Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Zdob și Zdub și Frații Advahov vor reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2022. Piesa este deja celebră în România

Publicat

Moldova va fi prezentată la concursul Eurovision 2022 de formația Zdob și Zdub și orchestra Fraților Advahov.

De data aceasta Zdubii vor ieși pe scena Eurovisionului cu piesa ”Trenuțul”, aceasta fiind a treia oară când ne vor reprezenta țara la acest concurs, transmite Știri.md.

De menționat că Zdob și Zdub și frații Advahov vor fi primii care vor cânta pe scena Eurovisionului.

Reamintim că În Selecția Națională „Eurovision 2022” au fost înscrise 29 de piese.

Cea de-a 66-a ediţie a Concursului Internaţional „Eurovision Song Contest 2022” se va desfăşura în perioada 10-14 mai 2022, la Torino, după ce Italia a câştigat ediţia din anul 2021 cu piesa „Zitti E Buoni”, interpretată de trupa rock „Maneskin”, mai relatează sursa citată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

ANSVSA anunță controale ample pentru depistarea drogurilor în produsele alimentare

Publicat

ANSVSA anunță controale la nivel național care vizează utilizarea sau comercializarea ilegală de substanțe psihoactive, phihotrope și stupefiante în produse de origine non-animală.

ANSVSA anunță controale ample pentru depistarea drogurilor

Verificările vizează importatorii și depozitarii de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianți de semințe de cânepă și de mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe de cânepă și de mac, dar și procesatori și comercianți care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante în produse alimentare de origine non-animală.

De asemenea, vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unități de fabricare și obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie și patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală.

“Precizăm că, la aceasta dată legislația specifică, în domeniul produselor alimentare, permite comercializarea semințelor de cânepă care provin de la planta Cannabis sativa L, a semințelor de mac și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea. Prezența tetrahidrocanabinol (THC) și a alcaloizilor de mac este permisă în anumite limite, așa cum acestea sunt reglementate la nivelul UE, în cadrul legislației privind contaminanții.

În funcție de specificul unității controlate și de produsele disponibile la data controlului, inspectorii ANSVSA vor preleva probe din semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanți, cum sunt THC și alcaloizii de opium, așa cum acestea sunt prevăzute in Programul ANSVSA de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor”, anunță ANSVSA.

Cum va acționa ANSVSA

Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse.

Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), institut național de referință în domeniul siguranței alimentelor.

În situațiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

Dacă se constată că la nivelul obiectivelor verificate, nu sunt respectate prevederile legislației în vigoare, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor aplica sancțiuni contravenționale și, după caz, vor reține oficial produsele neconforme, vor suspenda sau interzice activitate unităților respective și vor fi informa celelalte autorități competente.

În conformitate cu prevederile Legii nr 194/2011, orice operator care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar dacă scopul pentru care a fost produs nu este consumul, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, are obligaţia de a solicita la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), o autorizaţie, care va fi acordată după avizul unei comisii alcătuite din reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Afacerilor Interne.

După autorizare, A.N.S.V.S.A. ţine şi actualizează un registru special în care se înscriu operaţiunile şi produsele pentru care se emite autorizaţie, precum şi operatorii autorizaţi; datele din registru se fac publice prin afişare pe pagina de internet a instituţiei.

Precizăm faptul că, până în prezent, ICPBMV nu a primit nicio solicitare de autorizare în temeiul Legii nr. 194/2011.

„ANSVSA participă, împreună cu alte autorităţi şi instituţii publice abilitate, la elaborarea normelor specifice din domeniu, precum şi la acţiuni de combatere a operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în limita atribuţiilor stabilite prin legislaţia specifică.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este determinată să își aducă contribuția în lupta împotriva drogurilor.

Prin intensificarea acțiunilor noastre specifice de control, ne angajăm alături de celelalte instituții ale statului să protejăm sănătatea publică și să contribuim la combaterea acestui flagel, cu consecințe dezastruoase pentru întreaga societate”, a afirmat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Zeci de copii din Botoșani au primit câte un ghiozdan complet echipat prin proiectul „Pași spre viitor”, ediția a II-a

Publicat

Mai mulți copii din Botoșani, care provin din familii ce se confruntă cu dificultăți financiare, au primit ghiozdane complet echipate, în debutul anului școlar. Bucuria lor a fost posibilă prin devotamentul și implicarea voluntarilor din Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2 Botoșani, în cadrul proiectului „Pași spre viitor”, ediția a doua, coordonatori fiind preotul Mihail Ulman și inimosul și neobositul student la facultatea de teologie Andrei Lionte.

Proiectul este unul caritabil și are la bază strângerea de fonduri pentru copiii defavorizați din satele județului, prevenind printre altele abandonul școlar.

Trei voluntari desemnați dintre cei mai activi, coordonați de Andrei Lionte, au bucurat cu aceste daruri mai mulți copii din Unguroaia, dar și din Icușeni Vorona. Tot în cadrul proiectului au fost ajutate cu alimente două bătrâne, surori, de 90 și respectiv 94 de ani.

„Ghiozdanele au fost împărțite în satul Unguroaia, unde este preot paroh Marcel Asmarandei, la inițiativa părintelui protopop Petru Fercal. Ghiozdanele au fost împărțite elevilor, începând de la clasa întâi până la clasele de liceu.  La cererea Parintelui Asmarandei, au fost ajutate și două bătrâne surori. Au mai fost împărțite ghiozdane și la Spitalul de copii, alături de Părintele Marius Ciobanu. Au fost oferite, în total, 22 de ghiozdane complet echipate, aferent fiecărei clase.
Urmează zilele acestea să mai împărțim opt ghiozdane, cinci la Parohia Icușeni Vale( Pr. Paroh Dumitru Anusca) și sa revenim la Parohia Unguroaia pentru 3 preșcolari”, a detaliat unul dintre coordonatorii proiectului „Pași spre viitor”, Andrei LIONTE.

Cea de-a doua ediție a proiectului „ Pași spre viitor” a debutat  duminica trecută, la Biserica Vovidenia.

Corul misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, coordonat de psaltul Gabriel Corolea, a adus bucurie în suflete, picurând mărgăritare duhovnicești și patriotice prin interpretarea unor cântece despre neam și țară, în cadrul unui concert caritabil, din sumele strânse urmând a fi susținuți copiii din medii defavorizate.

Evenimentul a fost organizat de Parohia “Sf. Ap. Petru și Pavel” II Botoșani , coordonatori fiind preotul Paroh Mihail Ulman  și tânărul studentul Andrei Lionte, cu binecuvântarea IPS Teofan , Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a Pr. Protoiereu Petru Fercal. În acest eveniment s-a înscris și conferința părintelui Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, în prezența a zeci de credincioși din Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr cu tupeu din comuna Cristești

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control pe Calea Națională, un autoturism condus de un tânăr, de 22 de ani, din comuna Cristești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Oaspeți din Republica Moldova la Primăria Botoșani

Publicat

Membrii delegației din Bălți – Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului “Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani. Oaspeții s-au întâlnit în sala de ședințe a deliberativului local cu primarul Cosmin Andrei,   viceprimarul Liviu Toma și Raluca Bălășcu, managerul de proiect.

Oficialii le-au adresat urări de bun venit, salutând în același timp modul în care se derulează acest proiect transfrontalier.

Oaspeții din Republica Moldova s-au declarat încântați de întâlnirea cu oficialii și de activitățile incluse în această expediție de cercetare, dar și în proiectul derulat de Primăria Botoșani, în parteneriat cu Direcția Județeană de Cultură Botoșani, Primăria Municipiului Bălți și Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bălți.

Am redescoperit Botoșaniul. Este un oraș frumos, merită aceste investiții pentru că deja îl vedem peste ani. Chiar în cadrul acestui proiect vor fi realizate lucruri frumoase și așteptăm să facem și noi fotografii pe banca Veronicăi Micle și a lui Mihai Eminescu, care urmează a fi realizate. Am aflat lucruri interesante despre Memorialul Ipotești. M-a impresionat și primăria unde dumneavoastră vă desfășurați activitatea și faceți lucruri frumoase. Pentru mine primăria este o descoperire pentru că și-a păstrat identitatea și această frumusețe de epocă. Felicitări. Eu am rămas foarte surprinsă și copiii la fel. Vă mulțumim pentru această oportunitate”, a declarat profesorul Angela Burdeniuc.

Daniela Rabei-Dubeț – director educativ în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți, a reamintit faptul că a fost în Primăria Botoșani și în aprilie 2022, la conferința de lansare a proiectului care „apropie oameni, destine și orașe”. „Eu sunt prima data manager de proiect și este o onoare, pe cât de frumoasă, pe atât responsabilă, pentru că în spate avem echipe, avem destine și vrem să ne onorăm obligațiunile, pentru acești copii, pentru viitorul lor și pentru identitatea unei națiuni. Este bine să apreciem ceea ce facem și vreau să mulțumesc astăzi echipelor de implementare a proiectului”, a spus Daniela Rabei-Dubeț.

Astăzi oaspeții din Bălți au vizitat și alte obiective din Municipiul Botoșani. Tot astăzi, ei vor participa la Concertul Filarmonicii Botoșani, organizat la Liveni, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.

Proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți” este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, Instrumentul European de Vecinătate.

Acest proiect urmărește creșterea atractivității turistice a municipiilor Botoșani și Bălți, cu un nou traseu cultural turistic comun, ce creează o imagine turistică unică și diferențiază regiunile țintă ca promotori ai valorilor eminesciene unice și milenare: artă, personalități, evenimente culturale locale, punând în valoare moștenirea culturală comună româno-moldovenească.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending