Connect with us
Publicitate

Eveniment

Biserica „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, din Botoșani, între demersuri, aprobări și oportunitatea de a fi ctitor

Publicat

Publicitate
Indicatorii sociali, demografici şi, nu în ultimul rând, nevoile spirituale impun astăzi necesitatea construirii unor noi lăcaşuri de închinare. Unele voci vorbesc chiar despre o datorie istorică faţă de înaintaşii noştri care, în vremuri de încercare, au reuşit să ridice atâtea ctitorii. Astăzi, în contextul socio-economic, care vine cu apanajul ostil al aversiunii față de biserică și de tot ce înseamnă religie, generația de azi are oportunitatea, dar şi cinstea, de a sprijini construirea de noi lăcașuri sfinte, mărturii ale credinței neclintite.
Paradoxal, lăcașurile de cult existente au devenit neîncăpătoare, în dorința creștinilor de a avea un scut de apărare în greutățile care îi copleșesc. Din această nevoie s-a născut în municipiul Botoșani necesitatea construirii a de noi biserici. Cu îngăduința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul trecut s-a înființat Parohia „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, care s-a desprins din  Parohia „Pacea”, unde trebuia să se facă în acest sens nişte paşi în funcţie de cerinţele şi de numărul credincioşilor.
De aici încolo, se cere dragoste faţă de Dumnezeu și multă osteneală. Părintele Cătălin Ailenei a primit misiunea divină de a păstori sufletele credincioșilor din noua parohie, ocrotită de o sfântă foarte iubită de credincioșii botoșăneni. Dar pe lângă biserica vie, alcătuită din enoriași, este nevoie și de construcție de zid și aici începe jertfa. Botoșănenii sunt chemați să fie ctitori. Biserica însăşi a rânduit o cinste aparte ctitorului – care poate fi individual ori colectiv. Întâi, prin zugrăvirea pe un spațiu consacrat, în pronaos, apoi printr-o ectenie rostită la Sf. Liturghie: „Încă ne rugăm pentru fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori ai sfânt lăcaşului acestuia…”. Ctitorii sunt pomeniți la fiecare Sf. Liturghie. Fiind pomeniţi în biserică, sunt implicit pomeniţi în Împărăţia Cerurilor. Astfel au parte de lumină veșnică.
„Nădăjduim ca acestei comunități să punem o temelie de nestăvilit în fața ispitelor, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin lucrarea Duhului Sfânt – Cel ce sfințește toate, și prin mijlocirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla – ocrotitoarea noastră”, spunea anul trecut părintele Cătălin care s-a însemnat cu semnul sfintei cruci și a cerut ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos și a Sfintei Teodora.
Dar ca să facă o biserică are nevoie și de ajutorul oamenilor și a instituțiilor statului. Dincolo de cifre, de documente și aprobări se află multe ispite, piedici, osteneală fără margini, despre care părintele nu vrea să pomenească. Însă vrea să vorbească faptele:
„Dragi enoriași și prieteni ai parohiei Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla – Botoșani,
Vă aducem la cunoștință că, începând cu data de 1 octombrie 2023 până în prezent s-au făcut următoarele demersuri în vederea începerii lucrărilor de construire a Bisericii parohiale:
•⁠ ⁠a fost semnat contractul de donație a terenului din proprietatea Protopopiatului Botoșani către parohia noastră;
•⁠ ⁠a fost efectuat un studiu Geotehnic și de Stabilitatea, până la o adâncime de 21 m, valoarea acestuia fiind de 9000 roni;
•⁠ ⁠a fost depusă documentația pentru eliberarea Certificatului de Urbanism;
•⁠ ⁠în data de 31 ianuarie 2024 a fost eliberat Certificatul de Urbanism, în care ni s-a impus interdicție temporară de construire până la întocmire și aprobare PUZ și RLU aferent și aprobare în Consiliul Local Botoșani;
•⁠ ⁠începând cu data de 15 februarie până în prezent, au fost obținute 18 din cele 19 documente, avize și studii necesare aprobării PUZ și RLU aferent (avize Delgaz, Nova Apaserv, Modern Calor, ISU, Poliția Rutieră, Mediu, Orange, Sănătatea populației, acorduri vecini, etc.)- perioada estimată pentru aprobarea PUZ este de minim 6 luni, costul acestuia fiind de 15000 roni plus contravaloarea avizelor și studiilor”, a scris părintele pe pagina de Facebook a parohiei.
Pentru că terenul propus pentru construirea Bisericii, Paraclisului și anexelor prezintă mai multe provocări, fiind identificate două magistrale de apă, două chesoane de colectare a apei și de stabilizare a terenului, cabluri electrice, conducte de canalizare, suprafața noii biserici a fost mult limitată.
Potrivit planului de amplasament propus, respectând distanțele de protecție față de conductele de apă, chesoane și limitele de proprietate, biserica ce urmează a fi construită va avea o suprafață de aproximativ 150 m² amprenta la sol. Părintele Cătălin a informat că va fi construit și un mic Paraclis, un lumânărar și împrejmuiri; vor fi amenajate alei pietonale și locuri de parcare; vor fi plantați pomi și amenajat spațiu verde.
Avem nevoie mai mult decât orice, de rugăciunea dumneavoastră, deoarece piedicile și încercările sunt foarte mari.
Cei care doresc să ne sprijine în demersurile făcute de părintele Cătălin Ailenei o pot face:
●personal, contactând Pr. Paroh la nr. de telefon: 0754 857 903;
●în contul parohiei:
-CEC Bank:
-RO13CECEB00030RON2913441
-Titular cont: Parohia Sf. Cuv Teodora de la Sihla – Botoșani
„Mulțumim mult tuturor celor care ne-au sprijinit și ne sunt alături!
 Nădăjduim spre mila și ajutorul Bunului Dumnezeu și a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, pentru a duce la bun-sfârșit lucrările ce urmează a fi săvârșite în parohia noastră!”, a transmis părintele Cătălin Ailenei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele

Publicat

Publicitate

Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele, atunci când pleci pe teren după fiecare sesizare pe care o fac oamenii. Dacă stăteam și eu prin birouri, la căldură, îmbrăcat la costum, așteptând să mi se aducă documente la semnat, condamnam județul la alți 4 ani de stagnare și amorțeală, cum bine ne-a obișnuit PSD.

Mă bucur că reușesc să aduc o altă abordare și că și voi observați asta, judecând după numărul de mesaje pe care îl primesc de la voi! Vă îndemn să continuăm să lucrăm la fel de uniți, iar eu vă asigur că voi ajunge oriunde îmi veți semnala o problemă. Mandatul aceste este despre dialog, lucru în echipă și mobilizare pe teren. Acesta e drumul pe care trebuie să înaintăm dacă vrem să schimbăm real ceva în Botoșani!

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

Publicitate

CMF 11240002

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează. RAR a emis o decizie temporară

Publicat

Publicitate

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează: Stațiile ITP din toată țara efectuează marți inspecția tehnică prin înregistrare manuală, din cauză că aplicația utilizată în mod uzual nu funcționează de câteva zile.

Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale Registrului Auto Român, generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR.

Decizia temporară pe care instituția a decis să o urmeze este ca stațiile ITP din toată țara să efectueze inspecția tehnică prin înregistrare manuală, până la reluarea funcționării aplicației.

Publicitate

Măsura a fost luată pentru ca șoferii să nu fie amendați din cauza lipsei dovezii inspecției tehnice. Reprezentanții RAR explică faptul că această măsură este temporară, deoarece aplicația online care gestionează evidența inspecțiilor nu funcționează încă, după incidentul cibernetic de săptămâna trecută.

Între timp, specialiștii lucrează pentru a repara sistemul cât mai repede posibil, spun reprezentanții Registrului Auto.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului internațional de colinde al diasporei române va avea loc la Iași

Publicat

Publicitate

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif și sub egida Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), Asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, la inițiativa președintelui Ionuț Furtună, prima ediție a „Festivalului Internațional de Colinde”, care a avut loc la Catedrala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” din Paris, în 2016.

Festivalul a continuat în anii următori la Torino (2017), Viena (2018) și Nürenberg (2019), bucurându-se de aprecierea atât a comunităților de români, cât și a diverselor comunități din spațiul gazdelor. La fiecare ediție, peste 500 de persoane au fost prezente în cele două zile de desfășurare, iar peste 8000 de auditori au urmărit evenimentul online. Au fost prezenți reprezentanți ai Centrelor Culturale Române, ai Ambasadelor și Guvernului României, membri ai fundațiilor și asociațiilor internaționale cu care colaborăm, reprezentanți politici locali, precum și mass-media locală și internațională.

Publicitate

După pauza pandemică, sub egida și împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Italia, asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, în perioada 1-3 decembrie 2023, a V-a ediție a Festivalului, la Roma (Castel Gandolfo, Centro Mariapoli). Spre deosebire de edițiile anterioare, festivalul a marcat și Ziua Națională a României, devenind un festival al colindelor și al apartenenței naționale, având titlul „Festivalul Internațional de Colinde și Cântece Patriotice”, ediția a V-a. Totodată, festivalul a adus pe scenă, pentru prima dată în cele cinci ediții, o corală formată din 35 de copii români și 40 de tineri ai asociației NEPSIS.

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Vor participa Corala „Sfinții Arhangheli” din Paris, Franța; Corul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena, Austria; Corala „Cântăm Domnului” din Torino, Italia; Corul „Sfântul Roman Melodul” al asociației tinerilor NEPSIS din Irlanda; Ansamblul etnofolcloric „Izvoraș” din Cernăuți, Ucraina; Corul mic de copii „VITEJII” al IPLT „Mihai Viteazul” din Chișinău, Republica Moldova. Participanții vor fi întâmpinați cu căldura caracteristică gazdelor ieșene, în glasurile îngerești ale coralei de copii a Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

Publicitate

Festivalul Internațional de Colinde contribuie la promovarea imaginii României în Europa, prin intermediul artei și culturii românești. Identitatea națională a unui popor nu se limitează la granițele sale. În procesul de integrare într-o nouă societate, este esențial să ne păstrăm identitatea românească. Aceasta se realizează prin implicarea în activități care vizează conservarea și transmiterea culturii și tradițiilor românești.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, alături de Sfintele Paști, constituie un pilon esențial al culturii românești. Tradiția de a asculta și cânta colinde în ajunul Crăciunului face parte din ființa noastră, devenind un simbol al identității noastre culturale, naționale și spirituale.

Sursa Doxologia.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Programul manifestărilor culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului

Publicat

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoşani organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, manifestările prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului.

Programul manifestărilor:

  • depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han;
  • vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani”;
  • fragmente din opera lui Nicolae Iorga, în lectura istoricului Andrei Pippidi.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending