Connect with us

Eveniment

Care sunt simptomele FLURONA, combinația dintre gripă și Covid. Cât de periculoasă este dubla infecție

Publicat

Publicitate

În România au apărut deja situații în care unele persoane fac și gripă și COVID în același timp, iar termenul s-a consacret relativ recent pentru această combinație nefericită este cel de „Flurona”. 

Flurona provine din rădăcinile flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, cel gripal (flu) și rona (de la corona), relatează alba24.ro.

Însumarea simptomelor aferente COVID și gripei duce la o simptomatologie „mult mai zgomotoasă”, potrivit medicilor.

Cum ne dăm seama dacă avem ”flurona”?

Ambii viruși provoacă infecții respiratorii și sunt transmise prin picăturile mici pe care le respirăm, tușim sau strănutăm.

Pot provoca un spectru larg de boli, de la infecții relativ ușoare sau asimptomatice, până la boli severe sau deces.

Citește și Primele cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19, KRAKEN, confirmate în România

Simptomele flurona sunt asemănătoare cu ale gripei:

Publicitate
  • stare general brusc modificată,
  • dureri de intensitate mare
  • dureri musculare, articulare
  • dureri de cap
  • posibil simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale
  • evoluţie imprevizibilă a bolii
  • senzația că ai fost bătut

Riscul de a avea complicaţii creşte în situația în care cele două virusuri se combină, mai ales la persoanele vulnerabile.

Riscului sunt expuși și copiii de până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii.

Medicii recomandă testarea cu testele rapide, iar dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital.

Cât de periculoasă este combinația dintre Covid și gripă?

În special la persoanele cu factori de bază, apariția unei astfel de infecții concomitente poate agrava complicațiile cauzate de COVID-19, spun specialiștii.

Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Wuhan, China, au coinfectat în mod deliberat celule sau șoareci vii cu virusul gripal A și SARS-CoV-2 și au descoperit că acest lucru a stimulat intrarea virală în celule și a crescut încărcătura virală. rezultând leziuni pulmonare mai severe la șoarecii infectați.

Cu toate acestea, măsura în care acest lucru se întâmplă în condiții de viață reală este neclară.

O analiză separată a specialiștilor de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, care a analizat diferite tipuri de co-infecție la pacienții cu COVID-19, nu a putut determina dacă cei infectați cu un virus suplimentar au un prognostic mai rău.

Primele cazuri, și în România

Primele cazuri au apărut deja și în România, pacienții fiind internați la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

”Noi, medicii, am obosit de când spunem că recomandăm în continuare masca de fiecare dată când mergem în locuri aglomerate, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile inutile și pentru virusurile pentru care avem profilaxie, vaccinarea, să o folosim.

Oamenii să își aerisească camerele, deoarece așa scad concentrația de virus. Romanul, când e bolnav, sigilează ferestrele.

Oamenii să se adreseze medicului de familie în 24 de ore de la debutul simptomelor. Apar infecții succesive cu diverse virusuri, sau apar suprainfecții bacteriene a unei infecții virale. Fiecare caz trebuie analizat în parte”, a spus managerul instituției, Cătălin Apostolescu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din Răuseni, dat dispărut după ce a plecat de acasă fără explicații

Publicat

Publicitate

Polițiștii din județul Botoșani desfășoară verificări pentru găsirea unui bărbat din comuna Răuseni, care a fost dat dispărut de familie în cursul zilei de vineri, 23 mai 2025.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, Cîslariu Marcel a părăsit în mod voluntar domiciliul din satul și comuna Răuseni în jurul orei 03:00 dimineața, fără a oferi vreo explicație soției sau altor membri ai familiei. De atunci, nu a mai putut fi contactat, iar destinația sa este necunoscută.

La momentul dispariției, bărbatul era îmbrăcat cu o bluză verde, pantaloni gri cu dungi negre și cizme de cauciuc verzi. Nu avea asupra sa nici bani, nici telefon mobil.

Poliția face apel către populație: oricine deține informații care pot ajuta la localizarea lui Cîslariu Marcel este rugat să sune de urgență la 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

Cercuri pastoral-misionare în Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

Luni, 26 mai 2025, în cadrul Protopopiatului Dorohoi, se vor desfășura mai multe întâlniri ale Cercurilor pastoral-misionare, reunind preoți din parohii pentru rugăciune, reflecție și activități misionare.

– Parohia „Sfântul Nicolae” – Leorda va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – „Sfântul Spiridon”, în cadrul căreia părintele Ștefan Ciobanu va susține conferința cu tema: „Comuniunea dintre preoți – izvor de inspirație și putere în lucrarea Bisericii”.

– Parohia „Înălțarea Domnului” – Ibănești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 4 – „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în cadrul căreia părintele Mihai Claudiu Foca va susține conferința cu tema: „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate pentru parohie”.

Sursa: timpulcredinței.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani rămâne sub avertizare de COD GALBEN. Sunt așteptate vijelii

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate cantitativ pentru județul Botoșani valabil de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la aceeași oră.

În intervalul menționat, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijeli ( rafale de 40…60 km/h) și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30 – 40 l/mp.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o tonă de droguri, capturată de polițiștii din România de la începutul anului

Publicat

Publicitate

Peste 930 de kilograme de droguri au fost capturate de polițiști, în colaborare cu DIICOT, la nivel național, în perioada 1 ianuarie – 23 mai, informează Poliția Română.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, peste 330 de kilograme din drogurile capturate au fost de mare risc, iar aproximativ 600 de kilograme au fost droguri de risc, peste 550 de kilograme dintre acestea fiind canabis.

În cadrul operațiunilor, au fost descoperite aproximativ 33.000 de comprimate, dintre care peste 28.000 fiind comprimate de droguri de mare risc și peste 4.200 – de droguri de risc.

Autoritățile au mai identificat aproximativ 150 de kilograme de masă vegetală verde, alcătuită din masa plantelor și masa fragmentelor vegetale care conțin THC (peste 44 de kilograme de masă vegetală uscată), precum și aproximativ 400 de plante de canabis.

De asemenea, în 2025 au fost desfășurate 348 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, precizează Poliția Română. Acestea au constat în punerea în executare a 1.133 de mandate de percheziție domiciliară, cercetarea a 1.249 de persoane, reținerea a 616 persoane, arestarea preventivă și la domiciliu a 427 de persoane, precum și plasarea sub control judiciar a 86 de persoane.

De menționat că polițiștii și procurorii DIICOT au desfășurat la nivel național, în perioada 29 aprilie – 16 mai 2025, operațiunea ‘BLIZZARD 5’ pentru identificarea și confiscarea unor cantități semnificative de droguri, introduse în România prin intermediul firmelor de curierat. Au fost descoperite astfel și capturate peste 150 de kilograme de canabis, peste 5 kilograme de cocaină, 300 de grame 3-MMC, mai multe comprimate, o doză de heroină, precum și sume de bani.

Publicitate

Până în prezent, în cadrul acestei operațiuni, au fost reținute și arestate peste 30 de persoane.

Activitățile au fost desfășurate de către structurile antidrog împreună cu parteneri instituționali din cadrul Autorității Vamale Române și ai Poliției de Frontieră Române, inclusiv cu echipe canine. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending