Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cei șase supereroi: Poveștile celor șase copii care au învins, chiar și la 540 de grame de viață. Cum putem sprijini alte cazuri

Publicat

Publicitate

Cei șase supereroi: Poveștile celor șase copii care au învins, chiar și la 540 de grame de viață. Aparatura medicală de ultimă generație îi ajută pe prematuri să meargă acasă

 

  • Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 120 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu 1.500 de echipamente vitale, investind 000.000 de euro;
  • Redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, resursă vitală pentru dotarea secțiilor și spitalelor de pediatrie

 

Publicitate

 

București, 19 decembrie 2023: La doar 550 de grame, doi copii care au împărțit același salon de terapie intensivă au învățat să respire singuri și vor putea merge acasă. Medicii au reușit să opereze o fetiță de doar 540 de grame și aparatura medicală performantă i-a susținut funcțiile vitale, până când a început să respire și să mănânce, ca orice nou-născut. Organizația Salvați Copiii România vă spune poveștile lui Ivan, Ionuț, Mirela, Alexandra, Virgil și Ioana, născuți cu prematuritate severă, și a curajului lor de a trăi: aparatura medicală de ultimă generație pe care o aveau maternitățile unde au venit pe lume a făcut diferența între reușită și dramă. Organizația Salvați Copiii, care a dotat până acum 120 de unități medicale din toate județele țării, lansează un apel către companiile din România, de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

 

Publicitate

La doar 700 de grame, Ivan învață să respire

Ivan a fost curios și hotărât. A venit pe lume prea devreme, la 26 de săptămâni, cu o greutate de doar 700 de grame. Prea mic și prea fragil, incubatorul a fost pentru el șansa la viață. A respirat ventilatorul pentru el, până când, încet, a învățat și Ivan să respire. Uneori obosește și atunci același ventilator îl susține și preia efortul. Prima lună de viață a fost o luptă continuă. Cu apariția unei complicații digestive severe, a fost nevoie de intervenție chirurgicală în incubator, fiind prea mic și instabil pentru a tolera transportul la sala de operații. Înarmat cu o voință de fier, întrece așteptările tuturor. Medicii din secția de terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” se bucură de fiecare gram câștigat, orice mică schimbare este un pas mare, spre casa unde îl așteaptă părinții.

 

Publicitate

750 de grame și o forță infinită de a trăi – povestea Mirelei

Mirela s-a născut prematur, la 29 de săptămâni, cântărind doar 750 de grame. Fetița asociază rapid o complicație severă digestivă cu perforație intestinală. Severitatea simptomelor impune intervenția chirurgicală la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, unde ajunge în a 3-a zi de viață.  Forța ei de a trăi a depășit toate problemele medicale: la două luni de la naștere, Mirela a plecat acasă.

 

540 de grame și un copil supererou – Alexandra

Născută la 24 de săptămâni, Alexandra cântărea doar 540 de grame. Cu toate sistemele și organele extrem de imature, îngrijirea și tratamentul ei au reprezentat o mare provocare. Pentru intervenția chirurgicală care i-a salvat viața, a fost nevoie de mobilizare multidisciplinară extinsă – neonatologie, anestezie, chirurgie și transfuzii, o pregătire minuțioasă cu 24 de ore anterior intervenției, elaborarea unui plan etapizat și transportul întregii aparaturi necesare terapiei unui pacient cu această greutate în sala de operații. Sfidând prognosticul și statisticile, Alexandra a reușit, la vârsta de 4 luni, să respire fără ventilator, să mănânce și să crească. La 6 luni, copila merge acasă. Toate aceste intervenții au fost posibile la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

 

La jumătate de kilogram fiecare, Virgil și Ioana au devenit prieteni de mici

Virgil și Ioana au fost de mici eroi. Ei au venit pe lume la 23, respectiv 26 de săptămâni de gestație, cu o greutate de 550 de grame fiecare, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, “Cuza-Voda”, Iași. Au cunoscut mult prea devreme dificultățile: respirație imposibilă fără ajutorul ventilatorului, puncții venoase multiple pentru a primi perfuzii și tratamente, monitorizări complexe, tubulețe pentru a primi alimentația necesară. Prietenos a fost doar incubatorul care le-a oferit căldură. Drumul până la externare a fost dificil, cu complicațiille obișnuite pentru această categorie de vârstă. La capătul a 120 de zile pentru Virgil și 115 pentru Ioana, copiii care s-au cunoscut în secția de terapie intensivă au plecat acasă. Când vor crește, părinții au promis că-i vor duce la joacă împreună.

 

Ionuț a fost operat în incubator și a învins

Ionuț cântărea exact 550 de grame, atunci când s-a născut. Plămânii îi erau extrem de imaturi. Nimeni nu credea că va supraviețui. Cu dificultăți de respirație specifice vârstei și greutății foarte mici a avut nevoie de îngrijire de specialitate. Timp de câteva luni, ventilatorul a respirat pentru și împreună cu el, i-a oferit căldura esențială, nutriția intravenoasă l-a hrănit. La 4 luni, Ionuț a plecat acasă împreună cu părinții. Medicii de la Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, unde Ionuț a venit pe lume, spun că au fost martorii unei dorințe de viață nemaipomenite.

 

 

 

Investiția în sistemul de sănătate, o prioritate zero a Salvați Copiii

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 120 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu 1.500 de echipamente vitale, investind 10.000.000 euro și susținând astfel tratamentul și sănătatea a peste 200.000 de copii.

 

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

 

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani au fost realizate 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi în competențe în ceea ce privește ecografia, ventilația și îngrijirea nou-născutului prematur.

 

Redirecționarea a 20% din impozitul pe profit către Salvați Copiii România, resursă vitală pentru dotarea maternităților și a secțiilor de pediatrie

 

Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România, de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

 

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca aici contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe site-ul Salvați Copiii. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2023.

 

Totodată, încurajăm companiile să depună la ANAF, până la data de 25.12.2023, Declarația 177, redirecționând astfel sumele aferente, conform legii, către Salvați Copiii. Declarația 177 și contractul le găsiți aici.

 

Sunt urgente dotările în următoarele unități medicale:

  • Vâlcea – Spitalul Orășenesc Horezu
  • Ilfov – Spitalul Județean de Urgență Ilfov
  • Iași – Spitalul Clinic Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iași
  • Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
  • Hunedoara – Spitalul Județean Deva
  • Mureș – Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș
  • Timiș – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara
  • București – Spitalul Clinic de Urgentă pentru Copii Maria Sklodowska Curie, Secție Clinica deTerapie Intensivă Neonatală
  • București – Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
  • București – Institutul Național pentru Sănatatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu.

 

Persoană de contact Salvați Copiii România:

Ștefania Mircea, Coordonator program, stefania.mircea@salvaticopiii.ro, tel. 0745.375.148.

______________

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu sprijină producătorii locali din Ștefănești

Publicat

Publicitate

Astăzi, Cătălin Silegeanu, Prim Vicepreședinte AUR și candidat la Senat, alături de Ariadna Cîrligeanu, candidat la Camera Deputaților, au vizitat piața din Ștefănești, unde s-au întâlnit cu producătorii locali pentru a discuta despre problemele cu care aceștia se confruntă și pentru a le oferi sprijinul necesar.

Cătălin Silegeanu a declarat: „Ne dorim să implementăm un cadru legal care să protejeze acești fermieri autentici de revânzătorii, cunoscuți sub numele de ‘samsari’, care nu produc, ci doar dețin un certificat de producător. Este esențial să asigurăm un mediu echitabil pentru cei care aduc pe piață produse de calitate.”

Ariadna Cîrligeanu a subliniat importanța susținerii micilor producători și a comunităților locale: „Este crucial să sprijinim inițiativele care contribuie la bunăstarea comunităților locale, sprijinind pe cei care muncesc pământul și aduc produse sănătoase pe masa fiecărui consumator.”

Publicitate

În cadrul discuțiilor, comercianții și-au exprimat îngrijorările în legătură cu scăderea puterii de cumpărare, o problemă care afectează activitatea piețelor locale și veniturile producătorilor. „Mulți oameni reușesc să facă cumpărături doar în zilele de salariu, ceea ce împiedică prosperitatea comunităților,” a adăugat Silegeanu.

AUR Botoșani se angajează să rămână alături de micii producători și să promoveze politici care să sprijine sustenabilitatea și dezvoltarea comunităților rurale din România.

CMF 11240014

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 14 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 14 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 14 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 11, 21, 18, 30, 10, 24

Publicitate

Loto 5/40: 12, 19, 34, 15, 29, 22

Joker: 14, 5, 13, 45, 6 + 4

Noroc: 0 8 7 2 7 3 3

Publicitate

Noroc Plus: 4 2 8 2 4 4

Super Noroc: 3 6 1 8 3 2

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine ar putea intra în turul II cu Marcel Ciolacu în alegerile prezidențiale. Sondaj INSCOP Research cu clasamentul pe procente

Publicat

Publicitate

Un nou sondaj INSCOP Research pentru alegerile prezidențiale arată că Marcel Ciolacu (PSD) conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR), cu 19,1%. Sondajul a fot realizat la comanda cotidianului „Libertatea” în perioada 7-12 noiembrie 2024, relatează alba24.ro.

Potrivit sursei citate, pe locurile următoare figurează Elena Lasconi (USR), 14,3%, Mircea Geoană (independent), 13,3%, urmat de Nicolae Ciucă (PNL), 9,1%.

Publicitate

„Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (74,6% din total eşantion) 25,3% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19,1% pentru George Simion (AUR), 14,3% pentru Elena Lasconi (USR), 13,3% pentru Mircea Geoană (independent), 9,1% pentru Nicolae Ciucă (PNL).

Rezultate asemănătoare în privința primelor două poziții au relevat și rezultatele unui sondaj CURS, de acum o săptămână.

Publicitate

Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,4% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,6%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,1%, pentru Cristian Terheş (PNCR) – 2,1%, pentru Ludovic Orban (PMP şi FD) – 1%.

Ana Birchall (independent) ar obţine 0,8%, Alexandra Păcuraru (ADN) – 0,6%. 0,3% dintre respondenţi indică alt candidat”, precizează comunicatul INSCOP Research, transmis joi AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă şi declară că vin sigur la vot (56,4% din total eşantion), 24,8% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 21,3% pentru George Simion (AUR), 14,3% pentru Elena Lasconi (USR), 12,2% pentru Mircea Geoană (independent), 8,8% pentru Nicolae Ciucă (PNL).

Publicitate

Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,5% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,3%.

Pentru Cristian Terheş (PNCR) ar vota 2% dintre alegători, pentru Ludovic Orban (PMP şi FD) ar vota 0,7%. Ana Birchall (independent) ar obţine 0,7%, iar Alexandra Păcuraru (ADN) 0,7%. 0,2% dintre respondenţi indică alt candidat.

„Sondajul INSCOP realizat la comanda Libertatea arată faptul că Marcel Ciolacu şi George Simion continuă să se afle pe primele două locuri. Prezenţa estimată raportată la populaţia rezidentă în România este de 56%.

Elementele de noutate sunt: ponderea nehotărâţilor (14% raportat la total eşantion şi aproape 10% raportat la respondenţii care declară că vor merge sigur la vot), ceea ce creşte nivelul de incertitudine cu privire la rezultatul final al alegerilor prezidenţiale şi ascensiunea oarecum neaşteptată a candidatului Călin Georgescu, care depăşeşte 5%, posibil pe fondul unei prezenţe active în spaţiul online, dar fără apariţii consistente în mass-media tradiţionale.

Pe simulările de tur 2, candidaţii care performează cel mai bine sunt Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, dar scorurile sunt foarte strânse”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea.

Datele au fost culese în perioada 7-12 noiembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2.95%, la un grad de încredere de 95%, precizează INSCOP Reserch.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Florin Gavril: PSD e singurul partid cu măsuri de stimulare a tinerilor care se angajează pentru prima dată și a companiilor

Publicat

Publicitate

Am participat la scrierea programului de guvernare pentru următorii 4 ani și am stabilit alături de colegii mei din toată țara că e nevoie de măsuri fiscale concrete prin care tinerii să fie sprijiniți să se angajeze pentru prima dată, când toate firmele cer experiență, iar aceștia nu o au ca proaspăt absolvenți. Soluțiile noastre sunt: prime de stabilitate pentru 2 ani pentru fiecare nou angajat, subvenție pentru companiile care îi angajează pe tinerii fără experiență pe piața muncii și programe de ucenicie pentu tinerii care vor să învețe o meserie”, a declarat Florin Gavril candidat PSD pentru Camera Deputaților.

Principalele măsuri prin care PSD susține tinerii absolvenți pentru primul loc de muncă:

  • Primă de stabilitate pe 2 ani pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă, cu contract pe perioadă nedeterminată. Valoarea primei este de 1.000 de lei lunar în primele 12 luni și 1.250 de lei lunar, în următoarele 12 luni.
  • Subvenție de 2.250 lei acordată angajatorilor timp de 12 luni pentru fiecare tânăr angajat pentru prima dată pe piața muncii sau un tânăr, cu vârsta sub 30 de ani, aflat în șomaj pe termen lung, de peste 6 luni, cu condiția menținerii raporturilor contractuale de muncă 18 luni de la data încadrării în muncă.
  • Programe pentru ucenicie destinate tinerilor. 320 milioane de lei pentru sprijinirea antreprenorilor care au nevoie să angajeze personal calificat, urmând ca angajatorul să asigure calificarea la locul de muncă pentru cei angajați.

PSD e singurul partid cu măsuri de stimulare a tinerilor care se angajează pentru prima dată și a companiilor care le oferă joburi stabile. Față de toate celelalte partide politice, PSD a organizat la nivel național consultări cu tinerii și companiile pentru a veni cu un program dedicat absolvenților de liceu și facultate, care nu au experiența cerută de toți angajatorii. Aceste măsuri sunt singura șansă de a integra sute de mii de tineri pe piața muncii într-un timp foarte scurt și de a beneficia de forță de muncă calificată și bine plătită pe domeniile de interes pentru companiile românești și internaționale care activează în țara noastră”, a subliniat candidatul PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/p/LgaBxQStdy3D9Xwq/

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending