Connect with us

Actualitate

Cresc tarifele la polițele RCA. Șoferii sub 30 de ani, cei mai afectați de creștere

Publicat

Publicitate

Tarifele de referinţă la poliţele RCA publicate de ASF şi calculate de KPMG vin cu creşteri consistente, cele mai notabile fiind la categoria de vârstă sub 30 de ani, unde se înregistrează un avans al tarifului de referinţă între 13% şi 23% în august 2022, față de februarie 2022, relatează alba24.ro.

Prin urmare, tariful de referinţă stabilit de ASF pentru următoarele 6 luni, pe baza datelor calculate din ultimii cinci ani, urcă de la 1.532 lei pentru un vehicul cu o capacitate cilindrică a motorului sub 1200, pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani, până la 4.140 lei în cazul unui vehicul cu un motor de peste 2500 cmc.

Deşi această categorie este văzută ca având un grad ridicat al riscului, comparativ cu tarifele de referinţă publicate de ASF în au­gust 2021, creşterile tarifelor RCA sunt sem­ni­ficative ajungând la avansuri între 27% şi 43%.

În ceea ce priveşte restul categoriilor de vârstă, tariful de referinţă este mai mic comparativ cu categoria de vârstă de sub 30 de ani, iar creşterile înregistrate în august 2022 faţă de ultima raportare din februarie 2022 sunt între 1,5% şi 23%.

Cine beneficiază de cele mai mici creșteri la tariful de referință RCA
Cele mai mici creşteri consemnate au fost în zona de vârstă de peste 60 de ani la autovehiculele cu un motor de 2001-2500 sau peste 2500 cmc, respectiv creşteri ale tarifelor de referinţă la poliţele RCA de 3,5% şi 1,5%, tarifele fiind oricum la un nivel de peste 1.700 lei.

Din punctul de vedere al tarifelor pentru fiecare categorie, ASF a stabilit un tarif de referinţă la poliţa RCA cuprins între 940 lei şi 2.600 lei pentru categoria de vârstă 31-40 de ani în funcţie de motorizarea vehiculului, pentru categoria de vârstă 41-50 de ani tarifele sunt între 910 lei şi 2.580 lei, pentru categoria 51-60 de ani tarifele sunt între 860 lei şi 2.590 lei, iar pentru categoria de peste 60 de ani tarifele stabilite de ASF sunt cuprinse între 880 lei şi 2.520 lei.

Publicitate

Cum pot ”jongla” asiguratorii cu tarifele de referință la polițele RCA
În acelaşi timp, şoferii trebuie să aibă în vedere că tarifele de referinţă RCA sunt orientative, iar asigurătorii pot oferi preţuri care să fie sub tariful de referinţă sau peste, în funcţie de istoricul şoferului şi a altor criterii de risc pe care companiile le analizează în momentul în care se face ofertarea.

De asemenea, sistemul de bonus-malus, care fie recompensează şoferii care nu au avut accidente rutiere prin reducerea unui procent din preţul oferit pentru poliţele RCA, fie adaugă un procent la preţ, influenţează preţul final al ofertei pe care şoferii o primesc de la asigurători.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune amplă a polițiștilor din Dorohoi. Șoferi amendați pe capete

Publicat

Publicitate

În acest zilele de 8 și 9 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla și polițiști de frontieră au acționat în cadrul planului de acțiune BLOCADA, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

Astfel, polițiștii au acționat în intervalul orar 07:00-11:00,  prilej cu care au fost legitimate aproximativ 60 de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule și un local public.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 10.000 de lei, pentru nerespectarea legislației privind circulația pe drumurile publice.

 

Publicitate

De asemenena, au fost reținute trei certificate de înmatriculare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Publicat

Publicitate

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României.

El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.

Klaus Iohannis a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare, la 10 februarie 2025, procedura de suspendare a sa din funcție.

‘Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!’, a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Procedura de suspendare este un demers ‘inutil’, ‘nefondat’ și ‘păgubos’, a mai spus Iohannis.

***

Publicitate

Conform Constituției României, vacanța funcției de președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces (art. 97).

Constituția mai prevede că, în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces, în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, guvernul va organiza alegeri pentru un nou președinte.

Dacă funcția de președinte devine vacantă ori dacă președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților. (art. 98 din Constituție)

Constituția detaliază, totodată, atribuțiile care nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcției prezidențiale: nu se pot adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii (prerogativă atribuită de art. 88 din Constituție), nu se poate declanșa procedura de suspendare a Parlamentului (prerogativă atribuită de art. 89 din Constituție), nu se poate convoca un referendum național (prerogativă atribuită de art. 90 din Constituție).

Conform volumului ‘Constituția României revizuită. Comentarii și explicații’ (Mihai Constantinescu, Simina Tănăsescu, Ioan Moraru, Elena Simina Tănăsescu, 2003), vacanța funcției are semnificația că președintele, deși nu este demis, nu-și poate exercita atribuțiile. De aceea, se declanșează interimatul, conform art. 98 din Constituție. Acesta, însă, prin natura lui, nu poate fi decât provizoriu, întrucât președintele interimar nu se bucură de legitimitatea celui ales. De aceea, guvernul trebuie să organizeze scrutinul pentru alegerea noului președinte, în maximum trei luni de la data începerii interimatului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

150 de zile fără permis! O șoferiță vitezomană de 19 ani a rămas câteva luni pieton și a primit și o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor pentru reducerea accidentelor rutiere

În zilele de  8 și 9 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu polițișiii Serviciului Rutier au acționat, în intervalul orar 18:00-21:00 pe drumul județean D.J. 208H,  în comuna Prăjeni, DE 58 Flămânzi, DE 58 Copălău și DJ 208 H Cerbu/Coșula pentru prevenirea accidentelor rutiere și impunerea unui climat de siguranță rutieră în rândul participanților la trafic.

 

Astfel, au fost legitimate 78 de persoane și au fost controlate 70 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 37 sancțiuni contravenționale, în valoare de  peste 36.000 de lei.

 

Exemplu:

Publicitate

Amendă și 150 de zile fără permis

La data de 9 februarie 2025, pe drumul european DE 58, în localitatea Copălău, a fost depistat un autoturism, al cărui conducător auto a depășit limata legală de viteză și a efectuat depășirea mai multor autoturisme în zona de acțiune a indicatorului ”depășirea interzisă”.

 

Conducătorul auto, o tânără de 19 ani, a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de peste 3.200 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autoturisme pentru 150 de zile.

Citeste mai mult

Eveniment

Razie a polițișilor din Botoșani în Piața Centrală. Amenzi uriașe pentru comercializarea țigaretelor fără timbru de acciză

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu polițiștii de investigații criminale și cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și nr. 3 Hlipiceni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani.

 

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 09:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate 128 de persoane, dintre care 6 au fost conduse la sediul poliției unde, față de acestea a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, cu amendă în valoare totală de 700 de lei.

 

În același context au fost depistate trei persoane care ofereau spere vânzare țigarete de proveniență Republica Moldova, asupra lor fiind identificat aproximativ 200 de pachete cu țigarete. Acestea au fost confiscate, iar cele două persoane au fost sancționate contarvențional cu amendă în valoare totală de 60.000 de lei, pentru nerespectarea Codului fiscal.

De asemenena, au fost vizate arterele rutiere din proximitatea Pieței Centrale, fiind aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru abateri la regimul rutier.

Publicitate

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending