Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cătălin Silegeanu: „Au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor”

Publicat

În pragul sarbătoririi Anului Nou, Primăria Municipiului Botoșani, susținută de consilierii locali PSD și Pro România, le-a pregătit botoșănenilor un cadou neașteptat,  mărirea taxelor și impozitelor cu peste 20%.

Știu că nu asta și-au dorit cetățenii de la primarul, în care și-au pus toate speranțele și i-au împărtășit doleanțele, dar cu părere de rău, constatăm cu toții că aceste măriri de taxe și impozite sunt singurele soluții găsite de edilul-șef al municipiului Botoșani, pentru a putea face față situației economice din cadrul institiției, pe care se spune prin târg, că ar conduce-o.

De alte soluții, eu personal nu am auzit, deși tare mi-ar fi plăcut să avem un primar cu viziune, care să fi gasit suficiente idei care să poată genera venituri pentru municipalitate, gândindu-mă numai la câte instituții sunt în subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani.

Din păcate, nu avem acel primar al faptelor, al soluțiilor, avem un primar comod și limitat în activitatea sa profesională și care nu prea vrea să-și bată capul pentru cetățenii care l-au ales. Ghinionul nostru… și nu spun asta pentru că am fost unul dintre contracandidații actualului primar la ultimele alegeri locale, dar botoșănenii trebuie să realizeze ca ceea ce s-a votat atunci, asta avem acum! Un primar incapabil de a găsi soluții financiare la problemele existente din cadrul Primăriei Botoșani, care acum  de sărbători, între Craciun și Anul Nou, aruncă în aer planurile botoșănenilor, care cei mai mulți dintre ei au bugetul familiei foarte limitat, întrucât  orice cheltuială în plus îi poate afecta.

Primarul Cosmin Andrei, împreună cu consilierii locali PSD și Pro România, care au votat proiectul inițiat de edilul-șef, au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele economice ale municipalității, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor, dar asta se întâmplă când nu ai experiența unui bun manager, de a conduce o firmă sau o instituție, ci ai doar experiență politică!!!

Soluții ar fi fost și fără această creștere de taxe și impozite și le-am enumerat de multe ori, însă mai ușor le-a fost aleșilor locali să  pună toată această povară pe umerii botoșănenilor, care au printre cele mai mici venituri din țară.

Consider că, trebuiau identificate solutiile ce generau venituri si anume: miscorarea angajatilor neproductivi din aparatul Primariei, crearea unor strategii pentru aducerea companiilor din subordinea Primariei pe profit, generarea de venituri prin monitorizarea financiară, cheltuieli versus încasări, a companiilor din subordinea Primariei. Nu vreau sa plictisesc opinia publica cu aceste soluții pentru ca le-am mai enumerat de „n” ori.

Sper ca botoșănenii sa realizeze că primarul și Consiliul Local,  in loc sa gaseasca solutii au venit cu cea mai simplă si comodă măsură: mărirea taxelor si impozitelor. Prin urmare, mă întreb cu ce e Cosmin Andrei diferit fata de alti politicieni? Ce schimbari a adus in Primarie si Botosaniului ? Nimic!

Se poate lăuda doar cu câteva străduțe asfaltate și un loc de joacă modernizat, în rest putem spune până în prezent că a mărit taxe peste taxe, a promis si  cam atat!

În condițiile în care, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, sunt curios daca se va anunta castigatorul licitatiei privind modernizarea Teatrului „Mihai Eminescu”  pentru că așa a promis, că până la sfarsitul lunii decembrie va anunta castigatorul. Dar sincer, sunt sceptic cu privire la acest aspect…

Să nu mai vorbim ca suntem în stand-by și cu proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai si stăm la „mâna” unuia, care cred ca va da cu banul,  în cele din urmă, întrucât din câte se pare, decizii gândite și asumate, nu poate lua.

Deci, dragii mei botoșăneni, vom vedea cât de curând dacă vom avea modernizat orasul cu tramvaie sau se va renunta la fondurile europene. Un primar adevarat, corect și sigur pe el, ar iesi public să raspundă la toate aceste intrebari, pe care mulți  dintre botoșăneni le-ar fi adresat edilului-șef, dacă ar avea ocazia.

În ceea ce-l privește pe domnul viceprimar, Liviu Toma, consider că nu a inteles nici pana acum că se află în slujba cetateanului, si nu în slujba interesului primarului, contribuind  la ultima ședință de CL, la jocul PSD-ului, sau se gândește doar să-și protejeze postul de viceprimar?

Am observat că în plenul ședinței de miercuri, domnul Toma a făcut comparatie cu nivelul taxelor la alte UAT-urile din tara, insa îmi pare rău că domnia sa nu face o comparatie si cu nivelul economic, la companiile ce dezvolta afaceri acolo, precum si la nivelul salarial pe care il primeste fiecare cetatean in parte. Abordarea domniei sale trebuia facuta invers, care este procentul pe care il castiga un cetatean, versus taxele pe care trebuie sa le achite. Din cate se stie in Botosani, cel mai mare angajator ramane in domeniul confectiilor. Cred ca domnul Toma a folosit ca un pretext acestă comparatie, neavand un argument real, concis, care sa susțină cu adevarat, alegerea pe care a luat-o dumnealui, votand cresterea taxelor cu peste 20%.

Dar, uite așa își dau seama și botoșănenii cam ce au votat și poate până la următoarele alegeri se vor lămuri în totalitate, de actuala clasă politică și vor înțelege că Botoșani-ul are nevoie de o altfel de politică, de un altfel de primar, de  un om cu tărie de caracter, care să-și asume toate acțiunile, chiar dacă uneori  ar risca. Condiția e ca totul să fie pentru dezolvarea orașului nostru și pentru intereresul cetățenilor. Atat! Nimic mai mult!

Nu pot să nu remarc și faptul că miercuri a fost pentru prima oara cand domnul primar nu a participat la sedința Consiliului Local al Municipiului Botoșani, cel mai probabil a încercat prin absența sa, de edil-șef al orașului, să nu-si  asocieze imaginea  cu această crestere a taxelor si impozitelor, deși el a fost cel care a  girat prin pozitia sa, aceasta crestere cu peste 20%.

 

Cătălin Silegeanu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Educație

FOTO: Formare a cadrelor didactice la Praga și Budapesta prin proiectul de Acreditare Erasmus+ al ISJ Botoșani

Publicat

În perioada 26 noiembrie 2023 – 1 decembrie 2023, în cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus nr. de referință 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060615, Program Erasmus+, acțiunea cheie 1, Mobilităţi, Educaţie şcolară (SCH), implementat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în calitate de beneficiar/coordonator de consorțiu, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, 5 școli din mediul rural din județul Botoșani au avut parte de o experiență educațională deosebită prin participarea cadrelor didactice la două cursuri de formare, privind utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) în educație, desfășurate la Praga și Budapesta.  

La aceste cursuri au participat 15 cadre didactice din următoarele unități de învățământ din consorțiu: Școala Gimnazială Nr. 1 Românești, Școala Gimnazială Nr. 1 Călărași, Școala Gimnazială Nr. 1 Răchiți, Școala Gimnazială Nr. 1 Santa Mare și Școala Gimnazială Nr. 1 Văculești.

Programele de formare au fost concepute pentru a explora și implementa modalități inovatoare de integrare a tehnologiei în procesul de predare-învățare. Participanții au avut acces la resursele și practicile de ultimă generație din domeniul tehnologiei educaționale, contribuind astfel la creșterea nivelului de competențe digitale în rândul cadrelor didactice.

În cadrul cursurilor desfășurate la Praga și Budapesta, formarea și interacțiunea dintre cadrele didactice și experții internaționali a fost facilitată prin ateliere practice, discuții și activități de grup, consolidând astfel o rețea durabilă de colaborare.

Nu au lipsit nici activitățile de promovare a interculturalității care au avut ca obiective cunoașterea locurilor vizitate, a tradițiilor și a culturii locale. Activitățile au oferit oportunități cadrelor didactice de a interacționa cu locuitori locali și de a se familiariza cu sistemele educaționale din cele două țări.

Pe parcursul formărilor, au fost create și diseminate materiale educaționale digitale, care vor fi ulterior integrate în lecții, contribuind și evidențiind rolul important al tehnologiei în procesul educațional.

Cursurile au oferit idei creative pentru incluziunea și motivarea elevilor prin metode inovatoare, prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) în educație.

Proiectul de Acreditare Erasmus 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060615, Program Erasmus+, acțiunea cheie 1, Mobilități, Educație școlară (SCH), implementat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, reprezintă un exemplu elocvent al modului în care programele Erasmus+ contribuie la îmbunătățirea calității educației prin facilitarea schimburilor de experiență și de bune practici la nivel internațional.

Citeste mai mult

Eveniment

Zanco, microtelefonul de 7 centimetri, a fost introdus în penitenciar ascuns într-o ciocolată

Publicat

Un astfel de telefon a fost trimis către un deținut închis în penitenciarul Aiud, iar modul în care fost ascuns este unul inedit. Cazul a fost făcut public într-o hotărâre la Judecătoria Aiud, în data de 28 noiembrie 2023, scrie alba24.ro.

Zanco Fly este cel mai mic telefon din lume și ar fi fost creat special pentru a fi introdus în închisori.  Telefonul are opțiuni de disimulare a vocii. Asta face ca vocea unui deținut să nu fie recunoscută în convorbiri.

Mai exact telefonul de 2 centimetri lățime și 7 lungime a fost ascuns într-o ciocolată.

Chiar și ascuns, telefonul a fost găsit de polițiștii de penitenciar de la Aiud. Cazul este detaliat de magistrații Judecătoriei Aiud care recent au decis ca telefonul să fie confiscat.

Telefonul a fost obiectul central al unui dosar penal deschis în anul 2020 pentru introducerea de obiecte ilegale în penitenciar.

Două femei, mama și soția unui deținut aflat pe atunci închis la Aiud au vrut să îi ducă un pachet bărbatului. Înainte să ajungă în Alba s-au întâlnit cu un bărbat care le-a dat un pachet în plus, pentru o altă persoană închisă în penitenciar.

 

 

În pachetul respectiv, într-o ciocolată se afla ascuns și Zanco, cel mai mic telefon din lume.

Femeile au mers la în data de 4 ianuarie 2020 și au dus pachetele la Penitenciar. În timpul controlului polițiștii au descoperit telefonul ascuns în ciocolată. Drept urmare s-a deschis un dosar penal.

Între timp, dosarul a fost clasat, dar telefonul a rămas în depozitul Penitenciarului Aiud. În data de 28 noiembrie 2023, magistrații au dispus ca dispozitivul să fie confiscat.

Cel mai mic telefon din lume
Zanco Fly a fost produs de o companie din Marea Britanie și costă doar 25 de lire. Din câte se pare este unul dintre cele mai folosite telefoane mobile de către dețiunți, deoarece poate fi introdus dar și ascuns cu ușurință în penitenciare.

Poate să stea în standby timp de 3 zile, fără să fie încărcat și dispune de 13 moduri de schimb a vocii.

Mai exact vocea celui care îl folosește poate suna ca o femeie, dacă este bărbat, sau invers, persoană în vârstă, copil, ca o rață, un robot sau chiar ca Optimus Prime din Transformers.

sursă foto: caputră ecran, YouTube, Ixum Support.

Citeste mai mult

Eveniment

Douăzeci de utilaje de deszăpezire și 180 de tone material antiderapant „au luptat” cu prima ninsoare la Botoșani

Publicat

Consiliul Județean Botoșani a întreprins toate demersurile astfel încât și în această iarnă, circulația pe drumurile județene pe care le administrează prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Astfel, ca urmare a apariției precipitațiilor sub formă de ninsoare în cantități semnificative, au fost mobilizate echipele de intervenție ale DJDP în vederea asigurării viabilității drumurilor județene și pentru prevenirea apariției blocajelor în trafic.

În acest context, în decursul nopții precedente, pe drumurile județene au acționat un număr de 20 de utilaje de deszăpezire, reprezentând lame și răspânditoare, fiind folosite aproximativ 180 de tone material antiderapant. La acest moment toate tronsoanele de drum județean sunt deschise circulației pe ambele sensuri de mers, iar starea de viabilitate a drumurilor județene este monitorizată în permanență.

„Am acționat încă de la apariția primelor manifestări ale fenomenelor specifice iernii, pe toate cele patru zone de deszăpezire, punând accent pe drumurile cu un trafic intens. În condițiile meteo date, situația de pe drumurile județene este bună, nu s-au înregistrat situații care să pună în dificultate intervențiile drumarilor. În continuare toți șefii bazelor de deszăpezire patrulează și verifică starea drumurilor, fiecare bază este dotată cu absolut tot ce este nevoie, ceea ce va determina intervenții rapide și eficiente. Cu toate acestea, participanții la trafic trebuie să ia în considerare circulația în condiții de iarnă, să-și echipeze corespunzător autoturismele și să adapteze viteza la condițiile de trafic, conform legii”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Reamintim faptul că, înainte de a porni în călătorie, șoferii pot afla starea drumurilor apelând la Dispeceratul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, telefon 0231/510.792.

Citeste mai mult

Eveniment

Comuna sărăciei lucii renaște datorită investițiilor și spiritului civic. Localnicii au reparat benevol școala

Publicat

Comuna Dimăcheni, din județul Botoșani, este formată din trei sate cu doar 1.300 de suflete. Situată în mijlocul unei câmpii arse de soare sau de vânt, localitatea a fost mai mereu un pol al sărăciei în nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Pe teritoriul comunei nu-și avea sediul niciun agent economic iar localnicii trăiau doar din agricultură de subzistență. În sat nu au fost niciodată rețele de apă și canalizare, iar majoritatea ulițelor erau cel mult pietruite și se transformau în adevărate mlaștini atunci când ploua.

Școala din localitate, deși învață acolo 200 de preșcolari și școlari, nu a fost reabilitată de cel puțin trei decenii. Comuna a ajuns celebră la nivel național fiindcă elevii erau obligați să meargă la niște toalete de coșmar de prin anii ‘60, un fel de „găuri” insalbure, în curte. Singurul loc cât de cât civilizat era Primăria Dimăcheni.

Sărăcia de la capătul României
Din 2004 și până în 2020, localitatea a avut același primar social-democrat. Localnicii au suferit cel mai mult din cauza lipsei apei, seceta făcând ravagii în timpul verii.

„Cel mai greu era pentru vite. Și așa suntem amărâți, dacă mai rămânem și fără apă este dezastru. Că în rest nu avem nimic. Nici canalizare, nici drumuri, nici nimic. Suntem la capătul lumii. Nici măcar magazine nu prea sunt”, mărturisește o localnică trecută de 50 de ani.

O altă problemă o reprezenta școala. „Ne era și teamă să nu se înece copiii la bude acolo. Niște găuri în pământ și-atât! Mai ales de ăștia mici ne era frică să nu cadă”, spune un alt sătean.

Oamenii au fost revoltați și de faptul că sediul primăriei beneficia de tot ce era necesar, în timp ce școala nu avea nici măcar gard. „La Primărie erau și bucătărieu și WC-uri frumoase. Și copiii noștri mergeau la gaură, în curte”, spune o femeie cu doi copii.

Școală reabilitată cu oameni din sat
Sătui de sărăcie, localnicii au „schimbat macazul”, iar la alegerile din 2020 au votat un alt primar, Marinel Moruz, un fermier de 37 de ani, din comună. În plus, oamenii au început să-și facă singuri ceea ce aveau nevoie. Un exemplu este reabilitarea școlii din comună.

Citește și: Primarul care vrea să închidă primăria. Instituţia a intrat în colaps după mărirea lefurilor. „N-am bani de nimic. Nici de utilităţi, nici de salarii. Zero!“

Au fost refăcute toate interioarele, inclusiv toaletele vechi. Oamenii au lucrat în echipe, cât timp putea fiecare. Cinci dintre localnici, care primeau ajutor social în baza Legii 416, au lucrat zilnic, iar ceilalți în funcție de cât le permitea timpul liber.

Un lucru este cert, acum, școala din Dimăcheni arată ca nouă. Primăria a cheltuit doar 65.000 de lei, prețul aferent materialelor, scutind sumele uriașe cu manopera și toate procedurile aferente.

Autoritățile locale au accesat și fonduri europene guvernamentale pentru a realizarea rețelei de apă și canalizare în comună, dar și a altor lucrări de modernizare a școlii, inclusiv realizarea unui teren de sport modern, din fonduri proprii, în condițiile în care, pentru prima dată în istoria comunei, există un excedent financiar care va fi reinvestit în lucrări edilitare.

„Anul trecut, am avut un excedent de 830.000 lei, bani pe care i-am oprit pentru cofinanțare în cazul în care apar noi proiecte. Pe Anghel Saligny am avut depuse trei proiecte, dar ne-au aprobat doar două. Am prins proiect de realizare a aducțiunii de apă, tot Dimăcheniul și Mateieni. Pentru apă, valoarea este de aproximativ zece milioane de lei, iar pentru canalizare, cel de-al doilea proiect aprobat, opt milioane de lei”, a precizat Marinel Moruz, primarul din Dimăcheni.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending