Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zile libere 2024: Ce planuri are Guvernul. Două noi zile libere pentru români, anul viitor. Când vor fi perioade de minivacanță

Publicat

Publicitate

 

Potrivit legislației actuale, Guvernul decide, până în 15 ianuarie în fiecare an, zilele care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Pentru anul viitor pregătește acordarea a două noi zile libere, planificate drept zile-punte între sărbători legale din timpul săptămânii și perioada de weekend. Proiectul este pus în consultare de către Ministerul Muncii, alba24.ro.

Potrivit proiectului de la Ministerul Muncii, va fi o zi liberă în plus în luna august și alta în decembrie, ambele zile de vineri.

Două noi zile libere în 2024

”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca:

zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în proiect.
Aceste sunt pentru ” personalul instituţiilor şi autorităţilor publice”.

Publicitate

Recuperarea zilelor libere și excepții
Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite, potrivit propunerii.

Aceste zile libere nu vor fi acordate în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

 

Publicitate

Nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.

În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Zile libere în 2024 (înainte de modificare)
luni, 1 ianuarie – Anul Nou (vacanța de iarnă)
marți, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (vacanța de iarnă)
sâmbătă, 6 ianuarie – Bobotează
duminică, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
miercuri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
miercuri, 1 mai – Ziua Muncii (vacanța de primăvară)
vineri, 3 mai – Vinerea Mare (vacanța de primăvară)
duminică, 5 mai – Paștele ortodox
luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (vacanța de primăvară)
sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
duminică, 23 iunie – Rusaliile
luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii (vacanța de vară)
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) / vacanța de vară
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
joi, 26 decembrie – A doua zi de Crăciun
Minivacanțe în 2024
Ar mai putea fi decise următoarele minivacanțe:

Minivacanță de 1 Mai și Paște 2024, 1-6 mai: sărbătoarea de 1 Mai va fi miercurea. Vineri 3 mai, este liberă pentru că este Vinerea Mare. Urmează weekendul de Paște, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Ziua liberă-punte ar putea fi joi, 5 mai.

Minivacanță de Sfânta Maria 2024, 15-18 august: sărbătoarea de Sfânta Maria, 15 august pică într-o zi de joi. Prin propunerea de mai sus, va fi zi liberă și vineri, 16 august.

Minivacanță de Crăciun 2024, 25-29 decembrie: ziua de Crăciun, 25 decembrie pică miercurea, iar joi, 26 decembrie este a doua zi de Crăciun. ”Puntea” propusă este cu weekendul 27-29 decembrie.

Zile libere 2023
Următoarea minivacanță în 2023 va fi în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Vor fi patru zile libere, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei și Ziua Națională.

Data de 30 noiembrie – Sfântul Andrei pică joia, iar 1 Decembrie vinerea, astfel încât, alături de următoarele două zile de weekend, minivacanța este de patru zile.

Minivacanța de sărbători de iarnă 2023
Până la finalului, mai este minivacanța sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul, 25 decembrie, va fi în acest an într-o zi de luni. Potrivit legislației actuale, este liberă și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, marți.

Minivacanța de Crăciun 2023 va fi în perioada 23-26 decembrie, adică zilele de Crăciun, legate de weekendul anterior, 23-24 decembrie – 4 zile libere.

Următoarea minivacanță va fi în 2024, cea de Anul Nou.

Condiții pentru angajatori
În cazul angajaților pentru care nu pot fi acordate zilele libere, fiind necesară continuarea activității, cum sunt cei din unități sanitare, unități de alimentație publică, de exemplu, Codul Muncii prevede compensare.

Angajatorii vor trebui să asigure timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere, mai prevede legea.

Angajatorii care nu oferă liber sau compensațiile legale riscă amenzi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Ziua Porților Deschise”, în subunitățile de pompieri din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca

Publicat

Publicitate

Sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 14:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari.

Botoșănenii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber, în funcție de situația operativă, la sediile:

▪️Detașamentului de Pompieri Dorohoi;

▪️Stației de Pompieri Săveni;

▪️Gărzii de Intervenție Ștefănești;

Publicitate

▪️Gărzii de Intervenție Trușești;

▪️Punctului de Lucru Darabani

▪️Punctului de Lucru Flămânzi

Publicitate

▪️Punctului de Lucru Coțușca.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Evenimentul „Ziua Porților Deschise” va fi derulat de ISU Botoșani în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Vă reamintim că, pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități dedicate culturii de prevenire și celebrării comunităților, autorităților publice și organizațiilor neguvernamentale care fac eforturi pentru reducerea expunerii și vulnerabilității la dezastre a cetățenilor.

Activitățile sunt organizate sub egida Platformei Naționale pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (PNRRD), iar tema propusă pentru acest an de către Națiunile Unite este creșterea nivelului de conștientizare privind vulnerabilitatea la dezastre a copiilor și a tinerilor, precum și promovarea rolului pe care tânăra generație îl poate avea în creșterea rezilienței și, implicit, în dezvoltarea durabilă a comunităților.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Mai multe localități din Botoșani sunt învăluite în ceață. Este COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Cod galben de ceață până la ora 09:00 pentru mai multe localități din județul Botoșani.

 

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

Localitațiile vizate sunt : Hudești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Păltiniș, Mileanca, Darabani, Viișoara, Concești și Mitoc.

 

Publicitate

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la  trafic!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei – 11 octombrie

Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei († 850) s-a născut în Palestina din părinți creștini și a fost frate cu Sfântul Teodor “Scrisul”. Au învățat filosofia elină și Sfânta Scriptură, după care au intrat în Mănăstirea Sfântul Sava, unde au fost hirotoniți preoți. În urma luptei împotriva sfintelor icoane, cei doi frați au fost trimiși de patriarhul Ierusalimului la Constantinopol și l-au înfruntat pe împăratul Leon Armeanul (813-820) deoarece era iconoclast. Din cauza acestui fapt au fost întemnițați din anul 817 până în anul 842, adică în timpul împăraților Leon Armeanul, Mihai Gângavul (820-829) și Teofil (829-842). Acesta din urmă i-a supus pe cei doi frați supliciilor, iar Sfântului Teodor i-a scris cu fier înroșit pe frunte, de unde și numele de Teodor Scrisul. Pe urmă au fost exilați în Apameia (Siria), unde Sfântul Teodor a murit. Când împărăteasa Teodora (842-856) a restabilit cinstirea sfintelor icoane și i-a chemat din exil pe toți preoții și creștinii, s-a întors și Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul. Patriarhul Metodie l-a hirotonit mitropolit al Niceei (Asia Mică). În plus, ca Episcop, Sfântul Teofan s-a dovedit vrednic pastor al turmei lui Hristos. Apoi, după trecerea a aproape douăzeci si cinci de ani de la chinurile indurate pentru sfintele icoane în timpul domniei a trei împărați (Leon, Mihail si Teofil) si după ce a compus 145 de canoane, pe 11 octombrie 845, Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul a trecut cu pace la bucuria velnici a Stăpânului Hristos, Căruia I se cuvine slava, cinstea si închinăciunea împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Amin.

Citeste mai mult

Actualitate

Când intră pensiile pe card la Botoșani. Anunțul Casei Județene de Pensii

Publicat

Publicitate

Casa Județeană de Pensii Botoșani a făcut un anunț oficial adresat pensionarilor care își încasează pensia prin cont bancar. Potrivit reprezentanților instituției, joi, 10 octombrie, au fost realizate transferurile pensiilor prin intermediul Trezoreriei Botoșani. 

Astfel, pensionarii care își primesc pensia pe card sunt informați că banii vor fi disponibili în conturile lor în cursul după-amiezei zilei de vineri, 11 octombrie.

Când intră pensiile pe card în Botoșani

„Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar: joi 10 octombrie 2024 au fost validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani, astfel că, VINERI 11 OCTOMBRIE, în cursul după-amiezei, vor fi alimentate conturile de către bănci.

Salariații Casei Județene de Pensii Botoșani vă asigură de tot respectul lor și vă doresc o toamnă plină de zâmbet!”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Botoșani.

Plata drepturilor de pensie în cont bancar

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar-bancare, solicitând deschiderea contului.

Publicitate

Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi bănesti sau a reprezentantului său legal, la solicitarea acestuia sau, după  caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta  prin  procură  specială, emisă conform legii.

După deschiderea contului, persoana interesată trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii  de care aparține, cu o cerere însoțită de o copie a extrasului de cont.

Aceste acte pot fi transmise, prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Publicitate

În prezent, CNPP derulează plăți prin următoarele bănci comerciale:

  • Alpha Bank;
  • ATE Bank;
  • Banca Transilvania;
  • BCR;
  • BRD;
  • CEC Bank;
  • Credit Europe Bank;
  • Creditcoop;
  • Eximbank (fostă Banca Românească);
  • First Bank;
  • Garanti Bank;
  • ING;
  • Salt Bank (fostă IDEA Bank);
  • Intesa Sanpaolo Bank;
  • Libra Bank;
  • OTP Bank;
  • Patria Bank;
  • Procredit Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • Unicredit Bank;
  • Vista Bank.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending