Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta Mare Muceniță Anastasia, mare izbăvitoare de boli

Publicat

Publicitate

Sfânta Mare Muceniță Anastasia, izbăvitoarea de boli – 22 decembrie

Sfânta Mare Muceniță Anastasia, vindecătoarea, nu trebuie să fie confundată cu Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana, prăznuită pe data de 29 octombrie. Sfânta Anastasia a viețuit în vremea împăraților Deciu (250-253) și Valerian (253-260). Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, și al unei creștine cu numele Fausta. A învățat credința creștină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un bărbat insuflat de Dumnezeu și binecredincios, cu numele Hrisogon. După moartea mamei ei, Sfânta Mare Muceniță Anastasia a fost căsătorită de tatăl ei cu un tânăr elin de neam bun pe nume Publie, dar care era păgân de credință. Deși avea o avere impresionanta, Sfânta Anastasia, se îmbracă de multe ori în haine sărăcăcioase și mergea în ascuns în temnițele împăratului Diocletian pentru a-i cerceta pe creștinii închiși pentru credința în Hristos. Acestora încerca să le aline suferințele, oferindu-le hrana și cele necesare pentru rănile provocate de torturi. Pentru toate aceste fapte, întâi a fost închisă de soțul ei. După ce soțul ei moare înecat, din cauza unei furtuni pe mare, își împarte averea săracilor și își dedică întreaga viață slujirii celor bolnavi. Ajunge ca prin puterea rugăciunii sa-i tămăduiască și pe cei otrăviți. Avea și cunoștințe medicale și cu ajutorul lor și ale rugăciunilor, tămăduia rănile celor torturați pentru credința în Hristos. Aceasta îi era ei spre mare bucurie și veselie, de a sluji cu râvnă, ca Însuși lui Hristos, acelora care pătimeau pentru mărturisirea numelui celui preadulce al Domnului. Pentru aceasta cu tot cugetul se îngrijea, în toate chipurile se sârguia și întru aceasta se ostenea cu toată tăria, biruind neputința firii sale, cu tăria sufletului, cu bărbăția și cu dragostea către Dumnezeu și către cei de aproape; iar mai vârtos către Sfinții pătimitori, care totdeauna sunt aproape de Dumnezeu. Deși avea cetățenie romana și ar fi trebuit sa fie omorâta prin decapitare, din cauza persecuțiilor, executarea ei s-a făcut prin ardere. A fost îngropată de Apolinaria în gradina casei sale. După sfârșitul persecuțiilor aduse de Diocletian, creștinii au ridicat pe locul mormântului ei o biserica. Astăzi, cea mai mare parte din moaștele Sfintei Anastasia, se afla la Mănăstirea Sfântului Anastasie Farmacolitria (capul și un fragment din piciorul drept), aproape de Tesalonic la 30 km, lângă localitatea Vasilika, și la Manastirea Zografu din Sfantul Munte Athos.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Schema 1800”, metoda care face ravagii pe WhatsApp

Publicat

Publicitate

În ultimele zile, o metodă de fraudă online cunoscută sub numele de „Schema 1800” face numeroase victime în România, vizând utilizatorii platformei WhatsApp. Escrocii exploatează vulnerabilitățile aplicației pentru a prelua controlul conturilor și, ulterior, pentru a cere bani de la prietenii sau rudele celor afectați.

Frauda începe prin compromiterea contului de WhatsApp al unei persoane. Odată ce atacatorii obțin acces, aceștia trimit mesaje celor din lista de contacte a victimei, pretinzând că au nevoie urgentă de ajutor financiar. Suma solicitată este invariabil de 1800 de lei, ceea ce a dus la denumirea acestei metode de înșelăciune. Mesajele sunt concepute să pară autentice, astfel încât destinatarii să creadă că persoana care le cere bani este cine pretinde a fi.

Ce tehnici folosesc infractorii
Una dintre tehnicile folosite pentru a spori credibilitatea este apelul la urgență. Mesajele menționează situații disperate – cum ar fi o problemă medicală sau o urgență financiară – pentru a determina destinatarul să acționeze rapid, fără a verifica autenticitatea cererii. Conturile bancare în care victimele sunt îndemnate să transfere banii aparțin, însă, infractorilor, iar odată realizat transferul, recuperarea sumelor devine extrem de dificilă.

Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să…

Ce a pățit Alexandra din Iași, după ce s-a cuplat pe internet cu…

Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică

Publicitate

Ai această monedă acasă? Valorează aproape 30.000 de lei!

Numărul exact al persoanelor păgubite nu este încă cunoscut, însă autoritățile semnalează o creștere a plângerilor legate de acest tip de fraudă. În ciuda avertismentelor, mulți cad în capcană din cauza naturii bine gândite a schemei.

 
Cum să te protejezi?
Specialiștii în securitate cibernetică recomandă câteva măsuri simple, dar esențiale, pentru a evita să devii victimă:

Verifică autenticitatea mesajului – Dacă primești o cerere de bani, sună persoana care ți-a trimis mesajul și confirmă direct cu aceasta dacă este adevărat.
Analizează detaliile contului bancar – De cele mai multe ori, contul indicat pentru transfer aparține unei persoane necunoscute, ceea ce ar trebui să ridice semne de întrebare.
Activează funcții suplimentare de securitate pe WhatsApp – Activarea autentificării în doi pași poate reduce semnificativ riscul ca cineva să îți compromită contul.
Raportează tentativele de fraudă – Orice mesaj suspect poate fi semnalat direct pe platforma WhatsApp sau către autoritățile competente.
Din păcate, odată transferați, banii ajung rapid în conturi greu de urmărit, deseori în străinătate, ceea ce face ca recuperarea acestora să fie aproape imposibilă. De aceea, cel mai bine este să previi astfel de situații printr-o atitudine precaută și prin confirmarea oricărei cereri de bani primite în mod neașteptat.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Recital susținut de maestrul Constantin Chiriac de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu

Publicat

Publicitate

Marți, 14 ianuarie 2025, ceremonia de decernare a Premiilor Naționale va fi încheiată cu un recital susținut de maestrul Constantin Chiriac, de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu. Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu, și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.
În 2019 Ministrul Culturii din Franța, dl. Franck Riester l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.
La începutul anului 2024 Constantin Chiriac primește premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), Primăria Sibiu îi oferă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatatea ”Lucian Blaga” din Sibiu îi conferă titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.
Evenimentul va fi prezentat de Mihai Cojocaru, consultant artistic în cadrul Filarmonicii „George Enescu” din București.

Accesul la teatru se face gratuit, pe bază de invitații. Telefon: 0754812321.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de elevi din Botoșani, duși de polițiști la ore

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră, transporturi precum și cu sprijinul polițiștilor de frontieră și al jandarmilor, scopul fiind creșterea siguranței elevilor și personalului didactic prin sporirea vizibilității elementului polițienesc.

Activitatea s-a desfășurat în municipiul Botoșani, în zonele din apropierea unităților de învățământ, prilej cu care au fost legitimate 138 de persoane, 34 dintre acestea fiind elevi care lipseau de la cursuri.

De asemenea, au fost controlați și instruiți nouă agenti economici și verificate zece autoturisme din zona unităților școlare, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.800 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Lebăda! Doi bărbați de 50 și 61 de ani, din aceeași mașină, au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care a avut loc pe E 85, în dreptul pădurii Lebăda, în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD, o ambulanță SAJ și Poliția. Aceștia au constat faptul că una dintre mașini era în șanț și că nu erau persoane persoane încarcerate. Doi bărbați, de 50, respectiv 61 de ani, din același autoturism, au fost răniți, fiind preluați de echipajele medicale și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending