Connect with us
Publicitate

Educație

VIDEO: Teren de sport NOU la Negreni, în Știubieni. Invitații la inaugurare au încins un meci de handbal pe cinste, chiar pe teren

Publicat

Publicitate

În satul Negreni din comuna Știubieni a avut loc astăzi inaugurarea unui nou teren de sport. Acest lucru s-a făcut cu efortul administrației publice locale de la Știubieni care a alocat resurse financiare pentru teren chiar din bugetul local.

După cum ne-a spus primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache, terenul de sport multifuncțional pe care se va putea juca fotbal, tenis, handbal și volei, a costat nu mai puțin de 3.6 milioane de lei vechi, echivalentul a 360.000 Ron, iar investiția a fost realizată în doar 10 zile.

“Am promis încă de anul trecut că vom avea la Negreni un teren de sport, iar acum a devenit realitate. De asemenea, în cel mai scurt timp vom  termina și terenul de sport de la Școala din Știubieni”, ne-a spus primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache.

Publicitate

La punerea în funcțiune a noului teren de sport a luat parte și directorul Școlii Gimnaziale din Știubieni, profesor Laura Rusu, care a salutat decizia administrației publice locale de a realiza această investiție.

Iată imaginile de astăzi de la Negreni, nu înainte de a vă spune că la finele acțiunii, invitații speciali ai evenimentului, elevii din Negreni, au încins un meci de handbal cu elevii din Săveni chiar pe noul teren inaugurat.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sute de români, identificați anual ca victime ale traficului de persoane. Jumătate dintre aceştia sunt copii sau tineri

Publicat

Publicitate

Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime ale traficului de persoane, iar aproximativ jumătate dintre aceştia sunt copii sau tineri, a transmis luni premierul Marcel Ciolacu.

Precizările au fost făcute cu ocazia lansării noii Strategii Naţionale Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Conform unui comunicat transmis de guvern, lansarea strategiei reprezintă “un moment semnificativ” în lupta împotriva criminalităţii organizate. Documentul reprezintă rezultatul implicării Comitetului Inter-ministerial de Coordonare Strategică Inter-sectorială a Luptei împotriva Traficului de Persoane, a partenerilor strategici naţionali şi internaţionali şi a societăţii civile. Noua strategie îşi propune “să fie mai eficientă, adaptată la realităţile contemporane şi orientată către rezultate”, transmite sursa citată.
“Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic. Aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, amplificând şi mai mult îngrijorările noastre. Este momentul să producem o schimbare relevantă în situaţia traficului la nivel naţional. Avem o strategie sinergică, am identificat căile de intervenţie, avem parteneriate, vom asigura resursele necesare. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului de persoane va rămâne neschimbat. Suntem aici, decişi să schimbăm lucrurile în bine şi să îi ajutăm pe cei aflaţi în prima linie a luptei anti-trafic să oprească acest flagel”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu în mesajul susţinut de şeful cancelariei prim-ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu.
La nivelul Uniunii Europene, România este “parte a eforturilor de combatere a traficului de persoane realizate sub coordonarea Europol”, a menţionat, în intervenţia sa, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a subliniat rolul campaniilor de informare în lupta anti-trafic.
“Strategia lansată astăzi confirmă angajamentul solid al României de a combate acest teribil flagel, care este încă o realitate la nivelul Uniunii Europene. În ultimii ani, România a depus eforturi semnificative şi a adoptat deja o serie de măsuri importante pentru a combate traficul de persoane. Prin lansarea acestei strategii, aceste eforturi se vor intensifica semnificativ”, a transmis coordonatorul European Anti-trafic, Diane Schmitt.

Publicitate

Principalele direcţii de acţiune vizează: crearea unui sistem anti-trafic “coerent”, care să includă consolidarea cooperării dintre instituţiile centrale sau locale cu organizaţiile neguvernamentale şi punerea în practică a unor măsuri eficace de diminuare a fenomenului, de identificare şi asistenţă a victimelor acestuia şi de pedepsire a traficanţilor, precizează Guvernul.

“Suportul acestei abordări va fi asigurat de un sistem complex de pregătire profesională continuă care să asigure instruirea celor nou veniţi în sistem şi perfecţionarea profesională a celor cu vechime, iar abordarea centrată pe victimă va fi utilizată eficient de către toate instituţiile care interacţionează cu victimele traficului de persoane. De asemenea, România va urmări şi formarea de parteneriate cu state terţe care vizează obiective comune pentru a reduce riscurile care survin în urma traficului transfrontalier de persoane şi pentru a proteja şi a asista victimele acestui fenomen”, menţionată sursa citată.

“Salut efortul depus de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane în adoptarea rapidă a acestui document strategic. Această strategie este rezultatul unei munci intense, al transparenţei şi angajamentului. Salut procesul transparent şi incluziv prin care Guvernul României a solicitat contribuţii din partea societăţii civile şi a experţilor internaţionali cu privire la această strategie”, a transmis reprezentantul Special şi Coordonator al OSCE pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Kari Johnstone.

Publicitate

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a fost înfiinţată în martie 2006, cu scopul de a consolida eforturile instituţiilor de stat pentru a lupta împotriva traficului de persoane. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii anunţă ploi în fiecare zi în următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 – 26 mai

Publicat

Publicitate

Potrivit meteorologilor, vremea va fi schimbătoare de la o zi la alta, cu o atmosferă instabilă și temperaturi modeste pentru această perioadă. Așteptăm o încălzire a vremii spre finalul săptămânii viitoare.

Banat

În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 20 și 22 de grade, iar a minimelor între 8 și 11 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu 3…4 grade, apoi, după o ușoară răcorire, mediile nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa în general între 23 și 26 de grade în cazul maximelor și între 11 și 13 grade în cazul minimelor. Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mici până în data de 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca ele să apară pe suprafețe mai mari.

Publicitate

Crișana

Tendința termică va fi în general de creștere, până în jurul datei de 19 mai, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar a minimelor va fi între 12 și 14 grade. Ulterior, media valorile termice va scădea ușor și va avea variații, în general între 23 și 25 de grade la maxime și între 9 și 13 grade la minime. Din data de 14 mai vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mai mici până în 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe arii mai extinse.

Transilvania

Publicitate

În primele patru zile, valorile termice vor fi asemănătoare, media maximelor urmând a se situa în jurul a 18 grade, iar a minimelor în jurul a 5 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 4…5 grade. În următoarele două zile, temperaturile vor scădea ușor, pentru ca apoi să nu mai aibă modificări notabile și, în general, media maximelor să se situeze între 22 și 25 de grade, iar a minimelor între 9 și 12 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse după data de 16 mai.

Maramureș

În prima săptămână, valorile termice vor crește ușor și treptat, media maximelor de la 18 grade, până spre 24…25 de grade, iar a minimelor, de la 5 grade, până în jurul a 11 grade. În cea de a doua săptămână media regională va avea variații, în general, între 22 și 25 de grade, în cazul maximelor și între 9 și 12 grade în cel al minimelor. Între 13 și 16 mai, condițiile pentru averse vor fi reduse, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe spații mai mari.

Publicitate

Moldova

Vremea se va încălzi treptat până la începutul celei de a doua săptămâni. Media maximelor va crește de la 15…16 grade în primele zile, până în jurul a 24 de grade în ultimele, iar a minimelor, de la aproximativ 5 grade la început, până spre 11…12 grade la final. În intervalul următor, în general, media maximelor va avea variații între 22 și 26 de grade, iar a minimelor între 10 și 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 19 – 26 mai.

Dobrogea

Publicitate

Vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, până în jurul datei de 22 mai. Media maximelor va porni de la 16 grade și va ajunge până spre 24 de grade, iar a minimelor va fi de aproximativ 7…8 grade în prima zi și în jurul a 13 grade la final. În zilele care vor urma, valorile termice, în medie, vor oscila între 22 și 25 de grade maximele și între 12 și 15 grade minimele. În prima săptămână, doar pe arii restrânse vor fi posibile averse slabe, apoi acestea vor apărea pe spații mai mari și vor fi mai frecvente.

Muntenia

În primele cinci zile, valorile termice vor fi asemănătoare, iar media maximelor va atinge 18…19 grade, în timp ce a minimelor se va situa în jurul a 7 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 5…6 grade. În următorul interval nu vor mai fi variații importante, în general, media maximelor se va situa între 24 și 27 de grade, iar a minimelor între 11 și 14 grade. În primele patru zile aversele vor fi izolate, apoi se vor extinde și vor fi posibile aproape

zilnic.

Oltenia

În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 18 și 20 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu aproximativ 5 grade, apoi valorile termice nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa, în general, între 23 și 26 de grade media maximele și între 11 și 14 grade media minimelor. Vor fi averse aproape în fiecare zi, în primele patru pe suprafețe mici, apoi pe arii extinse.

La munte

În primele patru zile media maximelor se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar a minimelor în jurul pragului de îngheț. Până la începutul primei săptămâni se va încălzi cu 5…6 grade, apoi nu vor mai fi variații mari în evoluția câmpului termic. Vor fi averse în fiecare zi, pe arii mai extinse și mai frecvente după data de 16 mai.

Citeste mai mult

Eveniment

Aurora Boreală poate avea consecințe dezastruoase pentru rețelele electrice

Publicat

Publicitate

Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a avertizat că ”dincolo de frumusețea incontestabilă, Aurora Boreală văzută din România este de fapt o furtună geomagnetică sau solară care poate avea consecințe dezastruoase pentru rețelele electrice.

Acesta a transmis Alba24 un comunicat de presă în care spune că furtunile geomagnetice pot arunca lumea în haos.

Aurora Boreală observată în locuri în care nu ar trebui să fie vizibilă, ar trebui să ne îngrijoreze.

Publicitate

Aurora Boreală poate avea consecin țe dezastruoase pentru rețelele electrice – Dumitru Chisăliță
Textul lui Dumitru Chisăliță, integral:

”Oamenii sau minunat de faptul că Aurora Boreală s-a putut vedea din locuri neobișnuite. În fapt este vorba de o furtună geomagnetică sau solară, care dincolo de frumusețea incontestabilă, poate avea consecințe dezastruoase pentru rețețele electrice sau chiar pentru comunitățile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică.

Furtuna solară are loc atunci când activitatea solara interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului.(CME).

Publicitate

Fenomenul, este de fapt un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice.

În condiţii optime, aşa numitul nor poate atinge câmpul magnetic al Pământului în numai câteva ore.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Seminarului Eminescu, ediția a XI-a, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 17-18 mai 2024, ediția a XI-a a Seminarului Eminescu.

La seminar vor participa studenți și profesori de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea „Ovidiu” din Constanța, Universitatea din Oradea, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova), „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano (Italia).

Pe 17 mai, ora 10.00, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești / Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va deschide lucrările seminarului. În continuare, lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va prezenta secțiunea „Cărți fundamentale”, având ca temă „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut, iar prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano) va susține conferința „Explorări în pagini de arhivă: Fondul Rosa del Conte ca sursă și spațiu de cercetare”. Seminarul „Cugetările sărmanului Dionis, de Mihai Eminescu” va fi coordonat de conf. univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), iar conferința „Scrisoarea norodului moldovenesc Marelui Stalin” va fi susținută de lect. superior Anatol Moraru (Universitatea „Alecu Russo” din Bălți). Va urma atelierul de lucru intitulat „Cum se mai scrie critica literară astăzi?”, coordonat de prof. univ. dr. Daniela Petroșel (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), și seminarul „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut” (un capitol), coordonat de lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava).

Publicitate

Activitățile din prima zi se vor încheia cu lecturi ale poeților Ion Mureșan și Nichita Danilov, la care sunt invitați să participe toți iubitorii de poezie, activitatea având caracter deschis.

A doua zi a seminarului, 18 mai, va debuta cu o conferință prezentată de prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano), cu titlul La originile unui eminescolog de excepție. Rosetta del Conte și pasiunea pentru limba și literatura română”. Va urma seminarul „Melancolie, de Mihai Eminescu”, coordonat de lector univ. dr. Anca Tomoioagă (Universitatea din Oradea)

Manifestarea se va încheia cu dezbateri finale și vizitarea municipiului Dorohoi.

Publicitate

 

Publicul interesat de activitățile propuse este invitat să asiste la ateliere, conferințe, discuții, conform programului, care poate fi consultat pe: http://www.eminescuipotesti.ro/

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending