Potrivit legislației actuale, Guvernul decide, până în 15 ianuarie în fiecare an, zilele care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Pentru anul viitor pregătește acordarea a două noi zile libere, planificate drept zile-punte între sărbători legale din timpul săptămânii și perioada de weekend. Proiectul este pus în consultare de către Ministerul Muncii, alba24.ro.
Potrivit proiectului de la Ministerul Muncii, va fi o zi liberă în plus în luna august și alta în decembrie, ambele zile de vineri.
Două noi zile libere în 2024
”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca:
zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în proiect.
Aceste sunt pentru ” personalul instituţiilor şi autorităţilor publice”.
Recuperarea zilelor libere și excepții
Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite, potrivit propunerii.
Aceste zile libere nu vor fi acordate în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.
În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
Zile libere în 2024 (înainte de modificare)
luni, 1 ianuarie – Anul Nou (vacanța de iarnă)
marți, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (vacanța de iarnă)
sâmbătă, 6 ianuarie – Bobotează
duminică, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
miercuri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
miercuri, 1 mai – Ziua Muncii (vacanța de primăvară)
vineri, 3 mai – Vinerea Mare (vacanța de primăvară)
duminică, 5 mai – Paștele ortodox
luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (vacanța de primăvară)
sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
duminică, 23 iunie – Rusaliile
luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii (vacanța de vară)
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) / vacanța de vară
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
joi, 26 decembrie – A doua zi de Crăciun
Minivacanțe în 2024
Ar mai putea fi decise următoarele minivacanțe:
Minivacanță de 1 Mai și Paște 2024, 1-6 mai: sărbătoarea de 1 Mai va fi miercurea. Vineri 3 mai, este liberă pentru că este Vinerea Mare. Urmează weekendul de Paște, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Ziua liberă-punte ar putea fi joi, 5 mai.
Minivacanță de Sfânta Maria 2024, 15-18 august: sărbătoarea de Sfânta Maria, 15 august pică într-o zi de joi. Prin propunerea de mai sus, va fi zi liberă și vineri, 16 august.
Minivacanță de Crăciun 2024, 25-29 decembrie: ziua de Crăciun, 25 decembrie pică miercurea, iar joi, 26 decembrie este a doua zi de Crăciun. ”Puntea” propusă este cu weekendul 27-29 decembrie.
Zile libere 2023
Următoarea minivacanță în 2023 va fi în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Vor fi patru zile libere, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei și Ziua Națională.
Data de 30 noiembrie – Sfântul Andrei pică joia, iar 1 Decembrie vinerea, astfel încât, alături de următoarele două zile de weekend, minivacanța este de patru zile.
Minivacanța de sărbători de iarnă 2023
Până la finalului, mai este minivacanța sărbătorilor de iarnă.
Crăciunul, 25 decembrie, va fi în acest an într-o zi de luni. Potrivit legislației actuale, este liberă și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, marți.
Minivacanța de Crăciun 2023 va fi în perioada 23-26 decembrie, adică zilele de Crăciun, legate de weekendul anterior, 23-24 decembrie – 4 zile libere.
Următoarea minivacanță va fi în 2024, cea de Anul Nou.
Condiții pentru angajatori
În cazul angajaților pentru care nu pot fi acordate zilele libere, fiind necesară continuarea activității, cum sunt cei din unități sanitare, unități de alimentație publică, de exemplu, Codul Muncii prevede compensare.
Angajatorii vor trebui să asigure timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere, mai prevede legea.
Angajatorii care nu oferă liber sau compensațiile legale riscă amenzi.