Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cătălin Silegeanu: „Au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor”

Publicat

Publicitate

În pragul sarbătoririi Anului Nou, Primăria Municipiului Botoșani, susținută de consilierii locali PSD și Pro România, le-a pregătit botoșănenilor un cadou neașteptat,  mărirea taxelor și impozitelor cu peste 20%.

Știu că nu asta și-au dorit cetățenii de la primarul, în care și-au pus toate speranțele și i-au împărtășit doleanțele, dar cu părere de rău, constatăm cu toții că aceste măriri de taxe și impozite sunt singurele soluții găsite de edilul-șef al municipiului Botoșani, pentru a putea face față situației economice din cadrul institiției, pe care se spune prin târg, că ar conduce-o.

De alte soluții, eu personal nu am auzit, deși tare mi-ar fi plăcut să avem un primar cu viziune, care să fi gasit suficiente idei care să poată genera venituri pentru municipalitate, gândindu-mă numai la câte instituții sunt în subordinea Primăriei și Consiliului Local Botoșani.

Publicitate

Din păcate, nu avem acel primar al faptelor, al soluțiilor, avem un primar comod și limitat în activitatea sa profesională și care nu prea vrea să-și bată capul pentru cetățenii care l-au ales. Ghinionul nostru… și nu spun asta pentru că am fost unul dintre contracandidații actualului primar la ultimele alegeri locale, dar botoșănenii trebuie să realizeze ca ceea ce s-a votat atunci, asta avem acum! Un primar incapabil de a găsi soluții financiare la problemele existente din cadrul Primăriei Botoșani, care acum  de sărbători, între Craciun și Anul Nou, aruncă în aer planurile botoșănenilor, care cei mai mulți dintre ei au bugetul familiei foarte limitat, întrucât  orice cheltuială în plus îi poate afecta.

Primarul Cosmin Andrei, împreună cu consilierii locali PSD și Pro România, care au votat proiectul inițiat de edilul-șef, au ales calea cea mai ușoară pentru a rezolva problemele economice ale municipalității, aruncând povara financiară pe umerii cetățenilor, dar asta se întâmplă când nu ai experiența unui bun manager, de a conduce o firmă sau o instituție, ci ai doar experiență politică!!!

Soluții ar fi fost și fără această creștere de taxe și impozite și le-am enumerat de multe ori, însă mai ușor le-a fost aleșilor locali să  pună toată această povară pe umerii botoșănenilor, care au printre cele mai mici venituri din țară.

Publicitate

Consider că, trebuiau identificate solutiile ce generau venituri si anume: miscorarea angajatilor neproductivi din aparatul Primariei, crearea unor strategii pentru aducerea companiilor din subordinea Primariei pe profit, generarea de venituri prin monitorizarea financiară, cheltuieli versus încasări, a companiilor din subordinea Primariei. Nu vreau sa plictisesc opinia publica cu aceste soluții pentru ca le-am mai enumerat de „n” ori.

Sper ca botoșănenii sa realizeze că primarul și Consiliul Local,  in loc sa gaseasca solutii au venit cu cea mai simplă si comodă măsură: mărirea taxelor si impozitelor. Prin urmare, mă întreb cu ce e Cosmin Andrei diferit fata de alti politicieni? Ce schimbari a adus in Primarie si Botosaniului ? Nimic!

Se poate lăuda doar cu câteva străduțe asfaltate și un loc de joacă modernizat, în rest putem spune până în prezent că a mărit taxe peste taxe, a promis si  cam atat!

Publicitate

În condițiile în care, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, sunt curios daca se va anunta castigatorul licitatiei privind modernizarea Teatrului „Mihai Eminescu”  pentru că așa a promis, că până la sfarsitul lunii decembrie va anunta castigatorul. Dar sincer, sunt sceptic cu privire la acest aspect…

Să nu mai vorbim ca suntem în stand-by și cu proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai si stăm la „mâna” unuia, care cred ca va da cu banul,  în cele din urmă, întrucât din câte se pare, decizii gândite și asumate, nu poate lua.

Deci, dragii mei botoșăneni, vom vedea cât de curând dacă vom avea modernizat orasul cu tramvaie sau se va renunta la fondurile europene. Un primar adevarat, corect și sigur pe el, ar iesi public să raspundă la toate aceste intrebari, pe care mulți  dintre botoșăneni le-ar fi adresat edilului-șef, dacă ar avea ocazia.

Publicitate

În ceea ce-l privește pe domnul viceprimar, Liviu Toma, consider că nu a inteles nici pana acum că se află în slujba cetateanului, si nu în slujba interesului primarului, contribuind  la ultima ședință de CL, la jocul PSD-ului, sau se gândește doar să-și protejeze postul de viceprimar?

Am observat că în plenul ședinței de miercuri, domnul Toma a făcut comparatie cu nivelul taxelor la alte UAT-urile din tara, insa îmi pare rău că domnia sa nu face o comparatie si cu nivelul economic, la companiile ce dezvolta afaceri acolo, precum si la nivelul salarial pe care il primeste fiecare cetatean in parte. Abordarea domniei sale trebuia facuta invers, care este procentul pe care il castiga un cetatean, versus taxele pe care trebuie sa le achite. Din cate se stie in Botosani, cel mai mare angajator ramane in domeniul confectiilor. Cred ca domnul Toma a folosit ca un pretext acestă comparatie, neavand un argument real, concis, care sa susțină cu adevarat, alegerea pe care a luat-o dumnealui, votand cresterea taxelor cu peste 20%.

Dar, uite așa își dau seama și botoșănenii cam ce au votat și poate până la următoarele alegeri se vor lămuri în totalitate, de actuala clasă politică și vor înțelege că Botoșani-ul are nevoie de o altfel de politică, de un altfel de primar, de  un om cu tărie de caracter, care să-și asume toate acțiunile, chiar dacă uneori  ar risca. Condiția e ca totul să fie pentru dezolvarea orașului nostru și pentru intereresul cetățenilor. Atat! Nimic mai mult!

Nu pot să nu remarc și faptul că miercuri a fost pentru prima oara cand domnul primar nu a participat la sedința Consiliului Local al Municipiului Botoșani, cel mai probabil a încercat prin absența sa, de edil-șef al orașului, să nu-si  asocieze imaginea  cu această crestere a taxelor si impozitelor, deși el a fost cel care a  girat prin pozitia sa, aceasta crestere cu peste 20%.

 

Cătălin Silegeanu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Concertul de pricesne și cântări religioase „Răsărit-a primăvara”, la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Organizat de Protopopiatul Dorohoi, la inițiativa Departamentul de Misiune și Tineret, în colaborare cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” prin susținerea pr. director Petru-Georgel Chichioacă, evenimentul, prezentat de prof. Marinela Ciucur, a avut loc în data de 21 aprilie, orele 17.00, în Sala Teatrului din Dorohoi, continuând tradiția concertelor dedicate praznicelor împărătești. 

Urcând pe scara postului, ne primenim cămările sufletelor noastre cu rugăciune, fapte bune și milostenie, iar cei care au darul cântului înalță glasurile lor, aducând slăvire Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, în municipiul Dorohoi, a avut loc un eveniment de suflet, un concert de pricesne și cântări religioase, intitulat Răsărit-a primăvara.

Pe scenă, în clădirea a cărei existență se datorează pr. prof. dr. Dumitru Furtună (1890 – 1965), folclorist, istoric și ctitor de cultură, întemeietorul seminarului dorohoian, au urcat numeroși tineri soliști talentați, precum și grupuri vocale, coruri din zona Protopopiatului Dorohoi:

Publicitate

-Corul Haris și Grupul psaltic Agnus ale Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi (dirijor, prof. Răzvan Sarafim)

-Grupul vocal Datina străbună de la Școala gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți (dirijor, prof. Marinela Ciucur)

-Grupul vocal al Parohiei Dersca (dirijor, Cristian Maleș)

Publicitate

-Maria Mălășincu, de la Parohia Dumbrăvița

-Grupul vocal al Parohiei Mihăileni (dirijor, Sebastian Hrinciuc)

-Grupul vocal al Liceului „Regina Maria” – Dorohoi (dirijor, pr. prof. Ciprian Șoptică)

Publicitate

-Ana Maria și Ioana Ilaș, de la Parohia Prelipca

-Grupul vocal Trifoiașii de la Parohia Hilișeu Horia (dirijor, Anamaria Pînzariu Murariu)

-Lavinia Muraru, de la Parohia Satu Nou, Cordăreni

Publicitate

-Ansamblul Cordăreanca de la Cordăreni (dirijor, prof. Mirela Munteanu)

-Corul George Enescu, (dirijor, prof. Gheorghina Gușulei)

-Lorena Dupu-Andrișan & Grupul Cununița

-Corul Ecclesia al preoților din Protopopiatul Dorohoi

„Cu toții suntem împliniți sufletește de frumusețea acestor pricesne, termen care înseamnă în limba slavonă veche cântare de preaslăvire a lui Dumnezeu, cântate în momentul împărtășirii, sinonim al termenului chinonic, pentru ca mai târziu priceasnă să fie interpretată de popor și să devină apropiată sufletelor credincioșilor. Pricesnele ne pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Avem multe proiecte comune, între protopopiat și seminar, prin implicarea profesorilor și elevilor, care constituie un îndemn pentru alți copii să-și dorească să devină elevi ai Seminarului din Dorohoi, pentru că ne dorim să creștem valoarea acestei școli. Cei care doresc să ia contact cu școala pot face aceasta în cadrul zilelor porților deschise și să se înscrie pentru admitereea care se apropie. Dorim tuturor post cu folos, binecuvântat de Dumnezeu, iar bucuria primită astăzi în suflete să se adauge la ceea ce vom trăi în perioada care urmează, ca să întâmpinăm cu lumină în suflet sărbătoarea luminii și a bucuriei!”, a mărturisit pr. prof.  Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului din Dorohoi

„Aș vrea să cred că seara aceasta a meritat din plin, pentru că am încercat să punem înaintea dumneavoastră tot ce este mai frumos, mai curat și mai plin de lumină în sufletele noastre, ale celor care facem parte din familia Protopopiatului, preoți, credincioși, tineri și copii, pentru a ne bucura de taina Crucii și de taina Învierii lui Hristos, o taină cerească, dumnezeiască și mântuitoare. Mulțumim frumos tuturor participanților, dirijorilor și coordonatorilor de grup, prof. Marinela Ciucur, gazda evenimentului, partenerilor Primăria și Consiliul local al Municipiului Dorohoi, partenerilor media Doxologia Media, DorohoiNews, Realitatea Dorohoiană, fotograf Cosmin Gorgan, video pr. Ionuț Crețu, prof. Liviu Ciulei și Iustin Ciucur pentru sonorizare, redacției „Slova creștină de Dorohoi” pr. Cosmin Pristavu, pr. Teodor Budacă, pr. Ciprian Șoptică și pr. Ionuț Crețu. Calde mulțumiri și recunoștință pentru că ați ales să ne împărtășim împreună din frumosul tainei de credință ortodoxă!”, a declarat părintele Ionuț-Ștefan Apetrei, protopop de Dorohoi. (pr. prof. Cosmin Pristavu Constantin)

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Patru posturi scoase la concurs, din sursă externă

Publicat

Publicitate

Patru posturi scoase la concurs, din sursă externă

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Sunt vizate:

Publicitate

– două posturi de ofițer la avizare-autorizare https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1678 ;

– un post de ofițer la control și activități preventive

https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1698;

Publicitate

– un post de ofițer la comunicații și tehnologia informației

https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1680.

Informații suplimentare despre condițiile pentru participarea la concurs, perioadele de înscriere, documentele necesare pentru constituirea dosarelor de candidat și organizarea concursurilor se pot obține accesând portalul „HUB de servicii și informații la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Publicitate

La accesarea https://hub.mai.gov.ro, persoanele interesate trebuie să urmeze mai mulți pași, astfel:

– alegerea secțiunii „CARIERĂ MAI” – serciviul pentru recrutare în vederea ocupării unor funcții vacante;

– selectarea județului Botoșani, a statutului profesional „cadru militar” și a armei „situații de urgență”;

Publicitate

– consultarea anunțurilor publicate, de unde se pot afla toate informațiile referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite și pașii de urmat pentru a participa la concursuri;

Cererile de înscriere și dosarele de recrutare, în volum complet, se transmit la adresa de e-mail specificată în fiecare anunț.

Persoanele intereste de participarea la concursuri trebuie să citească cu atenție anunțurile și celelalte documente postate pe HUB și, dacă îndeplinesc toate condițiile menționate, să completeze cererea de înscriere și să pregătească dosarele de recrutare în termenele indicate.

Alte informații pot fi obținute și la Serviciul Resurse Umane, la telefon 0231/508128, în fiecare zi lucrătoare, între orele 09.00 – 15.00.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Exercițiu de evacuare în caz de incendiu, la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani

Publicat

Publicitate

La ora 10:00, a sunat alarma de incendiu la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani. Din fericire, a fost vorba doar de un exercițiu organizat de pompieri, la solicitarea cadrelor didactice.

La auzul semnalelor acustice, elevii au reacționat imediat și, însoțiți de profesori, au ieșit din clase în mod organizat și s-au deplasat la locul de adunare.

Aici, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au transmis elevilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:

Publicitate

– anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;

– părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

– urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!

Publicitate

– când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

 

Publicitate

În cazul unui incendiu în locuință, elevii au fost învățați să:

– anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;

– să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;

Publicitate

– să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);

– dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;

– să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau alte bunuri de valoare.

Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de pompieri în misiuni, la fața locului fiind prezent și un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

La final, copiii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C.”, „Nu tremur la cutremur”, „Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău”, „Îndepărtează pericolele. Protejează-i pe cei dragi!” și „Viziune 2020”.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Activitatea s-a desfășurat la solicitatea unității de învățământ, în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Momente emoționante la Grădinița Liceului „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii care deprind meseria de croitor la Liceul Textil din municipiul Botoșani au avut ocazia să învețe în timpul acestui post ce înseamnă să împletești  fapta de milostenie cu înmulțirea talantului ce ți-a fost dat de Bunul Dumnezeu. Beneficiarii au fost micuții de la Grădinița liceului amintit, care începând de săptămâna aceasta au pătuțurile primenite cu lenjerii nou-nouțe, cusute de frații lor mai mari de la Profesională.

Materia primă, aleasă cu motive tradiționale românești, a fost pusă la dispoziție prin grija enoriașilor din Parohia „Sfânta Cruce” din municipiul Botoșani, păstoriți de părintele paroh Ioan Iordachi. Doamna profesoară, inginerul Maria Baida, s-a ocupat de finisarea lenjeriilor, îndrumându-i cu pricepere și răbdare pe elevii de la clasa a III A de la Școala profesională din cadrului Liceului Textil.

Luni, micuții au fost vizitați de părintele Iordachi și de elevii mai mari de la Profesională care au predat 60 de seturi de lenjerii, iar copiii le-au mulțumit așa cum știu ei mai bine. Cu sfială și candoarea specifică, copilașii de la Grădinița Liceului Textil au cântat și au spus poezii cu specific pascal, reușind să ofere un adevărat spectacol plin de emoție care l-a surprins chiar și pe părintele Ioan Iordachi.

Publicitate

„Lăsați copiii să vină la Mine”

Micuții de Grădinița Liceului “Alexandru cel Bun” și copiii unei grupe de la Grădinița cu program prelungit Nr 23 din municipiu s-au întâlnit din nou cu părintele Ioan Iordachi, de această dată în casa lui Dumnezeu, la Biserica „Sfânta Cruce” din municipiul Botoșani.

„Astăzi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am săvârșit dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite (a Sfântului Grigorie Dialogul). Cu această ocazie s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului copiii de la Grădinița Liceului “Alexandru cel Bun” și copiii unei grupe de la Grădinița cu program prelungit Nr 23 din municipiu. Cinste părinților, educatorilor și personalului de la aceste grădinițe iar pe copii să-i ocrotească Dumnezeu împreună cu toți sfinții și Măicuța Domnului, pentru că ei sunt viitorul Bisericii și al țării”, a spus la finalul slujbei părintele Ioan Iordachi.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending