Connect with us
Publicitate

Eveniment

VREMEA până în 17 aprilie: zile calde, dar și ploi. Condiții meteo de Florii și Paște 2023. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Vremea se încălzește considerabil săptămâna viitoare în toată țara. Maximele urcă la valori peste 20 de grade Celsius, iar în zonele joase nu vor mai fi minime negative.

Din cealaltă săptămână, se mai răcorește și revin minimele negative. Vor mai fi câteva zile cu ploi.

După 3 aprilie, maximele vor urca doar până la 15 grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru perioada 20 martie – 17 aprilie.

Vremea/prognoza meteo: săptămâna 20-26 martie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

  • Temperaturi: maxime între 14 și 23 de grade, minime de 3-9 grade Celsius (zonele joase); mai cald în jurul datei de 23 martie
  • Precipitații: ploi în 24-26 martie, în unele zone din Transilvania, Maramureș; în 26 martie în Banat, Crișana, Oltenia

Vremea/prognoza meteo: săptămâna 27 martie – 2 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

  • Temperaturi: maxime între 8 și 21 de grade, minime de -3…10 grade Celsius (zonele joase); mai cald în jurul datei de 29 martie
  • Precipitații: ploi în 27-29 martie, în unele zone din Transilvania, Maramureș; Banat, Oltenia, Moldova

Vremea/prognoza meteo: săptămâna 3-9 aprilie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei.

Regimul pluviometric va fi excedentar în extremitatea de sud și de sud-est a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

  • Temperaturi: maxime între 8 și 14 de grade, minime de -2…5 grade Celsius (zonele joase); mai cald în jurul datei de 9 aprilie
  • Precipitații: plo/ninsori în 3-4 aprilie, în unele zone din Transilvania, ploi în Banat, București

Vremea/prognoza meteo: săptămâna 10-17 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de sud-est a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

  • Temperaturi: maxime între 10 și 20 de grade, minime de 0…9 grade Celsius (zonele joase); mai cald în 13-15 aprilie
  • Precipitații: ploi în 11-12, 14-17 aprilie, în unele zone din Transilvania (posibil și ninsori); ploi și în Banat, București, Moldova

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Fugarii care se sustrag de la aplicarea legii vor suporta cheltuielile de aducere a lor în fața justiției. Senatul a aprobat

Publicat

Senatul a adoptat luni un proiect legislativ iniţiat de Guvern, potrivit căruia fugarii ar putea fi obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară. Acesta reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată. De asemenea, prevede modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducere în ţară a acestora, scrie alba24.ro.

”E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat. Cui se aplică? Persoanelor urmărite internațional:

– cele pentru care a fost emis mandat european de arestare

– ⁠și cele care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

Cele 2 ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege:

– Când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).

– Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Fugari din România. Cât a cheltuit statul până acum

În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari.

Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari, mai precizează ministrul.

„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare

de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Acesta completează art.16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Senatul este prima Cameră legislativă.

Citeste mai mult

Eveniment

Asteroidul care va trece pe lângă Pământ în această noapte. NASA a făcut anunțul de ultim moment

Publicat

În dimineața acestei zile, la ora 5:51 p.m. ora României, un asteroid impresionant, cu o lățime de aproximativ 600 de metri, va trece în apropierea Pământului. Dacă nu reușiți să îl observați acum, va trebui să așteptați mai bine de un an pentru a avea din nou această oportunitate. Potrivit astronomilor, pentru a vedea acest fenomen spațial anual este necesar un telescop, iar observații mai bune pot fi făcute în nopțile de 16 și 17 aprilie, când cerul este întunecat, scrie playtech.ro.

Detalii despre traiectoria asteroidului
Asteroidul, denumit 2013 NK4, orbitează soarele o dată la 378 de zile. Conform datelor furnizate de NASA, traiectoria sa eliptică îl poartă dincolo de orbita planetei Marte și între orbitele planetelor Venus și Mercur. Acesta este programat să treacă pe lângă Pământ la ora 10:51 a.m. ET, într-o apropiere sigură, fără a prezenta riscuri pentru planeta noastră.

Observații vizuale
Din păcate, nu va fi posibil să observați asteroidul cu ochiul liber. NASA indică faptul că este necesar un telescop pentru a putea vedea corpul ceresc. Deși apropierea cea mai mare de Pământ a asteroidului 2013 NK4 are loc luni, datorită poziționării sale pe cer, va fi mai ușor de observat în nopțile de 16 și 17 aprilie, conform EarthSky.org.

Comparativ cu Apophis
Potrivit rapoartelor, asteroidul 2013 NK4 este aproape de două ori mai mare decât Apophis, cunoscut sub numele de „asteroidul din ziua judecății”, care este prevăzut să treacă mai aproape de Pământ decât sateliții artificiali în anul 2029. Această comparație subliniază dimensiunea considerabilă a asteroidului 2013 NK4 și interesul major pe care îl suscită în rândul comunității științifice și a observatorilor de stele.

Prin urmare, evenimentul de trecere a asteroidului 2013 NK4 este unul dintre acele momente spectaculoase care aduc în prim plan frumusețea și misterul vastului univers, reamintindu-ne cât de dinamic este spațiul cosmic ce ne înconjoară.

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca: Să păstrăm încrederea în diploma pe care un absolvent de liceu o obţine

Publicat

Ministrul Educației îi liniștește pe elevii de clasa a XII-a care peste o lună, mai exact începând din 17 martie, vor intra în febra examenelor. Potrivit Ligiei Deca, subiectele nu sunt grele şi sunt create pentru nivelul mediu.

“Examenul de bacalaureat certifică nişte competenţe ale absolventului. Aceste competenţe, pentru a putea fi recunoscute şi în ţară, dar şi de către partenerii noştri europeni, trebuie să fie garantate. De aceea subiectele nu variază, dar variază mijloacele de sprijin pentru ca acei copii care au cerinţe educaţionale speciale să poată să îndeplinească standardul de evaluare. Asta înseamnă timp prelungit, măsuri şi materiale ajutătoare, tocmai în ideea în care diploma pe care ei o obţin să nu poată fi contestată de nimeni. Eu sunt deschisă vizavi de ce alte măsuri putem să luăm în aşa fel încât ei să fie sprijiniţi să se respecte particularităţile de învăţare pe care eu le au, dar cred că este nevoie să păstrăm încrederea în diploma pe care un absolvent de liceu o obţine”, a afirmat, luni, ministrul într-o conferinţă de presă la Câmpulung.

Deca a afirmat că subiectele nu sunt grele la bacalaureat, ci sunt create pentru nivel mediu şi pentru certificarea unei competenţe medii.

“Tocmai din acest motiv ele trebuie să fie respectate pentru toţi absolvenţii. Putem discuta despre cele mai potrivite măsuri de sprijin tocmai pentru că acei elevii cu tulburări din spectrul autist au o capacitate intelectuală sporită. Este vorba doar despre adecvarea la particularităţile lor”, a mai arătat demnitarul.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Amintim că Evaluarea Națională 2024 începe în data de 25 iunie – calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

„Domnișoarele simandicoase” din politică sunt rugate de primarul Cosmin Andrei să nu mai pună instituțiile statului pe drumuri

Publicat

S-au înmulțit plângerile din partea partidelor politice care au intrat în cursa electorală, motivul principal fiind că le sunt devastate corturile amplasate pentru strângerea de semnături. Primarul Cosmin Andrei a găsit cauza distrugerilor și pune pe seama vântului.

„Am observat în ultima vreme că domnișoarele simandicoase din politică fac tot felul de reclamații că le sunt vandalizate corturile de campanie și îndrăznesc să îi rog sa nu mai pună institutiile statului pe drumuri și să consume resursele inutil ci sa își vadă liniștiți de campanie pentru că nu este nicio conspirație. Inclusiv corturile noastre au fost afectate, dupa cum puteti vedea, din cauza vântului”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending