Connect with us

Actualitate

Botoșani: Boli grave produse de traumele copilăriei. O viață neîmplinită în pruncie este o povară la maturitate

Publicat

Publicitate

Traumele, neîmplinirile și frustrările copilăriei ne bântuie toată viața, spun specialiștii. Efectiv, ne îmbolnăvesc. Psihoterapeuții arată că traumele nerezolvate ale copilăriei pot duce la diabet, boli cardiovasculare sau afecțiuni autoimune în viața de adult, scrie ADEVĂRUL.

Mult timp în România s-a vorbit prea puțin despre efectele traumelor din copilărie asupra vieții de adult. Mult timp au fost subevaluate sau considerate irelevante, mofturi. Studiile științifice, mai ales din domeniul psihoterapiei, au demonstrat că majoritatea comportamentelor deviante ale adultului și chiar o parte a bolilor grave ale acestuia, își au originea în copilărie și în neîmplinirile emoționale sau șocurile psiho-emoționale de la vârste fragede.

 Ce înseamnă traumă emoțională la un copil

De multe ori pare că trauma emoțională la copii este supralicitată și că de fapt copilul este mai rezistent la evenimente traumatice decât pare.

Specialiștii spun însă că rezistența copilului la evenimente traumatice de-a lungul vieții este dată, de fapt, de modul în care a fost iubit, educat, protejat în primii ani de viață. „Să zicem că întâmpină probleme cu grupul de la școală, din cartier, dar dacă ajunge acasă și mama sau tata îl ascultă, îi înțeleg zbuciumul și îi arată că sunt aproape de el în aceste momente, copilul va trece altfel pentru tot felul de neîmpliniri sau incidente”, spune Felicia Mihai, psihoterapeut și șef Complex servicii comunitare din cadrul DGASPC Botoșani.

Cel mai afectat este, însă, un copil atunci când apar traume emoționale în familie. Adică atunci când nu se simte iubit, protejat sau ascultat de cei care-l au în grijă.

Publicitate

„Pentru ca o traumă să se întâmple la un copil este suficient să fie doi părinți indisponibili emoționali, să nu simtă să este văzut, alinat, acceptat, că se simte în siguranță. Dacă nu trăiește aceste stări, copilul rămâne cu simptome ale traumei pentru tot restul vieții.”, adaugă Felicia Mihai. Copilul suferă mult și în momentul în care trăiește într-un mediu familial cu probleme, adică sunt certuri, agresiuni. Fără ca acestea să fie îndreptate neapărat asupra copilului. „Pentru că un copil supus unor evenimente traumatice consecvente, care nu el direct a fost traumatizat, un copil care a trăit într-un mediu familial conflictual unde părinții s-au certat sau unde a fost violență fizică sau doar violență verbală și psihică, apar consecințe pe termen lung”, spune Felicia Mihai.

Cu alte cuvinte, ceea ce se petrece în familia unei persoane, în copilărie, este decisiv pentru dezvoltarea ulterioară a acestuia în viața de adult.

„Primii trei ani de viață sunt primordiali. Prima privire a mamei, din momentul în care am apărut pe lume, ne călăuzește întreaga viață. Totul depinde de modul în care am fost securizați de către persoana care ne-a îngrijit, de către părinți în primii trei ani de viață.  Persoana de îngrijire, mama cu precădere, este cea care asigură copilului suportul emoțional, supraviețuirea fizică și toate nevoile primare. Abia după șapte se dezvoltă partea rațională a creierului, cortexul prefrontal și atunci copilul începe să se dezvolte și poate să aibă o altă relație cu mediul, cu natura. Până atunci mama este pilonul central al ființei noastre umane. Primii trei ani de viață sunt primordiali în gestionarea traumelor, de mai târziu, ca adult. În funcție de modul în care am fost priviți, de modul în care am fost îngrijiți de părinți, ascultați, auziți, iubiți, modul cum au manifestat iubirea părinții noștri. Dacă am fost îmbrățișați, dacă am fost validați, în acești primi ani de viață, acesta este bagajul nostru emotional pentru tot restul vieții noastre ca adult. Dacă un copil a fost crescut într-un mediu sănătos, armonios în familie, nu va avea comportamente indezirabile în societate.”, adaugă specialistul botoșănean.

Boli cauzate de frustrările și traumele copilăriei

De multe ori aceste traume sau evenimente traumatice din copilărie nu-și mai găsesc loc în memoria unui adult. Dar efectele psiho-emoționale se resimt pentru tot restul vieții. Specialiștii spun că dacă nu se intervine la timp, mai ales cu terapie, adultul poate dezvolta probleme grave de sănătate, culmea, pe fondul neîmplinirilor și traumelor din copilărie.

„Cu cât se intervine mai devreme cu atât se diminuează consecințele pe termen lung sau pentru tot restul vieții. Pentru că un copil supus unor evenimente traumatice consecvente, poate să dezvolte pe termen lung, s-a și demonstrat științific, poate dezvolta afecțiuni precum diabetul, boli cadriovasculare, boli autoimune, și alte probleme de sănătate.”, precizează psihoterapeutul botoșănean.

Multe traume sunt efectiv greu de depistat pentru că au avut loc la vârste prea fragede, în primele săptămâni de viață. Și asta se petrece în general la copiii care nu au avut contact cu mama, la naștere. Adică acei copii care din motive diferite au fost privați de atingerea mamei de la câteva zile la câteva săptămâni.

„Faptul că nou-născutul vine în contact cu pielea mamei, duce la formarea primelor părți ale microbiomului, probiotice, prebiotice, pe care le ia din pielea mamei, pe care începe să le dezvolte. În plus, vorbim de un atașament emoțional aparte”, declară Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog.

Specialiștii spun că mai târziu, în viața de preșcolar, putem observa semnele traumei în mediul social și școlar. „Dacă este să vorbim despre copiii cu vârste de peste trei ani. Dacă acel copil are o familie echilibrată dar se întoarce de la grădiniță și se observă că de la o perioadă a devenit mai apatic, mai retras în sine, începe să-și sugă degetul, urinează noaptea în pat, lipsa dispoziției necesare, lipsa poftei de mâncare, tot ce reprezintă o schimbare pe care o poate observa părintele, înseamnă că sunt niște probleme în acel mediu”, arată Felicia Mihai.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidențiale2025: Peste 5.400 de cereri de vot prin corespondență primite până marți. Termenul expiră în 2 zile

Publicat

Publicitate

Un număr de 5.430 de cereri de vot prin corespondență la scrutinul prezidențial din 4 mai s-au înregistrat până marți pe portalul www.votstrainatate.ro, în două zile urmând să expire termenul până la care cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot depune cereri în acest sens.

Cetățenii români din străinătate s-au putut înregistra până la data de 4 martie, ora 23:59, și ca alegător în străinătate la o secție de votare, fiind depuse 2.611 cereri în acest sens, dintre care 2.238 au îndeplinit condițiile legale prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru a putea fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare, conform Autorității Electorale Permanente (AEP).

La alegerile prezidențiale, alegătorul român poate vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate.

Termenul – limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23:59.

Conform site-ului AEP, cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență s-au înregistrat până în prezent în Germania – 1.237, urmată de Marea Britanie – 928, Elveția – 465, Franța – 446, Statele Unite – 348, Spania – 265 și Italia – 253.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Peste două sute de elevi au absentat la a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii

Publicat

Publicitate

Astăzi, 18 martie 2025, s-a desfășurat a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, la disciplina Matematică.

Din totalul celor 3778 de elevi înscriși, 3570 de elevi au fost prezenți, iar 208 de elevi au absentat.

„Reamintim că evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat, iar rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie 2025, iar notele nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a părintelui”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Botoșani remis redacției.

Citeste mai mult

Eveniment

DNSC nu confirmă un nou potențial atac cibernetic asupra Orange România

Publicat

Publicitate

Compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere în legătură cu un posibil incident de securitate cibernetică, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat publicat marți.

‘În cursul zilei de ieri, 17.03.2025, în spațiul public s-au propagat o serie de informații cu privire la un potențial nou atac asupra companiei Orange. Mai precis, un atacator pretinde că ar fi extras date aparținând orange.com și orange.ro. Până în acest moment, compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere legate de un posibil incident de securitate cibernetică. Atât experți ai Orange, cât și specialiști din echipa DNSC au analizat mostrele de fișiere publicate, iar link-ul indicat trimite la aceleași arhive extrase în atacul cibernetic ce a avut loc recent asupra Orange Romania. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) se află în contact permanent cu Grupul Orange pentru monitorizarea situației. Vom reveni cu orice informații relevante referitor la acest caz, dacă va fi necesar’, a transmis Directoratul.

În cursul zilei de luni, 17 martie, în mass-media a apărut informația potrivit căreia rețeaua de criminalitate cibernetică Babuk ar fi spart din nou sistemul companiei franceze de telecomunicații Orange și ar fi furat 1TB de informații.

Pe data de 23 februarie 2025, operatorul de telecomunicații Orange România a fost victima unui atac cibernetic, în urma căruia instituții guvernamentale, primării, unități de învățământ, autorități publice, unități spitalicești, instituții financiar-bancare și asiguratori, companii de transport și energie au fost afectate.

‘Urmare a incidentului de securitate cibernetică care a afectat operatorul de telecomunicații Orange România (Orange RO) din data de 23 februarie 2025 și mediatizat la data de 25 februarie 2025, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC sau Directoratul), în calitate de autoritate națională cu atribuții în asigurarea securității spațiului cibernetic național civil (cf. OUG 104/2021), a demarat o acțiune de analiză a incidentului cibernetic menționat. DNSC este în contact cu Orange România privind incidentul, iar din concluziile preliminare ale analizei menționăm că, pe lângă persoane fizice, au fost identificate și persoane juridice inclusiv instituții guvernamentale, primării, unități de învățământ, autorități publice, unități spitalicești, instituții financiar-bancare și asiguratori, companii de transport și energie’, a precizat DNSC, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Potrivit informațiilor din presă, un hacker din grupul HellCat a furat și publicat 380.000 de adrese de e-mail și documente interne ale Orange România, iar diverse date confidențiale, inclusiv detalii parțiale de carduri de credit și informații angajați, au fost divulgate. Ulterior, compania a confirmat breșa într-o aplicație non-critică și a anunțat că investighează incidentul pentru a minimiza efectele atacului. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Care au fost cerințele la Simularea Evaluării Naționale 2025. Subiectele la Matematică, pentru elevii de clasa a a VIII-a

Publicat

Publicitate

Simulare Evaluare Națională 2025. Elevii din clasele a VIII-a din Alba și din țară au susținut marți, 18 martie, testarea la Matematică. Rezultatele vor fi comunicate în 31 martie.

Elevii au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Notele le vor fi comunicate individual. Acestea nu vor fi trecute în catalog, însă dacă elevii doresc pot cere acest lucru în scris.

Simularea examenului a fost organizată pentru a da posibilitatea elevilor să se obișnuiască cu condițiile de desfășurare a acestuia, în vară. Totodată, au avut ocazia să-și testeze nivelul de cunoștințe.

Simulare Evaluare Națională 2025: Subiectele la Matematică

Potrivit edupedu.ro, elevii au primit 18 exerciții și probleme.

Simulare Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor

Lucrările vor fi scanate și corectate pe platforma digitalizată. Fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.

Dacă între notele acordate de cei doi evaluatori există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este automat redistribuită altor doi profesori.

Publicitate

Nota finală este calculată luând în considerare cele patru (4) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending