Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cătălin Silegeanu: „Au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor”

Publicat

Publicitate

În pragul sarbătoririi Anului Nou, Primăria Municipiului Botoșani, susținută de consilierii locali PSD și Pro România, le-a pregătit botoșănenilor un cadou neașteptat,  mărirea taxelor și impozitelor cu peste 20%.

Știu că nu asta și-au dorit cetățenii de la primarul, în care și-au pus toate speranțele și i-au împărtășit doleanțele, dar cu părere de rău, constatăm cu toții că aceste măriri de taxe și impozite sunt singurele soluții găsite de edilul-șef al municipiului Botoșani, pentru a putea face față situației economice din cadrul institiției, pe care se spune prin târg, că ar conduce-o.

De alte soluții, eu personal nu am auzit, deși tare mi-ar fi plăcut să avem un primar cu viziune, care să fi gasit suficiente idei care să poată genera venituri pentru municipalitate, gândindu-mă numai la câte instituții sunt în subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani.

Din păcate, nu avem acel primar al faptelor, al soluțiilor, avem un primar comod și limitat în activitatea sa profesională și care nu prea vrea să-și bată capul pentru cetățenii care l-au ales. Ghinionul nostru… și nu spun asta pentru că am fost unul dintre contracandidații actualului primar la ultimele alegeri locale, dar botoșănenii trebuie să realizeze ca ceea ce s-a votat atunci, asta avem acum! Un primar incapabil de a găsi soluții financiare la problemele existente din cadrul Primăriei Botoșani, care acum  de sărbători, între Craciun și Anul Nou, aruncă în aer planurile botoșănenilor, care cei mai mulți dintre ei au bugetul familiei foarte limitat, întrucât  orice cheltuială în plus îi poate afecta.

Primarul Cosmin Andrei, împreună cu consilierii locali PSD și Pro România, care au votat proiectul inițiat de edilul-șef, au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele economice ale municipalității, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor, dar asta se întâmplă când nu ai experiența unui bun manager, de a conduce o firmă sau o instituție, ci ai doar experiență politică!!!

Soluții ar fi fost și fără această creștere de taxe și impozite și le-am enumerat de multe ori, însă mai ușor le-a fost aleșilor locali să  pună toată această povară pe umerii botoșănenilor, care au printre cele mai mici venituri din țară.

Publicitate

Consider că, trebuiau identificate solutiile ce generau venituri si anume: miscorarea angajatilor neproductivi din aparatul Primariei, crearea unor strategii pentru aducerea companiilor din subordinea Primariei pe profit, generarea de venituri prin monitorizarea financiară, cheltuieli versus încasări, a companiilor din subordinea Primariei. Nu vreau sa plictisesc opinia publica cu aceste soluții pentru ca le-am mai enumerat de „n” ori.

Sper ca botoșănenii sa realizeze că primarul și Consiliul Local,  in loc sa gaseasca solutii au venit cu cea mai simplă si comodă măsură: mărirea taxelor si impozitelor. Prin urmare, mă întreb cu ce e Cosmin Andrei diferit fata de alti politicieni? Ce schimbari a adus in Primarie si Botosaniului ? Nimic!

Se poate lăuda doar cu câteva străduțe asfaltate și un loc de joacă modernizat, în rest putem spune până în prezent că a mărit taxe peste taxe, a promis si  cam atat!

Publicitate

În condițiile în care, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, sunt curios daca se va anunta castigatorul licitatiei privind modernizarea Teatrului „Mihai Eminescu”  pentru că așa a promis, că până la sfarsitul lunii decembrie va anunta castigatorul. Dar sincer, sunt sceptic cu privire la acest aspect…

Să nu mai vorbim ca suntem în stand-by și cu proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai si stăm la „mâna” unuia, care cred ca va da cu banul,  în cele din urmă, întrucât din câte se pare, decizii gândite și asumate, nu poate lua.

Deci, dragii mei botoșăneni, vom vedea cât de curând dacă vom avea modernizat orasul cu tramvaie sau se va renunta la fondurile europene. Un primar adevarat, corect și sigur pe el, ar iesi public să raspundă la toate aceste intrebari, pe care mulți  dintre botoșăneni le-ar fi adresat edilului-șef, dacă ar avea ocazia.

În ceea ce-l privește pe domnul viceprimar, Liviu Toma, consider că nu a inteles nici pana acum că se află în slujba cetateanului, si nu în slujba interesului primarului, contribuind  la ultima ședință de CL, la jocul PSD-ului, sau se gândește doar să-și protejeze postul de viceprimar?

Am observat că în plenul ședinței de miercuri, domnul Toma a făcut comparatie cu nivelul taxelor la alte UAT-urile din tara, insa îmi pare rău că domnia sa nu face o comparatie si cu nivelul economic, la companiile ce dezvolta afaceri acolo, precum si la nivelul salarial pe care il primeste fiecare cetatean in parte. Abordarea domniei sale trebuia facuta invers, care este procentul pe care il castiga un cetatean, versus taxele pe care trebuie sa le achite. Din cate se stie in Botosani, cel mai mare angajator ramane in domeniul confectiilor. Cred ca domnul Toma a folosit ca un pretext acestă comparatie, neavand un argument real, concis, care sa susțină cu adevarat, alegerea pe care a luat-o dumnealui, votand cresterea taxelor cu peste 20%.

Dar, uite așa își dau seama și botoșănenii cam ce au votat și poate până la următoarele alegeri se vor lămuri în totalitate, de actuala clasă politică și vor înțelege că Botoșani-ul are nevoie de o altfel de politică, de un altfel de primar, de  un om cu tărie de caracter, care să-și asume toate acțiunile, chiar dacă uneori  ar risca. Condiția e ca totul să fie pentru dezolvarea orașului nostru și pentru intereresul cetățenilor. Atat! Nimic mai mult!

Nu pot să nu remarc și faptul că miercuri a fost pentru prima oara cand domnul primar nu a participat la sedința Consiliului Local al Municipiului Botoșani, cel mai probabil a încercat prin absența sa, de edil-șef al orașului, să nu-si  asocieze imaginea  cu această crestere a taxelor si impozitelor, deși el a fost cel care a  girat prin pozitia sa, aceasta crestere cu peste 20%.

 

Cătălin Silegeanu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Lotul ISU Botoșani pe podium în cadrul etapei zonale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență

Publicat

Publicitate

În perioada 23-25 iulie, la Bacău, s-a desfășurat etapa zonală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, reunind echipele de salvatori de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și Iași. Competiția a cuprins patru probe: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” și „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”.

Lotul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani a obținut rezultate foarte bune, urcând pe podium la mai multe probe. Aceștia au ocupat locul I la proba pe echipe „Realizarea dispozitivului de intervenție” și locul al II-lea la probele „Ștafeta 4×100 m”, „Pista cu obstacole” și „Scara de fereastră”, terminând pe locul al II-lea în clasamentul general. De asemenea, sg. maj. Baltag Andrei din cadrul ISU Botoșani a contribuit semnificativ la aceste performanțe, obținând locul I la proba individuală „Pista cu obstacole”, un timp record al competițiilor zonale.

În competiția organizată de ISU Bacău, pompierii din cele șapte județe și-au testat abilitățile în cadrul probelor menționate, demonstrându-și profesionalismul și pregătirea temeinică.

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a fost format din:

1. Căpitan Adrian Gabriel Loluță – conducător de lot
2. Plutonier adjutant Sobariu Dorin – antrenor / concurent
3. Plutonier adjutant șef Dutcovschi Doru – concurent
4. Plutonier adjutant Honciuc Ionuț – concurent
5. Plutonier Ochian Andrei – concurent
6. Sergent major Baltag Andrei – concurent
7. Soldat Dascălu Bogdan – concurent
8. Soldat Roman Andrei – concurent
9. Soldat Silion Cosmin – concurent
10. Soldat Dutcovschi Eusebiu – concurent
11. Soldat Amariei Răzvan – concurent

Obiectivul fundamental al competiției este dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență. Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaționale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internațional de Prevenire și Stingere a Incendiilor (CTIF).

Publicitate

Punctajul obținut în cadrul tuturor etapelor zonale din țară va fi analizat, iar echipele cu cei mai buni timpi vor participa la etapa națională ce se va desfășura în perioada 20-23 august, la Piatra Neamț.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Temperaturile vor urca până la 35-36 de grade

Publicat

Publicitate

Vremea se încălzește din nou în următoarea perioadă. Vor fi maxime peste 35 de grade, mai ales în regiunile sud-vestice. Vor mai fi ploi și furtuni, însă cantitățile de precipitații vor fi mai puține până la mijlocul lunii august.

Temperaturile vor urca până la 35-36 de grade atât la începutul săptămânii viitoare, cât și în 2-6 august, în vest și sud. Apoi vor coborî brusc sub 30 de grade, pentru câteva zile.

Perioade cu ploi și furtuni sunt anunțate în 4-9 august în Transilvania și în nord-est.

Vremea în Alba în weekend 26 – 28 iulie: Revin temperaturile caniculare. Prognoza meteo pe localități din județ

După 11 august, regimul de temperatură se stabilizează la valori de 28-29 de grade în Transilvania și nord-est, respectiv 30-31 de grade în vest și sud.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni până în 26 august.

Publicitate

Vremea în săptămâna 29 iulie – 4 august

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice. Vor fi și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Publicitate

Vremea în săptămâna 5-11 august

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

Vremea în săptămâna 12-18 august

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 19-26 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest va avea o tendință ușor deficitară.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Carambol pe o stradă din municipiul Suceava. Două persoane încarcerate

Publicat

Publicitate

Accident cumplit pe o stradă intens circulată din Municipiul Suceava, patru persoane ajungând la spital după o ciocnire între trei maşini.

Impactul a fost atât de violent încât două victime au rămas încarcerate.

Martori la accident, mai mulţi trecători au sunat speriaţi la 112, iar imediat la faţa locului au ajuns mai multe echipaje de intervenţie.

Victimele au fost transportate de urgenţă la spital.

„Este vorba despre un accident rutier între trei autoturisme din care au rezultat patru victime, două dintre aceste rămânând încarcerate.

Victimele rămase blocate în autoturisme au fost extrase şi predate echipajelor medicale şi paramedicale”, a trasmis ISU Suceava.

Publicitate

O a cincea persoană implicată în evenimentul rutier nu a avut nevoie de îngrijirile medicilor.

Sursa nordestnews.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Arhivele Naționale pot crește după bunul plac tarifele pentru eliberarea documentelor

Publicat

Publicitate

Până la ultima modificare survenită, tarifele pentru operațiunile de arhivă erau stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice prin Ordinul 299/29.05.2023. La acest moment prin adoptarea tacită de către Parlament, fără o dezbatere publică, prin modificarea art. 29 alin. (3) din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 republicată s-a statuat altceva, informează ADEVĂRUL. Tarifele maximale pentru operațiunile de arhivă nu vor mai fi stabilitate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) ca până acum, ci de Arhivele Naționale, după adoptarea tacită în Parlament a unor modificări.

 

„Un subiect mai puțin cunoscut și aparent de un interes mai scăzut este reprezentat de modul în care a fost modificată Legea Arhivelor Naționale, fără nicio dezbatere publică, dar având un impact semnificativ asupra rolului, atribuțiilor și efectelor asupra operatorilor economici care prestează servicii arhivistice contra cost. Aceste tipuri de servicii sunt accesate, la un moment dat, de către fiecare dintre cetățeni, fie că vorbim despre înscrisuri din arhivă în legătură cu vechimea în muncă pentru stabilirea drepturilor de pensie, fie pentru acte de stare civilă sau acte de proprietate”, avertizează sindicatul Europol.

Până la ultima modificare survenită, tarifele pentru operațiunile de arhivă erau stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice prin Ordinul 299/29.05.2023. La acest moment prin adoptarea tacită de către Parlament, fără o dezbatere publică, prin modificarea art. 29 alin. (3) din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 republicată s-a statuat:

„Serviciile arhivistice prestate în condițiile alin. (1) de către operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naționale, după consultarea operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice”.

Practic, arată sindicaliștii, din acest moment angajaților din Arhivele Naționale li se atribuie întreaga responsabilitate a stabilirii cuantumurilor tarifelor, iar Casa Națională de Pensii dispare din peisaj și nu mai are nicio răspundere, cum a avut până la apariția noii modificări legislative.

Publicitate

„Evident, toate aceste responsabilități nu doar că nu au venit la pachet cu drepturi salariale aferente, ci nici măcar inechitatea salarială existentă din 2017 nu a fost rezolvată între angajații structurilor județene și a structurii centrale de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Este foarte interesant cum modificările asupra atribuțiilor angajaților Arhivelor Naționale se realizează de pe o zi pe alta, în timp ce discriminările salariale se reportează de la un an la altul, precizându-se că nu e facil să intervii legislativ”, susțin sindicaliștii.

Mai mult, angajații Casei Naționale de Pensii, indiferent că vorbim de structuri teritoriale sau nu, beneficiază de o salarizare corectă și echitabilă, în timp ce instituția Arhivelor Naționale a rămas singura instituție în care mai persistă discriminarea salarială între aparatul central și structurile teritoriale, deși angajații serviciilor județene au făcut demersuri începând cu luna ianuarie a anului curent pentru eliminarea inechităților, dar fără vreun rezultat favorabil.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending