Connect with us
Publicitate

Eveniment

Primele cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19, KRAKEN, confirmate în România

Publicat

Publicitate

Primele cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19, KRAKEN, au fost deja confirmate în Români. Mai exact, doi pacienți infectați cu tulpina Kraken, una dintre cele mai contagioase subvariante ale variantei Omicron, sunt internați la Institutul Matei Balş din București, relatează cluj24.ro.

Noua mutație a virusului SARS – CoV- 2, XBB, numită Kraken, va deveni dominantă în SUA și în Europa, potrivt specialiștilor.

Numărul infectărilor cu coronavirus este în creștere, dar cel mai important este dacă varianta Kraken va deveni dominantă, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citește și Ministrul Sănătății, despre varianta Kraken: Important este dacă o astfel de variantă devine dominantă

El precizează că nu există date în prezent privind o gravitate mai mare a infecțiilor cu aceste tulpini noi.

Varianta este foarte transmisibilă

În momentul în care virusul SAR-Cov – 2 rămâne în circulație și rămâne o perioadă lungă de timp, deja de trei ani, el suferă în permanență mutații, a spus și medicul Adrian Marinescu.

„Faptul că, din datele pe care le avem, această variantă virală se transmite ușor, dar de cele mai multe ori sunt forme ușoare, nu vorbim de virulență, nu vorbim de situația în care agresivitatea să fie diferită. Deci nu ne vom aștepta la un val de început de pandemie”, a spus medicul la Antena 3.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ţigări „de lux”, ascunse în cala de deasupra roților autocarului, confiscate la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca împreună cu lucrători vamali au descoperit la controlul de frontieră, ascunse în cala de deasupra roților autocarului, 3.120 de țigarete de proveniență R. Moldova. Bunurile accizabile descoperite au fost confiscate, iar conducătorul auto sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

 

În data de 25 iulie a.c, în jurul orei 00.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, conducând un microbuz înmatriculat în Moldova, un bărbat cu dublă cetățenie R. Moldova și română, în vârstă de 34 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport și persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, cantitatea de 3.120 de ţigarete, de diferite mărci, de proveniență R. Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării bunurilor accizabile descoperite, în valoare totală de 2.040 de lei și sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ţigări de contrabandă, ascunse în bidoane din material plastic, confiscate la Frontiera Racovăț

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț împreună cu lucrători vamali au descoperit la controlul de frontieră, ascunse în recipiente din material plastic, 6.800 de țigarete de proveniență Ucraina. Bunurile accizabile descoperite au fost confiscate, iar conducătorul auto sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

 

În data de 24 iulie a.c, în jurul orei 21.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț-ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, conducând un microbuz înmatriculat în Ucraina, un bărbat cu cetățenie ucraineană,  în vârstă de 35 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport și persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în recipiente din material plastic, cantitatea de 6.800 de ţigarete, de diferite mărci, de proveniență Ucraina.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării bunurilor accizabile descoperite, în valoare totală de 4.800 de lei și sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Romfilatelia introduce în circulaţie, începând de vineri, emisiunea filatelică „Paris 2024”

Publicat

Publicitate

Romfilatelia introduce în circulaţie, începând de vineri, emisiunea filatelică “Paris 2024”, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Vară 2024.

Compusă din şase mărci poştale, o coliţă dantelată şi două plicuri “prima zi”, emisiunea reproduce în imaginile mărcilor poştale simboluri a şapte discipline sportive la care ţara noastră are participanţi, informează un comunicat Romfilatelia transmis, joi, AGERPRES.

Mărcile poştale ale emisiunii ilustrează imagini-simbol ale unor discipline sportive la care România are reprezentanţi cu şanse mari la medalii: gimnastica (valoare nominală 10 lei), scrima (valoare nominală 3 lei), probele de atletism (valoare nominală 4 lei), kaiac-canoe (valoare nominală 5 lei), înot (valoare nominală 13 lei) şi tenis de masă (valoare nominală 6 lei).

Marca poştală a coliţei filatelice (valoare nominală 33 lei) ilustrează o probă a canotajului – 8 +1 rame.

Cele două plicuri “prima zi” prezintă în grafica lor design-ul simbolic al amprentei naţionale reprodusă pe tricourile sportivilor români şi respectiv o compoziţie cromatică în care se regăsesc şi simbolurile grafice ale monumentelor reprezentative ale Parisului.

După ce a organizat Jocurile Olimpice din 1900 şi 1924, Parisul devine al doilea oraş-gazdă pentru a treia oară, aflându-se într-o situaţie similară cu a Londrei, gazdă în 1908, 1948 şi 2012. Evenimentul olimpic al acestui an se înscrie şi ca eveniment aniversar: Centenarul Jocurilor Olimpice de la Paris (1924) şi al primei participări a României la întrecerile olimpice, în acelaşi an 1924.

Publicitate

La Paris, ţara noastră va participa la întrecerile programate pentru 18 discipline sportive cu un număr de 107 concurenţi. Purtătorii drapelului românesc la festivitatea de deschidere vor fi canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc.

Participările României la Jocurile Olimpice au avut ca rezultat obţinerea a peste 300 de medalii, cele mai multe la gimnastică. Participând la 23 de ediţii de Jocuri Olimpice de Vară şi 22 ediţii Jocuri Olimpice de Iarnă, România s-a aflat pe podiumurile de premiere obţinând 90 de medalii de aur, 97 de argint şi 122 de bronz.

Prima medalie de aur olimpică a fost cucerită de Iosif Sârbu în 1952, la Helsinki, la proba de pistol. În anul 1976, Nadia Comăneci obţine la Montreal primul 10 olimpic din istoria gimnasticii. Cea mai bună clasare a României în întrecerile olimpice s-a înregistrat în 1984 la Los Angeles, când a ocupat locul doi la clasamentul pe naţiuni, după Statele Unite al Americii, cu un total de 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz.

Publicitate

Emisiunea filatelică este disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: https://romfilatelia.ro/store/. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Bani pentru absolvenții cu medii de zece: Elevii pot primi până la 5.000 de lei. Proiect în dezbatere publică

Publicat

Publicitate

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică, la începutul acestei săptămâni, un proiect privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie – iulie 2024, scrie alba24.ro. „Am lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie – iulie 2024”, anunţă Ministerul Educaţiei, potrivit Agerpres.

Ministerul precizează că timp de 10 zile cei interesaţi pot veni cu propuneri.

Bani pentru absolvenții cu medii de zece

Proiectul prevede suma de 2.000 de lei pentru fiecare absolvent de gimnaziu care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională 2024 şi suma de 5.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat.

Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru.

Potrivit notei de fundamentare, scopul proiectului de act normativ constă în susţinerea activităţii de înaltă performanţă din învăţământul preuniversitar.

Publicitate

”Prezentul proiect de act normativ urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, răspunzând cerinţelor actuale determinate de schimbările produse în legislaţia şi practica naţională şi internaţională”, se precizează în document.

În anul 2024, un număr de 80 absolvenţi de liceu au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat (58 la examenul naţional de Bacalaureat, unul la sesiunea specială şi 21 la examenul de Bacalaureat german), sesiunea iunie – iulie 2024. Totodată, 74 de absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională.

”Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal.

Publicitate

În context (…), apreciem că performanţa lor este excepţională şi merită evidenţiată, stimulată şi celebrată”, se mai arată în nota de fundamentare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending