Connect with us
Publicitate

Eveniment

Afacerile de la sat care s-au mutat în online, după ce târgurile s-au închis pe capete. La ce trebuie să fie clienții atenți

Publicat

Publicitate

Comerţul micilor crescători de animale şi păsări s-a mutat în mediul online. Asta pentru că târgurile unde se vindeau animale şi păsări au fost închise de aproape 7 ani, de teama focarelor de pestă şi gripă aviară. Autorităţile spun că nu pot controla vânzările pe platformele sociale şi ne sfătuiesc să fim atenţi de la cine cumpărăm, scrie observatornews,ro.

“Vând gâşte tinere şi frumoase. Bune de ouă şi de gătit. ”

“Vând raţe de casă, generaţia 2023”

Publicitate

“Vând patru capre. Două fătate şi restul urmează să fete”.

Sunt doar câteva dintre anunţurile de pe una dintre cele mai mari platforme de vânzări din România. Pentru că nu mai pot ajunge în târguri cu marfa, micii comercianți s-au mutat în online.

Vânzător: Sunt crescute cu mâncare la curte. Eu vreau să le dau. Nu-s bolnave. Anul trecut le-am vaccinat. Totul este ok. Adică fără nicio problemă.

Publicitate

Cu toate acestea, mulţi consumatori nu au încredere în promisiunile crescătorilor.

Cumpărător: Nu suntem tentați. Nu prezintă încredere.

Cumpărător: Nu am încredere. Nu ştiu cine se ocupă de ele, în ce mod.

Publicitate

Cumpărător: Nu am luat niciodată. Acum la câte se vorbesc. Să fim mai atenți.

La ce trebuie să fim atenţi dacă vrem să cumpărăm animale
Dacă totuşi decidem să cumpărăm un porc, găini sau raţe, trebuie să cerem acte care să dovedească faptul că sunt sănătoase.

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: Puteți să stabiliți o întâlnire sau chiar o negociere pentru păsările respective, dar în mod obligatoriu să solicitați deocumentul sanitar-veterinar nde sănătate și chiar foarte important, dacă animalele pleacă într-un alt județ, este nevoie și de un aviz inter județean care se solicită de către proprietar.

Publicitate

Cei care vor să mai vândă o pot face doar din ferme autorizate
Practic, cei care vor să mai vândă o pot face doar din ferme autorizate. Experții din industria alimentară ne recomandă şi ei să fim precauți.

Costel Stanciu, președinte Asociație Pro Consumatori: Comerțul acesta neautorizat nu face nimic altceva decât să crească riscul apariţiei unor boli, cum este gripa aviară sau cum a fost pesta porcină africană. Nu recomand niciunui consumator să cumpere carne folosind comerţul online de a persoane care nu sunt autorizate.

Statul nu încasează niciun leu din această practică tot mai des întâlnită, pentru că tranzacţiile nu sunt declarate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bani de la stat pentru ”prima împădurire” și ”crearea de suprafețe împădurite”. APIA a anunțat că se pot depune cereri de plată

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că este deschisă primirea cererilor de plată pentru schema de ajutor de stat “prima împădurire” și “crearea de suprafețe împădurite”, relatează alba24.ro. Cererile de plată pentru anul 2024 pot fi depuse în intervalul 13 mai – 5 iulie (inclusiv).

Este vorba despre beneficiarii Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” aferentă Măsurii 8, Submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Cererile de plată se depun la Centrele APIA de către beneficiarii care au depus Cereri de sprijin în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021.

Publicitate

Formularele de modificare a Cererilor de plată pot fi depuse până la data de 22 iulie 2024 (inclusiv).

În funcţie de tipul plăţii solicitate, dosarul cererii de plată trebuie să cuprindă

  • documentele doveditoare privind efectuarea lucrărilor de înființare, împrejmuire și întreținere, specificate în capitolul V din Formularul – tip de Cerere de plată pentru anul 2024.

Vezi Formular-CERERE-PLATA-M8_2024

Publicitate

Mai multe detalii, AICI.

Citeste mai mult

Educație

Termenul pentru DEPUNEREA DOSARELOR la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri, PRELUNGIT. Până la ce dată se pot depune

Publicat

Publicitate

Termenul limită pentru depunerea dosarelor la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri a fost extins. Cei interesați să devină pompieri sau jandarmi mai au la dispoziție două zile pentru a-și prezenta dosarele.

Mai exact termenul s-a prelungit până pe data de 17 mai 2024.

Anunțul a fost făcut de către reprezentații Jandarmeriei și ai Pompierilor.

Publicitate

Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații

Condiţiile legale de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ pe locurile destinate formării iniţiale a cadrelor militare sunt următoarele:

a) să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;

b) să cunoască limba română, scris şi vorbit;

Publicitate

c) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

d) să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;

e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;

Publicitate

f) să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;

g) să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;

h) să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;

Publicitate

i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;

j) să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

k) să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege.

Aptitudinea/inaptitudinea prevăzută la litera d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. În situaţia în care se constată inaptitudinea pentru oricare dintre situaţii, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv. Evaluarea psihologică se susţine înaintea examinării medicale.

Criterii specifice

Criteriile specifice pentru recrutarea candidaţilor la examenele de admitere în instituţiile de învăţământ, forma de învăţământ cu frecvenţă, în vederea formării profesionale iniţiale, sunt următoarele:

a) să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concursul de admitere;

b) să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;

c) să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) AUR Botoșani: Lucrările la Spitalul de Îngrijiri Paliative, blocate din cauza incompetenței actualului primar Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Ne confruntăm cu o situație tragică și inadmisibilă, care afectează direct viețile celor mai vulnerabili dintre noi. Spitalul de Îngrijiri Paliative din Botoșani, o unitate medicală menită să aducă alinare și suport celor aflați în stadii terminale ale unor boli cronice grave, stă închis de aproximativ doi ani. Această instituție, finalizată în proporție de 90%, rămâne blocată din cauza incompetenței și neglijenței decidenților de până acum, în frunte cu actualul primar, Cosmin Andrei.

Cum am ajuns aici? Încă din 2013, acest proiect a fost demarat cu speranță și așteptări mari. Cu toate acestea, sub administrația lui Cosmin Andrei, lucrările au stagnat, iar neregulile tehnice au fost ignorate. Firma de construcții angajată a intrat în faliment, lăsând în urmă un șantier plin de probleme: termoizolația necorespunzătoare, uși și lifturi neconforme, instalații de gaze medicale nefuncționale. Cosmin Andrei nu a făcut nimic pentru a remedia aceste situații, lăsându-ne în fața unui dezastru administrativ.

Rezultatul? O unitate medicală care ar fi trebuit să fie un sanctuar de speranță și alinare, rămâne un monument al eșecului și al nepăsării. În timp ce pacienți în suferință și familiile lor așteaptă cu disperare un loc unde să primească îngrijiri adecvate, acest spital stă nefolosit. Și să ne amintim că, în plină pandemie, când nevoia de astfel de facilități a fost acută, spitalul a rămas sub lacăt, incapabil să ofere ajutorul necesar.

Publicitate

Dragi botoșăneni, este timpul să spunem stop acestei incompetențe crase! Este timpul să ne unim forțele pentru a transforma această tragedie într-un simbol al renașterii și al speranței. Ca viitor primar, mă angajez să efectuez un audit detaliat al lucrărilor efectuate și al fondurilor alocate, pentru a înțelege exact unde s-au produs erorile și cine trebuie tras la răspundere.

Voi aloca imediat resursele necesare pentru a corecta toate problemele tehnice identificate, astfel încât spitalul să poată fi recepționat și pus în funcțiune fără întârziere. Voi colabora cu specialiști în construcții și în domeniul medical pentru a ne asigura că toate standardele sunt respectate și că spitalul oferă cele mai bune condiții pentru pacienți. În tot acest timp, vom asigura o comunicare constantă cu cetățenii, oferindu-vă actualizări periodice despre stadiul lucrărilor și măsurile luate pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Și cred că este imperios să implementăm un sistem de monitorizare și control riguros pentru toate proiectele de infrastructură, pentru a ne asigura că fondurile publice sunt utilizate eficient și responsabil.

Publicitate

Aceste măsuri nu sunt doar promisiuni electorale, ci angajamente ferme pentru a aduce o schimbare reală în comunitatea noastră. Nu mai putem permite ca incompetența și nepăsarea să ne saboteze viitorul. Este timpul pentru o administrație dedicată, transparentă și responsabilă, care să pună pe primul loc interesele cetățenilor.

Împreună, putem transforma acest spital într-un simbol al speranței și al vieții. Împreună, putem asigura că astfel de situații devin doar o amintire tristă din trecut.

Material realizat de SC Modern Art Design SRL, la comanda partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Parlamentarii au dat vot favorabil: Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară

Publicat

Publicitate

Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală, potrivit expunerii de motive, scrie alba24.ro.

Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară. Legea a fost aprobată, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Este reglementată procedura prin care sunt recuperate sumele pe care statul român le are de achitat în cazul acestor persoane.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi. Acesta completează art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Publicitate

Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale, potrivit Agerpres.

Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară. Care este procedura

Costurile aferente preluării fugarilor vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.

În ceea ce priveşte costurile aferente preluării persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autorităţile române dobândesc un drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Publicitate

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru, mai prevede proiectul. Categoria acestor cheltuieli se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne.

Legea adoptată de Parlament este trimisă pentru promulgare.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending