Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cătălin Silegeanu: „Au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor”

Publicat

Publicitate

În pragul sarbătoririi Anului Nou, Primăria Municipiului Botoșani, susținută de consilierii locali PSD și Pro România, le-a pregătit botoșănenilor un cadou neașteptat,  mărirea taxelor și impozitelor cu peste 20%.

Știu că nu asta și-au dorit cetățenii de la primarul, în care și-au pus toate speranțele și i-au împărtășit doleanțele, dar cu părere de rău, constatăm cu toții că aceste măriri de taxe și impozite sunt singurele soluții găsite de edilul-șef al municipiului Botoșani, pentru a putea face față situației economice din cadrul institiției, pe care se spune prin târg, că ar conduce-o.

De alte soluții, eu personal nu am auzit, deși tare mi-ar fi plăcut să avem un primar cu viziune, care să fi gasit suficiente idei care să poată genera venituri pentru municipalitate, gândindu-mă numai la câte instituții sunt în subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani.

Publicitate

Din păcate, nu avem acel primar al faptelor, al soluțiilor, avem un primar comod și limitat în activitatea sa profesională și care nu prea vrea să-și bată capul pentru cetățenii care l-au ales. Ghinionul nostru… și nu spun asta pentru că am fost unul dintre contracandidații actualului primar la ultimele alegeri locale, dar botoșănenii trebuie să realizeze ca ceea ce s-a votat atunci, asta avem acum! Un primar incapabil de a găsi soluții financiare la problemele existente din cadrul Primăriei Botoșani, care acum  de sărbători, între Craciun și Anul Nou, aruncă în aer planurile botoșănenilor, care cei mai mulți dintre ei au bugetul familiei foarte limitat, întrucât  orice cheltuială în plus îi poate afecta.

Primarul Cosmin Andrei, împreună cu consilierii locali PSD și Pro România, care au votat proiectul inițiat de edilul-șef, au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele economice ale municipalității, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor, dar asta se întâmplă când nu ai experiența unui bun manager, de a conduce o firmă sau o instituție, ci ai doar experiență politică!!!

Soluții ar fi fost și fără această creștere de taxe și impozite și le-am enumerat de multe ori, însă mai ușor le-a fost aleșilor locali să  pună toată această povară pe umerii botoșănenilor, care au printre cele mai mici venituri din țară.

Publicitate

Consider că, trebuiau identificate solutiile ce generau venituri si anume: miscorarea angajatilor neproductivi din aparatul Primariei, crearea unor strategii pentru aducerea companiilor din subordinea Primariei pe profit, generarea de venituri prin monitorizarea financiară, cheltuieli versus încasări, a companiilor din subordinea Primariei. Nu vreau sa plictisesc opinia publica cu aceste soluții pentru ca le-am mai enumerat de „n” ori.

Sper ca botoșănenii sa realizeze că primarul și Consiliul Local,  in loc sa gaseasca solutii au venit cu cea mai simplă si comodă măsură: mărirea taxelor si impozitelor. Prin urmare, mă întreb cu ce e Cosmin Andrei diferit fata de alti politicieni? Ce schimbari a adus in Primarie si Botosaniului ? Nimic!

Se poate lăuda doar cu câteva străduțe asfaltate și un loc de joacă modernizat, în rest putem spune până în prezent că a mărit taxe peste taxe, a promis si  cam atat!

Publicitate

În condițiile în care, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, sunt curios daca se va anunta castigatorul licitatiei privind modernizarea Teatrului „Mihai Eminescu”  pentru că așa a promis, că până la sfarsitul lunii decembrie va anunta castigatorul. Dar sincer, sunt sceptic cu privire la acest aspect…

Să nu mai vorbim ca suntem în stand-by și cu proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai si stăm la „mâna” unuia, care cred ca va da cu banul,  în cele din urmă, întrucât din câte se pare, decizii gândite și asumate, nu poate lua.

Deci, dragii mei botoșăneni, vom vedea cât de curând dacă vom avea modernizat orasul cu tramvaie sau se va renunta la fondurile europene. Un primar adevarat, corect și sigur pe el, ar iesi public să raspundă la toate aceste intrebari, pe care mulți  dintre botoșăneni le-ar fi adresat edilului-șef, dacă ar avea ocazia.

Publicitate

În ceea ce-l privește pe domnul viceprimar, Liviu Toma, consider că nu a inteles nici pana acum că se află în slujba cetateanului, si nu în slujba interesului primarului, contribuind  la ultima ședință de CL, la jocul PSD-ului, sau se gândește doar să-și protejeze postul de viceprimar?

Am observat că în plenul ședinței de miercuri, domnul Toma a făcut comparatie cu nivelul taxelor la alte UAT-urile din tara, insa îmi pare rău că domnia sa nu face o comparatie si cu nivelul economic, la companiile ce dezvolta afaceri acolo, precum si la nivelul salarial pe care il primeste fiecare cetatean in parte. Abordarea domniei sale trebuia facuta invers, care este procentul pe care il castiga un cetatean, versus taxele pe care trebuie sa le achite. Din cate se stie in Botosani, cel mai mare angajator ramane in domeniul confectiilor. Cred ca domnul Toma a folosit ca un pretext acestă comparatie, neavand un argument real, concis, care sa susțină cu adevarat, alegerea pe care a luat-o dumnealui, votand cresterea taxelor cu peste 20%.

Dar, uite așa își dau seama și botoșănenii cam ce au votat și poate până la următoarele alegeri se vor lămuri în totalitate, de actuala clasă politică și vor înțelege că Botoșani-ul are nevoie de o altfel de politică, de un altfel de primar, de  un om cu tărie de caracter, care să-și asume toate acțiunile, chiar dacă uneori  ar risca. Condiția e ca totul să fie pentru dezolvarea orașului nostru și pentru intereresul cetățenilor. Atat! Nimic mai mult!

Nu pot să nu remarc și faptul că miercuri a fost pentru prima oara cand domnul primar nu a participat la sedința Consiliului Local al Municipiului Botoșani, cel mai probabil a încercat prin absența sa, de edil-șef al orașului, să nu-si  asocieze imaginea  cu această crestere a taxelor si impozitelor, deși el a fost cel care a  girat prin pozitia sa, aceasta crestere cu peste 20%.

 

Cătălin Silegeanu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Polițiștii au reușit să dea de urma celor doi copii din Botoșani, dați dispăruți după ce nu s-au mai întors de la școală

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au reușit în timp record să dea de urma celor doi copii care fuseseră dați dispăruți de familie. Oamenii legii au cerut ajutor de la populație pentru găsirea a doi adolescenți de 13 ani, din locuri diferite , dispăruți la ore diferite, dar care au provocat disperare membrilor familiei după ce nu s-au mai întors acasă.

Băiatul 13 ani, din satul și comuna Dersca, a părăsit domiciliul ieri, în jurul orei 14.00, și nu și-a mai  contactat familia. Ailoaie Vlăduț Gabriel se deplasa cu o bicicletă de culoare gri. „Minorul a fost identificat în municipiul Dorohoi. Acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, au dat asigurări polițiștii în această dimineață, prin purtătorul de cuvânt al instituției.

În aceeași zi, dispăruse de la domiciliu BEJUJȘCĂ MARIA SABINA,  din satul Draxini, comuna Bălușeni, de 13 ani, care a plecat de dimineață la școală și   nu și-a contactat familia. „Minora a fost identificată în trenul Botoșani- București, fiind preluată de polițiști. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, au transmis polițiștii cu privire la acest caz.

Publicitate

Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele în care acești copii au ales să recurgă la acest gest care a pus pe jar comunitățile din care fac parte.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Vasilisc

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Vasilisc, originar din satul Humialon, din Eparhia Amasiei, a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305) și a fost nepotul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Împreună cu Eutropiu și Cleonic, a propovăduit minunile săvârșite de unchiul său, Teodor Tiron, încercând să-i convertească pe păgânii din regiune la creștinism și dărâmând o statuie a zeiței Artemis. După sfârșitul mucenicesc al Sfântului și Marelui Mucenic Teodor Tiron, în februarie, anul 304, Vasilisc a fost închis împreună cu Eutropie și Cleonic, ostași și prieteni ai unchiului său. Între timp, în locul guvernatorului Puplie a venit Asclipiodot. Acesta era originar din Frigia (Asia Mică) și un mare persecutor al creștinilor. Aflând de răbdarea și pătimirea Sfântului Teodor Tiron, a poruncit ca cei trei întemnițați să fie aduși la judecată înaintea lui. Asclipiodot a încercat în zadar să îi convingă pe cei trei mucenici să jertfească zeilor. Mai întâi, l-a momit pe Eutropiu, invitându-l la o recepție bogată. Sfântul va refuza cu cuvintele psalmistului: „Fericit bărbatul care nu a umblat în sfatul necredincioșilor” (Ps. 1,1). Guvernatorul încearcă să îl corupă oferindu-i o mare sumă de bani. Eutropiu răspunde amintindu-i politicianului de soarta trădătorului Iuda. Văzând că nu reușește cu Eutropiu, Asclipiodot a încercat cu Cleonic și Vasilisc. La tentativele acestuia, ei oferă un răspuns magnific: „Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel întărit pe piatra credinței în Iisus Hristos, astfel și noi credem și ne întărim în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh. Că nu va putea diavolul să ne despartă pe noi, pe care ne-a însoțit Hristos cu sfânta credință și cu dragostea Sa. Căci, precum o sfoară, fiind împletită în trei, nu se rupe, astfel și noi, aceștia trei, vom rămâne tari. Și, precum Preasfânta Treime este nedespărțită, asemenea și noi suntem nedespărțiți cu credința și nedeosebiți cu dragostea.” Pentru această mărturisire, cei trei vor fi supuși la chinuri îngrozitoare. În timpul suferințelor, Sfântul Eutropiu se ruga: „Ajută-ne, Doamne, să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, așa cum l-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.” Drept răspuns la rugăciunii, Hristos Însuși li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu un alai de îngeri și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: „Priviți, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveți viață veșnică”. Prin voință divină, soldații împreună cu alți martori s-au învrednicit să aibă și ei aceeași viziune și au cerut guvernatorului să pună capăt torturilor. Au loc alte tentative de corupere, la care cei trei nu cedează. Astfel, Sfinții Eutropiu și Cleonic au primit cununa muceniciei prin crucificare în orașul Pontine Amasea (Asia Mică) pe 3 martie 308. Însă Sfântul Vasilisc a fost trimis înapoi în temniță unde a rămas mai mult timp. A avut acolo viziunea premonitorie a morții sale prin martiriu, așa că le-a cerut gardienilor să-l lase să se întoarcă în orașul natal pentru a-și lua rămas bun de la familia sa. Obținând acordul lor, a mers acasă și i-a anunțat pe părinții săi că va fi martirizat, cerându-le să păstreze credința creștină. Atunci când noul guvernator Agrippa a aflat de eliberarea lui Vasilisc, i-a pedepsit pe gardieni și a trimis câțiva soldați să-l caute și să-l aducă în lanțuri la închisoarea din Comana Pontica. Aceștia legându-l și încălțându-l cu încălțăminte de fier care aveau într-însele multe cuie ascuțite, l-au gonit tocmai spre drumul Comanelor. Cu prilejul unui popas în satul Dacnon, la o femeie pe nume Traiani, soldații l-au legat de un paltin uscat, cu mâinile îndărăt și au plecat să mănânce la un han de pe marginea drumului. Chinuit de sete, Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu și, a apărut un izvor într-o stâncă de lângă el, iar copacul a înverzit. Alertați de zgomot, soldații au ieșit din han și văzând minunea, au crezut în Hristos și l-au dezlegat. Mai târziu, Vasilisc a fost adus în fața guvernatorului Agrippa, care a încercat să-l forțeze să aducă o jertfă zeilor romani în schimbul vieții sale. A refuzat, spunând că l-a lăudat pe Dumnezeu în fiecare oră a vieții sale și nu avea nevoie să facă sacrificii. S-a rugat cu tărie și a făcut să se pogoare foc din cer, arzând capiștea idolilor și pe idolul din ea, Apolon. Atunci, mâniindu-se foarte guvernatorul și pornindu-se cu urgie, a poruncit să i se taie capul și să i se arunce trupul în râu; și așa și-a luat cununa muceniciei, întru slava și lauda Dumnezeului nostru, Amin.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: O casă din Cătămărăști Deal s-a aprins în toiul nopții. Două ore au luptat pompierii cu focul

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit, în această noapte, într-o gospodărie din localitatea Cătămărăști Deal. O casă cu etaj a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza jarului căzut din centrala termică pe materiale combustibile. Când s-a produs evenimentul, în locuință erau proprietarii și trei copii. Aceștia au fost treziți din somn de un zgomot puternic care venea dinspre camera centralei, lipită de casă. Au reușit să iasă afară și au văzut că flăcările s-au extins de la anexă, la acoperișul locuinței, dar și bunurile aflate la etajul clădiri.

Un vecin a sunat după ajutor, în timp ce proprietarul a încercat să limiteze pagubele și a scos din interiorul casei o butelie.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, șase echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu cinci autospeciale de stingere cu apă, dar și o ambulanță SMURD.

Publicitate

Pompierii au constatat faptul că ardeau acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, dar și bunurile depozitate la etaj, existând pericolul de propagare a flăcărilor la camerele de la parter. Intervenția a durat mai bine de două ore.

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pentru a preveni astfel de evenimente,ISU Botoșani vă recomandăm:

Publicitate

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

▪️nu introduceți în sobă sau centrală termice lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪️nu lăsați ușa sobei/ centralei termice deschisă;

Publicitate

▪️nu supraîncălziți soba;

✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

Publicitate

✔️stingeți focul pe timpul nopții;

▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.


Citeste mai mult

Eveniment

Un băiețel din Dersca a plecat de acasă la amiază și nu s-a mai întors. Dacă îl vedeți sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat în această seară că efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca, care astăzi, în jurul orei 14:00, a părăsit domiciliul iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Ailoaie Vlăduț Gabriel se deplasa cu o bicicletă de celulare gri și are următoarele semnalmente: 1,60 m înălțime 45 de kg, păr brunet ochi albaștri.

La momentul plecării purta pantaloni și hanorac de culoare neagră, tricou alb. De asemenea, purta un ghiozdan pe spate.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending