Connect with us

Eveniment

Cătălin Silegeanu: „Au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor”

Publicat

În pragul sarbătoririi Anului Nou, Primăria Municipiului Botoșani, susținută de consilierii locali PSD și Pro România, le-a pregătit botoșănenilor un cadou neașteptat,  mărirea taxelor și impozitelor cu peste 20%.

Știu că nu asta și-au dorit cetățenii de la primarul, în care și-au pus toate speranțele și i-au împărtășit doleanțele, dar cu părere de rău, constatăm cu toții că aceste măriri de taxe și impozite sunt singurele soluții găsite de edilul-șef al municipiului Botoșani, pentru a putea face față situației economice din cadrul institiției, pe care se spune prin târg, că ar conduce-o.

De alte soluții, eu personal nu am auzit, deși tare mi-ar fi plăcut să avem un primar cu viziune, care să fi gasit suficiente idei care să poată genera venituri pentru municipalitate, gândindu-mă numai la câte instituții sunt în subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani.

Din păcate, nu avem acel primar al faptelor, al soluțiilor, avem un primar comod și limitat în activitatea sa profesională și care nu prea vrea să-și bată capul pentru cetățenii care l-au ales. Ghinionul nostru… și nu spun asta pentru că am fost unul dintre contracandidații actualului primar la ultimele alegeri locale, dar botoșănenii trebuie să realizeze ca ceea ce s-a votat atunci, asta avem acum! Un primar incapabil de a găsi soluții financiare la problemele existente din cadrul Primăriei Botoșani, care acum  de sărbători, între Craciun și Anul Nou, aruncă în aer planurile botoșănenilor, care cei mai mulți dintre ei au bugetul familiei foarte limitat, întrucât  orice cheltuială în plus îi poate afecta.

Primarul Cosmin Andrei, împreună cu consilierii locali PSD și Pro România, care au votat proiectul inițiat de edilul-șef, au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele economice ale municipalității, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor, dar asta se întâmplă când nu ai experiența unui bun manager, de a conduce o firmă sau o instituție, ci ai doar experiență politică!!!

Soluții ar fi fost și fără această creștere de taxe și impozite și le-am enumerat de multe ori, însă mai ușor le-a fost aleșilor locali să  pună toată această povară pe umerii botoșănenilor, care au printre cele mai mici venituri din țară.

Consider că, trebuiau identificate solutiile ce generau venituri si anume: miscorarea angajatilor neproductivi din aparatul Primariei, crearea unor strategii pentru aducerea companiilor din subordinea Primariei pe profit, generarea de venituri prin monitorizarea financiară, cheltuieli versus încasări, a companiilor din subordinea Primariei. Nu vreau sa plictisesc opinia publica cu aceste soluții pentru ca le-am mai enumerat de „n” ori.

Sper ca botoșănenii sa realizeze că primarul și Consiliul Local,  in loc sa gaseasca solutii au venit cu cea mai simplă si comodă măsură: mărirea taxelor si impozitelor. Prin urmare, mă întreb cu ce e Cosmin Andrei diferit fata de alti politicieni? Ce schimbari a adus in Primarie si Botosaniului ? Nimic!

Se poate lăuda doar cu câteva străduțe asfaltate și un loc de joacă modernizat, în rest putem spune până în prezent că a mărit taxe peste taxe, a promis si  cam atat!

În condițiile în care, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, sunt curios daca se va anunta castigatorul licitatiei privind modernizarea Teatrului „Mihai Eminescu”  pentru că așa a promis, că până la sfarsitul lunii decembrie va anunta castigatorul. Dar sincer, sunt sceptic cu privire la acest aspect…

Să nu mai vorbim ca suntem în stand-by și cu proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai si stăm la „mâna” unuia, care cred ca va da cu banul,  în cele din urmă, întrucât din câte se pare, decizii gândite și asumate, nu poate lua.

Deci, dragii mei botoșăneni, vom vedea cât de curând dacă vom avea modernizat orasul cu tramvaie sau se va renunta la fondurile europene. Un primar adevarat, corect și sigur pe el, ar iesi public să raspundă la toate aceste intrebari, pe care mulți  dintre botoșăneni le-ar fi adresat edilului-șef, dacă ar avea ocazia.

În ceea ce-l privește pe domnul viceprimar, Liviu Toma, consider că nu a inteles nici pana acum că se află în slujba cetateanului, si nu în slujba interesului primarului, contribuind  la ultima ședință de CL, la jocul PSD-ului, sau se gândește doar să-și protejeze postul de viceprimar?

Am observat că în plenul ședinței de miercuri, domnul Toma a făcut comparatie cu nivelul taxelor la alte UAT-urile din tara, insa îmi pare rău că domnia sa nu face o comparatie si cu nivelul economic, la companiile ce dezvolta afaceri acolo, precum si la nivelul salarial pe care il primeste fiecare cetatean in parte. Abordarea domniei sale trebuia facuta invers, care este procentul pe care il castiga un cetatean, versus taxele pe care trebuie sa le achite. Din cate se stie in Botosani, cel mai mare angajator ramane in domeniul confectiilor. Cred ca domnul Toma a folosit ca un pretext acestă comparatie, neavand un argument real, concis, care sa susțină cu adevarat, alegerea pe care a luat-o dumnealui, votand cresterea taxelor cu peste 20%.

Dar, uite așa își dau seama și botoșănenii cam ce au votat și poate până la următoarele alegeri se vor lămuri în totalitate, de actuala clasă politică și vor înțelege că Botoșani-ul are nevoie de o altfel de politică, de un altfel de primar, de  un om cu tărie de caracter, care să-și asume toate acțiunile, chiar dacă uneori  ar risca. Condiția e ca totul să fie pentru dezolvarea orașului nostru și pentru intereresul cetățenilor. Atat! Nimic mai mult!

Nu pot să nu remarc și faptul că miercuri a fost pentru prima oara cand domnul primar nu a participat la sedința Consiliului Local al Municipiului Botoșani, cel mai probabil a încercat prin absența sa, de edil-șef al orașului, să nu-si  asocieze imaginea  cu această crestere a taxelor si impozitelor, deși el a fost cel care a  girat prin pozitia sa, aceasta crestere cu peste 20%.

 

Cătălin Silegeanu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

CUTREMUR de peste 5 grade pe scara Richter în România. A avut loc la adâncimea de 6.4 kilometri

Publicat

Uu cutremur a zguduit marți seara, în jurul orei 20.26, zona Crișana, Arad, fiind un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 24kilometri E de Arad, 50 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 93 kilometri N de Reșița.

Reprezentanții ISU Arad anunță că sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga.

„Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.

Citeste mai mult

Administratie

Începe construirea noii creșe de la Bucecea. Amplasamentul a fost predat constructorului

Publicat

Liderii administrației publice de la Bucecea au anunțat astăzi că s-a făcut un nou pas pentru construirea noii creșe de la Bucecea.

Anunțul a fost făcut de Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea, care a explicat că a predat amplasamentul constructorului pentru obiectivul “Construire creșă mică” în orașul Bucecea.

Noua investiție va fi realizată cu finanțare europeană prin PNRR de la Compania Națională pentru Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării,  Lucrărilor Publice și Administrației.

Valoarea investiției actualizate este de 5.500.000 lei ( 1.100.000 euro ), clădirea fiind pe model NZEP cu eficientă ridicată energetică ( Pompe de căldură, panouri fotovoltaice, etc), termenul de execuție fiind de 12 luni.

“Constructorul va demara efectiv lucrările de săptămâna viitoare, până atunci începe organizarea de șantier. Construcția va avea o amprenta la sol de aproximativ 1244 mp, și va avea spații de joacă pentru copii atât în interior cât și în exterior, camere pentru îngrijitori, bucătărie, spații recreative, spații de odihnă, spălătorie etc.”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Citeste mai mult

Educație

Se stinge GREVA profesorilor? Zece mii de cadre didactice s-au întors la cursuri. Profesorii din Botoșani, în top 5

Publicat

Peste 10.000 de cadre didactice din România s-au întors la catedră. Potrivit Ministerului Educației, la nivel național, în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice, relatează alba24.ro.

Situația la nivel național

Potrivit Ministerului Educației, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023, situația la nivel național se prezintă astfel:

În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, în 6 iunie se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice

La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

Niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.

Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.

Întâlnire între sindicate, părinți și Ministerul Educației

Referitor la întâlnirea desfășurată marți, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale.

De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă, a anunțat ministerul, într-un comunicat.

Citeste mai mult

Administratie

Hlipiceni: Un nou MONUMENT dedicat EROILOR neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial

Publicat

Un nou monument dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial va fi inaugurat la mijlocul aceste săptămâni în județul Botoșani, mai exact în comuna Hlipiceni, un monument care a fost realizat Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru și autoritățile din România cu sprijinul unui sculptor din Soroca, Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a condus astăzi cea de-a doua ședință de organizare a festivității de dezvelire și sfințire a ”Monumentului dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” din comuna Hlipiceni.

Ceremonialul militar și religios va avea loc joi, 8 iunie 2023, la ora 11:00.

”Monumentul dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” a fost edificat în centrul comunei Hlipiceni, cu rol de obiectiv comemorativ și memorial, prin strădania Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei și cu sprijinul primăriei Hlipiceni, în memoria ostașilor din satul Hlipiceni, care și-au jertfit viața pentru țară și credință, a transmis prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending