Connect with us
Publicitate

Eveniment

Vremea capricioasă până în 6 octombrie. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Vremea până în 6 octombrie. Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de vreme capricioasă și temperaturi neobișnuite. De la maxime de vară, de până la 29 de grade Celsius, se ajunge la scădere accentuată a temperaturilor și ploi, relatează alba24.ro.

Vremea se răcește brusc în jurul datei de 29 septembrie, la sub 20 de grade Celsius. Vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. Apoi temperaturile cresc iar, peste 20 de grade.În zone din vest vor fi, după 3 octombrie, și furtuni. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. Va fi un mix de condiții meteo de vară și toamnă, la final de septembrie și început de octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Transilvania

Media zilnică a temperaraturilor maxime se va situa în jurul valorii de 25 de grade în primele patru zile.

În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat.

În ultima zi a lunii septembrie media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 16 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat. Spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 20-22 de grade.

Publicitate

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 8 grade în prima zi, până spre 12-13 grade la finalul primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 6-7 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 7-9 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi reduse.

Vremea până în 6 octombrie: la munte

În prima săptămână, media temperaturilor maxime va avea variații între 15 și 21 de grade iar a minimelor între 6 și 13 grade. Tendința va fi în general de creștere.

Publicitate

În cea de a doua săptămână, în primele două-trei zile se va răci accentuat, apoi media maximelor se va situa între 10 și 15 grade, iar a minimelor între 2 și 7 grade.

Vor fi posibile ploi aproape în fiecare zi, mai intense și pe arii mai extinse la sfârșitul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Maramureș

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic al vremii va fi în general în creștere. Se va resimți mai ales la valorile minime, a căror medie va crește de la 10 la 14-15 grade.

Media maximelor termice va avea variații între 24 și 28 de grade.

În următoarele trei zile se va răci accentuat, media maximelor va scădea cu 11 grade, iar a minimelor cu 9 grade.

În intervalul care va urma valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 21-22 de grade în cazul maximelor și 9-10 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Vremea până în 6 octombrie: Banat

În primele două zile media maximelor termice va fi de 27 de grade. În ziua de 25 septembrie aceasta va scădea cu 3-4 grade, apoi vor urma două zile de încălzire mai intensă.

În jurul datei de 27 septembrie, media va atinge 30 de grade.

În continuare, până la sfârșitul lunii septembrie se va răci semnificativ.

Apoi regimul termic diurn va fi în general în creștere, iar media maximelor termice va urca treptat de la 18, la aproximativ 23 de grade.

Minimele termice vor fi în general în creștere în prima săptămână, iar media lor va ajunge să se situeze în jurul a 16 grade. Între 29 septembrie și 2 octombrie aceasta va scădea accentuat, apoi va crește din nou, de la 7-8 grade, la început, până la 9-11 grade la finalul intervalului de prognoză.

În prima săptămână vor fi averse în zilele de 24 și 25 septembrie, precum și în 28 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână condițiile de ploaie se vor reduce.

Vremea până în 6 octombrie: Crișana

În prima săptămână temperaturile maxime vor avea variații semnificative. Cele mai mari maxime se vor atinge în jurul datei de 27 septembrie când media lor va fi de 28-29 de grade, iar cele mai mici în 29 septembrie, când aceasta va fi de 18-19 grade.

În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că la sfârșitul intervalului de prognoză maximele termice vor fi în medie de 21-23 de grade.

Minimele termice vor fi în creștere, de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 16 grade în 28 septembrie. În următoarele 3 nopți vor scădea treptat, dar semnificativ, cu 8-9 grade, apoi vor crește ușor, dar media nu va mai depăși 10-12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalele 24 – 25 septembrie și 28 – 30 septembrie

Vremea până în 6 octombrie: Moldova

Până în data de 28 septembrie temperaturile vor crește ușor și treptat. Media maximelor – de la 26 la 29 de grade, iar a minimelor de la 11 la 16 grade.

În următoarele două-trei zile se va răci accentuat, cu mai mult de 10 grade în cazul maximelor termice și cu aproximativ 8 grade în cazul minimelor.

În zilele care vor urma vremea se va încălzi ușor și treptat, dar media temperaturilor maxime nu va mai depăși 22-23 de grade, iar a minimelor 11-12 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie, apoi probabilitatea va scădea.

Vremea până în 6 octombrie: Dobrogea

Temperaturile vor crește treptat până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Media maximelor – de la 25 la 28 de grade, iar a minimelor de la 14 la 18 grade.

În următoarele trei zile se va răci, cu 8-9 grade, apoi atât maximele, cât și minimele termice vor urca ușor, media maximelor până la 23-24 de grade, iar a minimelor spre 13-14 grade.

Probabilitatea mai mare pentru averse va fi spre finalul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Muntenia

Media zilnică a temperaraturilor maxime va fi de 27-28 de grade în primele patru zile. În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat. În ultima zi a lunii septembrie și în prima a lunii octombrie, media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 19 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat, iar spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 23-25 de grade.

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 11 grade în prima zi, până spre 15-16 grade în ultimele dimineți ale primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 7-8 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 10-11 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Oltenia

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic va fi în general în creștere. Media maximelor termice – de la 27 la 31 de grade și a minimelor de la 10 la 15 grade.

În următoarele 3 zile se va răci accentuat, media maximelor cu 12-13 grade, iar a minimelor cu 7-8 grade. În intervalul care va urma, valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 24-25 de grade în cazul maximelor și 10-11 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Guvernul ar urma să aprobe, miercuri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Spitalului Orăşenesc Darabani

Publicat

Publicitate

Guvernul va aproba miercuri, în şedinţă, acordarea unor ajutoare de urgenţă unui număr total de 347 de familii şi persoane singure, aflate în situaţii de necesitate cauzate de incendii ori fenomene meteorologice severe.

Executivul ar urma să aprobe şi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Spitalului Orăşenesc Darabani, judeţul Botoşani.

Pe ordinea de zi se mai află mai multe analize referitoare la proiecte privind alocarea unor sume de la fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului de Finanţe, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pe agendă se mai regăseşte şi o analiză referitoare la proiectul pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. l alin. (2) şi (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.326/ 2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

În discuţie se va mai afla şi analiza referitoare la proiectul privind alocarea pentru judeţul Galaţi a unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valoarea bonurilor de masă a crescut. Ordinul, în Monitorul Oficial

Publicat

Publicitate

Ministerele Finanțelor și cel al Muncii au mărit valoarea tichetelor de masă cu 4 bani, la 40,04 lei, conform unui ordin comun publicat în Monitorul Oficial.

„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă (…) nu poate depăşi cuantumul de 40.04 lei”, scrie, mai exact, în proiectul de ordin al Ministerului Muncii, relatează bzi.ro.

Această valoare se aplică începând din luna octombrie 2024 până în martie 2025.

Reamintim că valoarea unui bon de masă a crescut de la 1 ianuarie 2024 la 40 lei, de la 35 lei anterior. În plus, tot de la 1 ianuarie au fost suprataxate prin Legea 296/2023. Astfel firmele care le acordă angajaților plătesc și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele.

Valoarea tichetelor este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.

Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, din 9 septembrie.

Publicitate

Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis
Angajatorii nu sunt obligați să acorde angajaților valoarea maximă a tichetelor. Aceștia pot acorda bonuri de masă care au o valoare nominală sub nivelul stabilit prin ordonanța citată.

Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor.

Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei sute de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor care își doresc să fie pompieri

Publicat

Publicitate

Trei sute de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor care își doresc să urmeze cursurile Școlii de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești. În sesiunea octombrie – decembrie 2024, au fost scoase la concurs 275 de locuri de subofițer de pompieri și protecție civilă și 25 de locuri de maistru militar auto.

Calendarul concursului de admitere este următorul:

– până pe 6 octombrie 2024 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică) – depunerea cererilor de înscriere (completate de către candidați în mod lizibil și semnate), exclusiv în format electronic la adresa de e-mail: resurse_umane@isubotosani.ro;

– până la data de 24 octombrie 2024 – depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare, la sediul ISU Botoșani, strada Calea Națională, nr. 28 A, municipiul Botoșani;

– 1 -6 noiembrie 2024 – susținerea probei de evaluare a performanței fizice, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”, conform planificării;

– 9 noiembrie 2024 – susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”;

Publicitate

– 13 noiembrie – 23 decembrie 2024 – examinarea medicală (doar candidații care se încadrează în numărul total de locuri scoase la concurs, în ordinea descrescătoare a notelor finale);

– 24 decembrie 2024 – termen de afișare a rezultatelor finale pe site-ul unității de învățământ.

Evaluarea psihologică a candidaților se realizează de specialiști din cadrul MAI, în conformitate cu Dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite împreună cu structurile cu atribuții de recrutare.

Publicitate

Durata de școlarizare va fi de un an, pentru ambele specializări.

Condițiile legale și criteriile specifice de recrutare, calendarul concursului de admitere, precum și alte informații de interes pot fi consultate accesând pagina https://www.isubotosani.ro/resurse/fisiere/resurse-umane/2024.09.24/2024_09_24_anunt_recrutare_boldesti.pdf .

Citeste mai mult

Eveniment

Cine NU poate cumula pensia cu alte venituri? Situațiile prezentate de Casa Națională de Pensii

Publicat

Publicitate

În condițiie în care la 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut recent o serie de precizări legate de cumulul pensiilor cu alte venituri.Cine poate cumula pensia cu salariul? Casa Națională de Pensii Publice a anunțat recent situațiile din noua lege a pensiilor în care pensia poate fi cumulată cu alte venituri, scrie alba24.ro.

În condițiie în care la 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut recent o serie de precizări legate de cumulul pensiilor cu alte venituri.

Potrivit CNPP, pot cumula pensia cu alte venituri pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri din:

  • activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale (CAS), potrivit Codului fiscal;
  • activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

Veniturile pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, conform Codului fiscal, sunt următoarele:

  • venituri din salarii sau asimilate salariilor;
  • venituri din activități independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • indemnizații de șomaj;
  • indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate, potrivit Legii 360/2023.

Persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, vor putea opta pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 de zile.

Publicitate

De asemenea, persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii pot cumula această categorie de pensie cu pensia din sistemul public de pensii, pentru activitatea prestată în acest sistem.

Potrivit CNPP, în vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.

Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate.

Publicitate

Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?
Pensionarii care nu pot cumula pensia cu alte venituri sunt:
soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare:în baza unui contract individual de muncă;
în baza unui raport de serviciu;
ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.
Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată în sistemul public de pensii și/sau într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii nu pot cumula această categorie de pensie cu pensia de urmaș.

Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor pensii de urmaș reglementate de legi cu caracter special vor opta pentru obținerea uneia dintre acestea.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending