Connect with us

Actualitate

Vouchere de 4.000 de euro pentru persoanele cu dizabilități. Cine poate beneficia și ce pot cumpăra cu acești bani

Publicat

Publicitate

Persoanele cu dizabilități din România, atât adulții cât și copiii, vor putea beneficia de vouchere în valoare de 4.000 de euro pentru achiziționarea de tehnologii asistive. Anunțul a fost făcut recent de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD).

Președintele ANPDPD, Romi Mihăescu, a precizat că aceste vouchere pot fi accesate indiferent dacă beneficiarii sunt copii sau adulți și independent de statutul acestora, respectiv dacă sunt angajați, elevi sau studenți. Astfel, măsura vine în sprijinul tuturor persoanelor cu dizabilități care au nevoie de tehnologii speciale pentru îmbunătățirea calității vieții și facilitarea integrării în societate.

„Sunt vouchere de maxim 4.000 de euro. Nu contează dacă persoana lucrează, este la școală, este copil sau adult”, a explicat Mihăescu în cadrul unei dezbateri organizate de DC Media Group.

Când va fi implementat proiectul?

Registrul necesar pentru accesarea fondurilor va fi operațional la sfârșitul lunii mai.

Suma totală alocată proiectului depășește 30 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că peste 8.000 de persoane pot beneficia de acest sprijin financiar.

Voucherele vor putea fi folosite pentru achiziția oricărui tip de tehnologie asistivă, scrie Newsweek.

Publicitate

De exemplu, în cazul implanturilor cohleare (parte a urechii interne), costurile pot ajunge la aproximativ 23.000 de euro, iar acest sprijin de 4.000 de euro poate contribui semnificativ la achiziția dispozitivelor necesare.

Vouchere de 4.000 de euro. Cine poate beneficia?

Atât copiii, cât și adulții cu dizabilități pot accesa aceste fonduri, indiferent de statutul lor profesional sau educațional.

„Au mai existat astfel de proiecte în trecut, dar abordarea este diferită acum. Se pornește de la nevoia beneficiarului, nu de la oferta furnizorului, așa cum se întâmpla anterior”, a precizat Mihăescu.

În prezent, se lucrează la stabilirea procedurilor prin care persoanele eligibile se vor putea înscrie în program.

Totodată, sistemul informatic necesar pentru gestionarea voucherelor este în curs de dezvoltare și se estimează că va fi finalizat până la sfârșitul lunii mai.

Proiectul are o durată de implementare de 36 de luni, începând cu 1 septembrie 2024 și finalizându-se la 31 august 2027.

În această perioadă, vor fi organizate întâlniri atât cu beneficiarii, cât și cu furnizorii de echipamente asistive, pentru a asigura o implementare eficientă a programului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 23 de ani, din Vorona. Prins la volan, cu toate că are permisul suspendat de cinci luni

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din Botoșani au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 208 H, în comuna Vorona, un autoturism condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta, are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată, din luna noiembrie 2024.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Plan uriaș pentru mediul rural, anunțat de Guvern. Începe procesul de selecție pentru 2.000 de localități

Publicat

Publicitate

Plan uriaș pentru mediul rural, anunțat de Guvern. 2.000 de localități pot aplica la cel mai mare program de asistență socială, scrie alba24.ro.

Începe procesul de selecție pentru cel mai amplu program social din comunitățile rurale: 2.000 de localități vor avea servicii integrate pentru asistență socială, medicală și consiliere școlară

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat procesul de selecție pentru 2.000 de comune care vor beneficia de finanțare în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”.

Programul – derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) – urmărește creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei.

În cele 2.000 de comunități rurale vor funcționa Echipe Comunitare Integrate (ECI) formate din specialiști în asistență socială, sănătate și educație care vor găsi soluții personalizate pentru fiecare beneficiar în parte.

„Este un proiect care vine în sprijinul celor mai vulnerabili dintre noi și pune omul pe primul loc.

Îi îndemn pe toți primarii comunelor din România să acceseze acest program – cel mai mare program de asistență socială finanțat din fonduri europene.

Publicitate

Prin integrare, grijă și incluziune putem construi comunități mai puternice și mai solidare”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ce beneficii aduce proiectul?

  • Formarea echipelor comunitare integrate (specialiști în sănătate, asistență socială și educație) în 2.000 de comun
  • Oferirea de sprijin direct persoanelor vulnerabile: pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, consiliere educațională și profesională
  • Dotarea și amenajarea spațiilor destinate furnizării serviciilor social
  • Asigurarea de echipamente și resurse pentru specialiștii locali
  • Susținere financiară pentru 200 de angajați SPAS care doresc să urmeze studii superioare în domeniul asistenței sociale

Plan uriaș pentru mediul rural: Cum pot comunele să participe?

UAT-urile interesate trebuie să depună o scrisoare de intenție și documentele necesare la AJPIS a fiecărui județ.

Documentele se trimit electronic sau fizic, conform instrucțiunilor din procedura de selecție

Perioada de implementare: Ianuarie 2025 – Decembrie 2029

Buget total: 815 milioane de euro, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Transparența veniturilor salariale

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani reamintesc obligația prevăzută de art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu  modificările și completările ulterioare, instituită în sarcina autorităților și instituțiilor publice enumerate la art. 2 alin. (1) și (3) din același act normativ, de a publica în fiecare an, în datele de 31 martie și 30 septembrie, la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, și de a menține publicată, lista tuturor funcțiilor din autoritățile și instituțiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele :

  1. a) salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz ;
  2. b) tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora ;
  3. c) valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora ;
  4. d) valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia ;
  5. e) orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora ;
  6. f) orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.

 

Verificarea respectării acestei obligații intră în competența Inspecției Muncii.

Nerespectarea prevederilor articolului mai sus menționat atrage răspunderea contravențională a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză și se sancționează cu amendă între 5.000 lei și 10.000 lei.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 15-16 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători  și în trenurile care circulă pe raza județului, precum și în zona Lacului de acumulare Stânca Costești.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost patrulate șase trenuri, prilej cu care au fost legitimate 96 de persoane și au fost controlate 32 de autovehicule, depistate pe arterele rutiere din proximitatea stațiilor CFR și a Lacului de acumulare Stânca Costești.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 7.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending