Connect with us
Publicitate

Eveniment

Bacalaureat 2024: Barem și subiecte – Matematică și Istorie, publicate de Ministerul Educației. Cum se notează lucrările

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2024: Baremul de corectare și subiectele la Matematică și Istorie – proba obligatorie a profilului au fost publicate marți după-amiaza de Ministerul Educației.

Următoarea probă va fi joi, 4 iulie – proba la alegere.

Bacalaureat 2024: Subiecte și barem Matematică

Bacalaureat 2024: Subiecte și barem Istorie

Bacalaureat 2024. Calendar și probe

Probele de competențe s-au desfășurat în perioada 17-27 iunie. Din 1 iulie, au început probele scrise

  • 1 iulie: proba scrisă Limba și literatura română (proba E.a)
  • 2 iulie: proba scrisă obligatorie a profilului (proba E.c)
  • 4 iulie: proba scrisă la alegere a profilului (proba E.d)
  • 5 iulie: proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E.b)
  • 8 iulie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00); depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
  •  9-11 iulie: soluționarea contestațiilor
  • 12 iulie: afișarea rezultatelor finale

Proba obligatorie este la:

  • matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, toate profilurile din filiera tehnologică şi profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
  • istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate mai sus

Proba la alegere este la:

Publicitate
  • fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională
  • geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui menţionate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Modernizarea drumului județean Borolea – Hănești, scoasă la licitație

Publicat

Publicitate

Modernizarea drumului județean DJ 294C, Borolea – Hănești, a fost scoasă la licitație. Întregul proiect, în valoare de 7,5 milioane de euro, va fi finanțat exclusiv din fondurile alocate de către Consiliul Județean Botoșani.

„Am promis că vom moderniza și acest sector de drum și ne ținem de cuvânt. Din bugetul Consiliului Județean am finanțat realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, iar Direcția Județeană de Drumuri și Poduri a scos la licitație și execuția lucrărilor. În ultima ședință a Consiliului Județean, am rectificat bugetul și lista de investiții în acest sens. Este o investiție cerută de botoșănenii din zonă și pentru care am găsit soluțiile cele mai bune de a o realiza”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ofertele la licitație pot fi depuse până pe data de 12 august.

„Infrastructura rutieră a fost și rămâne prioritară pentru echipa Consiliului Județean Botoșani. Ne dorim și la această licitație să participe cât mai mulți constructori. Este o lucrare importantă, cu o valoare foarte mare”, a declarat, la rândul său, Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Rețeaua de drumuri județene din Botoșani măsoară 652 de kilometri, din care, în ultimii trei ani, au fost modernizați și reabilitați peste 200 de kilometri. În acest moment, Consiliul Județean Botoșani are în derulare alte cinci proiecte de modernizare a drumurilor de piatră, care totalizează peste 42 de kilometri. Valoarea acestor proiecte se ridică la aproximativ 44 milioane de euro, 35 milioane de euro reprezentând fondurile atrase din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, iar 9 milioane de euro cofinanțarea asigurată din bugetul Consiliului Județean Botoșani.

În diferite stadii de licitație, Consiliul Județean are lucrări pentru modernizarea a 20,5 kilometri de drumuri județene, a căror valoare se ridică la 23,5 milioane de euro. „Vrem ca la finalul mandatului, drumurile de piatră care nu sunt modernizate sau în plin proces de modernizare să reprezinte mai puțin de 2% din totalul drumurilor județene”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Contabilii ies în stradă, sătui de abuzurile fiscale şi legislative. Aceștia acuză haosul creat de împotriva e-TVA și e-Factura

Publicat

Publicitate

Contabilii și alţi specialişti în domeniu vor protesta luni, 8 iulie, nemulțumiți de modificările fiscale. Aceștia atrag atenția că s-a creat un ”haos în legislaţia fiscală” și solicită predictibilitate.

”În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare.

Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic.

Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională.

De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată”, avertizează Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, într-un comunicat.

Publicitate

Protest al contabililor. Solicită predictibilitate legislativă

Protestul, intitulat „Fără haos în legislaţia fiscală”, va începe luni, 8 iulie, la 8:30 în Piaţa Victoriei. La 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30.

Reprezentanţii patronatului solicită predictibilitate legislativă. Cer stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

„Protestul ‘Fără haos în legislaţia fiscală’ vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative. Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici.

Publicitate

De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze.

Un alt punct crucial este cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive şi costisitoare pentru companii.

Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanţarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

Eveniment

Copiii din Tabăra „Codrii de Aramă” Agafton s-au întâlnit cu polițiștii care le-au explicat ce sunt drogurile și ce efecte au

Publicat

Publicitate

Ziua de 03 iulie 2024 a constituit prilej de întâlnire pentru copiii aflați în Centrul de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton cu poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani.

Astfel, 100 de copii și tineri au primit informaţii privind legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului drogurilor, exemple de situaţii în care tinerii au fost implicați în fapte de consum și trafic de droguri, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora. Specialiştii din cadrul CPECA Botoşani le-au explicat tinerilor ce sunt drogurile, ce efecte au asupra organismului, din ce substanțe sunt obţinute, toate aceste intervenții având scopul conștientizării riscurilor consumului.

Activitățile informativ-preventive referitoare la comportamentul în mediul virtual se derulează în cadrul Campaniei naționale  ”Siguranța Online” – dedicată minorilor. Aceasta își propune să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică minorilor, pentru a evita să devină victime ale fraudelor informatice, a pornografiei infantile sau atacurilor de tip malware.

Prevenirea victimizării minorilor şi a infracţiunilor informatice reprezintă priorităţi ale Poliției Române pentru anul 2024, minorii, precum și părinții/reprezentanții legali ai acestora reprezentând grupurile țintă ale activităților preventive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 57 de ani, din județul Suceava, amendat și lăsat fără lemne la intrarea în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Sucevei, din municipiul Botoșani, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 57 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 3,5 metri cubi, de material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

De asemenea, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending