Connect with us

Eveniment

VIDEO: Tinerii și Biserica, o întâlnire a veșniciei cu nădejdea: Sfânta Liturghie arhierească la Biserica Vovidenia din Botoșani

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 31 mai, la Biserica Vovidenia din municipiul Botoșani a avut loc un moment de aleasă trăire duhovnicească: Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu prilejul întâlnirii anuale a tinerilor din Protopopiatul Botoșani.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a adus bucurie și întărire duhovnicească sutelor de tineri și credincioși prezenți în sfântul lăcaș, răspunsurile liturgice fiind oferite cu emoție și har de un grup de copii aleși, cu voci curate și luminoase.

Un moment aparte s-a petrecut atunci când părintele-profesor Dumitru Anușca s-a alăturat la strană, dăruind întregii adunări o trăire liturgică aparte prin vocea sa pătrunzătoare și prin simțul său profund bizantin al cântărilor. Cu adevărat, rugăciunea a devenit cântare, iar cântarea, scară spre cer.

În cadrul slujbei, părintele Andrei Anușca, păstorul creștinilor din Parohia Vorona Centru, a fost hirotesit iconom stavrofor, o recunoaștere vizibilă și simbolică a efortului statornic depus de-a lungul anilor pentru formarea tinerilor și apropierea lor de Biserică. Această cinstire nu a fost doar o onoare personală, ci o mărturie vie că rodul slujirii în ogorul Domnului nu rămâne nerăsplătit.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nichifor a adresat un cuvânt cu învățătură și căldură părintească celor prezenți:
„Îl simțim pe Hristos atunci când ne iubim unii pe alții, atunci când suntem încredințați că DUmnezeu lucrează în viața noastră, atunci când răspundem chemării Lui și împlinim voia Lui și ne împlinim rostul pe pământ. De aceea această întâlnire de astăzi ne cheamă să înnoim în noi această înțelegere, să luminăm în noi această putere de a fi cu Domnul, de a-I sluji și de a-L cunoaște, mai ales”, a spus ierarhul prezent la Botoșani. PS Nichifor a primit în dar o sfântă cruce cu care să binecuvânteze credincioșii și cei prezenți în biserică au avut parte de prima acțiune în acest sens.

Părintele Partenie Apostoaie, parohul bisericii Vovidenia, gazda evenimentului, a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare, transmițând un mesaj emoționant tinerilor:
„Dragi tineri, să știți că Dumnezeu este permanent tânăr. Este tânăr și este veșnic. Iubiți-L, pentru că pe noi toți, Dumnezeu cel veșnic ne iubește.”

Publicitate

Astfel de momente ne reamintesc că Biserica nu este doar o zidire de piatră, ci un trup viu, în care bătrânii se roagă, tinerii cântă, iar Dumnezeu leagă inimile într-o comuniune veșnică.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, tinerii prezenți s-au îndreptat spre sala de conferințe, unde i-a așteptat o nouă hrană: de această dată, pentru minte și inimă. Într-o atmosferă vibrantă, dar profundă, a avut loc conferința cu tema „Biserica – spațiul împlinirii noastre”, susținută de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

Sala era plină ochi de tineri, cei mai mulți adolescenți, care au ascultat cu sufletul la gură fiecare cuvânt rostit de ierarh. Nu a fost o simplă conferință, ci o întâlnire de taină între generații, o mărturisire caldă a unui păstor care, cunoscând frumusețea și provocările tinereții, a știut să se aplece cu delicatețe și înțelepciune spre inima celor prezenți.

„Biserica nu este doar un loc, ci o stare, starea în care omul se regăsește pe sine în lumina lui Hristos. Aici, în Biserică, ne redescoperim vocația, ne vindecăm rănile și ne învățăm să iubim cu adevărat. Împlinirea nu vine din ce avem, ci din Cine ne locuiește sufletul”, a spus Preasfinția Sa, atingând corzile sensibile ale tinerilor adesea rătăciți între întrebări și așteptări.

Dialogul a continuat firesc, cu întrebări din partea tinerilor și răspunsuri pline de discernământ, încurajare și realism. Într-o lume a ecranelor și a grabei, tinerii au gustat pentru o clipă din tihna cuvântului rostit cu dragoste, din răcoarea unei înțelepciuni care nu judecă, ci îmbrățișează.

Această întâlnire nu a fost doar un eveniment organizat, ci o zi în care tinerii au simțit că Biserica le aparține, că sunt văzuți, ascultați și prețuiți. A fost o mărturie vie a faptului că acolo unde există rugăciune, dragoste și cuvânt cu rost, acolo încolțește speranța.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani, județul cu cea mai mare sumă medie plătită pentru alocațiile copiilor în luna mai 2025: 342,56 lei pe beneficiar

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află pe primul loc în țară la valoarea medie a alocațiilor de stat pentru copii achitate în luna mai 2025, cu o sumă de 342,56 lei pe beneficiar, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

La nivel național, valoarea totală a alocațiilor plătite în mai a fost de 1,213 miliarde de lei, suma medie pe beneficiar fiind de 334,88 lei. Au beneficiat de acest sprijin peste 3,6 milioane de copii din întreaga țară.

Cele mai mari sume medii plătite după Botoșani au fost în județele Caraș-Severin (342,26 lei) și Sălaj (339,16 lei). Pe de altă parte, cei mai mulți beneficiari s-au înregistrat în București (369.870 copii), Iași (203.429), Suceava (138.507), Constanța (127.052), Cluj (126.000) și Bacău (122.975).

Alocația de stat are caracter universal și se acordă tuturor copiilor cu vârsta de până la 18 ani, dar și tinerilor majori care continuă studiile liceale sau profesionale până la finalizarea acestora.

Oficialii ANPIS subliniază că acest sprijin financiar rămâne una dintre principalele măsuri de sprijinire a familiilor cu copii, contribuind la reducerea inegalităților și la susținerea educației în rândul tinerilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Aeroportul Suceava introduce abonamente de PARCARE la 24 de lei pe zi, pentru pasagerii care își lasă mașina între 6 și 15 zile

Publicat

Publicitate

Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava a anunțat că vine în sprijinul pasagerilor care pleacă în vacanță sau în călătorii mai lungi, introducând un nou tip de abonament de parcare. Începând din această săptămână, șoferii care își lasă mașina în parcarea aeroportului între 6 și 15 zile vor beneficia de un tarif fix de doar 24 de lei/zi.

Măsura este menită să le ofere călătorilor o alternativă accesibilă și sigură la serviciile de taxi, transport în comun sau transfer de la parcările private, eliminând stresul legat de drumurile către și de la aeroport. Abonamentul este deja disponibil la automatele pentru plata parcării, iar pasagerii pot achita suma aferentă la ieșirea din parcare.

Pentru autovehiculele parcate mai puțin de 6 zile sau mai mult de 15 zile, se aplică în continuare tarifele standard: primele 30 de minute gratuite, 5 lei/oră pentru prima și a doua oră, respectiv 2 lei/oră după a doua oră.

Parcarea Aeroportului Suceava este iluminată și monitorizată permanent cu un sistem modern de supraveghere video, pentru siguranța autovehiculelor lăsate pe termen mai lung.

Conducerea aeroportului subliniază că această inițiativă face parte din eforturile continue de a îmbunătăți serviciile oferite pasagerilor și de a le asigura o experiență de călătorie mai simplă și mai plăcută.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Ziua Porților Deschise” la Penitenciarul Botoșani: Vizite ghidate de Ziua Polițiștilor de Penitenciare

Publicat

Publicitate

Penitenciarul Botoșani își deschide porțile astăzi, 29 iunie, cu ocazia Zilei Polițiștilor de Penitenciare.

Sub sloganul „Dincolo de ziduri și prejudecăți”, instituția a invitat publicul să participe la tururi ghidate speciale, menite să ofere o perspectivă directă asupra vieții și activității din spatele gratiilor.

Vizitatorii sunt așteptați la orele 14:00 sau 15:00, fără nicio formalitate prealabilă: nu sunt necesare înscrieri, liste sau programări.

Organizatorii transmit însă câteva reguli clare: participanții trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil și să poarte o ținută decentă. Accesul cu telefoane mobile și alte gadgeturi nu este permis, iar minorii sub 14 ani pot intra doar însoțiți și cu certificatul de naștere.

Reprezentanții Penitenciarului Botoșani descriu evenimentul drept un „moment rar, într-un loc aparte”, care oferă ocazia de a cunoaște oamenii din spatele uniformei și de a înțelege mai bine rolul sistemului penitenciar în societate.

„Te invităm să vezi dincolo de ziduri și prejudecăți”, transmit organizatorii, încurajând comunitatea să participe la această experiență inedită.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Publicat

Publicitate

Sfinții mari apostoli Petru şi Pavel, cei doi stâlpi ai Bisericii creştine au propovăduit, prin lucrarea lor misionară, învăţătura lui Hristos în lume. Sfântul Apostol Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru.

Avea meseria de pescar și era căsătorit. Înainte de a deveni Apostol al lui Iisus și-a făcut ucenicia la Sfântul Ioan Botezătorul. După o minune înfăptuită de Iisus pe când pescuia, Petru este chemat să devină „pescar de oameni”. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format Biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împăratului Nero, la 29 iunie, anul 67. De la Sfântul Petru s-au păstrat în cartea Faptele Apostolilor 8 cuvântări și 2 epistole care îi poartă numele. Sfântul Apostol Pavel, supranumit „apostolul neamurilor” pentru că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor, s-a născut într-o familie de iudei bogaţi în Tarsul Ciliciei, în anul 5 după Hristos. Deşi făcea parte din seminţia lui Veniamin și era fariseu, era cetăţean roman.

Numele său evreiesc este Saul (furtună). Studiază la şcoala marelui învăţat Gamaliel, devenind zelos păzitor al legii și aprig prigonitor al creştinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, păzind hainele ucigaşilor. Devine creştin pe când mergea la Damasc pentru a-i prigoni pe creştini, când i se arată Iisus și îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” Episcopul Damascului, Anania, îl botează în anul 35 și îi este schimbat numele în Pavel (linişte). Tot acum îşi recapătă vederea pe care și-o pierduse în urma revelaţiei. Pentru a fi salvat de la moarte, creştinii îl coboară cu un cos peste zidul cetăţii. Datorită credinţei sale și zelului arătat în răspândirea creştinismului, este închis de 3 ori: anii 59-61 în Cezareea, 61-63 în Roma și 66-67 tot în Roma.

Este decapitat (pentru că era cetăţean roman) pe muntele Vatican în aceeaşi zi cu Sfântul Petru, în timpul împăratului Nero. A scris 14 epistole iar ultima (scrisă în anul 66 la Roma), este considerată testamentul său spiritual (2 Timotei). Sf. Apostoli Petru și Pavel ne sunt exemple vii de adevărată viață creştină și de dăruire pentru răspândirea credinţei celei adevărate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending