Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Publicat

Publicitate

Sfinții mari apostoli Petru şi Pavel, cei doi stâlpi ai Bisericii creştine au propovăduit, prin lucrarea lor misionară, învăţătura lui Hristos în lume. Sfântul Apostol Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru.

Avea meseria de pescar și era căsătorit. Înainte de a deveni Apostol al lui Iisus și-a făcut ucenicia la Sfântul Ioan Botezătorul. După o minune înfăptuită de Iisus pe când pescuia, Petru este chemat să devină „pescar de oameni”. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format Biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împăratului Nero, la 29 iunie, anul 67. De la Sfântul Petru s-au păstrat în cartea Faptele Apostolilor 8 cuvântări și 2 epistole care îi poartă numele. Sfântul Apostol Pavel, supranumit „apostolul neamurilor” pentru că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor, s-a născut într-o familie de iudei bogaţi în Tarsul Ciliciei, în anul 5 după Hristos. Deşi făcea parte din seminţia lui Veniamin și era fariseu, era cetăţean roman.

Numele său evreiesc este Saul (furtună). Studiază la şcoala marelui învăţat Gamaliel, devenind zelos păzitor al legii și aprig prigonitor al creştinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, păzind hainele ucigaşilor. Devine creştin pe când mergea la Damasc pentru a-i prigoni pe creştini, când i se arată Iisus și îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” Episcopul Damascului, Anania, îl botează în anul 35 și îi este schimbat numele în Pavel (linişte). Tot acum îşi recapătă vederea pe care și-o pierduse în urma revelaţiei. Pentru a fi salvat de la moarte, creştinii îl coboară cu un cos peste zidul cetăţii. Datorită credinţei sale și zelului arătat în răspândirea creştinismului, este închis de 3 ori: anii 59-61 în Cezareea, 61-63 în Roma și 66-67 tot în Roma.

Este decapitat (pentru că era cetăţean roman) pe muntele Vatican în aceeaşi zi cu Sfântul Petru, în timpul împăratului Nero. A scris 14 epistole iar ultima (scrisă în anul 66 la Roma), este considerată testamentul său spiritual (2 Timotei). Sf. Apostoli Petru și Pavel ne sunt exemple vii de adevărată viață creştină și de dăruire pentru răspândirea credinţei celei adevărate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Subiectele la ROMÂNĂ – BAC 2024. Elevii au avut de făcut un eseu legat de o nuvelă studiată

Publicat

Publicitate

Subiectele la ROMÂNĂ – BAC 2024, prima probă scrisă de examen. Absolvenții de liceu au avut la dispoziție trei ore să rezolve subiectele primite. Baremele vor fi publicate la ora 15.00. Probele scrise continuă până la finalul săptămânii. Primele rezultate vor fi comunicate în 8 iulie.

Subiectele la ROMÂNĂ – BAC 2024

La primul subiect au primit un text la prima vedere din Gabriel Dimiseanu „În vizită la Tudor Arghezi” din vol. „Amintiri și portrete”, potrivit ProTV.

Subiectul al II-lea: rolul notațiilor autorului într-un text dat (dedascalii). Este vorba despre rolul notaților autorului într-un text de piesă de teatru de Gh. Ciprian.

La subiectul al III-lea, elevii au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei nuvele studiate.

Publicitate

La profilul real, nuvela studiată, care era inclusă în programul pentru BAC 2024 este ”Moara cu Noroc” de Ioan Slavici.

Știre în actualizare

Bacalaureat 2024: Probele scrise

· 1 iulie: Limba și literatura română

Publicitate

· 2 iulie: Proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie

· 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării

· 5 iulie: Limba și literatura maternă (unde este cazul)

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 8 iulie, urmate de perioada de contestații și rezolvarea acestora.

Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 12 iulie.

A doua sesiune se desfășoară între 15 iulie (perioada de înscriere) și 30 august (afișarea rezultatelor finale), cu probele scrise programate în perioada 19-22 august.

Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare meteo: Sunt așteptate ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică de instabilitate atmosferică, în perioada 02 iulie, ora 10:00 – 03 iulie, ora 10:00. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50-70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-40 l/mp și, pe arii restrânse, de peste 50 l/mp.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:
–  curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
–  nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:
–  fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
–  parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
–  îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
–  nu atingeți firele căzute la pământ.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Familie întreagă distrusă, la Suceava. Cei doi soți și copiii lor nu au avut nicio șansă, după ce un tir s-a răsturnat peste mașina în care se aflau

Publicat

Publicitate

O familie cu doi copii din Volovăț sunt victimele cumplitului accident de luni dimineață, de la E85, din zona Cumpărătura. Este vorba de soții Costel și Ancuța Lăzăreanu și cei doi copii minori ai acestora. Cei patru veneau din concediu, de pe litoral. Pe drumul de întoarcere spre casă, autoturismul marca VW Touran cu care circulau, s-a defectat. Familia Lăzăreanu a apelat la un bărbat din județul Buzău pentru a-i aduce spre casă, scrie MOnitorul de Suceava.

Cei patru membri ai familiei au urcat în mașina de teren a bărbatului la care au apelat pentru ajutor, iar mașina defectă a fost urcată pe platformă. Drumul spre casă le-a fost oprit brusc la Cumpărătura, după ce un tir înmatriculat în Ucraina a suferit o explozie la un pneu. Mastodontul s-a răsturnat și a lovit în plin mașina de teren care tracta platforma. Familia din Volovăț și bărbatul din Buzău nu au avut efectiv nici o șansă și au murit striviți de greutatea autocisternei. Ancuța Lăzăreanu lucra la o farmacie veterinară din Volovăț, iar soțul ei la stația radio din Rădăuți. Toate cele cinci corpuri neînsuflețite au fost preluate de echipajele de la pompe funebre și urmează să se facă autopsia pentru a se stabili cauza exactă a decesului. Polițiștii au deschis o anchetă și încearcă să afle toate amănuntele legate de această tragedie.

Sursa: MOnitorul de Suceava

VIDEO: AICI

Citeste mai mult

Eveniment

Anunț pentru persoanele care reciclează ambalaje SGR

Publicat

Publicitate

Persoanele care reciclează ambalaje SGR din plastic fără dop sau cu capac vor putea să le returneze și după data de 3 iulie.

Anunțul a fost făcut recent de RetuRO, administratorul sistemului de garanție-returnare.

„Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024

ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare,

nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR, potrivit precizării citate de antena3.ro.

Publicitate

Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaște şi a accepta recipiente cu sau fără dop.

În ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleași.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending