Connect with us

Eveniment

Ziua mondială a logicii este sărbătorită, în fiecare an, la 14 ianuarie

Publicat

Publicitate

Această zi a fost proclamată pe 26 noiembrie 2019 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) cu scopul de a aduce istoria intelectuală, implicaţiile practice şi semnificaţia conceptuală a logicii în atenţia comunităţilor ştiinţifice, precum şi a publicului larg. Ziua internaţională a fost conceptualizată de către Asociaţia Logica Universalis (LUA) şi sărbătorită pentru prima dată pe 14 ianuarie 2019, notează https://nationaltoday.com/.

Data de 14 ianuarie reprezintă, pe de o parte, data morţii logicianului, matematicianului şi filosofului austriac Kurt Gödel (1906-1976) şi, pe de alta, data naşterii logicianului şi matematicianului american de origine poloneză Alfred Tarski (1901-1983), doi reprezentanţi proeminenţi ai logicii secolului al XX-lea, potrivit https://wld.cipsh.international/.

În 2023, o serie de universităţi, societăţi de logică şi matematică din mai multe ţări europene dar şi din Argentina, Brazilia, Canada, SUA, Egipt, Australia, Noua Zeelandă, Kazahstan, organizează diverse evenimente având ca subiect principal logica, conform https://wld.cipsh.international/.

A doua ediţie a Zilei mondiale a logicii, organizată în 2020, s-a desfăşurat sub auspiciile UNESCO, directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay, declarând, cu acest prilej, că „disciplina logicii este una particulară, vitală societăţilor şi economiilor noastre. Informatica şi tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, de exemplu, au rădăcini în raţionamentul logic şi algoritmic”, potrivit https://wld.cipsh.international/.

Evenimentul a fost susţinut, în 2021, de numeroase institute din întreaga lume, între care: European Consortium for Humanities Institutes and Centres (ECHIC), Fédération Internationale des Études Clássiques (FIEC), Fédération Internationale des Langues et Littératures Modernes (FILLM), Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie (FISP), International Association for Promoting Geoethics (IAPG), Union Académique Internationale (UAI), Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques (UISPP).

Ziua mondială a logicii, care vizează încurajarea cooperării internaţionale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât şi în predare, sprijinirea activităţilor asociaţiilor, universităţilor şi a altor instituţii implicate în logică şi îmbunătăţirea înţelegerii publice a logicii şi a implicaţiilor acesteia pentru ştiinţă, tehnologie şi inovaţie, este coordonată de Consiliul Internaţional de Filosofie şi Ştiinţe Umane (CIPSH) şi organizaţia sa membră, Divizia pentru Logică, Metodologie şi Filosofie a Ştiinţei şi Tehnologiei a Uniunii Internaţionale de Istorie şi Filosofie a Ştiinţei şi Tehnologiei (DLMPST/IUHPST).

Publicitate

 

Citește și: 14 ianuarie: Anul Nou pentru credincioșii ortodocși de rit vechi

Conform definiţiilor DEX, logica este o ştiinţă a demonstraţiei, al cărei obiect este stabilirea condiţiilor corectitudinii gândirii, a formelor şi a legilor generale ale raţionării corecte. Logica reprezintă gândirea justă, raţionamentul corect, consecvent şi temeinic. AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi bărbați din municipiul Botoșani au fost depistați cu droguri asupra lor. Cum s-au dat de gol în fața jandarmilor

Publicat

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică a acestui sfârșit de săptămână, un echipaj de jandarmerie a observat, pe strada 1 Decembrie din orașul Darabani, două persoane care la vederea autospecialei de serviciu au încercat să evite interacțiunea cu jandarmii.

Jandarmii i-au interceptat imediat pe cei doi bărbați, în vârstă de 34, respectiv 24 de ani, iar controlul corporal a scos la iveală produse vegetale mărunțite cu miros înțepător, specific substanțelor interzise.
Jandarmii le-au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, care vor fi înaintate, împreună cu substanțele vegetale ridicate în vederea confiscării, către Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, pentru continuarea cercetărilor.

În anul 2024, jandarmii botoșăneni au constatat, pe timpul misiunilor de ordine publică executate pentru siguranța cetățenilor, 38 de infracțiuni de acest gen, prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Citeste mai mult

Cultura

Institutul Blecher. Ediția specială – 309, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea centenarului M. Blecher. Fondatorii și-au propus să deruleze o serie de întâlniri care să-i aibă în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați. Iar pentru a aminti de un scriitor exemplar proiectul a fost așezat sub tutela lui M. Blecher, considerat de fondatori un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă.

În peste 300 de ediții, începând din septembrie 2009, în spațiul Institutului Blecher, au citit majoritatea scriitorilor emergenți, în special poeții, înainte de a debuta în volum, dar și o bună parte dintre autorii deja consacrați. La Institutul Blecher s-au conturat câteva dintre direcțiile potențiale și au fost confirmate personalități și prestigii ale câmpului literar.

Ediția specială – 309 – cu care începe sezonul XXXII – va avea loc, la invitația Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, pe data de 15 ianuarie, începând cu ora 15:00, la Botoșani, la Cafeneaua Artelor.

Invitatele acestei ediții sunt Laura Francisca Pavel, Olga Ștefan și Ligia Keșișian.

Ediția 309 va fi moderată de Claudiu Komartin.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: reguli la probele de competențe, ce se vor desfășura din 27 ianuarie. Cum vor fi organizate în licee

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației a transmis recomandări pentru desfășurarea probelor de competențe în licee. Acestea se vor organiza în perioada 27 ianuarie-7 februarie, scrie alba24.ro. Recomandările cuprind planificări privind programul de examen și modificarea orarului elevilor care susțin probele, potrivit unui document citat de edupedu.ro.

„Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”, se arată în nota ministerului.

Este vorba despre susținerea probelor de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Bacalaureat 2025: reguli la probele de competențe și program

Consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă.

Pentru probele A, B și D:

  • ”Probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a.
  • În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.

Pentru proba C:

Publicitate
  • ”Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
  • Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.

Bacalaureat 2025: Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 30 mai — 4 iunie 2025 Susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025 pentru elevii prevăzuți la art. 18 alin. (3) din ordin

Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
  • depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Citeste mai mult

Eveniment

Sindicatele au anunțat că vor picheta Instituției Prefectului din municipiul Botoșani. Polițiști i-au chemat pe lideri la dialog

Publicat

Publicitate

Astăzi, 14 ianuarie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul instituției, pentru a discuta despre intenția acestora de a organiza, în data de 15 ianuarie 2025, o manifestație în fața Instituției Prefectului din municipiul Botoșani.

Această reuniune, organizată în cadrul dialogului trimestrial stabilit între conducerea I.P.J Botoșani și sindicate, a avut ca obiectiv sublinierea importanței respectării cadrului legal specific unor astfel de evenimente de către polițiștii participanți. Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a reiterat înțelegerea față de dreptul legal al polițiștilor de a participa la astfel de manifestări.

În cadrul discuțiilor, a fost transmis și mesajul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, care subliniază angajamentul ferm pentru acordarea tuturor drepturilor polițiștilor, precum și pentru realizarea demersurilor necesare în vederea asigurării condițiilor materiale și logistice optime pentru desfășurarea activităților polițienești.

Dialogul permanent dintre conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și reprezentanții sindicatelor, precum și preocuparea constantă a conducerii MAI pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor, reflectă un angajament ferm pentru colaborare și transparență, având o relevanță deosebită în contextul ultimilor ani.

Vom continua în același mod colaborarea cu toate structurile sindicale, atât timp cât acest lucru este în interesul polițiștilor și al cetățenilor în slujba cărora suntem.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending