Connect with us
Publicitate

Eveniment

Aproape 50 de absolvenți de liceu din Botoșani au lipsit de la examenul maturității

Publicat

Publicitate

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Botoșani, din totalul de 2591 de candidați înscriși au absentat 44 de candidați.

Regulile au fost respectate, astfel că nu fost candidați eliminați.

Examenul de Bacalaureat continuă astfel:

2 iulie: Proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie

· 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării

· 5 iulie: Limba și literatura maternă (unde este cazul)

Publicitate

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 8 iulie, urmate de perioada de contestații și rezolvarea acestora.

Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 12 iulie.

A doua sesiune se desfășoară între 15 iulie (perioada de înscriere) și 30 august (afișarea rezultatelor finale), cu probele scrise programate în perioada 19-22 august.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2024: Notele la examen vor fi publicate miercuri

Publicat

Publicitate

Rezultatele la Evaluarea naţională vor fi afişate miercuri, până la ora 14,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8,00 – 12,00).

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Publicitate

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Iachint

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Iachint era postelnic al în palatul imperial de la Roma în timpul împăratului Traian (98-117). Împratul dăduse pentru prima oară ordinul ca toţi supuşii imperiului să aducă jertfă idolilor iar cei care refuză să fi forţaţi prin ameninţări şi tortură să aducă jertfă sau să moară. Pe când Iachint avea numai 20 de ani împăratul a poruncit celebrarea necuraţilor zei prileji pentru ca toţi cetăţenii să aducă jertfă idolilor.

În timp ce toţi slujitorii palatului îl însoţeai pe împărat la templu, Ianichint care avea o viaţă înţeleaptă de creştin adevărat ce îi slujea în taină lui Hristos, ocupându-se cu înfrânarea, curăţia, blândeţea şi toate lucrurile cele bune, s-a retras într-o cămăruţă tainică unde se închina adevăratului Dumnzeu. Un oarecare Urvechie, care slujea tot ca postelnic, l-a văzut, l-a urmărit şi a auzit rugăciunea lui iar apoi s-a dus întins la împărat şi i-a povestit ceea ce aflase. Împăratul l-a chemat pe Iachint şi i-a poruncit să mănânce din carnea adusă ca jertfă, dar acesta şi-a făcut semnul crucii şi l-a înfruntat pe împărat spunând că el nu va mânca niciodată din mâncarea spurcată. Cei aflaţi de faţă s-au mâniat de îndrăzneala Sfântului Iachint şi au tăbărât pe el de l-au bătut până nu a mai putut mişca.

Împăratul Traian a poruncit ca bătaia să înceteze iar lui Iachint să să i se bage mâncarea cu forţa pe gât. Pentru că nu au reuşit săi deschidă gura a poruncit să fie aruncat în închisoare şi să i se dea de mâncare numai mâncăruri din cele jertfite. 38 de zile a petrecut sfântul Ianichint în închisoare, hrănindu-se numai cu rugăciune, chiar dacă păzitorii lui îl îmbiau cu tot felul de mâncăruri din cele spurcate. În a 38-a zi gardienii, când veneau să-i aducă mâncarea jertfită idolilor au văzut încăperea luminată şi doi îngeri care stăteau împreună cu Iachint, s-au speriat şi au fugit la împărat să-i spină ce au văzut. C

Când au venit alţi soldaţi nu au găsit nimic decât trupul sfântului fără suflare aşa că l-au luat şi l-au aruncat afară din cetate pentru a fi hrană animalelor şi păsărilor. Un preot, pe nume Timotei a luat sfintele moaşte şi le-a păstrat cu cinste până la moartea sa, iar apoi le-a încredinţat unei creştine credincioase, văduvă, care la rândul ei le-a păstrat cu credinţă şi cinste.

Citeste mai mult

Eveniment

Adio EURO 2024. România – Olanda: 0 – 3. Cei 40.000 de români au plecat triști de pe stadionul din Munchen

Publicat

Publicitate

Drumul Naționalei României la Euro 2024 s-a terminat în această seară la Munchen în fața a 40.000 de români, în optimile de finală, unde echipa condusă de Edy Iordănescu a pierdut în fața Olandei cu scor general de 0 – 3.

Echipa României a depășit toate așteptările și a ajuns în optimile de finală unde nu a putut trece însă de o echipă cotată la o valoare financiară de zece ori mai mare.

ROMÂNIA – OLANDA 0-3
GAKPO (20), MALEN (83 şi 90+3)

FINAL

Min. 90+3 – GOL OLANDA. Pe contră, Malen a majorat scorul.

Min. 90 – Un copil din peluza României a intrat pe teren. 4 minute de prelungire.

Min. 88 – A ieşit Stanciu, a intrat Olaru. Banderola ajunge pe braţul lui Stanciu.

Publicitate

Min. 83GOL OLANDA. Adversarii au închis meciul. Gakpo i-a pasat lui Malen, care a punctat din apropiere.

Min. 81 – Cartonaş galben pentru Stanciu, pentru proteste. Arbitrul a oprit o fază de contraatac a lui Mihăilă pentru un fault al lui Alibec asupra lui Dumfries..

Min. 78 – România, aproape de autogol.

Publicitate

Min. 77 – Galben luat de Denzel Dumfries.

Min. 73 – Olanda vrea să intre cu mingea în poartă. Ratare uriaşă care ne ţine în joc.

Min. 72 – Triplă schimbare operată de România: Alibec, Cicâldău şi Mihăilă au intrat, au ieşit Drăguş, Marin şi Hagi.

Min. 68 – Primul galben, luat de Marius Marin, care va lipsi în „sfeturi”. Lovitura liberă centrală, executată de Depay, trece pe lângă bară. Koeman mută cu van de Ven şi cu Veerman, au ieşit Ake şi Schouten.

Min. 64 – Gol anulat lui Gakpo pentru ofsaid.

Min. 62 – Gakpo prinde poarta după un sprint prelungit, dar Niţă scoate în corner.

Min. 60 – Două cornere pentru România.

Min. 58 – Cap pe lângă trimis de căpitanul Olandei.

Min. 54 – România, strivită de Olanda! Depay nu poate marca din careul mic. A fost blocat de Raţiu.

Min. 50 – Olanda are alte ocazii de gol, dar nu reuşeşte să închidă jocul.

Min. 46 – România a început în atac. Olanda l-a scos pe Bergwijn şi l-a băgat pe Malen.

FINAL

Min. 45+3 – Apare şi primul corner al României, executat de Ianis. Repriză fără cartonaşe galbene, deşi doi români sunt tamponaţi: Ianis şi Mogoş.

Min. 45+1 – Drăguş are o jumătate de ocazie. Trage moale şi central. Încă n-a ieşit la rampă Stanciu, la fel de modest pe partea ofensivă ca şi în ultimele două jocuri din faza grupelor.

3 minute de prelungire.

Min. 44 – Simons are o ocazie mare de gol. Olanda se distrează cu în careul nostru. Înainte, Racoviţan a pierdut un duel cu puternicul Dumfries, care evoluează cu forţa unui tanc. Fundaşul de la campioana Italiei n-a primit cartonaş după niciuna dintre intervenţii.

Min. 42 – Olanda are 10-0 la cornere.

Min. 40 – România nu mai pune probleme în ofensivă. Se apără jos. A rămas echipa fără energie sau poate repeta repriza a doua, energică, din jocul cu Belgia?

Min. 38 – A intrat Racoviţan, stoper de meserie. Va merge în centrul apărării. Pe flancul stâng s-a mutat Burcă.

Min. 33 – După ce i-a dat cu cotul lui Ianis, Dumfries l-a tampotan şi pe Mogoş. L-a lovit în piept, iar fundaşul de la CFR Cluj n-a mai putut continua. Locul lui ar putea fi luat de Racoviţan.

Min. 31 – Drăguşin salvează un gol ca şi încasat.

Min. 26 – Ocazie mare Olanda.

Min. 24 – România atacă din nou careul advers, dar nu scoate nici măcar corner. Adversarii au posesia.

Min. 21 – România se întoarce în ofensivă. Ianis trage pe lângă.

Min. 20 – GOL OLANDA. Gakpo, star la Liverpool, l-a luat unu la unu pe Raţiu, aşa cum promitea la conferinţa de presă premergătoare, l-a depăşit în viteză pe „Sonic” şi l-a învins pe Niţă cu un şut la colţul scurt. Portarul a atins mingea, dar a fost şutată cu putere.

Min. 18 – Dublu corner Olanda. Fără emoţii pentru Niţă. Au fost primele lovituri de colţ ale jocului. Olandezii ne-au luat mingea, îşi impun posesia.

Min. 14 – Dublă ocazie România: după Drăguş rămas singur în careu, Man trage peste poartă.

Min. 10 – România este în atac şi presează. Olanda absoarbe atacurile, iar pe alocuri pare panicată, atunci când respinge.

Min. 8 – Pasă Hagi la întâlnire pentru Răzvan Marin, dar Olanda se apără bine. „Cine sare România” se strigă din tribune.

Min. 6 – Simons are primul şut pe poartă al jocului, prinde Niţă. A reintrat Ianis Hagi, poartă o căciuliţă protectoare.

Min. 5 – Echipele sunt scurte, jocul se anunţă intens.

Min. 2 – La o centrare în careul advers, Dumfries, de la Inter Milano, îl loveşte pe Hagi şi îl umple de sânge. I se pune un bandaj la cap.

În tribune, Hagi senior vede meciul de lângă Mircea Lucescu. Un rând mai jos, Lupescu stă lângă marele norvegian Ole Gunnar Solsjkaer, fost atacant şi antrenor la Manchester Untied.

Min. 1 – A început partida de la Munchen. Olanda a avut prima posesie.

ECHIPELE

ROMÂNIA (4-3-3): Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Mogoş – R. Marin, M.Marin, Stanciu – Man, Drăguş, Hagi.
Rezerve: H. Moldovan, Târnovanu – Sorescu, Racoviţan, Rus, Nedelcearu, Şut, Cicâldău, Olaru, Mihăilă, Fl. Coman, Puşcaş, Alibec, Bîrligea
Absent: Bancu (suspendat)
Selecţioner: Edward Iordănescu (46 de ani)

OLANDA (4-3-3): Verbuggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Shouten, Simons, Reinjders – Malen, Depay, Gakpo
Rezerve: Flekken, Bijlow – Van de Ven, Blind, De Ligt, Geertruida, Maatsen, Wijnaldum, Veerman, Gravenberch, Frimpong, Bergwijn, Zirkzee, Weghorst, Brobbey
Absenţi: –
Selecţioner: Ronald Koeman (61 de ani)

Stadion: Allianz Arena (Munchen), capacitate 66.000 de locuri
Arbitru: Felix Zwayer
Arbitri asistenţi: Stefan Lupp & Marco Achmuller
Arbitru VAR: Bastian Dankert (toţi Germania)

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, din Cătămărăști Deal, a fost în sărbătoare

Publicat

Publicitate

Comunitatea Parohiei „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Cătămărăști Deal din Botoșani a fost în aceste zile în sărbătoare, cinstindu-și cu evlavie ocrotitorul spiritual. Cu fiecare an, cu fiecare Sfântă Liturghie săvârșită, cu fiecare rugăciune,  în sufletele creștinilor din această parohie, cultul și evlavia pentru acest conducător dârz și neînfricat, ajuns în calendarul ortodox pentru credința sa în Dumnezeu, pentru bunătatea sa și pentru spiritul de sacrificiu, se transformă într-un adevărat far duhovnicesc pe calea îngustă care duce la Hristos.

De la an la an, și evlavia credincioșilor din Parohia Cătămărăști Deal crește exponențial. Și anul acesta, zeci de credincioși din parohie, dar și din împrejurimi, l-au cinstit pe Sfântul Ștefan cel Mare, ocrotitorul lăcașului de cult din această zonă, care este altfel  prima biserică de mir din țară închinată acestui prețios sfânt.

Sărbătoarea a început luni seară, când a fost oficiată slujba Vecerniei cu LITIE de un sobor impresionant. Au fost alături de părintele paroh Emanoil-Vasile Crețu numeroși preoți veniți din toate protopopiatele județului, dar și din județul Iași… De asemenea a slujit și părintele Ștefan Holban, cel care a pus prima piatră de temelie la biserica din Cătămărăști Deal și a păstorit sufletele credincioșilor din zonă peste 20 de ani. Acest lucru a fost evidențiat de actualul preot paroh, Vasile-Emanoil Crețu, în cuvântul de la finalul slujbei, cel care a preluat misiunea de a continua lucrările cu aproape două decenii în urmă, desăvârșind cu ajutorul oamenilor cu evlavie la Sfântul Ștefan cel Mare și al enoriașilor o adevărată bijuterie arhitectonică.

Răspunsurile la strană au fost date de mai mulți cântăreți care au înfrumusețat slujba cu nestemate duhovnicești.

La finalul slujbei, fostul protopop de Botoșani, părintele Lucian Leonte, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public. După acest moment, preoții și credincioșii prezenți au îngenuncheat și au implorat mila lui Dumnezeu, prin rostirea rugăciunilor specifice, rugându-L să  trimită peste pământ ploaia binecuvântată.

Părintele Lucian Leonte a adresat la sfârșitul slujbei un emoționant cuvânt credincioșilor prezenți, pe care îl puteți regăsi în înregistrarea video de mai jos.

Publicitate

Părintele paroh al Bisericii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Emanoil Crețu, a mulțumit credincioșilor, cu această ocazie, pentru prezența la slujbe și pentru osteneala și deschiderea de care dau dovadă în încercarea de a lăsa ceva în urmă, pentru generațiile viitoare, care să servească drept mărturie a credinței creștine fierbinți și lucrătoare în viețile enoriașilor parohiei din Cătămărăști Deal.

Seara s-a încheiat cu o manifestare a bucuriei și iubirii creștine, enoriașii parohiei oferind participanților la slujbă pachete cu bunătăți pregătite de gospodine și vin.

Sărbătoarea a continuat marți cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, slujită în sobor, cu participare numeroasă a credincioșilor.

Publicitate

Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din satul Cătămărăști Deal a fost înființată în anul 1997, prin desprinderea de parohia Ipotești. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfințirea temeliei bisericii de către PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Cercul de lumină din timpul furtunii

Puțină lume știe că localitatea Cătămărăști Deal este vegheată de clopotele bisericii, ca de niște străjeri care în vreme de furtună acoperă cu o forță nevăzută toată zona. Nu o dată, dangătul clopotelor, sfințite cu rugăciuni de ploaie, a alungat norii de furtună care amenințau să distrugă culturile localnicilor dacă s-ar fi rupt peste sat. Ar putea părea înfiorător ca jumătate de oră sau mai mult clopotele să bată asurzitor, cu și mai multă forță, pe măsură ce intensitatea furtunii crește. Sunetul, însă, aduce nădejde și, în marea de nori ca tăciunele, peste biserică se așează un cerc de lumină.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending