Lucrurile pe care le faci astăzi sunt ceea ce copiii tăi își vor aminti în viitor, precizează alba24.ro.
Comportamente parentale care lasă o urmă de neșters: uneori pozitive, alteori negative, dar întotdeauna profunde, potrivit unui articol publicat de lamenteemeravigliosa.it, citată de DC News.ro.
1. Copiii nu uită niciodată bătăile
Mulți părinți consideră, făcând o greșeală, că bătăile sunt un instrument util pentru a-și educa copiii. Aceleași bătăi se vor transforma în sămânța lipsei sale de stimă de sine și o sursă de resentimente.
Violența îi pune pe copii într-o situație foarte complexă: iubire și ură în același timp. De asemenea, îi face să conștientizeze frica. Inima unui copil este foarte sensibilă, iar dacă este rănit în mod constant, va deveni amorțit în timp.
2. Copiii nu uită niciodată cum îl tratează un părinte pe celălalt părinte
Relația dintre părinți este baza de la care copilul începe să-și creeze atitudinea față de relațiile de cuplu. Amintiți-vă că conflictele dintre părinți sunt o sursă de anxietate pentru un copil.
Una dintre posibile consecințe va fi faptul că va intra în necazuri doar pentru a atrage atenția părinților, cărora nu le pasă suficient de el pentru că sunt prea concentrați pe conflictul care există între ei.
3. Copiii nu uită niciodată momentele în care s-au simțit protejați
Temerile copiilor sunt mai mari și mai insidioase decât cele ale adulților.Acest lucru va spori sentimentul de siguranță și va face mult mai puternică legătura de dragoste cu părinții.
4. Copiii nu uită niciodată lipsa de atenție
Pentru un copil, dragostea pe care o simt părinții lui pentru el este profund legată de atenția pe care o primesc de la ei
Un copil nu uită niciodată că tatăl sau mama lui i-a dăruit o cămașă verde, când a repetat până la epuizare că își dorește una roșie sau că și-au făcut o promisiune pe care nu și-au ținut-o niciodată. Copiii trăiesc asta ca pe un fel de abandon, ca pe un mesaj care spune: ”nu ești suficient de important”. Și asta va lăsa o amprentă dureroasă în inima lor.
5. Copiii nu uită niciodată valoarea pe care părinții o acordă familiei
Copiii nu vor uita niciodată dacă tatăl sau mama lor au putut să acorde prioritate familiei lor în diferite circumstanțe. De asemenea, pentru ei este foarte important ca părinții să ia Crăciunul în serios.
Dacă părinții acordă familiei prioritate maximă, copiii lor vor învăța valoarea loialității și afecțiunii. Ca adulți, ei vor putea, de asemenea, să lase deoparte orice angajament de a-și vizita părinții atunci când au nevoie. Vor fi mai mulțumiți și vor avea o capacitate mai mare de a oferi și de a primi afecțiune.
Toate aceste urme care rămân întipărite în copilărie ne însoțesc pentru tot restul vieții. De foarte multe ori ele reprezintă diferența dintre o viață sănătoasă din punct de vedere mental și o viață dominată de conflict. O copilărie plină de dragoste și afecțiune este cel mai bun cadou pe care o ființă umană îl poate face altuia.
6. Copiii nu uită când au fost prețuiți
Există atât de multe moduri minunate de a le arăta copiilor că îi iubești și îi prețuiești. Nu trebuie să fie nici gesturi mari extravagante. Adesea, cele mai simple lucruri îi fac pe copii să se simtă îngrijiți, ceea ce, la rândul său, le construiește încrederea și stima de sine pentru a reuși în viață.
Dacă copiii se simt în siguranță și apreciați, îi pregătim bine nu numai pentru aici și acum, ci și pentru viitorul lor.
Cercetările au arătat că, atunci când copiii se simt în siguranță, construiesc relații bune cu semenii lor, se joacă și explorează mai fericiți, ceea ce, la rândul său, le oferă abilități excelente de gândire critică.
7. Copiii nu uită când te-ai jucat cu ei
Timpul liber acordat jocului este important. Treburile casnice vor aștepta mereu.
Nu trebuie să setați vă programați anumite ore pe săptămână pentru a vă juca cu ei. 20-30 de minute, când se poate, fac minuni. În acest fel construiți relația pe care o aveți împreună, pe lângă dezvoltarea limbajului și înțelegerea lor.
8. Copiii nu uită niciodată când au ajutat
Copiilor le place să ajute: fie că vă ajută să încărcați mașina de spălat, să curățați praful, să gătiți sau să lucrați în grădină.
S-ar putea să aveți mult mai mult de lucru în urma ”ajutorului” primit, dar în cele din urmă plantați semințe în inimile lor.
Lasă-i să te ajute! Ignoră imperfecțiunile și distrează-te cu ei.
9. Copiii nu uită niciodată când i-ai făcut să râdă
„O familie care râde împreună, rămâne împreună”. Râsul este o modalitate excelentă de a intra în legătură cu oamenii.
Îți luminează ziua și te face să te simți înălțat și fericit. Acest lucru funcționează și cu copiii! În medie, copiii râd de 200 de ori pe zi.
10. Copiii nu uită niciodată când i-ai lăsat să doarmă cu voi
Când copiii sunt prost dispuși, supărați, tot ce vor să facă este să fie aproape de cei pe care îi iubesc cel mai mult.
Îți amintești că dormeai în patul părinților tăi când erai bolnav? Lasă-i și pe micuții tăi să facă asta. Este o metodă foarte bună de a-i face să se simtă protejați.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News