Connect with us

Eveniment

Care sunt simptomele FLURONA, combinația dintre gripă și Covid. Cât de periculoasă este dubla infecție

Publicat

Publicitate

În România au apărut deja situații în care unele persoane fac și gripă și COVID în același timp, iar termenul s-a consacret relativ recent pentru această combinație nefericită este cel de „Flurona”. 

Flurona provine din rădăcinile flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, cel gripal (flu) și rona (de la corona), relatează alba24.ro.

Însumarea simptomelor aferente COVID și gripei duce la o simptomatologie „mult mai zgomotoasă”, potrivit medicilor.

Cum ne dăm seama dacă avem ”flurona”?

Ambii viruși provoacă infecții respiratorii și sunt transmise prin picăturile mici pe care le respirăm, tușim sau strănutăm.

Pot provoca un spectru larg de boli, de la infecții relativ ușoare sau asimptomatice, până la boli severe sau deces.

Citește și Primele cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19, KRAKEN, confirmate în România

Simptomele flurona sunt asemănătoare cu ale gripei:

Publicitate
  • stare general brusc modificată,
  • dureri de intensitate mare
  • dureri musculare, articulare
  • dureri de cap
  • posibil simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale
  • evoluţie imprevizibilă a bolii
  • senzația că ai fost bătut

Riscul de a avea complicaţii creşte în situația în care cele două virusuri se combină, mai ales la persoanele vulnerabile.

Riscului sunt expuși și copiii de până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii.

Medicii recomandă testarea cu testele rapide, iar dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital.

Cât de periculoasă este combinația dintre Covid și gripă?

În special la persoanele cu factori de bază, apariția unei astfel de infecții concomitente poate agrava complicațiile cauzate de COVID-19, spun specialiștii.

Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Wuhan, China, au coinfectat în mod deliberat celule sau șoareci vii cu virusul gripal A și SARS-CoV-2 și au descoperit că acest lucru a stimulat intrarea virală în celule și a crescut încărcătura virală. rezultând leziuni pulmonare mai severe la șoarecii infectați.

Cu toate acestea, măsura în care acest lucru se întâmplă în condiții de viață reală este neclară.

O analiză separată a specialiștilor de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, care a analizat diferite tipuri de co-infecție la pacienții cu COVID-19, nu a putut determina dacă cei infectați cu un virus suplimentar au un prognostic mai rău.

Primele cazuri, și în România

Primele cazuri au apărut deja și în România, pacienții fiind internați la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

”Noi, medicii, am obosit de când spunem că recomandăm în continuare masca de fiecare dată când mergem în locuri aglomerate, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile inutile și pentru virusurile pentru care avem profilaxie, vaccinarea, să o folosim.

Oamenii să își aerisească camerele, deoarece așa scad concentrația de virus. Romanul, când e bolnav, sigilează ferestrele.

Oamenii să se adreseze medicului de familie în 24 de ore de la debutul simptomelor. Apar infecții succesive cu diverse virusuri, sau apar suprainfecții bacteriene a unei infecții virale. Fiecare caz trebuie analizat în parte”, a spus managerul instituției, Cătălin Apostolescu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeia care ar fi furat nou-născutul din Maternitatea Bacău a fost găsită. Bebelușul este în afara oricărui pericol

Publicat

Publicitate

IPJ anunță că, în urma amplelor activități investigativ-operative desfășurate, copilul a fost identificat de polițiști în municipiul Bacău, la locuința unei tinere de 19 ani.

„Polițiștii au acționat cu operativitate, iar în acest moment bebelușul este în afara oricărui pericol fiind transportat la spital. Tânăra de 19 ani se află în custodia polițiștilor. Cercetările continuă în vederea clarificării tuturor aspectelor”, se mai arată în comunicatul IPJ Bacău.

Conform informațiilor obținute, tânăra de 19 ani, care a răpit copilul, se află acum în custodia poliției. În prezent, cercetările sunt în plină desfășurare pentru a clarifica toate circumstanțele în care a avut loc incidentul și pentru a stabili motivele care au stat la baza gestului suspectei.

Cazul a atras o mobilizare rapidă a autorităților, iar la fața locului au ajuns echipe din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, coordonate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. Totodată, Inspectorul General al Poliției Române, chestorul Matei Benone, a ajuns în Bacău pentru a superviza personal desfășurarea anchetei.

Știrea inițială:

Camerele de supraveghere au surprins imagini cu femeia suspectată de polițiști că ar fi furat nou-născutul din Maternitatea SJU Bacău.

Publicitate

Suspecta, a cărei identitate nu a fost confirmată oficial, ar fi intrat în Maternitatea îmbrăcată cu un halat alb și a reușit să ia nestingherită bebelușul.

Reamintim, duminică după-amiază, în jurul orelor 15:10, unul dintre cei doi gemeni născuți de o femeie din Valea Seacă a fost furat. A fost anunțată poliția, fiind declanșată o anchetă.

Potrivit IPJ Bacău, cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și ai Biroului de Investigații Criminale Bacău, care desfășoară activități sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. pentru identificarea copilului și clarificarea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

Sursa: desteptarea.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale2025: Începe ultima săptămână de campanie electorală

Publicat

Publicitate

Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării.

Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început pe 4 aprilie, la ora 00:00, și se încheie sâmbătă dimineața, la ora 7:00.

În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor primului tur și se va încheia la data de 17 mai, ora 7:00.

Vineri, 2 mai, la ora locală 7:00, începe prima zi de vot în diaspora. Românii din afara granițelor își pot vota viitorul președinte timp de trei zile:
* vineri, 2 mai, de la ora 7:00 (ora locală) – la ora 21:00 (ora locală)
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală)
* duminică, 4 mai – urnele se deschid la ora 7:00 (ora locală) și se închid la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz); în ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00.

XXX

Publicitate

Conform Biroului Electoral Central, ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidați este următoarea:

* poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)

* poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)

* poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)

* poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)

* poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

* poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)

* poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

* poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

* poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

* poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

* poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).

Cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru 

Publicat

Publicitate

Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era din Tars (Cilicia – Asia Mică), ajungând mai târziu episcop aici, iar Sosipatru era din Ahaia (Grecia) şi a ajuns episcop în Iconia (Asia Mică). Au zidit o biserică în insula Corfu în cinstea Sfântului Mucenic Ştefan.

Au fost închişi de către guvernatorul insulei, Querculin, împreună cu şapte tâlhari care au trecut la creştinism suferind, în cele din urmă, moarte martirică în cazanul cu smoală.

Fiind supuşi supliciilor, Sfinţii Iason şi Sosoipatru, au suferit pentru Hristos şi au oferit un exemplu pentru Cherchira, fiica chinuitorului lor care a trecut la creştinism şi apoi a suferit moarte martirică.

 

Citeste mai mult

Actualitate

Se apropie 1 Mai. ANPC: Micii și berea trebuie cumpărate doar din locuri autorizate. Atenție la aspectul produselor

Publicat

Publicitate

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită la aspectul produselor din carne tocată și la cel al berii, dar să verifice și modul de etichetare al acestor produse, având în vedere că în această perioadă românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere, relatează agerpres.ro.

‘La achiziționarea produselor alimentare: verificați cu atenție aspectul cărnii tocate; nu cumpărați produse neetichetate; eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate, pentru că riscați să cumpărați produse nesigure’, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor, limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.

‘Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement: asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă’, a subliniat el.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța între prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă.

‘Solicitați și păstrați bonul fiscal: este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!’, a mai scris Anghel pe rețeaua de socializare.

Publicitate

În urma controalelor din anii anteriori, ANPC a constatat nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending