Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: „Vecernia plecării genunchilor”, la Biserica „Duminica Mare” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

În Duminica Rusaliilor, la finalul Sfintei Liturghii, este săvârșită o slujbă specială – „Vecernia plecării genunchilor”, numită astfel deoarece atât slujitorii Bisericii, cât şi credincioşii, îngenunchează. Știm că Sfinţii Părinţi au interzis îngenuncherea atât în ziua Învierii, cât şi în perioada postpascală, însă plecarea genunchilor din ziua Rusaliilor este justificată deoarece arată starea de smerenie şi de rugăciune stăruitoare necesară pentru a fi vrednici de Pogorârea Sfântului Duh.

La Biserica „Duminica mare” din municipiul Botoșani, credincioșii au plecat genunchii dimpreună cu preoții care au slujit Sfânta Liturghie, în cadrul vecerniei, potrivit rânduielii.  În cadrul acestei slujbe sunt citite şapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor verzi de tei sau nuc, care se impart, apoi, credincioşilor şi care simbolizează darurile cele bogate ale Sfântului Duh. Rânduiala de binecuvântare se încheie prin stropirea ramurilor cu aghiasmă mică în faţa Sfintelor Uşi, preotul rostind:

„Se binecuvântează ramurile acestea cu harul Preasfântului Duh și prin stropire cu această apă sfințită, în numele Tatălui și al Fiului şi al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.
Obiceiul binecuvântării ramurilor se întâlneşte nu doar în Biserica noastră, ci și la Ierusalim, Constantinopol sau în Damasc și are ca fundament scripturistic evenimentul descris în cartea „Faptele Apostolilor”:

„Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” (Faptele Apostolilor 2, 4).
Tradiția creștină a ales ramurile de tei și nuc deoarece acestea redau cel mai bine forma limbilor ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să bine-vestească Evanghelia Sa în toate limbile lumii.

Liturgistul Badea Cireșanu notează, în volumul „Tezaurul liturgic al Sfintei Biserici creştine ortodoxe de Răsărit”, că în țara noastră s-a păstrat din vechime „obiceiul strămoşesc şi foarte frumos de a se împodobi în această zi casele creştinilor, uşile şi porţile lor, cu ramuri de jugaştri (n.n. un fel de arțar cu scoarța roșiatică, cu lemnul alb și tare, bun pentru confecționat juguri), salcie şi alţi arbori înfrunziţi. Această împodobire închipueşte speranţa în belşugul şi norocirea anului agricol. Verdeaţa este totdeauna icoana bucuriei, iar uscăciunea însemnează sărăcie, întristare şi peire”.

Având în vedere că aceste ramuri poartă binecuvântarea lui Dumnezeu în urma rugăciunii preotului, cel mai potrivit ar fi ca, după ce se usucă, ele să nu fie aruncate la gunoi, ci arse sau îngropate în pământ, pentru a se „întoarce” din nou în natură. În satul românesc, gospodarii păstrează ramurile chiar și după ce se usucă, împodobind cu ele nu doar uşile sau ferestrele caselor, ci și icoanele.

Publicitate

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

AUR la Campionatul Balcanic de Badminton! Botoșănean, component al lotului național al României

Publicat

Publicitate

La Campionatul Balcanic, echipa U17 a obținut o medalie istorică pentru Federația Română de Badminton!

Lotul a fost compus din sportivii Irina Gherasim, Sorina Juganaru, Ioana Popescu, Cristina Sirbu, Sara Bordeianu, Teodora Gradinaru, Madalina Panaite, Amalia Pintilie, Calin Grajdieru, Maxim Iacob, Alexandru Mocan, Dragos Nita, David Sinculet, Matei Slavu, Claudiu Raileanu-Cs Botoșani si Andrei Zubcu, condus de antrenorii Corina Dan si Dorel Badiu.

„Felicitari, tuturor sportivilor, antrenorilor, organizatorilor si parintilor, care au contribuit la aceasta realizare!”, a transmis staff-ul federației.

Citeste mai mult

Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune au aceeași soartă. Anunț Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A revine la comunicatul transmis în data de 18 octombrie 2024, cu privire la întreruperea furnizării apei în perioada 21-24 octombrie către utilizatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași și anunță că lucrările planificate de către Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești nu au fost finalizate, fapt pentru care se prelungește termenul estimat pentru reluarea furnizării apei potabile, cu încă 24h.

Ne cerem scuze față de consumatorii afectați și le mulțumim pentru înțelegere. Imediat ce se vor încheia lucrările, inerente unor astfel de situații, vă asigurăm că vom face tot posibilul să reintrăm cât mai operativ în regimul normal de furnizare a apei potabile.

Citeste mai mult

Eveniment

Ateliere de interpretare a textului CreativLit, ediția a VI-a, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 28-31 octombrie 2024, a VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit.

Atelierele au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani. Programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani.

La edițiile anterioare ale Atelierelor de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021), Varujan Vosganian, Emilian Galaicu-Păun (2022), Nichita Danilov, Radu Aldulescu (2023).

Invitații acestei ediții sunt prozatoarea Andreea Răsuceanu și poetul Claudiu Komartin. Atelierele vor fi moderate de prof. univ. dr. Emanuela Ilie și prof. Ioan Fărmuș și vor avea loc zilnic între orele 10:00 – 12:00 și 14:00 – 17:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără de 27 de ani, din municipiul Botoșani, drogată la volan. Cum s-a dat de gol în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Marchian din municipiul Botoșani, un autoturism condus de o tânără, de 27 de ani, din același municipiu.

 

Întrucât avea un comprotament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând posibila prezență a substanțelor psihoactive în organism, ulterior, aceasta fiind condusă la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice.

 

Tinerei i-a fost reținut permisul de conducere, până la emiterea rezultatului analizelor toxicologice, care vor stabili  prezenței sau absența substanțelor psihoactive în organism, ori până la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending