Connect with us

Eveniment

World Trade Center (WTC). Adevărul despre unul dintre cele mai semnificative evenimente teroriste din istorie

Publicat

Publicitate

Unul dintre cele mai semnificative evenimente teroriste din istorie, cel comis la World Trade Center (WTC), a avut loc la 11 septembrie 2001, amintește alba24.ro. Iată informații cheie despre acest atentat:

Data și locul atentatului: La 11 septembrie 2001, teroriștii al-Qaeda au comis atentate sinucigașe la World Trade Center din New York City. Aceste atentate au avut un impact devastator.

Planurile atentatului: Al-Qaeda, o organizație teroristă condusă de Osama bin Laden, a planificat și coordonat atacurile.

19 teroriști au preluat controlul asupra a patru avioane comerciale și le-au folosit ca instrumente de distrugere.

Două dintre aceste avioane au lovit cele două turnuri gemene ale WTC, un al treilea a lovit Pentagonul în apropiere de Washington, D.C., iar al patrulea avion, United Airlines Flight 93, s-a prăbușit în Pennsylvania după ce pasagerii au încercat să recupereze controlul asupra aeronavei.

Pierderi de vieți omenești: Atacurile teroriste de la WTC au provocat pierderea a aproximativ 2.977 de vieți omenești, incluzând victimele din avioane și cele de la sol. Este unul dintre cele mai letale atentate teroriste din istorie.

Publicitate

Colapsul turnurilor gemene: Cele două turnuri gemene ale WTC au suferit daune structurale grave în urma impactului avioanelor și a incendiilor care au urmat. Ambele turnuri s-au prăbușit în timpul atacului, provocând distrugeri masive și eliberând cantități semnificative de praf și cenușă.

Reacția internațională: Atentatul de la WTC a stârnit o reacție internațională puternică împotriva terorismului și a dus la declanșarea Războiului împotriva Terorismului de către Statele Unite și aliații lor.

Afganistanul a fost invadat în 2001 pentru a-l elimina pe Osama bin Laden și pentru a desființa bazele al-Qaeda.

Securitate și schimbări în politica externă: Atentatul a condus la modificări semnificative în politicile de securitate, în reglementările de călătorie și în abordările politice ale multor țări.

A avut, de asemenea, un impact profund asupra modului în care guvernele și societățile din întreaga lume au abordat problema terorismului și securității naționale.

Atentatul de la WTC rămâne un moment crucial în istoria contemporană și are un impact semnificativ asupra politicilor, societăților și vieților oamenilor până în ziua de azi.

Este adesea menționat ca 9/11 și este comemorat anual în memoria victimelor și pentru a reafirma angajamentul în lupta împotriva terorismului.

Românii care și-au pierdut viața în atentatele de la World Trade Center
Cinci cetăţeni americani de origine română și-au pierdut viața în atentatele din 11 septembrie: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean şi Ana Fosteris. Unul dintre ei era originar din Abrud, județul Alba.

Eugen Gabriel Lazar s-a născut în anul 1974 și a emigrat în New York în anul 1985, împreună cu familia sa, din cauza opresiunilor regimului comunist din România acelei perioade.

Copil curios, elev și student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer.

El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene.

În momentul atacului, Eugen se afla în biroul său de la etajul 103 și astepta un răspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizării realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoană curioasă. ”Mereu își punea întrebarea cum funcționează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoașterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munții Catskills.

Era fascinat de muzică și de felul în care aceasta este percepută de către oameni. Bucătar și brutar priceput, obișnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed.

Citește și Atentatele din 11 septembrie: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla în turneu la New York. Au vizitat WTC cu câteva zile înainte
Cei doi ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor.

Se căsătoriseră în 1996, iar cu putin timp înaintea atentatului își reînoiseră jurămintele, avuseseră o petrecere, iar apoi a urmat o vacanță.

Corina și Alex se făceau mereu remarcați de către oamenii din jur prin seriozitatea și sârguința de care dădeau dovadă.

Munceau foarte mult și se bucurau de ceea ce considerau a fi șansa de a putea trăi ”visul american”. ”Am lucrat cu Alex și Corina la Cantor Fitzgerald.

Amândoi erau oameni buni, inteligenți și plăcuți. Este greu să nu te gândești la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soț și soție”, mărturisește una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani, emigrase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud.

Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost inițial șofer de taxi, apoi a învățat tâmplărie și a devenit coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți.

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorința sa de a munci, corectitudinea, loialitatea și simțul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naționale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat soțului său, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România și erau căsătoriți de aproximativ treizeci de ani.

Alături de cei cinci a murit și un cetățean moldovean, Arkady Zaltsman, celebru architect, după ale cărui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din Chișinău.

Arkady emigrase în New York împreună cu soția, Zhanna Galperina și fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firmă de arhitectură.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani se salvează de la RETROGRADARE și rămâne în SuperLigă! Victorie dramatică și salvare în ultima etapă

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a reușit să se salveze de la retrogradare după un meci tensionat disputat pe Stadionul Municipal, în fața propriilor suporteri. Echipa botoșăneană s-a impus cu scorul de 2-1 în fața celor de la FC Hermannstadt, într-o partidă cu miză uriașă pentru soarta sezonului.

Golurile victoriei au fost marcate în repriza a doua. Enzo López a deschis scorul în minutul 68, iar doar două minute mai târziu, Zoran Mitrov a dus scorul la 2-0, spre bucuria tribunelor. Deși oaspeții au redus din diferență în minutul 76, prin Ianis Stoica, FC Botoșani a rezistat până la final și a obținut cele trei puncte care i-au asigurat menținerea în primul eșalon.

Victoria din ultima etapă a venit după un sezon plin de încercări, cu schimbări pe banca tehnică și multe momente de cumpănă. Echipa botoșăneană a arătat însă caracter și determinare, reușind să evite atât retrogradarea directă, cât și locurile de baraj.

Jucătorii au fost aplaudați la scenă deschisă de fani, iar atmosfera de pe Municipal a fost una electrizantă. Suporterii au celebrat alături de echipă una dintre cele mai importante victorii din istoria recentă a clubului.

FC Botoșani încheie astfel sezonul 2024-2025 cu fruntea sus și cu promisiunea unui nou început. Clubul se pregătește deja pentru sezonul viitor, cu gândul la un parcurs mai constant și fără emoțiile luptei pentru supraviețuire.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2025: A fost depășită prezența din primul tur. 9,6 milioane de români au ajuns la vot

Publicat

Publicitate

Până la ora 17:30 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 9,6 milioane de alegători, reprezentând 53,39% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, relatează agerpres.ro.

Astfel, la ora 17:30 a fost depășită prezența înregistrată la finalul primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 4 mai, când au mers la urne 9.571.740 votanți (53,21%).

Și în diaspora se înregistrează o prezență record la vot: 1.420.000 voturi la ora 17:30, cu mult peste cei 940.000 de votanți la finalul primului tur.

Cei mai mulți votanți sunt din grupa de vârstă 45-64 de ani (39,26%), urmați de cei din grupa peste 65 de ani (22,44%), 35-44 de ani (18,52%), 25-34 de ani (12,36%) și 18-24 de ani (7,43%).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

aRoma Fest continuă în siguranță. Jandarmii botoșăneni veghează buna desfășurare a evenimentului

Publicat

Publicitate

Festivalul de voie bună aRoma Fest continuă și în această după-amiază, iar autoritățile sunt mobilizate pentru a asigura desfășurarea evenimentului în cele mai bune condiții de siguranță.

Jandarmii botoșăneni, alături de partenerii instituționali, sunt prezenți în zona exterioară a festivalului, acționând pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii publice pe traseele de acces către locația evenimentului.

În cazul în care apar incidente care tulbură liniștea publică, jandarmii pot interveni și în interiorul zonei private a festivalului, la solicitarea expresă a organizatorilor sau a firmelor de pază contractate. Până în prezent, în primele două zile ale manifestării cultural-artistice, nu s-au înregistrat incidente sau contravenții, iar participanții s-au remarcat printr-un comportament civilizat, în ton cu atmosfera de relaxare și bună dispoziție promovată de organizatori.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani recomandă tuturor participanților să respecte regulile stabilite, să fie atenți la bunurile personale și să nu piardă din vedere copiii care îi însoțesc. În cazul în care observă fapte suspecte sau comportamente agresive, oamenii sunt încurajați să apeleze cu încredere la jandarmii prezenți în perimetrul festivalului.

Atmosfera de la aRoma Fest se anunță plină de energie și culoare și în această seară, iar organizatorii mizează în continuare pe implicarea responsabilă a tuturor celor prezenți.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani, prezență scăzută la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

La fel ca în toată țara, și botoșănenii au arătat un interes crescut pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, județul înregistrând o prezență la vot de 26,37%, dar totuși una dintre cele mai scăzute din regiunea de Nord Est.

Până la ora 14.00 au votat 98.815 persoane din totalul de 374.762 de alegători înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 87.412 au votat pe listele permanente, 9.893 pe liste suplimentare, iar 1.510 au beneficiat de urna mobilă.

Comparativ cu alte județe din nord-estul și nord-vestul țării, Botoșaniul a depășit net doar Vasluiul (21,87%), dar și Satu Mare (22,94%), Caraș-Severin (24,77%) și Maramureș (25,13%), fiind devansat ușor doar de Bistrița-Năsăud, care a avut o prezență de 25,75%.

Datele reflectă o mobilizare semnificativă a electoratului botoșănean, în ciuda unei campanii marcate de tensiuni și polarizare, dar totuși mult sub așteptări.

Autoritățile județene nu au semnalat incidente majore, iar procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale în cele 434 de secții de votare din județ.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending