Connect with us
Publicitate

Actualitate

Vouchere sociale: Cum poți rămâne fără banii de la stat. La ce ar trebui să fie atenți beneficiarii

Publicat

Publicitate

Cardurile sociale, cunoscute și ca tichete sau vouchere sociale oferite prin programul „Sprijin pentru România” au fost gândite ca un ajutor pentru persoanele cu venituri mici. Cu acestea, pot fi cumpărate alimente sau mese calde, relatează alba24.ro. Cardurile sociale sunt încărcate o dată la două luni, cu tranșe de câte 250 de lei, până la finalul anului. De acestea beneficiază câteva milioane de români.

Însă unii dintre aceștia au întâmpinat probleme, pentru că nu au știut reguli de utilizare.

Unii dintre beneficiari au atenționat că nu au mai putut utiliza cardurile după ce au cumpărat și altceva în afară de alimente, cum sunt șervețele, hârtie igienică, detergenți sau hrană pentru câini.

Publicitate

”Nu cumpărați șervețele, hârtie igienică, detergenți etc., chiar dacă magazinul va spune că e ok! Noi am pierdut dreptul pentru că am cumpărat 2 cutii hrană pentru cățel, la casă de marcat ni s-a spus că este ok dar după, ni s-a anulat dreptul de a mai beneficia de acești bănuți pe motiv că sunt destinați strict pentru hrană oamenilor!”, este unul dintre mesajele citate de playtech.ro.

Alții au amintit că au avut aceeași problemă pentru că o casieriță nu a dorit să le scoată al doilea bon pentru ”plastilină de 5 lei”.

Vouchere sociale: ce este interzis
Sunt interzise și se sancționează conform legii:

Publicitate

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde
b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea
c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
d) comercializarea tichetelor sociale. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Utilizarea cardurilor sociale pentru achiziția de alcool și țigări poate aduce amenzi de aproximativ 6.500 de lei. Aceste amenzi pot fi aplicate și de Poliția Locală. Cardurile blocate în cazul persoanelor care le-au folosit pentru a achiziţiona băutură şi ţigări vor rămâne blocate până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra.

Cine poate primi cardurile/voucherele/tichetele sociale
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Inspectoratul de Jandarmi Botoșani la Târgul Expozițional de Ovine Popăuți: Respectați măsurile stabilite de organizatori

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a transmis astăzi că și în cea de-a doua zi a Târgului Expozițional de Ovine, Pielicele Karakul, Taurine și Produse Traditionale de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pop[uți, jandarmii botoșăneni, împreună cu partenerii instituționali, respectiv efectivele de poliție și pompieri, acționează pentru desfășurarea activităților în condiții de siguranță pentru participanți.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a făcut un apel la miile de vizitatori să respecte indicațiile organizatorilor pentru o bună desfășurare a activității.

“Respectați măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, acordați atenția cuvenită minorilor care vă însoțesc și bunurilor personale de valoare, iar în cazul producerii unor situații nedorite solicitați intervenția jandarmilor aflați în dispozitivul de asigurare a ordinii și siguranței publice”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pentru părinți și prichindei: Evaluare Națională 2024, clasa a II-a. Modele de subiecte și reguli la testările pentru elevi

Publicat

Publicitate

De mâine începe Evaluarea Națională 2024 la clasa a II-a. Practic, în perioada 13-17 mai, elevii de clasa a II-a vor susține testări de evaluare națională care vor avea loc în sălile de clasă în care au activități elevii în mod obișuit, relatează alba24.ro.

Este vorba despre evaluare cunoștințelor elevilor, la nivelul clasei a II-a. Pe baza rezultatelor, se fac planuri individualizate de învățare, de către cadrele didactice, acolo unde identifică probleme.

Notele nu vor fi trecute în catalog și nu vor fi făcute publice. Acestea vor fi comunicate părinților.

Publicitate

Calendar Evaluare Națională 2024 clasa a II-a

  • 13 mai – Limbă și comunicare – scris – Limba română / Limbă și comunicare – scris Limba maternă
  • 14 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba română
  • 15 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba maternă
  • 16 mai – Matematică și Științe ale naturii
  • 17 mai – Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale

Evaluare Națională 2024 clasa a II-a. Ce se testează

Testările la clasa a II-a vizează următoarele aspect

prima testare: Limbă și comunicare – scris – Limba română/ evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise

a doua testare: Limbă și comunicare – citit – Limba română/ evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite

Publicitate

a treia testare: Matematică și Științe ale naturii/ evaluarea competențelor de matematică.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii vor avea 30 de minute la dispoziție.

Evaluare Națională clasa a II-a. Modele de subiecte

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Incendiu URIAȘ la Salcea. Pompierii din Suceava și Botoșani intervin pentru stingerea unei hale de termopane

Publicat

Publicitate

Un puternic incendiu a cuprins, duminică, o secţie de producţie de tâmplărie PVC de pe raza oraşului Salcea, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, incendiul se manifestă generalizat, cu degajări mari de fum, şi s-a impus transmiterea unui mesaj de alertare către populaţie Ro-Alert.

Publicitate

Suprafaţa afectată este de aproximativ 1.000 de metri pătraţi. Până în acest moment, nu sunt înregistrate victime.

La faţa locului intervin pompierii militari şi civili din Suceava și Botoșani pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Liturghie arhierească la Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Albești

Publicat

Publicitate

După zeci de ani în care în altarul Bisericii „Sfînții Arhangheli” din comuna Albești s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, sâmbătă a poposit în mijlocul credincioșilor un ierarh. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a fost primit cu mare bucurie de credincioși și cu o emoție copleșitoare. Mulți dintre credincioșii prezenți nu-și amintesc să fi participat în satul lor la o Sfântă Liturghie arhierească și s-au pregătit  meticulos pentru popasul duhovnicesc. Biserica a fost înveșmântată cu flori, iar enoriașii au îmbrăcat straiele tradiționale.

Preafințitul Nichifor Botoșăneanul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de părintele protopop Petru Fercal , de starețul Mănăstirii  Cozancea, arhimandrit Cleopa Străchinaru și un sobor numeros de preoți și diaconi.  Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, cunoscut deja pentru misiunea nobilă care o face în parohiile județului.

La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Nichifor a ținut un emoționant cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța cinstirii Sfintei Cruci.  „După Sfânta Liturghie, iată, ne stă înainte sfințirea unei troițe ce s-a înălțat aici, în curtea bisericii. Cinstirea crucii este pomenită  atât în Săptămâna patimilor cât și în Săptămâna Învierii:  Crucii Tale ne închinăm, Hristoase Dumnezeule și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim! Crucea care era semnul biruinței răului, în sensul că aceia care săvârșeau răul erau pironiți pe cruce, a devenit prin Învierea lui Hristos semnul biruinței de către Domnul. Prin cinstirea crucii cinstim pe Domnul Hristos care a luat asupra Sa durerea și boala și moartea noastră” , a spus în cuvântul său PS Nichifor.

Publicitate

Părintele paroh Fredolin Drobotă, vizibil emoționat, a ținut să mulțumească ierarhului pentru prezență, dar și sătenilor care au contribuit cu mic cu mare la frumusețea evenimentului religios.

„Scuzați-mi emoțiile, pentru că de mulți…zeci de ani…nu a mai poposit în mijlocul nostru la o Sfântă Liturghie  un ierarh și mulțumim pe această cale Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul pentru că a avut bunăvoința să poposească în mijlocul nostru, să ne binecuvânteze, să binecuvânteze această lucrare, realizată la inițiativa și efortul familiei Gavrilescu, domnul Gheorghe și domnul Ovidiu, cărăra le mulțumim și mulțumim întregului sat pentru participare, pentru cheltuială, pentru florile care s-au adus. Să dea Bunul Dumnezeu ca să treacă mult timp să ne bucure Preasfinția sa sau altcineva cu o nouă binecuvântare arhierească”, a spus preotul paroh Fredolin Drobotă. Părintele a oferit ierarhului o icoană frumoasă cu Învierea  Domnului, din partea enoriașilor și a familiei sale.

A urmat sfințirea unei troițe impunătoare în curtea bisericii, realizată la inițiativa și cu efortul financiar al unor fii ai satului, Gheorghe și Ovidiu Gavrilescu.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending