Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zeci de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în ultimele patru zile

Publicat

Publicitate

În perioada 23 – 26 decembrie a.c. de ore, pompierii botoșăneni au avut 60 de misiuni.

Acestea au vizat:

▪ acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 51 situații;

Publicitate

▪ șase alte intervenții (asigurare măsurilor p.s.i. la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD, transport persoane supraponderale, deblocare uși și lift);

▪ prevenirea izbucnirii unui incendiu în urma producerii unui accident rutier:

▪ stingerea a două incendii produse în locuințe / gospodării, astfel:

Publicitate

– 23 decembrie a.c., în localitatea Răchiți. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detațamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că incendiul se manifesta în jurul coșului de fum și au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă. Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru evitarea unor incidente similare, vă recomandăm respectarea următoarelor reguli:

▪ îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

Publicitate

▪ păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişul;

▪ verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪ curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪ tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).

– 25 decembrie a.c., în municipiul Dorohoi, unde un fumător neglijent a aruncat o țigară aprinsă la întâmplare și a aprins vegetația uscată. Incendiul a fost stins de pompieri din cadrul Detașamentului Dorohoi înainte de a produce pagube materiale.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, vă recomandăm:

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Florin Gavril (PSD): Îmi doresc ca tinerii să nu mai plece din România la muncă în străinătate, iar cei deja plecați să se întoarcă acasă

Publicat

Publicitate

Florin Gavril, candidatul PSD Botoșani pentru Camera Deputaților, a anunțat astăzi principalele măsuri din programul de guvernare social-democrat pentru următorii patru ani dedicate tinerilor și familiilor din diaspora care decid să se întoarcă în țară.

 

Îmi doresc ca tinerii din Botoșani și din toate județele țării să nu mai plece din România la muncă în străinătate, iar cei deja plecați să înceapă să se întoarcă acasă. Știu că sunt foarte mulți care își doresc să revină, dar nu au avut curajul până acum. Le spun că PSD e singurul partid care vine cu programe concrete menite să-i stimuleze să se angajeze sau să-și deschidă o afacere, aici acasă la Botoșani”, a declarat Florin Gavril, candidat PSD pentru Camera Deputaților.

Publicitate

 

Principalele măsuri din Programul PSD 2025-2029 pentru tinerii și familiile din diaspora:

 

Publicitate
  • Programul Start-Up Diaspora Next Gen, care se va derula în următorii 4 ani și va oferi finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare tânăr întors din diaspora care decide să devină antreprenor.
  • Prime de instalare de 12.500 de lei pentru persoane singure și 15.500 de lei pentru cei cu familii.
  • Prime de angajare de 1.000 de lei în primele 12 luni și 1.250 de lei până la 24 de luni.
  • Prime de stabilitate pentru tinerii si românii întorși în țară care se angajează și subvenții de 2.250 lei/angajat cu contract de muncă pe 18 luni pentru companiile care le crează locurile de muncă.
  • Scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate, până la 300.000 de euro!

 

PSD este singurul partid cu măsuri fiscale pentru revenirea și stabilirea tinerilor în țară și care are programe dedicate tinerilor și familiilor din diaspora, care decid să se întoarcă în România și să se angajeze sau să-și deschidă o afacere aici acasă, la Botoșani, și în oricare dintre județe”, a subliniat Florin Gavril

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/p/AWHew9MHr8EqUDkj/

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Cultura

„Chipuri în Lumină”, expoziție de pictură realizată de profesoara Talida–Elena Grunzac. Când va avea loc vernisajul

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliul Județean Botoșani, invită miercuri, 20 noiembrie 2024, ora 13:00, la vernisajul expoziției de pictură „Chipuri în Lumină”, realizată de artista Talida–Elena Grunzac, profesor de Arte plastice la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani.

Expoziția „Chipuri în Lumină” aduce în prim-plan o serie de lucrări care explorează prin tehnica picturii portrete sensibile și pline de profunzime ale unor oameni care emană o lumină interioară aparte. Prin intermediul acestor imagini, artista Talida–Elena Grunzac, surprinde esența umană într-o viziune inedită, punând accent pe relația dintre lumină și umbră, dar și pe impactul emoțional pe care fiecare chip îl poate transmite.

Invităm toți iubitorii de artă și cultură să participe la vernisajul expoziției care va avea loc  în holul Casei Văsescu din Botoșani, str. Unirii, Nr. 10.

Publicitate

Expoziția va putea fi vizitată de luni până joi între orele 8:00-16:30, iar vinerea în intervalul orar  8:00-14:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi polițiști din Bucecea au salvat un bărbat de la moarte sigură. Firul întâmplării

Publicat

Publicitate

Intervenția salvatoare a lui Andrei și Iulian. Doi polițiști din Bucecea

Duminică, 17 noiembrie, în jurul orei 7:00, polițiștii Andrei și Iulian, din cadrul Poliției Orașului Bucecea, se aflau în serviciul de patrulare. În timpul misiunii, au observat în curtea unei locuințe din Bucecea un bărbat căzut pe sol, parțial dezbrăcat, care încerca să-și scoată și restul hainelor.

Bărbatul se exprima incoerent și era vizibil confuz. Cei doi polițiști l-au ridicat și l-au transportat în autospeciala de poliție, apoi l-au învelit cu pături găsite într-o anexă a locuinței. În același timp, au solicitat intervenția de urgență a unui echipaj medical.

Publicitate

“Tocmai i-ați salvat viața. Dacă întârziați o oră, l-ați fi găsit decedat,” au fost cuvintele personalului medical adresate polițiștilor.

Bărbatul, aflat în stare de hipotermie, ar fi cedat dacă ar mai fi rămas afară.

Andrei și Iulian, comunitatea are nevoie de oameni ca voi! Felicitări!

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Câte locuințe din România au asigurare obligatorie. Numărul proprietăților asigurate, scăzut în zonele cu risc

Publicat

Publicitate

Câte locuințe din România au asigurare obligatorie. Numărul de locuinţe asigurate prin poliţă de asigurare obligatorie (PAD) a atins pragul de 24%. Sunt puține proprietăți în zonele cu risc, însă, care au asigurare, scrie alba24.ro.

În octombrie, erau 2,33 milioane de locuințe asigurate.

„Anul acesta, gradul de acoperire în asigurare a locuinţelor din România a atins pragul de 24%.

Publicitate

Paradoxal, însă, tocmai în zonele cele mai expuse riscurilor, numărul asiguraţilor rămâne scăzut. În judeţele traversate de Dunăre, de exemplu, doar 1 din 10 locuinţe beneficiază de protecţia financiară oferită de PAD.

Pentru a depăşi nivelul la care ne aflăm astăzi, este nevoie de implicarea autorităţilor locale.

Pusă în practică, obligaţia legală a primăriilor de a informa proprietarii neasiguraţi are potenţialul de a face o diferenţă majoră în creşterea rezilienţei tuturor comunităţilor în faţa dezastrelor naturale”, a declarat directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Cosmin Tudor, pentru Agerpres.

Publicitate

Locuințe asigurate cu PAD

Numărul de poliţie de asigurare obligatorie PAD a urcat în octombrie la 2,33 milioane, în creştere cu 17,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se situa la 1,98 de milioane de poliţe.

La 31 decembrie 2023 erau active peste 2 milioane de poliţe.

Publicitate

Potrivit PAID, la sfârşitul lunii octombrie, 71,6% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 28,4% în mediul rural.

În funcţie de tipul de locuinţă: 

94,1% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic)
6,9% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

Cele mai multe polițe PAD active, în Transilvania

Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (20,9% din total), Muntenia (19,7%) şi Bucureşti (18,5%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3,3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3,5%).

PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 130 de lei în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 100.000 de lei) şi 50 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 50.000 de lei).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending