Connect with us

Eveniment

Ziua Veteranilor de Război: Peste o mie de colete-cadou distribuite de Poșta Română, către veteranii şi văduvele de război

Publicat

Publicitate

Compania Națională Poșta Română (CNPR) a distribuit gratuit peste o mie de colete-cadou către toți veterani și văduvele de război, în semn de recunoștință față de aceștia, cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, conform Statului Major al Forțelor Terestre.

Potrivit unui comunicat de presă al operatorului naţional de servicii poştale, transmis AGERPRES, coletele au fost distribuite în cadrul campaniei „Recunoştinţă veteranilor de război”, care s-a desfăşurat pentru al treilea an consecutiv, în perioada 20 – 29 aprilie.

Iniţiativa este organizată de Ministerul Apărării Naţionale, pentru a aduce apreciere şi preţuire veteranilor şi văduvelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Poşta Română a participat la pregătirea pachetelor pentru veterani: 580 au fost pregătite la Cercul Militar Naţional de către militari şi personalităţi culturale şi artistice, restul fiind pregătite la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc de către elevii militari, alături de personalităţi civile din şase judeţe şi militari cu cele mai înalte grade.

Distribuirea pachetelor prin Poşta Română către veteranii de război din întreaga ţară s-a realizat începând de joi, 27 aprilie. Echipele au fost constituite din personal al unităţilor militare, voluntari, precum şi membri ai asociaţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale de profil.

„29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război, o zi la fel de importantă ca Ziua Naţională. În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi).

Publicitate

De Ziua Veteranilor, în anul 2020, erau aproximativ 4.100, toţi trecuţi de vârsta de 90 de ani.

Mai sunt alături de noi doar pentru câţiva ani şi această comoară de preţ va dispărea. Să nu uităm că nimic nu e gratis. Şi România a plătit scump pentru onoarea de a fi român”, a precizat Ministerul Apărării Naţionale, pe pagina dedicată Zilei Veteranilor de Război.

În ultimii ani, numărul veteranilor s-a diminuat considerabil. Astfel, în 2022 mai erau 1.791 de veterani şi văduve, iar în prezenta ajuns la 1.069. Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Badmintonul din Botoșani cucerește Cupa României! Rezultate de excepție pentru CS Botoșani la Cupa României U15 și Senior Elită

Publicat

Publicitate

Sportul botoșănean are din nou motive de mândrie și chiar putem spune că badmintonul botoșănean prinde cu adevărat aripi în ultima perioadă cu copii și antrenori de excepție.

În perioada 4–6 aprilie, la Bacău, s-a desfășurat Cupa României la badminton – cadeți U15 și Senior Elită, o competiție de înalt nivel, care a reunit cei mai talentați sportivi din țară.

Clubul Sportiv Botoșani a fost reprezentat cu onoare de Raileanu Claudiu, Marcu Sebastien și Ciobîca Sebastian, tineri care au demonstrat că ambiția, munca și pasiunea pot aduce performanțe notabile.

Cel mai spectaculos parcurs l-a avut Ciobîca Sebastian, care a reușit să urce pe podium la toate cele trei probe în care a concurat:

– Locul I și câștigător al Cupei României U15 la dublu băieți, alături de partenerul său Mihnea Radu (CSS 6 București),

– Locul II în proba de dublu mixt, împreună cu Iana Onica (CSS Onești),

Publicitate

– Locul III la simplu băieți, după un parcurs curajos și spectaculos.

Rezultatele obținute confirmă faptul că Botoșaniul începe să strălucească în elita badmintonului românesc, iar acești tineri sportivi reprezintă o generație de viitor, care merită toată susținerea comunității. Reușitele lor nu ar fi fost posibile fără contribuția importantă a partenerilor de antrenament și susținători din umbră cărora le-au fost adresate mulțumiri speciale.

Turneul de la Bacău a fost unul cu totul deosebit, fiind organizat la standarde internaționale: s-au folosit covoare speciale de joc, afișaj electronic și a existat transmisiune live a meciurilor – o premieră absolută pentru badmintonul românesc.

„A fost un turneu extraordinar din toate punctele de vedere. Suntem mândri de sportivii noștri, care au demonstrat că Botoșaniul are cu cine!”, a transmis antrenorul Andrei Molie.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod portocaliu de vânt puternic în județul Botoșani. Zeci de localități sub avertizare meteo

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află astăzi, 6 aprilie, sub cod portocaliu de intensificări ale vântului, potrivit unei avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă până la ora 17:00, iar în intervalul menționat, rafalele de vânt vor atinge viteze cuprinse între 70 și 80 km/h, existând riscuri crescute pentru siguranța populației și a bunurilor.

Printre localitățile afectate se numără municipiile Botoșani și Dorohoi, orașul Flămânzi, dar și comunele Vorona, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Bălușeni, Tudora, Vlădeni, Cristești, Curtești, Răchiți, Copălău, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Coșula, Prăjeni, Pomârla, Stăuceni, Roma, Mihăileni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna, Dimăcheni și Bucecea.

Totodată, alte localități aflate sub incidența aceleiași avertizări sunt: Ungureni, Hudești, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Suharău, Lunca, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Todireni, Mileanca, Dângeni, Santa Mare, Unțeni, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Blândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Românești, Mitoc, Adășeni și Răuseni.

Pentru avertizarea cetățenilor, autoritățile au emis și un mesaj RO-ALERT, recomandând prudență maximă în deplasări și evitarea zonelor cu risc.

Pentru anunțarea populației a fost emis și un mesaj RO-ALERT.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

De asemenea, folosirea focului deschis este strict interzisă pe perioada avertizării. Vântul puternic poate favoriza propagarea incendiilor, punând în pericol locuințe, anexe gospodărești, păduri sau rețele electrice.

Este important ca populația să evite aruncarea resturilor de țigară, chibriturilor sau a altor materiale inflamabile în apropierea fânului, furajelor sau a terenurilor cu vegetație uscată.

Autoritățile locale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență monitorizează situația în teritoriu și sunt pregătite să intervină în caz de necesitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua NATO sărbătorită cu onoruri militare la Botoșani. Ceremonial solemn în fața Cercului Militar

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani a marcat duminică Ziua NATO în România printr-un ceremonial militar plin de solemnitate, organizat în fața Cercului Militar. Evenimentul a adus împreună parlamentari, autorități locale, cadre militare și cetățeni, într-un moment de recunoștință față de apartenența României la cea mai puternică alianță politico-militară din lume.

Ceremonialul a debutat cu salutul Drapelului de luptă de către primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, urmat de intonarea Imnurilor României și NATO, în timp ce cele două steaguri au fost arborate pe catarg, în aplauzele celor prezenți.

Un moment deosebit a fost susținut de o studentă a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, care a prezentat semnificația Zilei NATO, subliniind rolul esențial pe care această alianță îl are în menținerea păcii și securității în Europa și în lume.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, care a fost primit cu respect de către publicul prezent la manifestare.

Pentru buna desfășurare a ceremonialului, Primăria Municipiului Botoșani a asigurat sprijin logistic prin amenajarea și întreținerea spațiului din fața Cercului Militar, punerea la dispoziție a steagurilor oficiale și coordonarea activităților de restricționare a traficului. Astfel, Poliția Locală a eliberat strada Ștefan Luchian de autovehicule, între orele 09:00 și 11:00, pentru a permite desfășurarea în siguranță a evenimentului.

Publicitate

Ziua NATO este sărbătorită anual în România începând cu anul 2005, în prima duminică din luna aprilie, fiind un prilej de reafirmare a angajamentului țării noastre față de valorile democratice, securitate colectivă și solidaritate între statele membre.

Citeste mai mult

Bucecea

Energie verde la Bucecea: Cel mai mare parc fotovoltaic care se construiește la Botoșani va alimenta Spitalul Județean

Publicat

Publicitate

Vechea conducere a Consiliului Județean Botoșani a plecat la alegerile locale de anul trecut, 2024, însă proiectele întocmite de fostul președinte, Doina Elena Federovici, și echipa acesteia, continuă să primească finanțări pe bandă rulantă, confirmand practic faptul că perioada 2020 – 2024 a fost perioada cu cea mai bună administrație a județului din ultimii 35 de ani. 

Acestea sunt condițiile în care Orașul Bucecea devine punct strategic pe harta energiei verzi din județul Botoșani. Aici va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic din județul Botoșani, în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Investiția are o valoare totală de 8,5 milioane de lei, din care 6,5 milioane de lei provin din fonduri nerambursabile.

Parcul fotovoltaic de la Bucecea va furniza energie verde pentru Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din județ. Astfel, investiția nu doar că va reduce costurile de funcționare ale unității medicale, dar va contribui și la un mediu mai curat și la tranziția spre surse regenerabile de energie.

Terenul necesar pentru realizarea proiectului a fost pus la dispoziție de Primăria Orașului Bucecea, prin implicarea directă a primarului Angel Gheorghiu, iar proiectul a fost conceput de Cristian Nistor, în perioada în care acesta a activat ca administrator public în echipa Consiliului Județean Botoșani.

„Este o investiție importantă pentru județ, dar mai ales pentru comunitatea din Bucecea, care devine un exemplu de bună practică în direcția sustenabilității și eficienței energetice”, a transmis senatorul Doina Elena Federovici, cea care a condus în perioada 2020 – 2024 Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul din Bucecea face parte dintr-un pachet mai amplu de șapte inițiative verzi, în valoare totală de aproximativ 4 milioane de euro, din care 3 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Pe lângă Bucecea, alte șase comune botoșănene – Albești, Broscăuți, Coțușca, Nicșeni, Sulița și Trușești – vor beneficia de centrale fotovoltaice destinate consumului propriu.

Publicitate

Prin aceste investiții gândite în perioada 2020 – 2024, județul Botoșani face pași concreți spre un viitor cu facturi mai mici, independență energetică și protecția mediului pentru generațiile următoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending