Connect with us

Administratie

Zeci de amenzi pentru nerespectarea legislației în domeniul construcțiilor în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Ridicarea unor construcții fără autorizație este principala problemă depistată de către polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, polițiștii locali responsabili cu disciplina în construcții au făcut 195 de controale, fiind instrumentate 344 de sesizări și reclamații primite de le cetățeni, reprezentanți ai unor societăți comerciale și de la Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Verificările au evidențiat faptul că 88 de lucrări de construire erau executate fără autorizație. În această categorie intră locuințe, extinderi de locuințe, recompartimentări apartamente, anexe gospodărești, schimbarea destinației unor spații comerciale, amplasare de panouri publicitare. Polițiștii locali au mai stabilit că la patru lucrări de construire nu era respectată autorizația, în timp ce la alte șapte era respectată autorizația emisă de Direcția de Urbanism. La 36 de imobile erau în derulare lucrări care nu necesită autorizație de construire.

Pentru lucrările executate fără autorizație de construire sau care nu respectau autorizația au fost aplicate sancțiuni în cuantum de 40.000 de lei. Totodată, au fost întocmite 4 documentații în vederea sesizării organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute la art.24 din Legea 50 din 1991, republicată. Au mai fost întocmite și 3 documentații în vederea sesizării instanțelor de judecată pentru neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse prin procesele verbale de constatare și sancționare a contravențiilor.

Este foarte important ca oricare investiție să fie demarată cu respectarea legii. Am mai declarat și cu alte ocazii – botoșănenii trebuie să știe că nerespectarea legii vine la pachet cu multe probleme și cu cheltuieli suplimentare”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Probleme depistate și la societăți care vând carburanți

Polițiștii locali au făcut verificări anul trecut și la societățile care comercializează carburanți. Datele centralizate de șeful Biroului Disciplina în Construcții arată că au fost verificate 18 amplasamente, la 11 dintre acestea fiind identificate construcții executate fără autorizație de construire, respectiv anexe/magazii pentru depozitare produse nepetroliere și Skid-uri (module) GPL. Documentele de control întocmite au fost transmise Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Botoșani, în vederea luării deciziei menținerii sau desființării lucrărilor realizate ilegal.

Publicitate

Amenzi pentru gropile lăsate după rezolvarea unor avarii

Pe parcursul anului trecut, au fost verificate și 87 de zone unde s-a intervenit pentru remedierea unor avarii apărute la rețelele de utilități. Ca urmare a reclamațiilor înregistrate, pentru neexecutarea la termen a lucrărilor de refacere a carosabilului sau trotuarelor au fost aplicate 75 de sancțiuni în valoare totală de 139.700 de lei.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local 255 din 2021 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea condițiilor pentru eliberarea avizelor de intervenție și Acordurilor Administratorului Drumului, urmărirea și recepția lucrărilor de intervenție la rețelele de utilități publice pe raza municipiului Botoșani, în cazul intervențiilor în regim de urgență pentru remedierea unor avarii, deținătorii sau administratorii acestor rețele au obligația ca imediat după finalizarea intervenției să execute lucrări de refacere a suprafețelor afectate de săpături.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Lansare de carte în deschiderea Galei Premiilor Culturii, la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Gala Premiilor Culturii Naționale, anunțată pentru data de 14 ianuarie, ora 18.00, la Teatrul „Mihai Eminescu”, va fi prefațată de lansarea de carte: Gabriel Bebeșelea, „Musica Rirercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare”, Humanitas, 2024.

Lansarea de carte, cu participarea lui Emil Hurezeanu și Bruno Mazzoni, moderat de  Mihai Cojocaru, va avea loc în sala de marmură a Teatrului „Mihai Eminescu” (strada Teatrului, nr. 5), cu începere de la ora 17:00.

Gabriel Bebșelea își propune să răspundă, în acest volum, la întrebarea „ce este musica ricercata”, pornind de la titlul unei lucrări pentru pian solo compusă de György Ligeti, un compozitor transilvănean mult prea puțin cunoscut în țara sa de origine –spune autorul.

Volumul lui Gabriel Bebeșelea este și un răspuns la întrebarea „cum de se pot folosi cuvinte atunci când ești chemat să spui ceva despre muzică”, întrebare pe care Gabriel Liiceanu i-a pus-o lui Gabriel Bebșelea, rugându-l să-i răspundă în scris. Răspunsul este sub forma celor 11 povestiri muzicale incluse în volumul Musica Ricercata.

„Director artistic al ansamblului de muzică veche și al Festivalului Musica Ricercata, GABRIEL BEBEȘELEA a deținut funcții similare la Filarmonica „George Enescu“ din București, Filarmonica de Stat „Transilvania“, Opera Națională Română din Cluj‑Napoca și Opera Națională Română din Iași.

Este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk‑Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler‑Orchester și Prague Philharmonia, concertând în săli precum Musikverein Wien, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, Sala Ceaikovski din Moscova, Cadogan Hall din Londra, Auditori Barcelona etc.

Publicitate

Cunoscut pentru dedicarea și aplecarea sa asupra cercetării și redescoperirii muzicii uitate sau neglijate, este responsabil pentru aducerea la lumină a mai multe capodopere muzicale. În 2017, pentru a realiza proiecte de reviriment muzical, a înființat ansamblul de muzică veche Musica Ricercata, iar din 2019, este director artistic al festivalului omonim.
Alături de Rundfunk‑Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul Strigoii și Pastorale‑Fantaisie pour petit orchestre de George Enescu (ediție publicată de Gabriel Bebeșelea la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu“).

Pe lângă studiile cu Petre Sbârcea (Academia Națională de Muzică din Cluj‑Napoca), Horia Andreescu (Universitatea Națională de Muzică din București) și Mark Stringer (Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena), a deținut o bursă la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam și s‑a perfecționat cu Bernard Haitink și Kurt Masur.

Pe lângă premiile obținute la mai multe concursuri de dirijat, este deținător al unui doctorat îndrumat de prof. Dan Dediu, cu un subiect care subliniază pasiunea sa pentru aducerea în fața publicului a manuscriselor muzicale: „Cercetarea manuscriselor componistice, premisă și miză a interpretării dirijorale.“ (text: https://humanitas.ro/autori/gabriel-bebeselea)

Organizatorii își propun să evoce, prin această lansare, și ceremonia de acordare a Premiului pentru promovare operei eminesciene și a culturii române, ediția 2024, al cărei Laureat a fost dirijorul Gabriel Bebeșelea.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Standarde de evaluare pentru elevi. Când vor fi disponibile pentru clasele de primar și gimnaziu

Publicat

Publicitate

Standardele de evaluare pentru elevi ar urma să fie pilotate „la nivelul lunii decembrie 2025”, potrivit unui oficial din Ministerul Educației, scrie alba24.ro.

Acestea vor viza toate clasele de primar și gimnaziu pentru toate disciplinele.

Standardele de evaluare sunt o resursă pentru profesori, ce ”orientează acțiunile educative în scopul sprijinirii și stimulării învățării și achiziției de competențe”.

Acestea ”reflectă așteptările privind ceea ce ar trebui să știe și să poată face elevii, din perspectiva competențelor specifice ale unei discipline de studiu”, potrivit edupedu.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Bogdan Cristescu a spus că standardele de evaluare pentru elevi vor fi pilotate și asumate „la nivelul lunii decembrie 2025”.

Standardele de evaluare pentru elevi. Precizările ministerului

”Proiectul acesta de realizare a standardelor de evaluare pentru toate nivelurile primar, gimnaziu, unde aveam programe școlare a fost semnat în iulie 2022. În primele șase luni s-au încercat de două ori realizarea unei licitații pentru a avea un furnizor care să ne învețe să facem aceste standarde, pentru că este o formare de nișă, licitații care au fost ambele anulate.

Publicitate

Am reușit să nu pierdem acești bani și să-i prindem în acest proiect, RECRED, despre care am vorbit care este semnat la 1 iulie anul trecut, iar unul dintre obiective este realizarea standardelor.

Conform cadrului proiectului și licitația este acum încărcată în SEAP vom avea standardele pilotate și asumate de la nivelul lunii decembrie 2025.

Deci aici suntem: se lucrează, considerăm standardele esențiale pentru evaluare corectă”, a spus secretarul de stat, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult

Eveniment

„Nelu GâscăNeluʼ” vine la Teatrul „Vasilache”

Publicat

Publicitate

Micuții botoșăneni sunt invitați la Teatrul „Vasilache” joi, 16 ianuarie 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 19 ianuarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30, să vizionaţi spectacolul Nelu GâscăNeluʼ!

Regia spectacolului  Nelu GâscăNeluʼ  este semnată de Florin Iftode, autor text Maria Gornic, muzica Kevin MacLeod, asistent regie Alin Gheorghiu, iar scenografia este realizată de Gelu Rîşca.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Renata Voloşcu, Pavel Petrași, Oana Asofiei, Ioana Buta, Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă și Andrei Bordianu

„Spectacolul Nelu GâscăNeluʼ prezintă păţaniile unui pui de gâscă lăudăros, adoptat de doi vecini nostimi. Din cauza lăudăroşeniei lui, Nelu GâscăNeluʼ  era cât pe ce să fie făcut friptură de către doamna Vulpe. Însă, cum „prietenul la nevoie se cunoaşte”, Măriuca, o fetiţă cumsecade şi prietena gâscănelului, îl salvează pe acesta din ghearele doamnei Vulpe.

Vă invităm să vizionaţi un spectacol interactiv, cu păpuşi şi actori, din care copiii vor învăţa că „lauda de sine, nu miroase-a bine!”  Florin Iftode – regizorul spectacolului.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani!

Publicitate

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Val de aer polar peste România, până la sfârșitul săptămânii. Când vor fi cele mai reci nopți

Publicat

Publicitate

Val de aer polar peste România, până la sfârșitul săptămânii. După ce săptămâna trecută am avut câteva zile cu temperaturi de primăvară, vremea s-a răcit brusc din weekend. Potrivit meteorologilor, valul de aer polar va rămâne peste România până la sfârșitul săptămânii. Cele mai reci nopți vor fi cele de marți și miercuri, scrie alba24.ro

În următoarele zile, toată țara va fi străbătută de un val de aer polar.  Vremea va fi închisă pe parcursul săptămânii la nivelul întregii ţări. Vor fi intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi valori termice apropiate de cele specifice perioadei.

Valul de frig se va menţine până la sârşitul săptămânii, când se va încălzi uşor în toată ţara.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending