Connect with us
Publicitate

Eveniment

Afacerile de la sat care s-au mutat în online, după ce târgurile s-au închis pe capete. La ce trebuie să fie clienții atenți

Publicat

Publicitate

Comerţul micilor crescători de animale şi păsări s-a mutat în mediul online. Asta pentru că târgurile unde se vindeau animale şi păsări au fost închise de aproape 7 ani, de teama focarelor de pestă şi gripă aviară. Autorităţile spun că nu pot controla vânzările pe platformele sociale şi ne sfătuiesc să fim atenţi de la cine cumpărăm, scrie observatornews,ro.

“Vând gâşte tinere şi frumoase. Bune de ouă şi de gătit. ”

“Vând raţe de casă, generaţia 2023”

Publicitate

“Vând patru capre. Două fătate şi restul urmează să fete”.

Sunt doar câteva dintre anunţurile de pe una dintre cele mai mari platforme de vânzări din România. Pentru că nu mai pot ajunge în târguri cu marfa, micii comercianți s-au mutat în online.

Vânzător: Sunt crescute cu mâncare la curte. Eu vreau să le dau. Nu-s bolnave. Anul trecut le-am vaccinat. Totul este ok. Adică fără nicio problemă.

Publicitate

Cu toate acestea, mulţi consumatori nu au încredere în promisiunile crescătorilor.

Cumpărător: Nu suntem tentați. Nu prezintă încredere.

Cumpărător: Nu am încredere. Nu ştiu cine se ocupă de ele, în ce mod.

Publicitate

Cumpărător: Nu am luat niciodată. Acum la câte se vorbesc. Să fim mai atenți.

La ce trebuie să fim atenţi dacă vrem să cumpărăm animale
Dacă totuşi decidem să cumpărăm un porc, găini sau raţe, trebuie să cerem acte care să dovedească faptul că sunt sănătoase.

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: Puteți să stabiliți o întâlnire sau chiar o negociere pentru păsările respective, dar în mod obligatoriu să solicitați deocumentul sanitar-veterinar nde sănătate și chiar foarte important, dacă animalele pleacă într-un alt județ, este nevoie și de un aviz inter județean care se solicită de către proprietar.

Cei care vor să mai vândă o pot face doar din ferme autorizate
Practic, cei care vor să mai vândă o pot face doar din ferme autorizate. Experții din industria alimentară ne recomandă şi ei să fim precauți.

Costel Stanciu, președinte Asociație Pro Consumatori: Comerțul acesta neautorizat nu face nimic altceva decât să crească riscul apariţiei unor boli, cum este gripa aviară sau cum a fost pesta porcină africană. Nu recomand niciunui consumator să cumpere carne folosind comerţul online de a persoane care nu sunt autorizate.

Statul nu încasează niciun leu din această practică tot mai des întâlnită, pentru că tranzacţiile nu sunt declarate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Intervalul orar în care în care drumul este deschis

Publicat

Publicitate

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Autoritățile au anunțat intervalul orar în care în care drumul este deschis, scrie alba24.ro.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând de miercuri, 6 noiembrie, din cauza condiţiilor meteorologice din ultima perioadă, pentru siguranţa participanţilor la trafic, a fost modificat intervalul orar de circulaţie pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C, Transalpina.

Restricțiile vor fi aplicate pe tronsonul kilometric 34+800 metri – 59+800 metri, între localităţile Rânca (judeţul Gorj) şi Obârşia Lotrului (judeţul Vâlcea), relatează Rador.

Publicitate

Aşadar, circulaţia rutieră va fi permisă între orele 09:00 şi 20:00.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, conducătorii auto sunt sfătuiți să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Copiii cu boli rare, trataţi până la 21 de ani în spitalele de pediatrie. Obstacole în aplicarea OUG în domeniu

Publicat

Publicitate

Copiii care au boli rare vor putea fi trataţi pentru aceste afecţiuni, până la vârsta de 21 de ani, în spitalele de pediatrie, a informat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în domeniu, dar nu este aplicată în toate unităţile sanitare şi trebuie identificate care sunt “obstacolele”.

Rafila a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, ce soluţii are pentru pacienţii copii cu boli rare care în momentul când împlinesc 18 ani nu îşi mai găsesc spitale şi medici cu care să îşi continue tratamentul.

“Soluţia noi am început-o, e o ordonanţă de urgenţă aprobată acum două luni care face posibilă tratarea acestor copii până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie. Am avut deja o întâlnire cu secretarul de stat Adriana Pistol şi cu alţi colegi să identificăm care sunt obstacolele de aplicare a acestei ordonanţe de urgenţă. Noi am făcut ordonanţa tocmai că ne-am dat seama că un copil care are 17 ani şi 9 luni şi acelaşi copil care are 18 ani şi 2 luni trebuie să continue tratamentul în aceeaşi unitate sanitară. Vrem să vedem dacă există limitări, am luat legătura şi cu Colegiul Medicilor, din punct de vedere profesional al modului în care se adresează aceşti pacienţi copii sau foarte tineri”, a explicat Rafila.

Publicitate

El a menţionat că este şi o problemă “locală”, pentru că sunt spitale care fac acest lucru şi spitale care nu fac acest lucru.

“Mi se pare absolut firesc ca un copil care are o boală rară să poată să continue tratamentul pentru acea boală rară. Săptămâna viitoare o să iau legătura cu pacienţii pentru că ne interesează şi alte modificări de natură legislativă”, a transmis ministrul Rafila.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de angajatori din Botoșani, amendați de inspectorii ITM

Publicat

Publicitate

În cursul lunii octombrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 105 controale. În urma controalelor, au fost constatate 82 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenționale, din care 5 avertismente și 4 amenzi, în valoare totală de 43.500 lei.

În cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 2 persoane prestând muncă nedeclarată, care își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individiual de muncă, pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

 

Publicitate

În domeniul securității și sănătății în muncă, în cursul lunii octombrie, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 54 agenţi economici, din care au fost sancționați 34, au fost constatate 63 neconformităţi şi au fost dispuse 70 de măsuri, fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 29.000 de lei și 47 avertismente;

– Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani i-au fost comunicate 10 evenimente de

Publicitate

către angajatori;

–  12 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial

de Muncă Botoșani;

Publicitate

– 2 evenimente au fost comunicate de ITM Botoșani către Inspecția Muncii;

– 1 eveniment a fost cercetat de ITM Botoșani și avizat de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 9 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu

incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor pentru stabilirea aptitudinii în

muncă;

–  necomunicarea evenimentelor;

–  nepurtarea echipamentului de protecție;

–  semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă.

 

De asemenea, în luna octombrie, Compartimentul Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă a eliberat 152 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 56 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 10 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată, au fost preluate, la sediul inspectoratului de muncă, 176 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

                   Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în luna octombrie, în domeniile  de competență, este de 72.500 lei.

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi despre Programul de guvernare propus de PNL: „Zero referințe despre pensiile publice. Atât valorează seniorii României pentru liberali!”

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Muncii și prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a criticat în termeni foarte duri Programul de guvernare propus de PNL pentru următoarea legislatură, arătând că liberalii nu au menționat „niciun cuvânt” despre sistemul public de pensii.

 

Ca fost ministru al Muncii am vrut să văd care sunt propunerile PNL pentru sistemul public de pensii. Am răsfoit din scoarță-n scoarță  programul lor de guvernare, dar n-am găsit niciun cuvânt. Nimic! Nimic despre cum va evolua pensia medie, nimic despre cum vor fi indexate pensiile, nimic despre Pilonul 1 de pensii care asigură cea mai mare parte a veniturilor seniorilor. Atât valorează seniorii României pentru cei de la PNL!”, a declarat Marius Budăi, precizând că la indicatorii sociali, liberalii au omis cu totul să treacă evoluția pensiilor în următorii 4 ani.

Publicitate

 

În opinia deputatului PSD, absența totală a referințelor la sistemul public de pensii din Programul de guvernare al liberalilor indică intenția acestora de a îngheța pensiile în viitoarea guvernare, la fel cum au făcut-o și în 2021. „Zero referințe despre pensiile publice în programul lor! Zero lei în plus la pensie în 2021, când guvernau cu USR. Zero creșteri pentru următorii 4 ani!”, a arătat Budăi, care i-a invitat pe seniorii botoșăneni să facă singuri comparația cu Programul PSD în care social-democrații propun o majorare a pensiei medii cu +48% în următoarea legislatură, de la 2.735 de lei cât a fost în septembrie 2024, la 4.050 de lei, respectiv 810 euro, peste 4 ani.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/129t7jdz7jJ/

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending