Connect with us

Eveniment

VREMEA până în 9 octombrie: zilele cu ploi și perioadele mai calde. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea se va încadra în valorile obișnuite ale sezonului în această săptămână. Cel mai cald va fi în 30 septembrie – 1 octombrie. Apoi, temperaturile scad.

Sunt anunțate ploi în perioadele 27 – 28 septembrie și 2 – 3 octombrie.

Citește și Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023 în România. Radiația solară scăzută poate afecta persoanele meteo-sensibile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: TRANSILVANIA
În prima săptămână, valorile maxime medii se vor situa în jurul normelor specifice perioadei. Temperaturile se vor încadra între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și în 1 octombrie și cea mai coborâtă pe 28 septembrie.

În cea de a doua săptămână de prognoză, valorile medii diurne vor marca o scădere și se vor încadra între 17 și 19 grade, cu cele mai coborâte valori, spre finalul intervalului.

Publicitate

Valorile minime medii se vor încadra în prima săptămână între 7 și 11 grade, cu cele mai ridicate valori în 27 septembrie și 2 octombrie și cele mai coborâte în zilele de 26 și 29 septembrie.

În cea de a doua săptămână, valorile medii nocturne, vor marca o scădere treptată de la 9 grade în data de 3 octombrie până spre 6 grade în data de 9 octombrie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 27 – 28 septembrie și 2 – 3 octombrie.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: LA MUNTE
În mare parte din interval, regimul termic va fi apropiat de normele climatologice ale perioadei. Media maximelor va fi cuprinsă între 10 și 15 grade, iar cea a minimelor între 3 și 8 grade. Cele mai ridicate valori se vor înregistra la sfârșitul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe toată durata perioadei de referinţă, însă cantităţi de apă mai însemnate se vor acumula în jurul datei de 27 septembrie.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: BANAT
În prima săptămână, valorile termice se vor situa în jurul normelor. Temperaturile maxime medii se vor încadra între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie și cea mai coborâtă valoare în data de 28 septembrie.

În cea de a doua săptămână, valorile termice diurne vor marca o scădere și se vor încadra între 19 și 21 de grade, cu cele mai coborâte valori spre finalul intervalului.

Temperaturile medii nocturne se vor încadra între 8 și 13 grade; cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 1 și 2 octombrie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în prima săptămână de prognoză, când local se vor înregistra cantități de apă moderate și chiar însemnate în data de 27 septembrie.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: CRIŞANA
Pe tot parcursul intervalului de prognoză, valorile maxime medii se vor situa în jurul mediilor multianuale: între 18 și 22 de grade.

În prima săptămână, cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie, iar cea mai coborâtă în data de 28 septembrie.

În cea de a doua săptămână, valorile maxime medii vor fi de 18-19 grade.

Valorile minime medii, se vor încadra în prima săptămână între 9 și 12 grade; cea mai ridicată valoare minimă medie se va înregistra în zilele de 27 septembrie și 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborâtă în data de 29 septembrie.

În cea de a doua săptămână de prognoză, valorile minime medii vor marca o scădere și se vor încadra între 7 și 10 grade, cu cele mai coborâte valori în ultimele zile de prognoză.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în prima săptămână de prognoză, când local se vor înregistra cantități de apă moderate și chiar însemnate în data de 27 septembrie.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: MARAMUREŞ
Valorile maxime medii se vor situa în general în jurul mediilor multianuale. Astfel temperaturile medii diurne în prima săptămână se vor încadra între 18 și 22 de grade, cu cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie și cea mai coborâtă în 28 septembrie.

În cea de a doua săptămână vor marca o scădere până spre 17 grade.

Valorile minime medii se vor încadra în prima săptămână între 8 și 11 grade, cu cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în ziua de 27 septembrie și în intervalul 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborâtă în zilele de 26 și 29 septembrie.

În cea de a doua săptămână, valorile medii nocturne vor marca o scădere treptată până spre 6 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată până în jurul datei de 4 octombrie, când local se vor înregistra cantități mai importante de apă.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: MOLDOVA
Vremea va fi caldă în prima săptâmână, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 23 și 26 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și 1 octombrie. Apoi, aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când va ajunge la medii de 18-20 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 6 și 12 grade.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: DOBROGEA
Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme caldă, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 26 și 28 de grade, după care aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când vor ajunge la medii de 20-22 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 11 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: MUNTENIA
Vremea va fi caldă în prima săptâmână, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 25 și 28 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și 1 octombrie, apoi aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când va ajunge la medii de 20-21 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 8 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 27 și 28 septembrie.

Vremea/ prognoza meteo 26 septembrie – 9 octombrie: OLTENIA
Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 23 și 26 de grade, după care aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când vor ajunge la medii de 19-20 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 8 și 13 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima săptămână, iar în jurul datei de 27 septembrie local se vor înregistra cantități de apă mai însemnate.

sursă: meteoromania.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O suceveancă a fost prinsă gonind prin Botoșani cu 200 km/h. Urmărire ca în filme după ce a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 37 de ani, din județul Suceava, a fost sancționată drastic după ce a fost surprinsă de radar circulând cu o viteză amețitoare pe DN 29C, în localitatea Vârful Câmpului, județul Botoșani.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au înregistrat autoturismul condus de aceasta rulând cu aproximativ 200 km/h, într-o zonă unde limita de viteză era mult mai redusă. Oamenii legii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, însă conducătoarea auto nu a oprit și și-a continuat deplasarea, forțând autoritățile să pornească în urmărirea sa.

Cursa s-a încheiat în localitatea Cucorăni, unde femeia a pierdut controlul volanului și a ieșit în decor, oprindu-se în șanțul de pe marginea drumului. Din fericire, impactul nu a fost grav – femeia era singură în mașină și a suferit leziuni minore, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Verificările efectuate de polițiști au stabilit că nu consumase alcool sau alte substanțe interzise, iar actele autoturismului erau în regulă.

Cu toate acestea, comportamentul extrem de periculos din trafic i-a adus o sancțiune severă: amendă contravențională în valoare de 8.100 de lei și reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 300 de zile.

Poliția Rutieră atrage din nou atenția asupra riscurilor majore generate de viteza excesivă și de refuzul de a respecta semnalele polițiștilor, subliniind că astfel de comportamente pun în pericol nu doar viața conducătorului auto, ci și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (370)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Ioan C. Teşu, în „Ziarul Lumina” din 22 martie 2020,  scrie despre teama cea mai mare a omului contemporan. Aceasta ar fi fobia socială sau anxietatea socială. Autorul menţionat găseşte următoarele simptome păguboase sufleteşte ale fobiei sociale: 1. „frică sau anxietate marcată privind una sau mai multe situaţii sociale în care individul ar putea fi expus evaluării de către ceilalţi”; 2. „individul se teme că ar putea acţiona într-un mod sau ar putea fi evidente simptomele anxioase care vor fi apreciate negativ”; 3. „situaţiile sociale provoacă aproape întotdeauna frică sau anxietate”; 4. „situaţiile sociale sunt evitate sau suportate cu frică sau anxietate intensă”; 5. „frica sau anxietatea sunt disproporţionate faţă de pericolul reprezentat de situaţia socială şi faţă de contextul socio-cultural”; 6. „frica, anxietatea sau evitarea cauzează disconfort sau deficit semnificativ clinic în domeniul social, profesional sau în alte arii importante de funcţionare”; 7. „frica, anxietatea sau evitarea nu pot fi atribuite efectelor fiziologice ale unei substanţe (drog, abuz de medicament) sau unei afecţiuni medicale”;

Andrei Pleşu, în „Dilema veche” nr. 839 din 2020, reţine o diagnoză sociologică făcută de Carlo M. Cipolla: „Există patru categorii de oameni: 1. neajutoraţii („fraierii”)- când fac ceva, ei pierd şi câştigă alţii; 2. răufăcătorii – acţionează în beneficiu propriu şi spre paguba altora; 3. inteligenţii – când fac ceva, câştigă şi ei şi ceilalţi; 4. imbecilii – când fac ceva, pierd şi ei şi ceilalţi”; 

Observator: Cu mult timp în urmă priveam cu atenţie cântarul atunci când cineva îmi vindea ceva. Toţi, aproape toţi, încercau să mă fure şi chiar mă furau. Acum nu le mai zic nimic. Am încercat o dată şi mi s-a spus că s-ar putea să fie defect cântarul. O fi existând în universul acesta măcar un cântar perfect? Se spune că nici „cântarul” lui Dumnezeu n-ar fi aşa de perfect. Mai ales când împarte faima şi durerea. Aşa că atunci când mi se cântăreşte marfa mă uit în altă parte. Vânzătorul nu mai e cu mine. Sunt numai el şi Dumnezeu;

În plină invazie a coronavirusului, Andrei Cornea, în „Dilema veche” nr. 839 din 2020, reţine o cugetare a lui Blaise Pascal: „Nu e nevoie ca universul întreg să se înarmeze ca să-l strivească pe om. Un abur, o picătură de apă e de ajuns pentru al omorî. Dar chiar şi dacă universul l-ar strivi, omul încă ar fi mai nobil decât ceea ce îl omoară, pentru că ştie că moare. Iar avantajul pe care universul îl are asupra lui, despre acesta universul nu ştie nimic.”;

Publicitate

Ana Maria Sandu, în „Dilema veche” nr. 840 din 2020, publică o anchetă  în rândul a 16 scriitori, având titlul „Timpul s-a făcut foarte dens”. Ideea era ca fiecare să spună ce face în această perioadă de izolare. Toţi, absolut toţi, au spus că citesc. Doi dintre ei, Bogdan Răileanu şi Cristina Hermeziu, reţin câte un citat din Emil Cioran: „O carte trebuie scrisă într-un acces de febră. Altfel nu e contagioasă”; „Datoria unui om singur este să fie şi mai singur”. Mircea Cărtărescu nu se ascunde şi spune: „Pentru mine, măcar, cititul, ca şi scrisul, nue o chestiune de timp, ci de stare a minţii şi-a trupului meu. Nu pot citi când sunt stresat, îngrijorat, nesigur pe ziua de mâine”. Nici Andreea Răsuceanu nu e mai liniştită: „Deseori, în momente mai tensionate când nu-mi mai găsesc liniştea citind proză, mă întorc la jurnale”. Radu Vancu are altă senzaţie şi a găsit şi metoda să iasă din ea: „Sunt zile în care timpul s-a făcut foarte dens, aproape insuportabil de dens – cred că asta simţim toţi; şi, ca de obicei, cel mai eficient solvent al timpului e poezia”. Dan Lungu pare să fie mai fericit: „De mult îmi doresc un moment în care să păot recupera din lecturi. Deşi nu e ceea ce aşteptam, el a venit, iar eu sunt nepregătit. Aş fi vrut să citesc poezie, multă poezie românească din ultimii cincisprezece ani, fiindcă se întâmplă mutaţii interesante de sensibilitate, iar poezia are acul indicator cel mai fin”. Merită adus aici şi un citat reţinut de Cristina Hermeziu din Olga Tokarezuk: „Cărţile sunt pur şi simplu o problemă de igienă”;

Din  discursul ţinut de Ovidiu Genaru la gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie pe anul 2019: „Credeţi oare că suntem anacronici, vetuşti, atemporali în acest veac confuz, hiperpragmatic, neprietenos culturii? Noi ştim că Poezia îmblânzeşte fiara din om şi aprinde în ochiul tulbure licărul iubirii şi al inteligenţei. De aceea spălătorii de creiere nu-l vor iubi pe Eminescu”;

Leo Butnaru, în „România literară” nr. 5 din 2020, despre poezie: „Ceea ce e mai scump pe lume / în viaţa omului – poezia firească / aparţine celor care / de dragul ei / pentru ea / întru apărarea ei / sunt gata să moară / dar mai ales – să trăiască („Poezia firească”);

Mihai Zamfir despre „alter ego” în roman: „Or, o regulă de aur rareori aplicată mi se pare a fi aceea că respectivul alter ego din roman nu trebuie niciodată exaltat şi dat ca exemplu. Cu cât el va fi un martor mai şters şi eventual mai „negativ”, cu atât romanul va ieşi mai bun”(vezi „România literară” nr. 5 din 2020)

Irina Petraş, în eseul „Despre imaginaţie sau ochii minţii”, (vezi „România literară” nr. 5 din 2020), face un pic de antigeometrie pe cub: „Numai cubul imaginat are şase feţe”(J. P. Sartre). Când foloseam, acum vreo patru decenii, aceste cuvinte pentru interpretarea autenticităţii speciale din romanele lui Camil Petrescu (în „Ultima noapte…”, autenticitatea se obţine prin menţinerea în limitele stricte ale celor trei feţe „reale”. În „Patul lui Procust” sunt alăturate, într-un efort remarcabil de simultaneizare, cel puţin patru perspective de câte trei feţe în aşa fel încât rezultanta să fie un tulburător „cub cu şase feţe” reali, nu realizam deplin cât de mult din umanitatea noastră datorăm noi, oamenii, imaginaţiei”;

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Șofer imobilizat în scaun cu rotile și cu permisul suspendat, prins circulând cu 110 km/h la Suceava

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuți, aflați în acțiune pe DJ 178C, în Frătăuții Vechi, au depistat sâmbătă un autoturism Skoda Superb care se deplasa cu viteza de 110 km/h pe un sector de drum limitat la 50 km/h.

Echipajul, dotat cu o autospecială BMW și radar pistol TRUCAM II, a efectuat semnalul de oprire, iar conducătorul auto a oprit regulamentar.

Șoferul, un bărbat în vârstă de 46 de ani din orașul Siret a prezentat documentele autoturismului, care avea modificări omologate pentru a fi condus de o persoană cu dizabilități locomotorii, acesta fiind imobilizat în scaun cu rotile.

În urma verificărilor în aplicația E-Dac, polițiștii au constatat că dreptul său de a conduce autovehicule pe drumurile publice era suspendat în perioada 8 iunie – 5 octombrie 2025.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

De asemenea, șoferul a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 2.025 de lei pentru depășirea vitezei legale, au transmis polițiștii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ploi torențiale și vijelii în mai multe localități din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare de tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă astăzi, 20 iulie 2025, în intervalul orar 16:55 – 18:30, pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Conform prognozei actualizate, în zonele vizate se vor semnala averse torențiale ce pot acumula între 15 și 25 l/mp, rafale de vânt cu viteze de 50–60 km/h, descărcări electrice, dar și căderi de grindină cu diametrul de până la 2 cm.

Localitățile aflate sub incidența codului galben sunt: Botoșani, Flămânzi, Vorona, Ungureni, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Cristești, Curtești, Răchiți, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Roma, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Nicșeni, Dobârceni, Mihălășeni, Blândești, Hănești, Ripiceni și Românești.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani anunță că monitorizează în permanență evoluția fenomenelor prin Centrul Operațional Județean, iar echipajele de intervenție sunt pregătite să acționeze prompt în cazul producerii unor situații de urgență.

Cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasările în aer liber în intervalul menționat, să nu se adăpostească sub copaci și să îndepărteze obiectele care pot fi luate de vânt din curți sau balcoane.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending