Connect with us

Eveniment

70.000 euro sprijin pentru tinerii fermieri. Banii sunt disponibili pentru investiții în tehnologii moderne și energie solară

Publicat

Publicitate

Tinerii agricultori au oportunitatea de a accesa fonduri în valoare de 70.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor datorită programului DR-30 Sprijin pentru Tineri Fermieri. Acest sprijin financiar este destinat tinerilor sub 41 de ani, care nu au mai beneficiat de fonduri agricole pentru ei înșiși sau pentru soț/soție, relatează alba24.ro.

Condițiile de accesare a fondurilor includ urmarea unui curs de calificare în zootehnie și preluarea unei exploatații agricole care nu a beneficiat anterior de fonduri, cu excepția proiectului 141 finalizat. De asemenea, solicitanții trebuie să fie membri ai unei cooperative agricole și să investească minim 28.000 de euro în utilaje agricole.

Pe lângă investiția în utilaje, fondurile pot fi utilizate și pentru achiziționarea de echipamente care funcționează cu energie solară și echipamente zootehnice cu tehnologii moderne. Proiectele din zona montană vor beneficia de un punctaj suplimentar în comparație cu cele de la șes în cursul acestui an.

Suma totală de 70.000 de euro va fi acordată în două tranșe: 52.500 de euro la semnarea contractului și 22.500 de euro la finalizarea proiectului.

În cazul în care solicitantul are studii superioare zootehnice, accesarea acestor fonduri poate fi posibilă cu un număr de 8.000 de unități de producție (SO). Totuși, pentru cei cu simple calificări, numărul de unități de producție necesare crește la peste 13.000 SO.

Astfel, pentru a accesa aceste fonduri, fermierii trebuie să dețină minim 8 vaci, 8 hectare de teren declarat la APIA, precum și porci sau găini.

Publicitate

Solicitanții trebuie să demonstreze proprietatea exploatației agricole, iar aceasta va fi evaluată în fiecare caz în parte.

Programul DR-30 Sprijin pentru Tineri Fermieri oferă o oportunitate importantă pentru tinerii agricultori de a investi în dezvoltarea fermelor și în implementarea de tehnologii moderne și durabile în domeniul agricol.

Instalarea Tinerilor Fermieri 2023: Proiecte eligibile

Fermierii care vor să obțină finanțarea de până la 70.000 euro trebuie să respecte o serie de condiții de eligibilitate privind dimensiunea fermei, planul de afaceri forma de organizare a exploatației.

Condițiile de bază pentru Instalarea Tinerilor Fermieri:

  • 1. Solicitantul se încadrează în definiția tânărului fermier, care prevede că limita maximă de vârstă este de 40 de ani;
  • 2. Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin intervenție;
  • 3. Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
  • 4. Solicitantul propune prin Planul de afaceri să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică (SO) de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO;
  • 5. Solicitantul prezintă un plan de afaceri viabil care va cuprinde:
    • situația inițială a exploatației;
    • obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant;
    • investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil;
    • calendarul de implementare al planului de afaceri.
  • 6. Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă;
  • 7. Solicitantul se instalează pentru prima data ca tânăr fermier și nu a mai beneficiat de sprijin prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 sau Planul Național Strategic (PNS), indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.

Alte angajamente în cadrul programului:

Tânărul fermier trebuie să demonstreze, înaintea depunerii celei de-a doua tranșe de plată, creșterea performanțelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 30% din valoarea primei tranșe de plată prin entități precum cooperativele, grupurile de producători, unitățile de procesare, piețele locale.

Fermierul nu poate reduce dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a contractului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare.

Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 8.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate

Instalarea Tinerilor Fermieri 2023. Cheltuieli eligibile

Toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile, inclusiv costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului, cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare.

Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri. Sume alocate 2023 – 2027

Sprijinul pentru Instalarea Tinerilor Fermieri se acordă sub formă de grant, prin sume forfetare. Sprijinul public nerambursabil maxim va fi de 70.000 euro, iar rata sprijinului este de 100%. Plata se efectuează în două tranșe si se va acorda:

  • • 75% la semnarea contractului de finanțare și
  • • 25% după implementarea Planului de afaceri.

Numărul de fermieri care vor beneficia de sprijin este estimat în PNS la 3.580 de tineri, până în 2027. Alocarea financiară orientativă anuală se împarte pe ani astfel:

  • 2023: nu se menționează nicio sumă;
  • 2024: 131.565.000,000 euro;
  • 2025: 54.524.945,000 euro;
  • 2026: 42.408.290,000 euro;
  • 2027: 18.263.718,00 euro.

Instalarea Tinerilor Fermieri 2023. Când se depun proiectele la AFIR

Proiectele pentru intervenția DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se depun la AFIR, la deschiderea sesiunii de proiecte. Deocamdată nu s-a anunțat un calendar al intervențiilor.

Din graficul de finanțare pentru Instalarea Tinerilor Fermieri reiese că pentru anul 2023 nu sunt sume alocate, ceea ce înseamnă că primii bani prin acest sprijin vor putea fi achitați începând de anul viitor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

3,2,1, START: Un nou centru pentru copii se construiește la Darabani, cu bani de la Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Orașul Darabani se află în plin proces de dezvoltare, iar o nouă investiție a demarat în aceste zile. Este vorba de Centrul de activități pentru copii, un proiect finanțat din fonduri europene și inițiat de Primăria Darabani.

Centrul va fi construit pe amplasamentul fostei grădinițe din cartierul Suseni și va oferi un spațiu modern pentru activități educaționale și recreative destinate copiilor din comunitate.

Primarul Mihai-Alin Gîrbaci a subliniat că acest proiect este parte a unei strategii mai ample de modernizare a infrastructurii educaționale și de sprijinire a generațiilor tinere.

„Au început lucrările de execuție la un nou proiect cu finanțare europeană de utilitate și importanță pentru Orașul Darabani! Centrul de activități pentru copii, un proiect scris de Primăria Darabani, se va realiza pe amplasamentul fostei grădinițe din cartierul Suseni și va veni în sprijinul copiilor din comunitatea noastră. Doamne ajută!”, a transmis primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Proiectul vine în contextul unei serii de investiții realizate în ultimii ani în oraș, care au vizat îmbunătățirea infrastructurii urbane, modernizarea spațiilor publice și crearea unor locuri de joacă pentru copii.

În paralel, administrația locală a reușit să atragă finanțări pentru modernizarea infrastructurii educaționale, demonstrând că fondurile europene pot fi un motor de dezvoltare locală.

Publicitate

Lucrările la noul centru sunt deja în desfășurare, iar autoritățile locale își propun ca acesta să devină un punct de referință pentru activitățile dedicate copiilor din Darabani. Proiectul nu doar că va oferi un spațiu sigur pentru învățare și recreere, dar va contribui și la consolidarea unei comunități mai unite și mai implicate în creșterea și educarea micuților din Darabani.9

Citeste mai mult

Eveniment

Tot mai puțini: Numărul pensionarilor a scăzut cu 6.781 persoane în ianuarie 2025. Pensia medie a fost de 2.752 de lei

Publicat

Publicitate

Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 miliarde lei.

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.771.876 de persoane, dintre care 2.166.872 femei, în timp ce pensia medie era de 3.070 de lei.

Pensie anticipată au primit, în ianuarie 2025, un număr de 4.926 de persoane (3.883 de lei pensie medie), pensie anticipată parțială 89.499 de persoane (2.723 de lei, pensia medie) și pensie de invaliditate 390.829 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.384 de persoane pentru gradul I de invaliditate (973 lei, pensie medie).

În aceeași lună, pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 439.333 persoane (1.462 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 105 pensionari (540 de lei, în medie).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Flămânzi, trimis în judecată pentru tentativă de omor după un atac violent cu o macetă

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Flămânzi, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, fiind acuzat de tentativă de omor, violare de domiciliu și distrugere.

Incidentul a avut loc pe 15 ianuarie 2025, în jurul orei 21:40, când inculpatul, deranjat de comportamentul unui câine, a intrat fără drept în curtea unei locuințe din Flămânzi, înarmat cu o macetă. Potrivit anchetatorilor, acesta a distrus parbrizul și luneta unui autoturism, o fereastră și ușa de acces a casei, după care a pătruns în locuință și a atacat victima.

Procurorii susțin că agresorul i-a pus maceta la gât persoanei vătămate și, prin mișcarea armei, i-a provocat răni la gât și la umăr, care au necesitat 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat instanței pentru judecare, însă, conform Codului de procedură penală, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

9 februarie: Ziua Internațională a Pizzei. Unde s-a născut acest fel de mâncare iubit de toți românii

Publicat

Publicitate

Duminică, 9 februarie, lumea întreagă își îndreaptă atenția spre unul dintre cele mai iubite preparate culinare – pizza, sărbătorită de Ziua Internațională a Pizzei. Cu rădăcini ce se pierd în antichitate, dar consacrată și desăvârșită în Italia, pizza a devenit un fenomen gastronomic global, cucerind gusturile și inimile oamenilor de pe toate continentele.

La romani, pâinea plată era servită cu diverse ingrediente, cum ar fi brânză, ierburi și ulei, aceasta fiind considerată o formă timpurie de pizza.

Toată lumea e de acord acum că pizza modernă, așa cum o știm azi, a luat naștere în Napoli, Italia, prima mențiune a acestui tip de mâncare datând din anul 997 d.Hr, când primele pizze erau simple, cu aluat subțire acoperit cu sos de roșii, brânză mozzarella și ierburi.

Pizza a devenit rapid un aliment preferat printre locuitorii săraci ai orașului. Timp de multe decenii, pizza a fost vândută mai ales pe străzi și în taverne.

Pizza Margherita, cea mai simplă și cea mai cunoscută

Legenda spune că regele Umberto I și regina Margherita au vizitat orașul Napoli. În onoarea vizitei regale, pizzaiolo Raffaele Esposito a creat o pizza specială, folosind topping-uri care să reprezinte culorile steagului italian: roșu (sos de roșii), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).

Această pizza a fost numită „Pizza Margherita” și a devenit extrem de populară, stabilind multe din aspectele fundamentale ale pizzei moderne.

Publicitate

Odată cu imigrația italiană în Statele Unite în secolul al XIX-lea și al XX-lea, pizza a fost adusă în America, unde a devenit rapid un aliment de bază în bucătăria americană.

În secolul XX, lanțurile de restaurante și companiile de livrare au contribuit la popularizarea pizzei în întreaga lume.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending