Connect with us
Publicitate

Eveniment

Vremea capricioasă până în 6 octombrie. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Vremea până în 6 octombrie. Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de vreme capricioasă și temperaturi neobișnuite. De la maxime de vară, de până la 29 de grade Celsius, se ajunge la scădere accentuată a temperaturilor și ploi, relatează alba24.ro.

Vremea se răcește brusc în jurul datei de 29 septembrie, la sub 20 de grade Celsius. Vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. Apoi temperaturile cresc iar, peste 20 de grade.În zone din vest vor fi, după 3 octombrie, și furtuni. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. Va fi un mix de condiții meteo de vară și toamnă, la final de septembrie și început de octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Transilvania

Media zilnică a temperaraturilor maxime se va situa în jurul valorii de 25 de grade în primele patru zile.

În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat.

În ultima zi a lunii septembrie media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 16 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat. Spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 20-22 de grade.

Publicitate

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 8 grade în prima zi, până spre 12-13 grade la finalul primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 6-7 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 7-9 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi reduse.

Vremea până în 6 octombrie: la munte

În prima săptămână, media temperaturilor maxime va avea variații între 15 și 21 de grade iar a minimelor între 6 și 13 grade. Tendința va fi în general de creștere.

Publicitate

În cea de a doua săptămână, în primele două-trei zile se va răci accentuat, apoi media maximelor se va situa între 10 și 15 grade, iar a minimelor între 2 și 7 grade.

Vor fi posibile ploi aproape în fiecare zi, mai intense și pe arii mai extinse la sfârșitul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Maramureș

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic al vremii va fi în general în creștere. Se va resimți mai ales la valorile minime, a căror medie va crește de la 10 la 14-15 grade.

Media maximelor termice va avea variații între 24 și 28 de grade.

În următoarele trei zile se va răci accentuat, media maximelor va scădea cu 11 grade, iar a minimelor cu 9 grade.

În intervalul care va urma valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 21-22 de grade în cazul maximelor și 9-10 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Vremea până în 6 octombrie: Banat

În primele două zile media maximelor termice va fi de 27 de grade. În ziua de 25 septembrie aceasta va scădea cu 3-4 grade, apoi vor urma două zile de încălzire mai intensă.

În jurul datei de 27 septembrie, media va atinge 30 de grade.

În continuare, până la sfârșitul lunii septembrie se va răci semnificativ.

Apoi regimul termic diurn va fi în general în creștere, iar media maximelor termice va urca treptat de la 18, la aproximativ 23 de grade.

Minimele termice vor fi în general în creștere în prima săptămână, iar media lor va ajunge să se situeze în jurul a 16 grade. Între 29 septembrie și 2 octombrie aceasta va scădea accentuat, apoi va crește din nou, de la 7-8 grade, la început, până la 9-11 grade la finalul intervalului de prognoză.

În prima săptămână vor fi averse în zilele de 24 și 25 septembrie, precum și în 28 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână condițiile de ploaie se vor reduce.

Vremea până în 6 octombrie: Crișana

În prima săptămână temperaturile maxime vor avea variații semnificative. Cele mai mari maxime se vor atinge în jurul datei de 27 septembrie când media lor va fi de 28-29 de grade, iar cele mai mici în 29 septembrie, când aceasta va fi de 18-19 grade.

În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că la sfârșitul intervalului de prognoză maximele termice vor fi în medie de 21-23 de grade.

Minimele termice vor fi în creștere, de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 16 grade în 28 septembrie. În următoarele 3 nopți vor scădea treptat, dar semnificativ, cu 8-9 grade, apoi vor crește ușor, dar media nu va mai depăși 10-12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalele 24 – 25 septembrie și 28 – 30 septembrie

Vremea până în 6 octombrie: Moldova

Până în data de 28 septembrie temperaturile vor crește ușor și treptat. Media maximelor – de la 26 la 29 de grade, iar a minimelor de la 11 la 16 grade.

În următoarele două-trei zile se va răci accentuat, cu mai mult de 10 grade în cazul maximelor termice și cu aproximativ 8 grade în cazul minimelor.

În zilele care vor urma vremea se va încălzi ușor și treptat, dar media temperaturilor maxime nu va mai depăși 22-23 de grade, iar a minimelor 11-12 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie, apoi probabilitatea va scădea.

Vremea până în 6 octombrie: Dobrogea

Temperaturile vor crește treptat până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Media maximelor – de la 25 la 28 de grade, iar a minimelor de la 14 la 18 grade.

În următoarele trei zile se va răci, cu 8-9 grade, apoi atât maximele, cât și minimele termice vor urca ușor, media maximelor până la 23-24 de grade, iar a minimelor spre 13-14 grade.

Probabilitatea mai mare pentru averse va fi spre finalul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Muntenia

Media zilnică a temperaraturilor maxime va fi de 27-28 de grade în primele patru zile. În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat. În ultima zi a lunii septembrie și în prima a lunii octombrie, media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 19 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat, iar spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 23-25 de grade.

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 11 grade în prima zi, până spre 15-16 grade în ultimele dimineți ale primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 7-8 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 10-11 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Oltenia

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic va fi în general în creștere. Media maximelor termice – de la 27 la 31 de grade și a minimelor de la 10 la 15 grade.

În următoarele 3 zile se va răci accentuat, media maximelor cu 12-13 grade, iar a minimelor cu 7-8 grade. În intervalul care va urma, valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 24-25 de grade în cazul maximelor și 10-11 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

RAZIE în toată țara. Polițiștii au pus în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sprijiniți de alte structuri cu atribuții pe linia poliției judiciare, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., pun în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele țării.

Acțiunea este organizată într-un dosar penal, instrumentat la nivelul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Polițiștii au documentat activitatea infracţională a unei societăți comerciale din afara teritoriului țării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Activitatea s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar societatea în cauză ar fi livrat armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu.

Acţiunea vizează creşterea gradului de siguranţă şi scoaterea din circuitul ilegal a unor arme supuse autorizării.

Publicitate

De asemenea, la această oră, au loc acțiuni de tip ,,RAZIE”, în toată țara, în scopul prevenirii faptelor antisociale.

Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Casa verde fotovoltaice: 20 de milioane de lei rezervate pentru biserici. Ce se întâmplă cu fondurile

Publicat

Publicitate

Programul casa verde fotovoltaice se află la jumătatea perioadei de înscriere pe regiuni și s-a constatat aceeași tendință: fondurile s-au epuizat foarte repede, în circa 2 minute pe regiune. Urmează regiunea București-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Vest și unitățile de cult, scrie adevărul.

Astăzi, 4 octombrie, este rândul Regiunii București/Ilfov pentru care s-au alocat 114.120.000 de lei. Urmează, din 7 octombrie Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea pentru care s-a alocat suma de 199.200.000 de lei. În 8 octombrie, va veni rândul consumatorilor din Regiunea Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, care au la dispoziție 229.110.000 de lei.

Ultima zi a programului casa verde fotovoltaice va fi 9 octombrie, care a fost rezervată unităților de cult. Acestea au la dispoziție 20.100.000 de lei pentru a transforma bisericile în clădiri eficiente energetic.

Finanțarea de 30.000 de lei include și bateriile de stocare

Maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile este suma pe care o vor primi consumatorii care obțin finanțarea, sub condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei.

În cadrul următoarelor sesiuni ce vor fi demarate în baza noului ghid de finanțare, se vor aloca fonduri suplimentare pentru achiziționarea instalațiilor de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile”, a informat AFM.

Cum se depun dosare în cadrul programului Casa verde fotovoltaice

Depunerea dosarelor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 poate fi realizată doar de utilizatorii care au cont creat în aplicație. Contul se creează la adresa https://inscrierionline.afm.ro, cu cel puțin 24 ore înainte de deschiderea sesiunii de depunere a regiunii pe care doriți să o accesați;

Publicitate

O adresă de email (asociată unui cont de utilizator) poate fi folosită pentru depunerea unui singur dosar. Dacă a fost depus un dosar în cadrul unei regiuni, NU se va mai putea realiza o alta depunere în program pentru nicio altă regiune, folosind aceeași adresă de email – arată AFM.

Contul de utilizator folosit pentru înscrierea în program în sesiunea 2023 poate fi folosit în sesiunea anului 2024, cu condiția ca în sesiunea anterioară (2023) înscrierea să se fi realizat pentru altă adresă și alt solicitant APROBAT. Totuși, vă recomandăm să vă creați un alt cont de utilizator pentru noua sesiune;

Informațiile Nume și Prenume afișate în aplicație, introduse la momentul creării contului, NU impactează în niciun fel depunerea/înscrierea în program. Respectivele informații au rol exclusiv vizual;

Publicitate

În situația în care solicitantul dorește să clarifice o situație specifică și, pentru aceasta, are nevoie să încarce un document suplimentar, documentele vor fi arhivate, iar arhiva rezultată va fi încărcată în secțiunea dedicată „Documente necesare”, în dreptul documentului care necesită încărcarea unui fișier suplimentar. În cadrul secțiunii „Documente necesare”, în dreptul fiecărui punct, se poate încărca un singur document. Dacă pentru un anumit articol se încarcă mai multe documente, acestea se suprascriu, iar în sistem va fi disponibil doar ultimul document încărcat.

Programul Casa verde fotovoltaice

Înscrierile persoanelor fizice şi a unităţilor de cult în cadrul programului, prin intermediul aplicaţiei informatice, se realizează conform următorului calendar:

• 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;

• 30 septembrie: Regiunea Centru;

• 1 octombrie: Regiunea Nord-Est;

• 2 octombrie: Regiunea Sud-Est;

• 3 octombrie: Regiunea Sud;

• 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;

• 8 octombrie: Regiunea Vest;

• 9 octombrie: Unități de cult.

Documentele necesare înscrierii persoanelor fizice sunt: actul de identitate, certificatele fiscale din care reiese că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.

Citeste mai mult

Eveniment

Șapte candidaturi validate și una respinsă pentru alegerea președintelui României. Deciziile BEC

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României a validat în ședința de joi șase candidaturi. Potrivit unui comunicat al BEC, au fost adoptate șase decizii privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral, scrie alba24.ro.

Este vorba de candidaturile depuse de Elena-Valerica Lasconi, Călin Georgescu, Nicolae-Ionel Ciucă, Hunor Kelemen, Mircea-Dan Geoană și Diana Iovanovici-Șoșoacă.

Alături de candidatura lui George Simion, validată luni, până în acest moment sunt validate șapte candidaturi. Candidatura lui Marcel Ciolacu încă nu a fost validată.

De asemenea, BEC a adoptat o decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, nu va putea participa la alegerile prezidențiale din 2024. Lista de semnături cu care s-a prezentat la BEC nu a fost considerată validă.

Biroul Electoral Central a respins, joi, înregistrarea candidaturii independente a lui Miron Cozma la alegerile prezidenţiale.

Publicitate

Potrivit deciziei BEC, Miron Cozma a depus, în termen, doar o cerere de admitere a candidaturii independente.

Miron Cozma a transmis documentul prin care a cerut validarea candidaturii și o imagine cu listele de semnături depuse.

Publicitate

Potrivit ProTV, BEC menţionează în decizie că Miron Cozma a susţinut că lista susţinătorilor necesară în vederea înregistrării candidaturii la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024 a fost lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2019 şi a precizat că aceasta cuprinde 311.436 de semnături organizate în 50 de dosare.

Miron Cozma a solicitat valorificarea acestei liste din 2019, iar BEC menţionează că lista susţinătorilor depusă la scrutinele precedente nu poate reprezenta îndeplinirea condiţiei prevăzută de lege.

Citeste mai mult

Eveniment

A fost cutremur în România. Orașele în care s-a simțit seismul. ISU Botoșani recomandă câteva reguli care pot salva viața

Publicat

Publicitate

Astăzi, în jurul orei 06:19, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea ml 4,2 pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la o adâncime de 103,8 km.

„S-a produs la 47 de kilometri V de Focşani, 55 de kilometri N de Buzău, 68 de kilometri SE de Sfântu-Gheorghe, 76 de kilometri E de Braşov, 86 de kilometri NE de Ploieşti”, a transmis INFP.

Astfel de evenimente sunt imprevizibile și de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur și regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut.

Printre acestea, se numără:

Înainte de producerea unui cutremur:
✔️ fixaţi mobilierul de un perete sau de un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa;
✔️ amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor;
✔️ asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă);
✔️cunoașteți locurile în care sunt poziționate întrerupătoarele, siguranţele electrice, robinetele pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare;
✔️participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă;
✔️ stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.

Dacă sunteți în interiorul unei clădiri:

Publicitate

✔️păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;
✔️nu încercaţi să ieşiți afară, nu fugiţi pe scări, nu vă duceţi pe balcon, nu folosiți liftul;
✔️îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni;
✔️dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât mai repede;
✔️protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid;
✔️dacă sunteţi pe hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit, lângă un perete interior;
✔️ evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, deschideţi uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice să puteți ieși.

Dacă sunteți în exteriorul unei clădirii:

✔️adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;
✔️staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Publicitate

Dacă sunteți într-un mijloc de transport:

✔️ opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;
✔️ opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending