatele din carne la afumat, dar a lăsat focul nesupravegheat. În lipsa lui, grăsimea scursură s-a aprins. Un vecin a observat flăcările și a dat alarma, a anunțat ISU Botoșani.

Evenimentul a avut loc în această noapte, într-o gospodărie din orașul Săveni.

La caz au ajuns pompierii militari din cadrul Stației  Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o anexă.

Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să își scoată carnea din afumătoare.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani a transmis că trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:

▪️ afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile.

Publicitate

▪️se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile.

▪️este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului.

▪️curațați afumatoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți  sau în contact cu sistemul de producere a fumului.

Citeste mai mult

Eveniment

La un pas de dezastru! O casă din Sârbi în pericol noaptea trecută din cauza unui incendiu la coșul de fum

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Sârbi a fost în pericol, seara trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum.   

Pompierii din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat față de materialele combustibile din care este construit acoperișul casei.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişul;

Publicitate

▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisuridle unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).

Citeste mai mult

Eveniment

Cum a rezolvat o țară europeană conflictele din ȘCOALĂ venite de pe rețelele sociale. A închis TikTok

Publicat

Publicitate

Guvernul Albaniei a interzis TikTok pentru cel puţin un an, după moartea unui adolescent luna trecută, care a stârnit temeri cu privire la influenţa reţelelor sociale asupra copiilor, relatează mediafax.ro.

Premierul Edi Rama a confirmat interdicţia, ca parte a unui plan mai amplu de a face şcolile mai sigure, după o întâlnire cu grupuri de părinţi şi profesori din întreaga ţară.

Timp de un an, îl vom închide complet pentru toată lumea. Nu va exista TikTok în Albania”, a declarat Rama, potrivit The Guardian.

Mai multe ţări europene, inclusiv Franţa, Germania şi Belgia, au impus restricţii privind utilizarea reţelelor sociale de către copii. În cadrul uneia dintre cele mai stricte reglementări din lume care vizează Big Tech, Australia a aprobat în noiembrie o interdicţie completă a utilizării reţelelor sociale pentru copiii sub 16 ani.

Rama a acuzat reţelele de socializare, în special TikTok, că alimentează violenţa în rândul tinerilor în şcoală şi în afara ei. Decizia guvernului său vine după ce un elev în vârstă de 14 ani a fost înjunghiat mortal în noiembrie de către un coleg de şcoală.

Presa locală a relatat că incidentul a avut loc după ce cei doi băieţi s-au certat pe reţelele de socializare. De asemenea, pe TikTok au apărut videoclipuri cu tineri care susţineau crima.

Publicitate

Interdicţia ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Scandalul TikTok în România

CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România

„Un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”, a transmis CSAT după şedinţa din 28 noiembrie. 

TikTok a declarat că susţine un spaţiu digital sigur în România şi respinge acuzaţiile privind influenţarea alegerilor din România, într-un comunicat oficial.

„În urma alegerilor recente din România, doresc să reafirm angajamentul de neclintit al TikTok de a oferi un spaţiu digital sigur, transparent şi de încredere pentru cei 8 milioane de utilizatori români ai platformei noastre. Pe TikTok, oamenii se reunesc pentru a învăţa, descoperi şi conecta, iar protejarea confidenţialităţii, securităţii şi siguranţei lor este prioritatea noastră principală”, a scris, într-un comunicat, Jakub Olek, director TikTok de relaţii guvernamentale pentru Europa Centrală şi de Est.

Vicepreşedintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut atunci, ca în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platforma TikTok, aceasta să fie suspendată pe teritoriul României.

Într-o postare pe Facebook, Popescu a precizat a doua zi că opinia sa a fost una „exagerată” şi „strict personală”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending