Connect with us
Publicitate

Eveniment

Care sunt simptomele FLURONA, combinația dintre gripă și Covid. Cât de periculoasă este dubla infecție

Publicat

Publicitate

În România au apărut deja situații în care unele persoane fac și gripă și COVID în același timp, iar termenul s-a consacret relativ recent pentru această combinație nefericită este cel de „Flurona”. 

Flurona provine din rădăcinile flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, cel gripal (flu) și rona (de la corona), relatează alba24.ro.

Însumarea simptomelor aferente COVID și gripei duce la o simptomatologie „mult mai zgomotoasă”, potrivit medicilor.

Publicitate

Cum ne dăm seama dacă avem ”flurona”?

Ambii viruși provoacă infecții respiratorii și sunt transmise prin picăturile mici pe care le respirăm, tușim sau strănutăm.

Pot provoca un spectru larg de boli, de la infecții relativ ușoare sau asimptomatice, până la boli severe sau deces.

Citește și Primele cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19, KRAKEN, confirmate în România

Simptomele flurona sunt asemănătoare cu ale gripei:

Publicitate
  • stare general brusc modificată,
  • dureri de intensitate mare
  • dureri musculare, articulare
  • dureri de cap
  • posibil simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale
  • evoluţie imprevizibilă a bolii
  • senzația că ai fost bătut

Riscul de a avea complicaţii creşte în situația în care cele două virusuri se combină, mai ales la persoanele vulnerabile.

Riscului sunt expuși și copiii de până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii.

Medicii recomandă testarea cu testele rapide, iar dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital.

Publicitate

Cât de periculoasă este combinația dintre Covid și gripă?

În special la persoanele cu factori de bază, apariția unei astfel de infecții concomitente poate agrava complicațiile cauzate de COVID-19, spun specialiștii.

Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Wuhan, China, au coinfectat în mod deliberat celule sau șoareci vii cu virusul gripal A și SARS-CoV-2 și au descoperit că acest lucru a stimulat intrarea virală în celule și a crescut încărcătura virală. rezultând leziuni pulmonare mai severe la șoarecii infectați.

Cu toate acestea, măsura în care acest lucru se întâmplă în condiții de viață reală este neclară.

Publicitate

O analiză separată a specialiștilor de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, care a analizat diferite tipuri de co-infecție la pacienții cu COVID-19, nu a putut determina dacă cei infectați cu un virus suplimentar au un prognostic mai rău.

Primele cazuri, și în România

Primele cazuri au apărut deja și în România, pacienții fiind internați la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

”Noi, medicii, am obosit de când spunem că recomandăm în continuare masca de fiecare dată când mergem în locuri aglomerate, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile inutile și pentru virusurile pentru care avem profilaxie, vaccinarea, să o folosim.

Oamenii să își aerisească camerele, deoarece așa scad concentrația de virus. Romanul, când e bolnav, sigilează ferestrele.

Oamenii să se adreseze medicului de familie în 24 de ore de la debutul simptomelor. Apar infecții succesive cu diverse virusuri, sau apar suprainfecții bacteriene a unei infecții virale. Fiecare caz trebuie analizat în parte”, a spus managerul instituției, Cătălin Apostolescu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Au învățat de la profesioniști! Mai mulți elevi ai Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni au terminat stagiul de pregătire

Publicat

Publicitate

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, au terminat azi primul lor stagiu de practică.
După opt săptămâni alături de jandarmi cu experiență, viitorii subofiţeri au acumulat cunoștințe și deprinderi noi în domeniul pazei și protecției instituționale, care le vor fi de folos la absolvirea școlii.
Pe timpul stagiului de practică, în afara activităților de formare profesională, au avut ocazia să participe la activitatea de împădurire desfasurată în zona Ocolului Silvic Trușești, la ecologizarea pădurii Rediu, dar și la manifestările festive prilejuite de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române.
Nu în ultimul rând, ei au participat, în perioada 16 -26 aprilie, la campania ,,Donează sânge! Salvează o viață!”, organizată în parteneriat cu Patriarhia Română, împreună cu alți 17 ofițeri și subofițeri care s-au alăturat în mod benevol campaniei, din dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.
Pentru cei 8 elevi, dar și pentru alți 18 colegi împreună cu care au făcut practica la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, urmează vacanța de Paște, după care se vor întoarce la Fălticeni pentru continuarea cursurilor.
Tot astăzi, la sediul școlii militare din Fălticeni a avut loc ceremonia de absolvire a promoției anterioare, iar locul rămas liber va fi ocupat de candidații care vor promova examenele de admitere în sesiunea aprilie – iulie 2024, conform precizărilor din anunțul de recrutare: https://www.jandarmeriabotosani.ro/fisiere%20pdf/Anunturi%20RU%202024/Recrutare%20SMSJ/ANUNT%20PRIVIND%20RECRUTAREA%20CANDIDATILOR.pdf.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending