Connect with us
Publicitate

Eveniment

World Trade Center (WTC). Adevărul despre unul dintre cele mai semnificative evenimente teroriste din istorie

Publicat

Publicitate

Unul dintre cele mai semnificative evenimente teroriste din istorie, cel comis la World Trade Center (WTC), a avut loc la 11 septembrie 2001, amintește alba24.ro. Iată informații cheie despre acest atentat:

Data și locul atentatului: La 11 septembrie 2001, teroriștii al-Qaeda au comis atentate sinucigașe la World Trade Center din New York City. Aceste atentate au avut un impact devastator.

Planurile atentatului: Al-Qaeda, o organizație teroristă condusă de Osama bin Laden, a planificat și coordonat atacurile.

Publicitate

19 teroriști au preluat controlul asupra a patru avioane comerciale și le-au folosit ca instrumente de distrugere.

Două dintre aceste avioane au lovit cele două turnuri gemene ale WTC, un al treilea a lovit Pentagonul în apropiere de Washington, D.C., iar al patrulea avion, United Airlines Flight 93, s-a prăbușit în Pennsylvania după ce pasagerii au încercat să recupereze controlul asupra aeronavei.

Pierderi de vieți omenești: Atacurile teroriste de la WTC au provocat pierderea a aproximativ 2.977 de vieți omenești, incluzând victimele din avioane și cele de la sol. Este unul dintre cele mai letale atentate teroriste din istorie.

Publicitate

Colapsul turnurilor gemene: Cele două turnuri gemene ale WTC au suferit daune structurale grave în urma impactului avioanelor și a incendiilor care au urmat. Ambele turnuri s-au prăbușit în timpul atacului, provocând distrugeri masive și eliberând cantități semnificative de praf și cenușă.

Reacția internațională: Atentatul de la WTC a stârnit o reacție internațională puternică împotriva terorismului și a dus la declanșarea Războiului împotriva Terorismului de către Statele Unite și aliații lor.

Afganistanul a fost invadat în 2001 pentru a-l elimina pe Osama bin Laden și pentru a desființa bazele al-Qaeda.

Publicitate

Securitate și schimbări în politica externă: Atentatul a condus la modificări semnificative în politicile de securitate, în reglementările de călătorie și în abordările politice ale multor țări.

A avut, de asemenea, un impact profund asupra modului în care guvernele și societățile din întreaga lume au abordat problema terorismului și securității naționale.

Atentatul de la WTC rămâne un moment crucial în istoria contemporană și are un impact semnificativ asupra politicilor, societăților și vieților oamenilor până în ziua de azi.

Este adesea menționat ca 9/11 și este comemorat anual în memoria victimelor și pentru a reafirma angajamentul în lupta împotriva terorismului.

Românii care și-au pierdut viața în atentatele de la World Trade Center
Cinci cetăţeni americani de origine română și-au pierdut viața în atentatele din 11 septembrie: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean şi Ana Fosteris. Unul dintre ei era originar din Abrud, județul Alba.

Eugen Gabriel Lazar s-a născut în anul 1974 și a emigrat în New York în anul 1985, împreună cu familia sa, din cauza opresiunilor regimului comunist din România acelei perioade.

Copil curios, elev și student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer.

El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene.

În momentul atacului, Eugen se afla în biroul său de la etajul 103 și astepta un răspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizării realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoană curioasă. ”Mereu își punea întrebarea cum funcționează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoașterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munții Catskills.

Era fascinat de muzică și de felul în care aceasta este percepută de către oameni. Bucătar și brutar priceput, obișnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed.

Citește și Atentatele din 11 septembrie: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla în turneu la New York. Au vizitat WTC cu câteva zile înainte
Cei doi ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor.

Se căsătoriseră în 1996, iar cu putin timp înaintea atentatului își reînoiseră jurămintele, avuseseră o petrecere, iar apoi a urmat o vacanță.

Corina și Alex se făceau mereu remarcați de către oamenii din jur prin seriozitatea și sârguința de care dădeau dovadă.

Munceau foarte mult și se bucurau de ceea ce considerau a fi șansa de a putea trăi ”visul american”. ”Am lucrat cu Alex și Corina la Cantor Fitzgerald.

Amândoi erau oameni buni, inteligenți și plăcuți. Este greu să nu te gândești la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soț și soție”, mărturisește una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani, emigrase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud.

Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost inițial șofer de taxi, apoi a învățat tâmplărie și a devenit coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți.

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorința sa de a munci, corectitudinea, loialitatea și simțul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naționale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat soțului său, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România și erau căsătoriți de aproximativ treizeci de ani.

Alături de cei cinci a murit și un cetățean moldovean, Arkady Zaltsman, celebru architect, după ale cărui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din Chișinău.

Arkady emigrase în New York împreună cu soția, Zhanna Galperina și fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firmă de arhitectură.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programe de conversie profesională pentru cadrele didactice din preuniversitar, organizate de universitățile acreditate. PROIECT

Publicat

Publicitate

Instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza programe de conversie profesională pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar fundamentate doar pe programele de studii universitare de licenţă acreditate, prevede un proiect pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere un proiect privind normele metodologice de organizare şi funcţionare a programelor de conversie profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, scrie Agerpres.ro.

Programe de conversie profesională pentru cadrele didactice

Programele de studii postuniversitare de conversie profesională sunt programe de formare profesională a adulţilor care se adresează cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar cu definitivare/licenţiere în învăţământ, titulare sau suplinitoare, absolvente cu diplomă de licenţă sau echivalentă, care doresc să dobândească o nouă specializare.

Publicitate

„Programele de conversie profesională se pot organiza numai în limbile şi la formele de învăţământ în care sunt şcolarizate programele de studii universitare de licenţă pe care se fundamentează. Programele de conversie profesională pentru specializarea <Educaţie tehnologică> pot fi organizate de instituţiile de învăţământ superior care au programe de studii universitare de licenţă acreditate în domeniul fundamental <Ştiinţe inginereşti>”, prevede proiectul.

Potrivit actului normativ, programele de conversie profesională se finalizează cu examen de absolvire care se susţine numai la instituţia de învăţământ superior care a asigurat şcolarizarea.

Absolvenţilor programului de conversie profesională, care au promovat inclusiv examenul de absolvire, li se eliberează, de către instituţia de învăţământ superior organizatoare, diploma de conversie profesională, însoţită de suplimentul la diplomă.

Publicitate

„Diploma de conversie profesională conferă titularului dreptul de a ocupa posturi didactice/catedre în învăţământul preuniversitar în concordanţă cu noua specializare. Cadrele didactice care finalizează programe de conversie/reconversie profesională, după finalizarea cu diplomă a ciclului I de studii universitare de licenţă se pot încadra numai în învăţământul antepreşcolar, preşcolar, primar, gimnazial, profesional sau pe catedre de pregătire-instruire practică, după caz”, mai stipulează proiectul.

Totodată, cadrele didactice care finalizează programe de conversie profesională, după finalizarea cu diplomă de studii universitare de lungă durată sau cu diplomă a ciclului II de studii universitare de master, absolvite în domeniul diplomei de licenţă (ciclul I), se pot încadra la orice nivel al învăţământului preuniversitar, inclusiv în palate/cluburi ale copiilor şi cluburi sportive şcolare.

sursa: agerpres.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a administrației PSD Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a primarului Cosmin Andrei și a parlamentarilor PSD Botoșani.

 

Una dintre prioritățile mele în acest mandat este noul Stadion Ion Bordeanu, pe care îl vom aduce la nivelul unei Arene cu standarde UEFA. Vom crește capacitatea la 12.000 de locuri, vom avea tribune acoperite și vom amenaja săli de antrenament și recuperare, birouri și spații comerciale, magazine de articole sportive, parcări subterane inclusiv pentru locuitorii din zonă. Noul stadion va găzdui și alte evenimente ale orașului: concerte, conferințe, târguri, expoziții. Toate realizările mele din primul mandat au fost posibile cu sprijinul parlamentarilor PSD. La fel va fi și cu construcția noului stadion municipal. Vă rog să mai faceți un pas pe 1 Decembrie și să votați echipa PSD Botoșani pentru Camera Deputaților și Senat pentru că ne vor susține proiectele orașului nostru”, a declarat Cosmin Andrei.

Publicitate

Orașul Botoșani va beneficia de un stadion ultramodern.

Așa cum l-am susținut alături de colegii mei și de guvernul PSD pe Cosmin Andrei pentru stingerea datoriilor Primăriei către lichidatorul Termica, care a permis deblocarea fondurilor pentru finalizarea Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani și a altor investiții, la fel îl vom susține și cu proiectul noului Stadion Municipal. Pe 1 decembrie vă rog să votați echipa PSD pentru alegerile parlamentare, ca să avem aceeași echipă PSD la municipiu și în Parlament și Guvern”, a subliniat deputatul Marius Budăi.

CMF11240017

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/15cgFEoWaY/

https://www.facebook.com/share/v/18ERghuoWg/?mibextid=WC7FNe

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Filtre de poliție la Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au organizat, recent, o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru verificarea legalității conducătorilor auto, acționând pe raza comunelor Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost depistați doi conducători auto care aveau asupra lor peste 100 de pachete de țigarete, de proveniență Republica Moldova, pentru care nu dețineau documente legale. Aceștia au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, conform legii 227 din 2015 privind Codul fiscal.

Publicitate

 

De asemenea, în cadrul aceleași acțiuni, polițiștii au identificat în trafic, o autoutilitară care transporta aproximativ cincu metri cubi de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport.

 

Publicitate

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea acccidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60  de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

Publicitate

 

Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending